PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  "Da, Pinokio, nasmeši se Plava Vila,"Đepetu je potreban sin. Zato sam ti poklonila život." "Pa onda sam ja pravi dečak!", povika Pinokio. "Ne", odgovori setno Plava Vila. ...
Naslovna > Trudnoća > Pregledi > Pregled u desetoj nedelji

Pregled u desetoj nedelji

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Pregled u desetoj nedelji

Vaša beba je u desetoj nedelji duga svega tri centimetara, ali izgleda kao mali čovek- ima oči, uši, ručice, nožice...

Poliklinika Analife se od početka rada opredelila za besplatnu kontrolu trudnica u desetoj nedelji, i to dosledno primenjuje već pet godina.

 

Prilikom prvog razgovora, koji se najčešće obavi telefonom, brzo se izračuna datum desete (i svake druge) nedelje trudnoće. Odmah se zakaže termin kada buduća mama treba i može da dođe na besplatnu kontrolu, koju u Poliklinici obavlja dr sci med. Vojislav Živanić. O tome razgovaramo sa dr Anom Miholjčić, inicijatorom projekta Daj šansu životu.

 

Zbog čega ste se opredelili da besplatna kontrola bude baš u desetoj nedelji trudnoće, a ne u osmoj ili dvanaestoj - na primer?

- Pregled u desetoj nedelji zadovoljava dva kriterijuma našeg projekta Daj šansu životu. On se, pre svega, odnosi na žene koje su u dilemi da li da zadrže ili prekinu trudnoću. Inače, trudnoća od dva i po meseca (10. nedelja) - po zakonu još uvek može da se prekine, ukoliko žena to želi da uradi. Drugi razlog (kriterijum) je što se u osmoj ili, na primer, u devetoj nedelji trudnoće ne vidi tako dobro kao u desetoj - da taj novi život izgleda kao mali čovek. Iako je tada plod dug svega tri centimetra, već u desetoj nedelji ima sve: oči, uši, ruke, noge (što pokazuje 3D ultrazvuk, dok u 4D dimenziji mama i tata vide i prvi „ples“ svoje bebe). Napominjem da besplatan pregled u 10. nedelji mogu da zakažu i obave sve trudnice, bez obzira da li je trudnoća planirana i željena ili se, jednostavno, dogodila.

 

Kakav je protokol pri zakazivanju besplatne kontrole?

- Prvi razgovor se, uglavnom, odvija telefonom, kada trudnica najčešće pita: „Da li još uvek radite besplatne preglede?“ A prvo pitanje koje postavlja dežurna sestra, jeste: „Kada je bio prvi dan poslednje menstruacije?“. Zatim sestra na osnovu kalendara trudnoće utvrđuje period 10. nedelje. Interesovanje budućih mama za ovaj pregled je zaista veliko, a mi se trudimo da što većem broju trudnica izađemo u susret.

 

Trudnice dolaze na pregled i pre 10. nedelje. Zašto je u tom periodu potrebna kontrola trudnoće?

- Nakon otkrića da je trudna (pomoću testa mokraće ili na osnovu vrednosti hormona u krvi), a bez obavljenog ultrazvučnog pregleda (koji mi, u Poliklinici Analife nazivamo „utvrđivanje“), žena ne može da sazna ono što je za početak najvažnije - a to je da li je trudnoća u materici ili van nje.

Prva provera se upravo odnosi na činjenicu da li je trudnoća u materici i koji jajnik „nosi“ trudnoću (što se prepoznaje po žutom telu, koje se na ekranu vidi kao plamena lopta - oko levog ili desnog jajnika). Iz prikaza krvnih sudova tela materice se vidi kakva je vaskularizacija (prokrvljenost), zatim se posmatra da li se u maloj karlici uočava nešto što bi moglo da ugrozi trudnoću (hematom, miom, ciste)... I, ono najvažnije: da, ako možemo, čujemo otkucaje srca ploda, kao prve znake života.

Ukoliko prilikom pregleda ne čujemo srce, zato što je trudnoća mala, zakazujemo koliko je potrebno ultrazvučnih pregleda sve dok ne čujemo srčane otkucaje (svi pregledi ulaze u cenu tog ranog ultrazvučnog pregleda koji mi zovemo „utvrđivanje“).

Nakon što se uverimo da srce ploda kuca i da je sa trudnoćom za taj period sve u redu, zakazujemo pregled u desetoj nedelji, koji je besplatan. Dirljivo je ogromno iznenađenje buduće mame koja tada (u 10. nedelji) vidi koliko je beba porasla za samo dve do tri nedelje, kada je izgledala kao zrno pasulja, a u desetoj je pravi mali čovek!

 

Šta se sve kontroliše u desetoj nedelji?

