PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  Dođe dan kada mi ništa ne ide kako treba. Obično je to slobodan dan kad se trudim iz petnih žila da dam najviše od sebe. ...
Naslovna > Trudnoća > III trimestar (28–40. nedelja) > Matične ćelije - zalog za budućnost

Matične ćelije - zalog za budućnost

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Matične ćelije - zalog za budućnost

Matične ćelije su osnovne ćelije ljudskog organizma, od kojih razvojem nastaju sva tkiva. Međutim, one imaju mogućnost da se transformišu u određena tkiva tokom čitavog života. To znači da predstavljaju svojevrsnu «rezervu» za obnavljanje oštećenih tkiva.

 

Danas je razvijena čitava medicinska grana koja koristi matične ćelije za terapiju raznih bolesti - regenerativna medicina. Uspešno se tretira preko 70 različitih oboljenja (razne vrste leukemija, genetske bolesti metabolizma, imunološkog sistema i anemije...).

Naši sagovornici, dr sci med. Mima Fazlagić, ginekolog-akušer i naučni saradnik kompanije Cryo-Save i Spasoje Sredanović iz LIFE R.F. doo Beograd (ekskluzivni autorizovani partner kompanije Cryo-Save za Srbiju), dali su iscrpne odgovore koji će, verujemo, razrešiti mnoge dileme kada je ova tema u pitanju.

 

Odakle matične ćelije mogu da se uzimaju?

- Matične ćelije u ljudskom organizmu postoje od embrionalnog razvoja pa do kraja života, u različitim tkivima. Kod odraslih, najveća koncentracija je u koštanoj srži i krvi. No, uzimanje matičnih ćelija iz koštane srži je veoma bolan i mukotrpan proces. U nekim slučajevima je čak potrebno da se bedrena kost ubode više od trista puta. Zbog toga je poslednjih 15 godina u svetu zaživela praksa čuvanja sopstvenih matičnih ćelija, uzetih iz krvi pupčanika posle rođenja deteta. One su izuzetno mlade i vitalne, a postupak dobijanja je potpuno bezopasan i bezbolan. Uzorak krvi se uzima iz pupčanika - po odvajanju deteta od majke, posle samog porođaja. Iz tog uzorka se izoluju matične ćelije, koje se nakon toga zamrzavaju na minus 196 stepeni, u gasovitoj fazi tečnog azota. Taj postupak se naziva krioprezervacija, a tako sačuvane matične ćelije mogu da traju neograničeno i, što je najvažnije, ne stare.

 

Gde se čuvaju uzeti uzorci?

- Tokom poslednje decenije, u svetu je formiran priličan broj banaka matičnih ćelija, javnih i privatnih. Jer, sve više roditelja odlučuje da sačuva matične ćelije iz krvi pupčane vrpce svoje novorođenčadi. Evropski lider među privatnim-porodičnim bankama matičnih ćelija je belgijsko-holandska kompanija Cryo-Save, sa centralnom laboratorijom u Belgiji. U toj banci se čuva preko 100.000 uzoraka matičnih ćelija iz celog sveta. Iz sigurnosnih razloga, čuvaju se na dve lokacije, u Belgiji i Holandiji. Ovlašćeni zastupnik kompanije Cryo-Save za Srbiju je preduzeće LIFE R.F. iz Beograda.

 

Sa kojim porodilištima u Srbiji imate dogovor o uzimanju matičnih ćelija?

- Od septembra 2008. godine, u Srbiji se ova procedura obavlja u skladu sa Instrukcijom o uzimanju i transportu krvi iz pupčanika, koju je izdalo Ministarstvo zdravlja Srbije. U skladu sa tim - zdravstvene ustanove, odnosno porodilišta u kojima se uzimaju uzorci krvi iz pupčanika, moraju da poseduju dozvolu Ministarstva zdravlja. Do sada su je dobila porodilišta u: GAK «Narodni front», Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC «Zvezdara» i Zdravstvenom centru «Sveti Luka» u Smederevu, a još nekoliko ustanova je u postupku dobijanja. Pored toga, potrebna je saglasnost Ministarstva i za slanje uzorka krvi u inostranstvo.

