PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  Kada si zadnji put izgovorila "volim te"? Djeca i muž se ne računaju. Pitam te, kada si to zadnji put rekla sebi? Jutros? Kad si ...
Naslovna > Trudnoća > Zdravlje i nega > Akutne bolesti u trudnoći

Akutne bolesti u trudnoći

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Akutne bolesti u trudnoći
 

Dugačak je spisak oboljenja i stanja majke sa neželjenim posledicama po bebu. Nekada se radi o hroničnim bolestima - koje postoje i pre trudnoće, a ponekad oboljenje nastane u trudnoći, pri čemu može da bude i njome izazvano. Posebnu kategoriju predstavljaju infekcije, koje direktno mogu da ugroze plod i, u zavisnosti od starosti trudnoće, da dovedu i do razvojnih nenormalnosti (anomalija), ili akutnog oblika bolesti. Od velikog značaja je i stanje uhranjenosti majke pre i u toku trudnoće, kao i njene loše navike - u smislu konzumiranja duvana, alkohola, sedativa i droga. 

 

NAJČEŠĆE AKUTNE BOLESTI U TRUDNOĆI

 

Povišena temperatura

Povišena temperatura je najčešće znak infekcije. Ukoliko se još nisu pojavili drugi simptomi bolesti, treba ih očekivati u najskorije vreme. Ako je temperatura blago ili umereno povišena (ne prelazi 38,5 stepeni), ne treba je po svaku cenu obarati - jer odbrambene snage organizma bolje funkcionišu pri povišenoj, nego pri normalnoj temperaturi (zato je imuni sistem i podiže). Dovoljno je povećati unos tečnosti, da ne bi došlo do dehidracije.

 

U slučaju visoke temperature, veća je šteta od koristi (što se tiče odbrambenih snaga organizma) - kako za majku, tako i za plod, pa je obavezno treba obarati. I to na vrednost ispod 38 stepeni, a ne po svaku cenu na normalu. Koji lek uzeti? Najbezbedniji je Paracetamol (i njegove zamene). Lekovi na bazi acetilsalicilne kiseline (Aspirin, Andol i slični), kao i Ibuprofen (Brufen) mogu da se uzimaju u I i II trimestru, ali su potencijalno opasni u III trimestru, jer blokiraju dejstvo prostanglandina (prirodnih supstanci čiji nivo raste pred porođaj i koje učestvuju u njegovom započinjanju), što može da uzrokuje produženje trudnoće. Takođe, ovi lekovi povećavaju sklonost ka krvavljenju - i kod majke i kod deteta, a to može da izazove komplikacije u toku porođaja. Tuširanje mlakom vodom ne može da škodi, pa ga treba kombinovati sa antipireticima (lekovi za sniženje temperature), pod uslovom da ne izaziva veću neprijatnost. U svakom slučaju, trudnica sa povišenom temperaturom treba da se javi lekaru. Samoinicijativno uzimanje antibiotika nije dobro, a može da bude i opasno po plod.

 

Bolovi

Ako buduću majku zaboli glava, prvo treba izmeriti krvni pritisak. Povišenim krvnim pritiskom se smatra vrednost iznad 140/90 mmHg (milimetara živinog stuba), ali i manja - ukoliko je znatno viša od uobičajene vrednosti za dotičnu osobu. Nagli skok, ili izrazito povišen krvni pritisak, koji može da bude indukovan samom trudnoćom - veoma često je praćen glavoboljom, povremeno i zujanjem u ušima. On uvek predstavlja ozbiljan problem za trudnicu i njeno dete, pa zahteva neodložnu lekarsku pomoć. U slučaju da krvni pritisak nije povišen, najbezbednije je popiti Paracetamol, a ako postoji sumnja na upalu sinusa, treba se javiti lekaru - koji će da ordinira antibiotike i kapi za nos. Glavobolja skoro uvek prati i visoku temperaturu, a takođe može da se javi u sklopu velikog broja respiratornih virusnih infekcija (na primer, gripa). Osobe koje pate od migrene - u trudnoći mogu da imaju češće napade, zbog čega treba da se obrate za pomoć svom neurologu.