- Prvo se izmeri bebica, utvrdi se starost trudnoće. Roditelji na ekranu vide da beba ima obe ručice, nožice... I dok roditelji uživaju gledajući svoju bebu na ekranu, doktor želi da se uveri da plod nema nikakvu vidljivu anomaliju. Čak i kada bi trudnica insistirala da plati pregled, misleći da bi tako dobila više informacija, pravo vreme da se gledaju ultrazvučni znaci za Daunov sindrom i sve druge anomalije, kao i za detaljnu anatomiju svih organa (kako spoljašnjih, tako i unutrašnjih) je tek 12. nedelja trudnoće. Napominjem da u 12. nedelji žena po zakonu nema pravo da samoinicijativno odluči da prekine trudnoću. U tom periodu, trudnoća može da se prekine samo ako za to postoji neki medicinski razlog, koji utvrđuje konzilijum lekara.

 

Da li se u Poliklinici Analife rade prekidi trudnoće?

- Ne! Iako za to imamo urednu dozvolu Ministarstva zdravlja. Naše opredeljenje je projekat Dajmo šansu životu - koji je, takođe, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja. Veliki je uspeh kada se žena, koja dođe sa dilemom da li da nastavi ili prekine trudnoću (nakon što vidi da je njena beba pravi mali čovek i jasno čuje njene otkucaje srca) - opredeli za rađanje.

 

Ako savremeni ultrazvučni aparati pokazuju pol u 10. nedelji razvoja ploda, da li to saopštavate roditeljima?

- Usredsređeni na kontrolu činjenica i elemenata važnih za zdravlje ploda (i majke), pri ranim pregledima ne obraćamo pažnju na pol. Čak i kada se pol vidi, ne govori se o tome. Jer, šta bi bilo da je devojčica, a roditelji su baš hteli dečaka...?

 

Mirjana Ajbl

 


Oceni članak
4.52
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Ramzijeva metoda otkriva pol deteta već na prvom ultrazvuku
Veliki broj roditelja željno iščekuje da sazna da li će dobiti dečaka ili devojčicu. Kako tvrdi naučnik Ramzi Ismail, to je sada moguće utvrditi već u šestoj nedelji trudnoće i to na veoma jednostavan način.
Kalendar pregleda u trudnoći
Redovno praćenje rasta i razvoja ploda, istovremeno i zdravlja trudnice, neophodni su kako bi se na vreme uočile eventualne komplikacije koje bi mogle da se jave u trudnoći
Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (1 poslato):

anita 27/02/2012 18:03:01
dali je...moja beba takva..ja imam 10 nedelja.i 3 dana dali je tolika sada.........
Palac gore Palac dole
1
ukupno: 1 | prikazano: 1 - 1

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Otkrivanje poremećaja sluha kod još nerođenih beba prenatalnim skriningom, ovih dana počeo je da se sprovodi u Ginekološko-akušerskoj klinici “Narodni front”. Rano otkrivanje gluvoće kod fetusa, dok je još u majčinom stomaku, daje šansu tim bebama da kasnije lakše progovore.
U domovima zdravlja MediGroup budućim mamama omogućeno je vođenje trudnoće uz pretporođajnu pripremu po posebnoj ceni i uz različite pogodnosti plaćanja.
Ako test kaže da ste trudni, osećanje sreće i radosti pomešano je sa brigom. Pitate se šta sad? Potražili smo odgovore od dr. sci. med Mime Fazlagić.
P: U 19. sam nedelji, a ovo mi je druga trudnoća. U 17. nedelji mi je aplikovan serklaž. Pijem Ginipral i Verapamil, dobro se osećam. Da li mogu da imam odnose?
Pogledajte sliku sa ultrazvuka koja je postala hit na društvenim mrežama, nakon što ju je jedan budući tata objavio na sajtu “Redit”!
Recepti
Recept slika Ručak na brzinu: Plavi patlidžan sa nadevom od šunke
Plavi paradajz možete da punite različitim nadevima, a ukoliko nemate baš puno vremena za pripremu ručka, predlažemo vam ovaj jednostavan recept sa šunkom. Uživajte!
Recept slika Krompir salata
Jednostavna i ukusna krompir salata odličan je prilog uz jela sa ribom...
Recept slika Gulaš s povrćem
Uz gulaš s povrćem možete poslužiti kuvanu testeninu, pirinač ili pire krompir.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Bojanke za decu Ako vasa deca koriste telefone i tablete za igrice, evo aplikacije koja ce im se svideti. Macke Bojanka je aplikacija za Android, Windows i iOS...
  • utjecaj stresa na zacece Suprug i ja pokusavamo da zatrudnimo vec dvije godine Ginekolog je rekao da imam malu cistu ali da to ne sprecava trudnocu. Zivim u istoj kuci sa...
Yumama Google Play