 

Kako izgleda dogovor korisnika i vašeg predstavništva?

- Roditelji koji se odluče na ovu proceduru, nekoliko nedelja pred termin porođaja treba da dobiju set za uzimanje i transport uzorka krvi iz pupčanika, koji porodilja nosi sa sobom na porođaj. Osnovni podaci o budućim roditeljima se dostavljaju Ministarstvu zdravlja radi dobijanja potrebnih saglasnosti. Ugovore sa bankom potpisuju oba buduća roditelja, ili samo buduća majka.

 

Koliko košta ta usluga i šta pokriva?

- Uzimanje i čuvanje krvi iz pupčanika nije pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, pa troškove te procedure snose roditelji. Ukupni troškovi - koji obuhvataju transport, obradu, zamrzavanje i čuvanje matičnih ćelija prvih 20 godina, kao i eventualnu dostavu u slučaju potrebe, iznose 1.510 evra, plus 18 odsto PDV-a.

 

Ko uzima matične ćelije u porodilištu? 

- Postupak uzimanja uzorka krvi za matične ćelije sprovodi akušer neposredno posle porođaja, odnosno odvajanja i odnošenja novorođenčeta. Uzorak se uzima iz dela pupčanika koji ostaje pri posteljici i stavlja u specijalnu kesu koja je deo seta. Procedura je kratkotrajna (jedan do dva minuta) i bezbolna i po majku i po bebu. Ovako prikupljena krv se obezbeđuje i smešta u transportnu kutiju. Uzorak se do obrade čuva isključivo na sobnoj temperaturi (15-25 stepeni).

 

Da li je potrebna posebna obuka osoblja u porodilištu da bi se ćelije uzele na pravi način? Kolika je uspešnost te procedure?

- Porodilišta u kojima se uzimaju uzorci krvi iz pupčanika imaju obučeno osoblje (lekare) za izvršenje te procedure. Količina krvi koja može da se prikupi, kao i koncentracija i vitalnost matičnih ćelija u uzorku je individualna i varira od slučaja do slučaja. Rezultati o uspešnosti procedure mogu da se znaju tek posle obrade u laboratoriji. Statistički, ova procedura je uspešna u 95 odsto slučajeva.

 

Ko iz porodice može da koristi matične ćelije za lečenje (na primer: otac, majka...)?

- Matične ćelije koje se na rođenju uzimaju iz pupčane vrpce su ćelije novorođenčeta. Ukoliko se primenjuju za terapiju kod tog deteta (autologno), one su u potpunosti podudarne. Najveća verovatnoća da će biti primenljive kod druge osobe (alogeno) je za rođenu braću ili sestre, potom za roditelje. U svakom slučaju, kod alogeničnih transplantancija, prethodno mora da se izvrši provera podudarnosti davaoca i primaoca (tipizacija).

 

Koliko puta može da se koristi jedan uzorak? Na primer, da li je izvodljivo da se više članova porodice leči od različitih bolesti?

- Količina matičnih ćelija koja se dobije iz uzorka krvi pupčanika je individualna i varira u znatnim rasponima. Za svaki konkretan slučaj upotrebe se određuje potrebna količina koja će da se koristi, kao i da li je eventualno potrebno korišćenje dodatnog uzorka ili njihova multiplikacija.

 

Gde se Srbija nalazi kada je u pitanju broj uzetih uzoraka? Uostalom, to je kod nas moguće tek od pre dve i po godine?

Srbija je pri dnu lestvice, sa oko trista ostavljenih uzoraka u proteklom periodu. Međutim, s obzirom na relativnu skorost dostupnosti pomenutog «servisa», kao i sve veće interesovanje za takvu proceduru, očekuje se porast tog broja.

 

Kako se do uzoraka dolazi u slučaju potrebe? 

