PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  "Da, Pinokio, nasmeši se Plava Vila,"Đepetu je potreban sin. Zato sam ti poklonila život." "Pa onda sam ja pravi dečak!", povika Pinokio. "Ne", odgovori setno Plava Vila. ...
Naslovna > Trudnoća > Zdravlje i nega > Visok krvni pritisak u trudnoći

Visok krvni pritisak u trudnoći

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Visok krvni pritisak u trudnoći Foto: Shutterstock

Normalan krvni pritisak je jedan od važnih pokazatelja zdravlja svakog organizma. To je posebno važno u trudnoći, jer je povišen krvni pritisak (hipertenzija) ozbiljna pretnja i majci i plodu

Praksa je da se krvni pritisak u trudnoći kontroliše prvi put posle 20. nedelje, ali samo kada je reč o ženi koja pre trudnoće nije imala nikakvih problema sa pritiskom. Trudnoća, kao fiziološko drugo stanje, sama po sebi ne menja krvni pritisak, što znači da on treba da ostane na (optimalnom) nivou - 120 sa 80 milimetara živinog stuba (mm Hg).

 

Organizam se navikava na novo stanje

Postoji jedan prirodan mehanizam na osnovu kojeg se organizam praktično navikava na bebu i porođajni cirkulatorni volumen. Međutim, ponekad se desi da taj mehanizam fiziološke adaptacije na neki način izostane. Tada dolazi do pojave visokog krvnog pritiska, čak i kod žena koje nikada ranije nisu imale sličan problem. U pitanju je hipertenzioni sindrom u trudnoći. Zbog toga, pritisak mora da se meri nekoliko puta u toku dana. Terapija podrazumeva, pre svega, neslanu dijetu (ukidanje soli u ishrani) i odgovarajuće medikamente. Ponekad je neophodna i hospitalizacija (boravak u bolnici), uz dodatnu ultrazvučnu kontrolu - upotrebu doplera, odnosno češću kontrolu ploda, a procedura nalaže i kompletnu laboratorijsku i biohemijsku analizu.

 

Visokorizična trudnoća

Ženama koje imaju povišen krvni pritisak se savetuje da  trudnoću započnu tek pošto ishranom ili medikamentima, a pod kontrolom odgovarajućeg interniste, stabilizuju stanje. Takve trudnice zahtevaju drugačiji tretman, s obzirom da njihova trudnoća spada u grupu visokorizičnih. Zato se, prema protokolu, kontrolišu u tercijarnim ustanovama (na klinikama), pošto njihovo stanje nekad zahteva hospitalizaciju i dodatna ispitivanja.

Ukoliko krvni pritisak pređe optimalne mere, koje iznose 120/80 mm Hg (milimetara živinog stuba) i dostigne, na primer, vrednosti od 140/90 mm Hg - stanje za trudnicu je alarmantno. Inače, još uvek nije poznato kako dolazi do toga da izostane mehanizam adaptacije normalnog krvnog pritiska na trudnoću, ni koji to mehanizam pokreće hipertenziju u trudnoći. Za sada postoji samo teorija o tome, pa se visok krvni pritisak - koji se pojavi tokom graviditeta, naziva i «bolest teorije», bolest kojoj se ne zna uzrok.

 

Uzroci i posledice

Pojava hipertenzije u trudnoći danas nije retka pojava. Da li zbog neredovne ishrane, slabijeg kvaliteta života, starijih trudnica... tek, u novije vreme, pojava hipertenzije u trudnoći je učestala pojava. Sve je manje prvorotki od 20. do 25. godine. Žene se danas odlučuju na trudnoću posle 30. do 35. i više godina. Normalno je da se sa godinama povećava rizik za pojavu visokog krvnog pritiska.

Ukoliko se hipertenzija ne otkrije na vreme, dolazi do promena na krvnim sudovima posteljice, smanjenja količine plodove vode i zastoja u rastu ploda. Neregulisan (zapušten) krvni pritisak u trudnoći može da se završi najozbiljnijim pojavama kao što su preeklampsija i eklampsija, pa čak i da dovede do smrti ploda, a nekad i do smrti majke.

