PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
Usnila sam te prošle noći. Stajala si bosonoga u travi, ispred divne kućice koju si zvala svojim domom. Krhka, prkosna... Svaka ćelija iz tebe viče: ...
Naslovna > Trudnoća > Pregledi > Kada je pravo vreme za 4D UZ?

Kada je pravo vreme za 4D UZ?

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Kada je pravo vreme za 4D UZ? Foto: Shutterstock

Sve veći broj trudnica želi pregled pomoću 4D ultrazvuka, ili već koristi tu mogućnost. Kvalitetan aparat omogućava ginekologu da detaljno pregleda plod, dok budući roditelji za to vreme uživaju u pokretima svoje bebe, koju jasno vide na monitoru

Samo manji broj trudnica može češće da priušti sebi takvo zadovoljstvo. Buduće mame, kojima zbog udaljenosti ili drugih razloga - pregled uz pomoć 4D ultrazvuka nije lako dostupan, pitaju: «Koje je pravo vreme da se pregled obavi na tom savremenom aparatu?».

U Poliklinici AnaLife, koja pune tri godine trudnicama obezbeđuje besplatan pregled u desetoj nedelji trudnoće, rekli su nam da je uvek pravo vreme za 4D ultrazvuk. Ipak, izdvajaju se dva važna termina: u 12. nedelji (kontrola na Daunov sindrom) i od 20. do 22. nedelje (prati se anatomija ploda, sa detaljnim pregledom srca).

U vezi sa tim pregledima, na naša pitanja je odgovarao dr sci med. Vojislav Živanić, ginekolog, stručni saradnik Poliklinike.

 

Šta je, u stvari, 4D ultrazvuk?

- Savremena kontrola trudnoće ne može da se zamisli bez ultrazvučnog pregleda. Ultrazvuk je neinvazivno dijagnostičko sredstvo koje ginekologu omogućava direktno i neposredno posmatranje ploda u materici. Koristi od ovakvog načina pregleda su nemerljive - pouzdano utvrđivanje trudnoće, analiza građe i otkrivanje eventualnih anomalija ploda.

Uporedo sa poboljšanjem kvaliteta slike standardnih dvodimenzionalnih ultrazvučnih aparata (2D), brz tehnološki napredak je doneo i sasvim novu tehnologiju pregleda, koja se bazira na ultrazvuku. Radi se o aparatima koji stvaraju trodimenzionalnu sliku (3D) i trodimenzionalni film (4D) analiziranog objekta. Za razliku od standardnog ultrazvučnog prikaza u vidu siluete (obrisa, senke), 3D/4D pregled bukvalno daje slici osećaj dubine i prostorne orijentacije. Razlika je ekvivalentna razlici između slike i skulpture.

Porodiljstvo je oblast medicine u kojoj je pomak u odnosu na dosadašnji način ultrazvučnog pregleda najuočljiviji i najfascinantniji. Na ekranu se prikazuje figura ploda, odnosno dela njegovog tela, čija površna anatomija može da se posmatra iz bilo kojeg ugla - što u određenim situacijama znatno olakšava analizu spoljašnje građe ploda, u bilo kojem periodu trudnoće.

Dodatna prednost je mogućnost snimanja određenih detalja, koji  kasnije mogu da se analiziraju u tri dimenzije, i bez prisustva pacijentkinje.

Važno je naglasiti da standardni ultrazvučni pregled ostaje nezamenljivi deo savremene kontrole trudnoće. Sve više, 3D/4D analiza ploda postaje odlična dopuna uobičajenom pregledu, a kod sumnje na neke anomalije - naročito lica i ekstremiteta, sa šakama i stopalima, ovakav postupak je praktično metod izbora. Standardna (2D) ultrazvučna slika na 3D/4D aparatima je vrhunskog kvaliteta, čime je pored 3D/4D analize omogućen i kvalitetan klasičan ultrazvučni pregled trudnoće.

 

Kako se ponaša plod sagledan 4D ultrazvukom?

- I pre četvrtog meseca trudnoće, moguće je videti pokrete glave, tela i ekstremiteta ploda, čime je omogućena procena njegove motoričke aktivnosti i ponašanja - neuporedivo bolje nego konvencionalnim ultrazvučnim pregledom. U kasnijim fazama trudnoće, omogućeno je posmatranje celog spektra ponašanja ploda: mimika lica (zevanje, osmeh, mrštenje, plač, otvaranje očnih kapaka), ciljano ponašanje ekstremiteta (sisanje prsta, dodirivanje pojedinih delova tela rukama). Sve više se istražuju mogućnosti procene stanja ploda na osnovu izraza njegovog lica i ukupnog ponašanja - kako spontanog, tako i na određene spoljašnje stimuluse.

 

Kakva je emotivna percepcija budućih roditelja, odnosno emotivni uticaj pregleda?

