PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
U iščekivanju svog trećeg deteta imala sam već 36 godina i lekar mi je preporučio da obavezno uradim amniocentezu. Iako je rezultat double testa bio ...
Naslovna > Trudnoća > Pregledi > Kako se otkriva i leči preeklampsija?

Kako se otkriva i leči preeklampsija?

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Kako se otkriva i leči preeklampsija? Foto: Shutterstock

Uz pomoć biohemijskih markera i Dopplera materičnih arterija moguće je rano otkrivanje preeklampsije - ozbiljnog oboljenja u trudnoći.

Danas medicina još nije našla sve odgovore na probleme preeklampsije i zastoja rasta ploda u trudnoći. Kada je u pitanju rani nastanak preeklampsije, na njeno sprečavanje ne utiče vreme otkrivanja, a sama njena konstatacija kod trudnice dovodi do nepotrebnog povećanja straha. Međutim, što se tiče zastoja rasta ploda, dobit od ranijeg započinjanja lečenja, to jest blagovremene terapije, ipak postoji


Protok krvi u posteljici

Na početku je polemisano o značaju oblika krivulje posteljičnog krvnog protoka, posmatranog pomoću Dopplera materičnih arterija, potom o postavljanju kriterijuma u vezi otpora proticanja krvi - od takozvanog RI indeksa (koristi se kao indikator otpora cirkulacije iza tačke merenja), do PI indeksa (pulsativni indeks je mera oscilatorne energije protoka brzine talasa - meri protok krvi kroz krvne sudove), kao i o određivanju vremena pregleda u 20. nedelji, zaključno sa 24. nedeljom. Sve to je bilo u cilju blagovremenog otkrivanja povećanog arterijskog pritiska izazvanog trudnoćom, preeklampsije (ozbiljnog oboljenja trudnice), zastoja rasta ploda i prevremenog porođaja.

Pregled se obavlja u I trimestru

Povišen PI indeks (pulsativni indeks je mera oscilatorne energije protoka brzine talasa - meri protok krvi kroz krvne sudove) Dopplera materičnih arterija u 23. nedelji trudnoće - u 80 odsto slučajeva ukazuje na rani početak
Povišen PI indeks Dopplera materičnih arterija u 23. nedelji trudnoće - u 80 odsto slučajeva ukazuje na rani početak preeklampsije i, uopšte, eklampsiju kod 35 odsto trudnicareeklampsije i, uopšte, eklampsiju kod 35 odsto trudnica. 
Zbog toga je, posledično, došlo da pomeranja ultrazvučnog pregleda - Dopplera materičnih arterija iz drugog u prvi trimestar. Čime je ustanovljeno da je u 60 odsto slučajeva moguće otkrivanje preeklampsije koja će se pojaviti pre 32. nedelje trudnoće. Ovaj relativno mali procenat je zasnovan na činjenici da definitivan zaključak o neadekvatnoj, odnosno abnormalnoj materično-posteljičnoj cirkulaciji ne može da se donese samo na osnovu parametara u Doppleru materičnih arterija. Naime, poznato je da se ta cirkulacija menja, i da do isteka 24. nedelje ne može sa apsolutnom sigurnošću da se govori o njenoj nepravilnosti.


Biohemijski markeri kao dodatak

Zbog toga su danas uvedeni i drugi, biohemijski markeri iz krvi trudnice, da bi ovaj skrining u prvom trimestru trudnoće bio što osetljiviji. Biohemijski markeri, kao što su: plazma protein - A (PAPP-A), aktivin, inhibin i faktor rasta placente (PIGF) - omogućavaju, uz najniži PI indeks Dopplera materičnih arterija, otkrivanje preeklampsije i zastoja rasta ploda u više od 93 do 97 odsto slučajeva.
Ozbiljno oboljenje trudnice
Preeklampsija smanjuje normalan dotok krvi plodu, ponekad rezultirajući manjom telesnom težinom novorođenčeta i/ili preranim porođajem. Ponekad može da uzrokuje vrlo ozbiljnu komplikaciju usled preranog odvajanja posteljice od zida materice. Ostale komplikacije mogu da izazovu poremećaj funkcije jetre i probleme sa zgrušavanjem krvi, a mogu da se završe i fatalno.
I pored ovako obećavajućih rezultata, ako se uzme u obzir isti procenat lažno pozitivnog nalaza, skrining preeklampsije i zastoja rasta ploda u krajnjem slučaju nije veći od onog koji se dobija samo Dopplerom materičnih arterija u drugom trimestru trudnoće. Ipak, opravdanje za pretrage takve vrste u prvom trimestru leži u činjenici da se neki od ovih markera iz krvi ionako kontrolišu zbog otkrivanja plodova sa Daunovim sindromom.

