PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  "Da, Pinokio, nasmeši se Plava Vila,"Đepetu je potreban sin. Zato sam ti poklonila život." "Pa onda sam ja pravi dečak!", povika Pinokio. "Ne", odgovori setno Plava Vila. ...
Naslovna > Trudnoća > Pregledi > Određivanje pola u trudnoći

Određivanje pola u trudnoći

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Određivanje pola u trudnoći

Pol deteta može sa sigurnošću da se utvrdi najranije između 12. i 14. nedelje trudnoće. Potreba da bude tačno određen, ima medicinske i nemedicinske razloge. Ipak, potrebu budućih roditelja da znaju pol svog nerođenog deteta, lekar mora da poštuje.

Jedno od najčešćih pitanja budućih roditelja, postavljenih doktoru u toku ultrazvučnog pregleda trudnice, jeste: «Koji je pol deteta?». Mada je ovo, naizgled naivno, neizbežno pitanje roditelja, iza njega se ponekad kriju ozbiljni problemi za doktora koji radi ultrazvučni pregled. Nepotrebno je naglašavati frustraciju roditelja kod pogrešnog određivanja pola. Zbog toga mnogi doktori izbegavaju odgovor, čak i kada je trudnoća znatno uznapredovala.

 

Zašto je važno da doktor utvrdi pol bebe?
Odgovor na pitanje o kom polu je reč, sa stanovišta medicine je veoma važno. Jer, neke bolesti se vezuju isključivo za jedan pol. Međutim, postoje i stanja neodređenog pola, takozvanih nejasnih genitalija - ambiguous, mada se to retko dešava. U toj situaciji, postoji hromozomski XY - muški pol, a izgled spoljnih genitalija mnogo više odgovara ženskom polu. Odnosno, postoji podeljen skrotum bez testisa (skrotumi su kožne kesice u kojima su smešteni testisi), mikropenis spušten na dole, sa otvorom mokraćnog kanala sa donje strane penisa. Pritom nema dokaza za postojanje unutrašnjih ženskih organa. U toku pregleda ultrazvukom, ovakve spoljne genitalije mnogo više odgovaraju izgledu genitalija kod ženskog pola nego muškog.
Sa druge strane, poznato je da kod bolesti nadbubrega ploda može da dođe do izrazitog uvećanja klitorisa i otečenih stidnih usana - labija, uz naznaku postojanja unutrašnjih ženskih polnih organa. Nažalost, takvo stanje može da podseća na muški pol ili, čak, na stanje neodređenog pola.

Obe situacije, ako nisu uočene u toku ultrazvučnog praćenja trudnoće, nakon rađanja deteta predstavljaju veliko «iznenađenje» i brigu budućih roditelja, kao i «dokaz» neadekvatne procene lekara koji je ultrazvukom pratio trudnoću.

 

Kako doktor „zna" kog je pola beba?
Formiranje spoljnih polnih organa ploda nastaje u prvom trimestru. Pol deteta veoma pouzdano može da se odredi ultrazvukom, od 12. do 14. nedelje trudnoće. U toku ultrazvučnog pregleda, formirana struktura budućeg penisa je okrenuta okomito, na uzdužnu osovinu ploda, dok je klitoris uporedo položen. Takođe, i na poprečnim presecima se jasno razlikuju ovi organi.
U daljem praćenju trudnoće (II i III trimestru), potrebno je proveravanje porasta penisa i registrovanje testisa u skrotumima, kao i registrovanje unutrašnjih organa devojčica, to jest uterusa (materice). Potiskivanje zida mokraćne bešike od strane materice je ultrazvučni marker u proceni pola deteta, kao i veličina distance između debelog creva i mokraćne bešike.
Nažalost, dešava se, mada retko, da u drugoj polovini trudnoće ne dolazi do adekvatnog porasta i izgleda spoljnih organa ploda. Zbog toga raste sumnja na stanje neodređenog pola, a samim tim i obaveza doktora da tačno proceni pol deteta. Kriterijumi u dvodimenzionalnoj ultrazvučnoj tehnici već dugo postoje. Otkrivanje takozvanog Tulipan znaka i nedovoljna distanca između debelog creva, odnosno rektuma i mokraćne bešike, ukazuje na stanje neodređenog pola. Kod takvog ploda postoji predvojen skrotum - bifidum skrotum, mikropenis i nepravilna pozicija otvora izvodnog mokraćnog kanala (hipospadija).

 

Kojim ultrazvučnim aparatom se postavlja najpreciznija dijagnoza?
Bilo je logično da će trodimenzionalna i četvorodimenzionalna ultrazvučna tehnika tu očiglednu nepravilnost lako da razlikuje od ženskog pola sa otečenim labijama. Nažalost, prvi ohrabrujući rezultati sa početka ove decenije, objavljeni u medicinskoj literaturi, promenjeni su novijim izveštajima koji ukazuju na nemogućnost prikazivanja te anomalije uz pomoć pomenute tehnike. Naime, u multiplanarnoj analizi, to jest slikama u dve ravni, dobijaju se znaci koji ionako mogu da se registruju u toku ultrazvučnog dvodimenzionalnog pregleda. Međutim, sumnja na stanje neodređenog pola ploda nije mogla da bude potvrđena na završnom, takozvanom rendering modu, gde se virtuelno prikazuju spoljne genitalije. Na taj način, ova tehnika za sada ne može da potvrdi sumnju na postojanje stanja neodređenog pola ploda, na šta se posumnjalo na standardnom ultrazvučnom pregledu. Čak je zaključeno da su postojeći sonomorfološki markeri, dobijeni u toku dvodimenzionalne sonografije, dovoljni za otkrivanje nejasnih (ambiguous) genitalija kod ploda.