 

Važno je prepoznati simptome na vreme

Prema saznanju stručnjaka, hipertenzija koja se prvi put javlja u trudnoći - rizičnija je za buduću mamu od one koja je postojala pre perioda graviditeta. Jer, u tom slučaju, žena je već pod terapijom, tako da joj se u trudnoći samo prate eventualne oscilacije krvnog pritiska. Veoma značajno je da se povišen krvni pritisak kod trudnice prepozna na vreme, kako bi se uputila ka višim zdravstvenim centrima radi daljih tretmana, koji zavise od težine bolesti. Dešava se, nažalost, da u porodilište stignu i trudnice (zapušteni slučajevi) sa preeklampsijom i eklampsijom, koje u ginekologiji važe za urgentna stanja. To znači da pri vođenju takvih trudnoća zakazuje primarna zdravstvena zaštita. Međutim, i sama trudnica može da prepozna znake povišenog krvnog pritiska: oticanje, glavobolja, pojačano lupanje srca... Ovakvi simptomi se obavezno saopštavaju ginekologu koji vodi trudnoću.

Međutim, visok krvni pritisak može da se pojavi i neposredno pred porođaj, iznenada, ali to nije čest slučaj. Ishod u tom slučaju zavisi od akušerskih uslova, opšteg stanja porodilje i stanja ploda. U slučaju preeklampsije ili ekplampsije - porođaj se, u interesu majke, završava operativnim putem. U ovakvim, iznenadnim situacijama, i u svetu i kod nas se primenjuje  protokol patologije trudnoće i perinatalne medicine.

 

Kako je zdravstvo organizovano u svetu?

Sve ove, ali i druge zdravstvene probleme u trudnoći, razvijeni svet rešava drugačije. Postoji precizna sistematizacija rada i tačno se zna šta je posao domova zdravlja - kao primarnih centara, šta je dužnost sekundarnih centara (to su institucije poput Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC «Zvezdara» i KBC «Dragiša Mišović» u Beogradu), a šta trudnici sleduje u tercijarnim centrima (Univerzitetskim klinikama). Postoji protokol po kojem se zna kada trudnica mora da dođe na kontrolu, i kada su stručni timovi obavezni da je pošalju dalje, u više zdravstvene centre. U tako organizovanim uslovima se blagovremeno otkrivaju sve promene u organizmu trudnice, pa i povišen krvni pritisak.

 

Dr Snežana Rakić, načelnik porodilišta Klinike «Narodni front» u Beogradu


Oceni članak
4.45
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Aktivna trudnica: 8 pravila za vežbanje u trudnoći
Ukoliko ste ljubitelj sporta, ne očajavajte, jer slobodno možete vežbati i tokom drugog stanja, ali uz par pravila...
Komplikacije u trudnoći: Kako negativna krvna grupa može dovesti do problema u drugom stanju?
Majčino telo može detektovati detetovu krv kao strano telo i početi da stvara antitela što dovodi do komplikacija u trudnoći.
Zika virus u Evropi: Ima li razloga za strah?
Do 27. januara, zika virus se pojavio u 23 zemlje, a ministarstva zdravlja nekih od njih već savetuju da se trudnoće, po mogućstvu, odlože, preneo je Tanjug.
Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (6 poslato):