Terapija preeklampsije

Nažalost, kada je u pitanju rani nastanak preeklampsije, na njeno sprečavanje ne utiče vreme otkrivanja, a sama njena konstatacija kod trudnice dovodi do nepotrebnog povećanja straha. Rana upotreba aspirina, C i E vitamina ne utiče na profilaksu preeklampsije. Što se tiče zastoja rasta ploda, dobit od ranijeg započinjanja lečenja, to jest blagovremene terapije, ipak postoji. U pojedinim visokorazvijenim zapadnim zemljama ne postoji obaveza provere posteljične cirkulacije Dopplerom materičnih arterija kada su u pitanju trudnice sa malim rizikom. Međutim, zbog pojave zastoja rasta ploda u priličnom broju slučajeva, savetuje se njena što ranija provera - radi blagovremenog započinjanja medikamentne terapije.

Razvoj novih profilaktičkih lekova

Savremena medicina ima načina da u velikom procentu veoma rano posumnja na teška, čak i opasna stanja po život trudnice. Skrining u prvom trimestru za sada nema očiglednu korist za samu trudnicu radi sprečavanja Saznanje da je moguće uspešno predvideti rizik za pojavu bolesti u trudnoći, omogućava razvoj novih profilaktičkih lekova za sprečavanje njihovog nastanka
nastanka stanja kao što je preeklampsija i prevremeni porođaj. Međutim, samo saznanje da je moguće uspešno predvideti rizik za pojavu takvih bolesti u trudnoći, omogućava razvoj novih profilaktičkih lekova za sprečavanje njihovog nastanka.
Jedna od najčešćih nepravilnosti u trudnoći jeste zastoj rasta ploda. Mora se naglasiti da ultrazvukom registrovan neadekvatan posteljični krvni protok, koji dovodi do zastoja rasta ploda, može da se spreči ranim započinjanjem uzimanja lekova (koje je propisao lekar) - pre 24. nedelje trudnoće.          Doc. dr sci med. Tihomir Mihailović, spec. radiologije; dr Aleksandar Dmitrović, spec. ginekologije i akušerstva

Oceni članak
5.00
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Novi test za otkrivanje genetskih poremećaja dostupan trudnicama u Srbiji
NIFTY, potpuno bezbedan test koji predstavlja novinu u oblasti dijagnostike genetskih poremećaja ploda, od sada je dostupan i u Srbiji.
Kada i kako se radi amniocenteza
Genetska amniocenteza se radi između 16. i 18. nedelje trudnoće. Ovim pregledom se utvrđuje da li kod ploda postoje hromozomske anomalije.
Razvoj bebe u stomaku po trimestrima
Saznajte kako se razvija vaša beba u prvim nedeljama trudnoće...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Odvikavanje od pelena
Kada ste dete prvi put stavili na nošu?
Jedan od razgovora koji treba da obavi doktor sa majkom koja ima dijagnostifikovanu preeklempsiju, jeste odluka o čuvanju matičnih ćelija iz krvi pupčanika.
Hiljade beba godišnje može biti spašeno uz pomoć novog testa koji traje petnaest minuta i ukazuje na rizik od prevremenog porođaja usled preeklampsije.
Zahvaljujući novom istraživanju, žene koje tokom trudnoće pate od stanja koje se zove preeklampsija, mogle bi u budućnosti da je izbegnu.
Međunarodni tim naučnika i lekara radi na otkrivanju 14 jednostavnih metabolita, koji sa velikom tačnošću mogu da predvide pojavu preeklampsije u ranoj trudnoći.
O tome kako hipertenzija utiče na trudnoću i koje situacije mogu biti opasne po trudnicu i bebu govori prim. mr sci. dr Dragoslav Lekić.
Recepti
Recept slika Riblja pašteta
Riblju paštetu možete da služite s paradajzom sečenim na kriške i okruglicama feta sira uvaljanim u sitno seckanu mentu.
Recept slika Pita bundevara
U zimskim mesecima specijaliteti od bundeve mogu da budu prava poslastica za vaše mališane.
Recept slika Ukusne karamelizovane jabuke
Napravite sami svoju omiljenu poslasticu s ukusom detinjstva...
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Neo-penotran forte jeste li ga koristile I u kom mesecu? kakva su vasa iskustva? meni je prepisan u 4.m, zbog sekreta grupe 6...
  • Opadanje kose u trudnoci Meni je kosa pocela vidno vise da opada vec u 9. nedelji trudnoce. Primecivala sam mnogo vise dlaka na jastuku, u kadi iza sebe, u lavabou posle...
  • porodiliste u Kragujevcu - iskustva posle renoviranja Zdravo svima, I bolje vas nasla na forumu. :) kao I vecina 'forumasica', I ja sam zapocela svoje trudnicko putesestvije... jeste da do porodjaja...
Magazin MAMA novi broj!