 

Gušobolja se leči antibioticima samo ako je u pitanju gnojava angina (streptokokna upala grla, koja može da nastane i kod osoba koje su operisale krajnike). Sve ostalo je uzrokovano virusima, pa antibiotici nisu od koristi. U ovoj situaciji pomažu topli napici i pastile za dezinfekciju grla, na bazi mentola.

 

Bol u uvu nalaže pregled kod ORL specijaliste (otorinolaringologa, odnosno lekara za uvo, grlo i nos), koji će da ustanovi uzrok i preduzme potrebne terapijske mere. Ali, u većini slučajeva, to neće uticati na plod.

 

Zubobolja je česta u trudnoći. Znak je karijesa, tako da obolele zube treba neodložno lečiti.

 

Bolovi u trbuhu, koji su praćeni prolivom, proći će nakon uvođenja dijete (posne supe, bareno povrće - krompir, šargarepa, karfiol, posno meso, čajno pecivo, dvopek, džem od šipka, kompot od jabuka, pečene dunje...). Uz dijetu je važan i povećan unos tečnosti, a od lekova je dovoljan Probiotik. Svi drugi bolovi u trbuhu obavezno nalažu pregled kod lekara, da se vidi stanje trudnoće. Izrazite bolove može da izazove pokretanje žučnih i bubrežnih kamenčića, pa se u tim situacijama treba hitno javiti lekaru. Operacija kod trudnice nije kontraindikovana ako joj je zdravlje ozbiljno ugroženo.

 

Bolovi u krstima se često javljaju u poodmakloj trudnoći i posledica su pritiska uvećane materice na određene nervne završetke. Nije dobro snimati kičmu, a nije ni potrebno, jer rendgenski zraci imaju štetno dejstvo na plod. Ako su bolovi veoma jaki, treba se javiti lekaru. Situacija se, najčešće, spontano popravlja nakon porođaja.

 

Povraćanje

Mnoge trudnice, naročito u prvom trimestru, obilno povraćaju. Iako ova pojava obično spontano prolazi, ona može da naruši zdravlje ukoliko dovede do jače dehidracije i gubitka u telesnoj masi. U takvim situacijama se treba javiti lekaru, koji će da preduzme potrebne mere. Naravno, povraćanje može da bude i znak trovanja hranom ili nekim drugim uzročnikom, ali i znak čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Ako se javi jednokratno, naročito ako nakon povraćanja usledi proliv - verovatno je u pitanju uzimanje neadekvatne hrane, ili infekcija digestivnog trakta.

 

Neposredno posle povraćanja, nije dobro opterećivati želudac - ni tečnošću, ni hranom. Treba ga odmoriti sat-dva, pa onda oprezno započeti unos tečnosti (na usta), po principu «često, a malo». Nekada je ovo dovoljno da se simptomi u potpunosti povuku.

 

Ukoliko se jave bolovi u trbuhu, važno je da li trudnica ima stolicu ili ne. Proliv se leči samo uzimanjem Probiotika, pri čemu treba nekoliko dana jesti lako svarljivu, barenu hranu, uz povećan unos tečnosti (čaj, posne supe). Ako simptomi ne popuste za dan-dva, treba se javiti lekaru i odneti stolicu na pregled. Ukoliko uz jake bolove u trbuhu i uporno povraćanje postoji zatvor, odmah se treba javiti hirurgu.

 

Svaki gubitak prekomerne količine tečnosti - putem povraćanja, proliva i povišene temperature, može da dovede do metaboličkih poremećaja i promene kiselinskog sastava krvi, koje nisu dobre ni za majku ni za plod. Takve situacije nisu česte, ali zahtevaju bolničko lečenje, jer svako uzimanje lekova na usta može da izazove ponovno povraćanje, a time i pogoršanje opšteg stanja. Lekar će utvrditi da li se radi o akutnom oboljenju - koje će nakon male pomoći brzo da prođe, ili je u pitanju akutni početak neke ozbiljnije bolesti, koja po prvi put može da se javi baš u trudnoći i da ugrozi plod ako se ne leči (na primer, šećerna bolest).