Sandra 15/03/2012 06:45:47
Strašno je da se naši ginekolozi u ovim seoskim provincijama prema trudnicama, kao i prema svim drugim pacijentima, ponašaju kao da je u pitanju stoka. Kada žena dođe u fazu da je u pitanju njen život i život deteta, šalju dalje, samo da bi oprali svoje ruke. I to kako šalju. Ubace te u vozilo hitne pomoći gde ti jedino društvo pravi vozač pa se ti pomoli Bogu da živa stigneš na odredište. Stvarno žalosno. Problem je u karakteru doktora, u njihovoj nestručnosti i gubitku osećaja za tuđu muku.
Palac gore Palac dole
10
Nenac 09/04/2012 22:31:41
Draga moja Sandra,šta da ti kažem imala sam slično iskustvo ako ne i gore,da strašno je kako se pojedini ginekolozi ponašaju prema trudnicama pogotovu kad je život trudnice i bebe doveden u pitanje! Totalna nezainteresovanost, "opuštenost"u fazonu "nije ništa" i "dešava se to u trudnoći"! Treba javno progovoriti o tome i otvoriti forum o toj temi i čuti iskustva drugih žena. POZDRAV!
Palac gore Palac dole
2
Aleksandra 26/12/2012 13:58:48
Nazalost ja sam pocetkom 9.meseca saznala da imam visok pritisak,i to kada je jedna zena videla da sam jezivo otecena i promukla ,ona me je i zamolila da odmah izmerim pritisak. Do tada sam redovno isla na kontrole i stalno sam nagovestala da nenormalno oticem, na stopalima kao da sam imala balone napunjene vodom. Doktor mi je uvek pricao isto,da podignem noge na zid i da je to normalno... Otisla sam kod druge doktorke i ona me je poslala odmah u bolnicu sa pritiskom 200/100. Zadrzali su me nedelju dana,primeceno je da beba nije napredovala u 8. mesecu i da gubim plodovu vodu. 7. dan mi je uradjen hitan carski rez jer je beba ostala bez kiseonika. Rodila sam devojcicu 1750g ,naravno u 9.mesecu. Ona je sada ziva zdrava, i prava opasnica, sada ce da napuni 4 godine. Naravno o drugom detetu ne zelim jos da razmisljam samo zato sto se plasim da ne prodjem isto. Nazalost poverenje u doktore sam izgubila i kada bih ostala trudna stalno bih strahovala za svoj zivot ...
Palac gore Palac dole
6
Tatjana 04/01/2013 18:29:42
I ja imam isti problem kao sto si ti imala Aleksandra. Ja sam trenutno u bolnici,skoro sam usla u 9. mesec.primljena sam sa hipertenzijom,bebac mi nije napredovao ceo 8. mesec,posteljica mi je uzasna,tako kazu. Cekam da me porode. Nisam ni znala da imam pritisak,a nisu mi ni merili na pregledima jer se pravdaju time "da sam vitka i mlada,nista se nisam ugojila,odakle meni pritisak". Strasno. Ne bi mi ni sada izmerili pritisak,nego su mi na redovnoj kontroli primetili da beba nije napredovala i da je posteljica vec 3. stepen. Zato,pazite se trudnice,jer niko vas nece paziti kao vi same,ne oslanjajte se mnogo na lekare.
Palac gore Palac dole
5
diina 20/02/2013 14:26:14
dali je strasno.. ako je pritisak 170/80.. inace sam 31 nedelja trudnoce molim da mi odgovorite. hvalaa.
Palac gore Palac dole
1
anabela 22/07/2013 09:06:48
e ja imam visok pritisak od pocetka trudnoce sad sam u 9 i prit mi je 150 90 noge i ruke mi otijecu i prvu trudnocu sam tkodje imla prit bogu hvala sve je dobro proslo i samnom i sa bebom ...sto i vam zelim...ali ovaj put se plsim porodjaja i pritiska na porodjaju
Palac gore Palac dole
4
ukupno: 6 | prikazano: 1 - 6

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Edemi (otoci) su česta i normalna pojava u trudnoći. Najčešći uzroci oticanja nogu, ruku i stopala u ovom periodu su povećanje telesne težine i višak vode koja se zadržava u organizmu
Pravilnim odabirom namirnica možete da sprečite pojavu neprijatnih pratilaca trudnoće.
U trudnoći krvni pritisak varira, pa se može dogoditi da osetite blagu vrtoglavicu ili svetlucanje pred očima.
Zahvaljujući novom istraživanju, žene koje tokom trudnoće pate od stanja koje se zove preeklampsija, mogle bi u budućnosti da je izbegnu.
Naučnici su razvili jednostavan test koji bi lekarima mogao da pomogne prilikom procene da li će žena kod koje se javljaju znakovi koji upućuju na mogućnost prevremenog porođaja - zaista da se porodi pre termina.
Recepti
Recept slika Rolovano belo meso
Belo meso, patlidžan, slanina i kačkavalj u sosu od paradajza...
Recept slika Domaće perece
Hrskavom slanom pecivu zanimljivog oblika posebno će se obradovati najmlađi ukućani!
Recept slika Pečena bundeva - desert za celu porodicu
U fantastičnom ukusu slasne pečene bundeve mogu da uživaju i najmlađi članovi porodice, jer se ovo zdravo povrće uvodi u ishranu već od detetovog šestog meseca.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Uskrs / Vaskrs Prošao je katolički stoga kasnim i s čestitkom, ali za članove pravoslavne vjeroispovjesti imam vremena :cool: *Hristos Vaskrs!* Kako ste ga...
  • Bojanke za decu Ako vasa deca koriste telefone i tablete za igrice, evo aplikacije koja ce im se svideti. Macke Bojanka je aplikacija za Android, Windows i iOS...
Yumama Google Play