PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  Ulijeće Sofija danas u kuću i viče iz kuhinje: "Mama, je li ovo Bog dolazio po tebe?" U momentu zbunjena pitanjem, zamalo da joj odgovorim ...
Naslovna > Trudnoća > Pregledi > Ultrazvuk u prvom i ranom drugom trimestru trudnoće

Ultrazvuk u prvom i ranom drugom trimestru trudnoće

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Ultrazvuk u prvom i ranom drugom trimestru trudnoće
 

Brojne informacije mogu da zbune buduću majku - što se tiče odabira lekara i ordinacije, odnosno ultrazvučne dijagnostike. Naime, prednost da se bira lekar, ne znači da se uvek dobija optimalan ultrazvučni pregled ploda. Šta to, u stvari, znači?

 

Savremena ultrazvučna dijagnostika (koja koristi 2D, 3D i 4D tehnologiju) sama nije u stanju da otkrije urođene nepravilnosti ploda ako doktor za to ne koristi nove standarde ultrazvučnog pregleda. Kao primer može da posluži činjenica da srce ploda ne može da se pregleda samo na osnovu četvorošupljinskog preseka, ili da se koristi 4D tehnologija. Ako doktor želi da značajno poveća otkrivanje urođenih srčanih mana, moraju da se prikažu izvodni putevi komora i odnosi velikih krvnih sudova. Čak i ako se koristi najkomplikovanija trodimenzionalna 3D multiplanarna analiza - STIC - 4D tehnika, u 50 odsto slučajeva ne mogu da se prikažu svi anatomski detalji srca ploda (podaci iz medicinske literature).

 

Šta trudnica treba da zna da bi njena trudnoća bila adekvatno kontrolisana, odnosno šta bi trebalo da sazna od doktora koji pregleda njen plod?

                                                

Prvi trimestar

 

1. U prvih deset nedelja trudnoće, potrebno je da se uradi jedan ultrazvučni pregled, koji treba da pruži odgovor da li je trudnoća materična ili eventualno vanmaterična. Procena ploda, odnosno njegove veličine, učestalosti (frekvence) srčane radnje, kao i veličine žumančane kese - daje odgovor na pitanje da li je plod vitalan. Odnosno, da li se očekuje njegov adekvatan razvoj u sledećim nedeljama trudnoće ili se, eventualno, već tada sumnja na postojanje hromozomske anomalije. Ako dođe do manjeg krvarenja, ultrazvučni pregled treba da pruži podatak o kakvom krvarenju je reč. Po pravilu, nije potrebna nikakva terapija.  Ukoliko se ipak ordinira progesteron, on se danas ne daje intramuskularno, niti u vidu tableta, već vaginalnim putem - preko vaginaleta.

 

2. U desetoj nedelji trudnoće je potrebno uraditi dabl test, odnosno proveru biohemijskih parametara koji ukazuju da li postoji povećan rizik na postojanje hromozomskih anomalija. Taj pregled treba da se uradi u ovoj starosti trudnoće jer je tada najosetljiviji.

 

3. U 12. nedelji trudnoće obavezno treba uraditi ultrazvučni pregled iz tri razloga:

 

a) Potrebno je proveriti ultrazvučne markere na postojanje trizomije 21 - Daunovog sindroma. Uobičajen pokazatelj NT - prozračna zona vrata, isključuje oko 60 odsto oštećenih plodova, pa nije dovoljan da bi se isključila amniocenteza. Potrebno je (najmanje) da se pored NT registruje i postojanje nosnih kostiju, ugao lica (FMF),  protok kroz duktus venozus (mali krvni sud, veoma važan u regulisanju krvne cirkulacije ploda), kao i kroz levu i desnu komoru srca ploda. Takođe, poželjno je da se provere i «soft» markeri (morfologija moždanih struktura, bubrega i creva).