 

Alergije

Sklonost ka alergijama je povećana u periodu graviditeta. Naročito su česte promene na koži nakon sunčanja, koje se trudnicama nikako ne preporučuje. Ako se ispolji bilo kakv oblik alergije, treba se javiti lekaru. Najvažnije je da se ustanovi koja vrsta alergena je izazvala alergiju i nastojati da se on izbegava. Kod osoba koje pate od hroničnih alergijskih bolesti (na primer, bronhijalne astme), u trudnoći može (ali ne mora) da nastupi pogoršanje. Tada moraju da se jave lekaru koji ih je pre trudnoće lečio od dotične bolesti. Alergije obično nemaju uticaja na plod. Izuzetak je anafilaktički šok (burna alergijska reakcija sa dramatičnom simptomatologijom), kada su i majka i plod životno ugroženi, kao i težak astmatski napad, praćen značajnim padom nivoa kiseonika u krvi.

 

Lupanje srca

Osim kod primene lekova za održavanje trudnoće, iz grupe beta-2 agonista (Partusisten, Pre-par, Gynipral), lupanje srca zahteva konsultaciju kardiologa. Trudnicama koje koriste pomenute lekove, ginekolog će uvek da prepiše i Isoptin (Verapamil), koji sprečava ovo neželjeno dejstvo leka i kod mame i kod ploda.

 

Većina navedenih stanja nije opasna po plod, ali može da bude  opasna nestručna primena lekova. Zato je uvek najbolje da se trudnica najpre javi lekaru.

 

Prim dr Maja Skender, pedijatar


Oceni članak
4.38
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak
Aktivna trudnica: 8 pravila za vežbanje u trudnoći
Ukoliko ste ljubitelj sporta, ne očajavajte, jer slobodno možete vežbati i tokom drugog stanja, ali uz par pravila...
Komplikacije u trudnoći: Kako negativna krvna grupa može dovesti do problema u drugom stanju?
Majčino telo može detektovati detetovu krv kao strano telo i početi da stvara antitela što dovodi do komplikacija u trudnoći.
Zika virus u Evropi: Ima li razloga za strah?
Do 27. januara, zika virus se pojavio u 23 zemlje, a ministarstva zdravlja nekih od njih već savetuju da se trudnoće, po mogućstvu, odlože, preneo je Tanjug.
Inicijalizacija u toku...
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Jedan od najalarmantnijih problema koje sunce donosi je, svakako, sunčanica ili toplotni udar, o čemu bi roditelji trebalo da se što bolje i na vreme informišu
Bebe i mala deca često povraćaju. Uzroci mogu da budu organske i neorganske prirode, što roditelji ponekad i sami razlikuju, ali je u ozbiljnijim slučajevima neophodno da dete pregleda lekara
Šta najčešće uzrokuje dijareju kod bebe, kako je prepoznati i na koji način lečiti dete, savetuje pedijatar dr Maja Skender.
Pothlađenost (hipotermija) i pregrejanost (hipertermija) su opasne za novorođenu bebu, naročito za nedonošče. Ako dugo traju, mogu da ugroze bebin život.
Koja je razlika između pregrejanosti i febrilnosti, kao i kako se ponašati u slučajevima febrilnih konvulzija ili dehidracije, saznajte u tekstu koji sledi
Recepti
Recept slika Recept za savršene posne pogačice: Tradicionalni mladenčići
Na Mladence, koji se u Srbiji obeležavaju 22. marta, mladi parovi koji su u minuloj godini stali na ludi kamen, dočekuju goste uz obavezne pogačice sa medom.
Recept slika Sos od paradajza i maslina
Kapar, masline i ruzmarin daju poseban miris i ukus sosu od paradajza koji je idealan prilog za paste.
Recept slika Čor­ba od spa­na­ća
Čorba od spanaća biće još ukusnija ako u nju dodate i kašiku pavlake
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • usporen razvoj govora dragi roditelji. ne znam da li je ova tema vec pokrenuta ako jeste izvinjavam se. naime moj djecak H ima 4,5 godina. ne prica dovoljno za svoj...
  • Uskrs / Vaskrs Prošao je katolički stoga kasnim i s čestitkom, ali za članove pravoslavne vjeroispovjesti imam vremena :cool: *Hristos Vaskrs!* Kako ste ga...
  • Bojanke za decu Ako vasa deca koriste telefone i tablete za igrice, evo aplikacije koja ce im se svideti. Macke Bojanka je aplikacija za Android, Windows i iOS...
Yumama Google Play