Dr Tihomir Mihailović, spec. radiologije; dr Aleksandar Dmitrović, spec. ginekologije i akušerstva


Oceni članak
4.42
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak
Ramzijeva metoda otkriva pol deteta već na prvom ultrazvuku
Veliki broj roditelja željno iščekuje da sazna da li će dobiti dečaka ili devojčicu. Kako tvrdi naučnik Ramzi Ismail, to je sada moguće utvrditi već u šestoj nedelji trudnoće i to na veoma jednostavan način.
Kalendar pregleda u trudnoći
Redovno praćenje rasta i razvoja ploda, istovremeno i zdravlja trudnice, neophodni su kako bi se na vreme uočile eventualne komplikacije koje bi mogle da se jave u trudnoći
Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (7 poslato):

Nadica Radosavljevic 30/04/2012 08:32:49
pozdrav pre svega.Vrlo je tekst poucan,po gotovo z nas kopji nemamo pojma kako se odredjuje pol deteta kao ni koliko je bitno da se prati sam razvoj tih organa. Ja sam u 25oj nedelji trudnoce i moja Dr.kaze da "misli"da je decak a Dr.na odeljeneje kaze da je devojcica. Ne razumem kako to da se ne vidi pol,ili kako to da ne vode racuna dali se razvija kako treba,ili...nece da se izjasne posto znaju da vec ima devojcicu kod kuce. Meni to nije bitno samo da je zdravo,ali jasno je da me nervira to sto se"nevidi"pol.
Palac gore Palac dole
-2
Tanja 21/10/2013 18:41:11
Pozdrav,
ja prvo zelim da pitam da li je moguce proveriti pol bebe u prvom tromesecju?
Palac gore Palac dole
-19
mama 01/12/2013 10:30:56
Da li doktor moze da pogrijesi u odredjivanju pola? Meni je jedan dr rekao da je decak a drugi mi je rekao prvi put decak a drugi put mi je isti taj rekao da je devojcica pa sad ni ne znam sta nosim!
Palac gore Palac dole
-9
dajana 24/01/2014 12:39:54
meni su rekli devojcica pa decak videcu tek kad se porodim :)
Palac gore Palac dole
7
jocka 29/01/2014 13:39:03
Ulazim u 13 nedelju. U 14 nedelji radim double test, da li tada moze da se sazna pol bebe
Palac gore Palac dole
-7
marica markovic petlovaca 28/03/2014 18:30:43
ja sam srecna
Palac gore Palac dole
13
Bela 14/05/2014 23:31:41
Zdravo, ja sam vec šest meseci trunda ali ne znamo pol deteta jer ultrazvuk nam ne daje nikakve signale uvezi pola deteta. Kako možemo da saznamo?
Palac gore Palac dole
-5
ukupno: 7 | prikazano: 1 - 7

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Trudnice često postavljaju pitanje da li je potrebno da pregledaju dojke, i na koji način. Odgovor je potvrdan, a ultrazvučni pregled je metoda izbora u periodu trudnoće i dojenja
Hipospadija - neadekvatno razvijena mokraćna cev kod dečaka, se javlja relativno često, ali su roditelji nedovoljno upoznati sa uzrokom nastanka ovog problema.
Saznajte na koji način se izračunava datum porođaja
Ultrazvučna dijagnostika je „početna“ radiološka metoda izbora u pregledu akutnog abdomena (AAb) kod trudnih žena. Ona je sigurna, relativno jeftina, prilagodljiva tehnika i odmah dostupna.
Šta nam je doneo razvoj asistirane reproduktivne tehnologije?
Recepti
Recept slika Pita sa spanaćem
Ukusna pita obogaćena feta sirom može se služiti sa kiselim mlekom i jogurtom. U svakoj varijanti, biće savršen obrok za čitavu porodicu...
Recept slika Krem-čorba od povrća
Prava riznica zdravih sastojaka u svakom zalogaju, baš ono što roditelji žele za svoju decu.
Recept slika Sočne posne sarmice s orasima
Ukoliko pripremate jela za posnu slavu, ove sarme su idealne za vašu trpezu.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Uskrs / Vaskrs Prošao je katolički stoga kasnim i s čestitkom, ali za članove pravoslavne vjeroispovjesti imam vremena :cool: *Hristos Vaskrs!* Kako ste ga...
  • Bojanke za decu Ako vasa deca koriste telefone i tablete za igrice, evo aplikacije koja ce im se svideti. Macke Bojanka je aplikacija za Android, Windows i iOS...
Yumama Google Play