- Veoma je interesantan i roditeljski emotivni aspekt cele priče. Mislim da ne treba posebno isticati koliko psihički mir buduće majke, roditelja uopšte ima blagotvoran uticaj na trudnoću. Najčešće pitanje žene posle porođaja: «Da li je dete zdravo, da li normalno izgleda?» - odslikava koliki je strah od anomalija ploda. Zato posebnu važnost ima činjenica da je uočen pozitivan uticaj 3D i 4D pregleda i vizualizacije ploda na majku, njenu sigurnost, psihički mir i ublažavanje uvek prisutnih strahova vezanih za plod.

Naročitu korist od ove vrste pregleda u pomenutom smislu imaju roditelji koji su iz raznih razloga doživeli neuspešnu trudnoću (smrt ploda, anomalija ploda), ili u slučajevima dugotrajnog infertiliteta (neplodnosti). Istraživanja su pokazala da je primećeno smanjenje, čak i prekid pušenja i uzimanja drugih supstanci - koje mogu negativno da deluju na trudnoću, nakon što je buduća majka videla svoje dete.

 

Kvalitetniji pregled krvnih sudova

Danas je, zahvaljujući naprednim ultrazvučnim aparatima, omogućena i bolja procena težine ploda, kao i sagledavanje njegovih vaskularnih karakteristika. Za takozvanu malignu tumorsku neovaskularizaciju, karakteristično je stvaranje brojnih krvnih sudova koji se nepravilno granaju. Standardni pregled u tom smislu je kolor Doppler analiza - koja, iz raznih razloga, nije na adekvatan način odslikavala opisane promene u krvnim sudovima. Nova, trodimenzionalna tehnika ultrazvučnog pregleda, sada omogućava da se na jedan sasvim nov način sagleda pojava i način grananja krvnih sudova u promeni, što je potencijalno velika dobit i za ginekološku dijagnostiku.

Oceni članak
4.75
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Ramzijeva metoda otkriva pol deteta već na prvom ultrazvuku
Veliki broj roditelja željno iščekuje da sazna da li će dobiti dečaka ili devojčicu. Kako tvrdi naučnik Ramzi Ismail, to je sada moguće utvrditi već u šestoj nedelji trudnoće i to na veoma jednostavan način.
Kalendar pregleda u trudnoći
Redovno praćenje rasta i razvoja ploda, istovremeno i zdravlja trudnice, neophodni su kako bi se na vreme uočile eventualne komplikacije koje bi mogle da se jave u trudnoći
Pregledi u trudnoći: Da li je s mojom bebom sve u redu?
Ultrazvučni pregledi, analize krvi, dabl i tripl test, amniocenteza i drugi prenatalni pregledi od velikog su značaja za praćenje razvoja i zdravlja bebe u maminom stomaku.

Prijavite se ne feed komentara Komentara (4 poslato):

ivana 04/06/2012 20:31:19
stvarno divno od vas za besplatan ultrazvuk ali treba da se zakaze mnogo ranije pre nego sto i saznamo da smo trudne
Palac gore Palac dole
1
Mila30 28/11/2012 14:45:09
Da li moze u 12 nedelji kada se radi 4d ultrazvuk da se vidi pol? i koja je cena 4d ultrazvuka?
Palac gore Palac dole
-10
Anica 12/08/2013 11:41:27
U kojoj nedelji moze da se radi 4d uz da bi se video plod i koja je cena?
Palac gore Palac dole
-5
mirjana 08/12/2014 10:46:56
Trudna Sam oko 2 IPO meseca,pa me zanima Kada bi mogla da uradim 4d,koliko kosta ?
Palac gore Palac dole
-1
ukupno: 4 | prikazano: 1 - 4

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Od samog začeća, pa sve do porođaja, udoban mamin stomak je idealan smeštaj za bebu: pravi hotel sa deset zvezdica! Pun komfor podrazumeva zaštitu od štetnih faktora okoline, što je uloga posteljice, ali i najbolju ishranu i dovoljno kiseonika.
Ultrazvučna dijagnostika je „početna“ radiološka metoda izbora u pregledu akutnog abdomena (AAb) kod trudnih žena. Ona je sigurna, relativno jeftina, prilagodljiva tehnika i odmah dostupna.
Jedan od najuzbudljivijih trenutaka u trudnoći je kada prvi put osetite pokrete vašeg čeda. Ti lagani pokreti će učiniti da osetite još veću bliskost prema malom životu u vama.
Petomesečni Leo Dejvid Hargrejvs je neverovatan dečak. Ne samo što je čitavog svog života nasmejan, već je njegovo lice osmeh krasio i kada su ga njegovi roditelji prvi put ugledali - putem 4D ultrazvuka.
Recepti
Recept slika Zdravo, ukusno, brzo: Salata od sremuša
Sremuš ili divlji luk je samonikla biljka koja raste na obroncima šuma. Ukusom podseća na beli luk, i daleko je čuvena po svojoj lekovitosti. Evo predloga kako da napravite ukusnu salatu...
Recept slika Nemački kolač sa bademima
Tipičan nemački dezert sa karamelizovanim bademima i ukusom vanile će vas oduševiti, a, što je takođe važno, lak je za pripremu.
Recept slika Juneće pljeskavice na mamin način
Obradujte ukućane ukusnim i sočnim pljeskavicama iz vaše kuhinje!
Pogledajte ostale recepte
Zajednica