- Prvi ugovor roditelji potpisuju na period od 20 godina, sa mogućnošću produženja trajanja. Raspolaganje matičnim ćelijama je do punoletstva deteta u rukama roditelja, a nakon toga sva prava prelaze na dete čije su ćelije deponovane. Ugovorom je obuhvaćena i eventualna dostava u roku od 48 sati, na pismeni zahtev lekara koji bi vršio terapiju, uz isključivu saglasnost roditelja potpisnika ugovora.

 

Gde je uzet stohiljaditi uzorak?

- Prema statistički obrađenim podacima, stohiljaditi uzorak matičnih ćelija iz pupčanika koji se čuva u okviru kompanije Cryo-Save, uzet je u Nemačkoj.

 

Da li je poznato u kojim zemljama je najviše uzetih uzoraka?

- Najviše uzoraka je iz najmnogoljudnijih zemalja: Nemačke, Španije, Italije... Ali, u odnosu na broj stanovnika - Grčka, Slovenija, Mađarska i Bugarska su vodeće po broju ostavljenih uzoraka.

 

Dragana Aleksić

Oceni članak
4.46
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Belly art: Umetničke slike na trudničkim stomacima (FOTO)
Oslikavanje oblih stomačića veoma je popularno u svetu, a koliko su trudnice u Srbiji zainteresovane za ovu vrstu umetnosti i da li je ona potpuno bezbedna?
Da, i to postoji: Priča o mami koja je alergična na trudnoću (FOTO)
Kada je ostala u drugom stanju, budućoj mami Fioni Kerigan sreći nije bilo kraja. Međutim, u poslednjem trimestru suočila se sa nečim što do tada nikada nije čula ni videla - preko celog stomaka pojavile su joj se crvene, upaljene strije.
Crteži koji će vas zasmejati: Trudničke muke iz ugla jedne majke (FOTO)
Lin Severinsen, mama dvoje dece iz Bergena, proslavila se serijom komičnih ilustracija koje prikazuju sva iskušenja sa kojima se suočavaju buduće mame.
Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (10 poslato):

dejana sovljanski 28/09/2011 00:17:05
molim vas odgovorite mi na pitanje: imam MS.Moja majka nije sacuvala maticne celije prilikom porodjaja.Da li bi mi donacija maticnih celija od nekog drugog,neke druge zene,mogla pomoci za lecenje MS.Pozdrav i puno hvala,Dejana sovljanski
Palac gore Palac dole
2
Dussi 03/03/2012 13:47:00
Slucajno sam videla vas komentar, pa bih da vam odgovorim sto znam! Iako vasa mama nije ostavila maticne celije, to mozete dobiti od nekog clana porodice, naravno ko ima genetske predispozicije kao vi. Mozete ih dobiti iz kostane srzi i krvi vase mame, tetke, sestre ili nekoga drugog! Vodite racuna, jer klinika mora da bude u skladu sa zakonom , sa etikom i normalno se ne placa! I bojim se da ima dosta kojih su zabranjene u inostranstvu , à u Srbiji ne! Sve najlepse!
Palac gore Palac dole
1
andjelka zagorcic 17/03/2012 18:12:54
zelim dA otputujem u Bec da se na klinici presade mat.celije mojoj cerki koja boluje od dm tip1..da li postoje kontra indikacije..posto su komentari razliciti da to izaziva kancer,vi ste najkompetentniji da mi date odg.posto sam licno preko vas u kanci crio save ostavila mat,celije.pozzzdrav
Palac gore Palac dole
3
nada dobranic 22/03/2012 18:15:32
moj unuk ima diabet melitus 1, na insulinu je 10 godina da li postoji mogucnost izlecenja mat. celijama osoba van porodice ili bakinim mat. celijama iz kostane srzi gde da trazim pomoc
Palac gore Palac dole
0
Milica Kostovic 24/05/2012 16:39:15
ukoliko se otkrije da moja majka boluje od dijabetesa,posto je sada na pocetku ove bolesti,da li maticne celije od mene mogu da joj pomognu u izlecenju ili kako vec.hvala unapred
Palac gore Palac dole
2
FarmDr 08/09/2012 17:45:11
Bilo bi korisno objasniti koliko kosta tretman maticnim celijama kao i cinjenica da ako se vase dete razboli od odredjene bolesti njegove maticne celije su takodje bolesne i u tom slucaju terapija ne vredi vec su va,m potrebne zdave maticne celije...ipak u srbiji para vrti gde burgija ne moze
Palac gore Palac dole
2
mina 09/05/2013 10:26:11
Izabrao sam da sačuvate matične ćelije i moram poverena banci Srbije
http://www.inscientiafides.rs/maticne_celije.html
Palac gore Palac dole
2
Dobrila 15/05/2013 14:07:33
Da li mi mozete napisati dali te maticne celije lijece sve vrste bolesti ili samo neke. I koje. Hvala
Palac gore Palac dole
0
Mirnesa 23/01/2014 10:16:09
Moja kćerka ima dijebetis tip 1. Da li se može izliječiti da rodim drugo dijete i da uzmem matične ćelije, tj da li se ona može izliječiti pomoću matičnih ćelija brata ili setre? Unaprijed hvala.
Palac gore Palac dole
1
Trudnica 1991. NS 20/12/2014 15:54:00
Sada sam vec baka,ali 1991 godine su mi uzimali maticne celije iz pupcane vrpce u 18.nedelji trudnoci u BG.Dali se od tada cuvaju maticne calije i kako doci do njih ako zatreba?
Palac gore Palac dole
0
ukupno: 10 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Matične ćelije iz pupčane vrpce uzimaju se u trenutku posle presecanja pupčanika između majke i deteta.
Savremena medicina mnogo je napredovala u istraživanju i primeni matičnih ćelija ali ne postoje kontrolisane kliničke studije kojima bi se pokazale jasne koristi, kaže dr Dragana Vujić načelnik Sluzbe za transplantaciju koštane srži sa laboratorijom za kriobiologiju u Institutu za majku i dete u Novom Beogradu.
Sve veći broj budućih roditelja odlučuje se za ostavljanje matičnih ćelija svog deteta. Kako bi otklonili neudomice sa kojima se mnogi od njih susreću u tekstu koji sledi navodimo neke činjenice koje će pomoći u njihovom razjašnjenju.
Pupčanik, do skoro nepravedno zanemarivan i bacan kao medicinski otpad, danas je odličan izvor osiguranja zdravlja za narednih 30. godina života novorođenčeta.
Današnja medicinska nauka pomaže da se vodi bitka protiv bolesti na način za koji se ranije mislilo da nije moguć, a jedan od najuzbudljivijih je da se to čini lečenjem matičnim ćelijama. Matične ćelije pupčane krvi mogu trenutno da se upotrebe za lečenje 85 bolesti.
Recepti
Recept slika Napravite tortu iz snova: Recept za domaću fondan masu
Danas su sve više popularne torte ukrašene fondanom, a zbog raznovrsnosti ukrašavanja njih posebno vole mališani. Donosimo vam recept za domaću fondan masu...
Recept slika Pasta sa račićima i povrćem
Morski plodovi, domaće povrće i testenina - savršen spoj ukusa i mirisa!
Recept slika Sipkavi kolači sa kruškama
Kruške, vino, bademi... Uživajte u bogatom ukusu ovih sočnih kolačića!
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • dali sam trudna?? jel moze neko sa strucnim misljenjem da mi pomogne , zadnji put sam dobila 27decembra, imala sam odnos 26 januara i posle nisam dobila, kasni mi 12...
  • Molim za pomoc hitno je Pozdrav svima,evo jos jednom pisem jer i dalje nisam resila veliki problem kao samohrana majka,u Nisu ili inspekcija nezna svoj posao da radi i...
Yumama Google Play