 

b) Potrebno je proceniti osnovnu anatomiju srca bebe. To je važno zbog toga što su srčane mane među najčešćim nepravilnostima ploda, a u 25 odsto slučajeva su prisutne kod plodova sa hromozomskim anomalijama.                                                                           

 

Pregled srca je moguć zato što je završen njegov razvoj, za razliku od drugih organa. Savremeni aparati, koji poseduju linearnu sondu velike osetljivosti, ili vaginalnu sondu poslednje generacije, omogućavaju adekvatan pregled. Pod time se podrazumeva procena položaja srčanih šupljina i velikih krvnih sudova (3VV), aortnog i duktalnog luka, a obavezna je i procena rada srčanih zalistaka i punjenja komora. Na ovaj način može da se otkrije 70-80 odsto srčanih mana i eventualno donese odluka o prekidu rane trudnoće.

 

c) Neophodna je i procena kvaliteta formirane posteljice, na osnovu provere načina proticanja krvi kroz nju. Tako se blagovremeno otkrivaju trudnoće kojima preti zastoj ploda, ili čak preeklampsija trudnice (bolesno stanje koje može da joj ugrozi život). Značaj ranog otkrivanja problema je u mogućnosti da se blagovremeno započne sa lečenjem takvih trudnica i spreči zastoj rasta ploda.

 

Rani drugi trimestar

 

1. Sledeći pregled ultrazvukom treba uraditi u 16. nedelji trudnoće (rani drugi trimestar) - zbog provere anatomije ploda i eventualnog otkrivanja ploda sa hromozomskom anomalijom, koji nije otkriven u prvom trimestru. 

 

a) Ultrazvučni pregled trudnoće se radi u ovoj starosti jer je 90 odsto razvoja ploda završeno, pa urođene anatomske nepravilnosti tek sada mogu da budu uočene. Postoje precizni ultrazvučni markeri koji mogu da procene građu mozga, mekih tkiva lica, pluća, srca, organa trbušne duplje, kičme i koštanih struktura ruku, nogu, šaka i stopala. Svaki od ovih delova tela mora da se izmeri i da se proceni njegova građa - sonomorfologija. Najveći deo svih nepravilnosti ploda mora da bude otkriven na ovom pregledu. Obavezna je dokumentacija (CD, DVD), koja služi kao uvid da je pregledan svaki deo ploda. 

 

b) Kašnjenje razvoja ploda je praćeno «soft markerima» -pokazateljima koji ukazuju na povećan rizik postojanja ploda sa hromozomskom anomalijom. Soft markeri su: ciste u strukturama mozga koje stvaraju moždanu tečnost, promene u projekciji mišića koji pomeraju zaliske u srcu, proširen sistem za izlučivanje bubrega, promena u strukturi sadržaja crevnih vijuga, skraćenje nadlaktice i butne kosti, itd. 

 

c) U ovoj starosti trudnoće se rade i biohemijske analize krvi trudnice (tripl i kvadipl test), koji «podižu» ili  «smanjuju» rizik na postojanje hromozomske greške ploda (treba napomenuti da su ove metode manje osetljive nego dabl test, ali je i manji broj lažno pozitivnog nalaza).

 

d) Procena cirkulacije posteljice je takođe obavezna u ovoj starosti trudnoće. Ako Doppler markeri ukazuju na povećan otpor proticanja krvi, potrebno je započeti terapiju - radi prevencije zastoja rasta ploda.

 

Treba znati da medicinski protokol obavezno podrazumeva ultrazvučni pregled, kao i pregled krvi trudnice, radi otkrivanja plodova sa hromozomskim anomalijama.

 

Ako su ovi ultrazvučni i biohemijski pokazatelji negativni, nije potrebno raditi amniocentezu kao invazivnu metodu. 

 

Amniocenteza ne može da otkrije urođene nepravilnosti organa ploda, već to može jedino ultrazvučni pregled. Magnetna rezonanca se ne radi u ovoj gestacionoj starosti.

                                     

 

Dr sci med. Tihomir Mihailović

Dr Aleksandar Dmitrović

 

 

Oceni članak
4.46
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak
Pregledi u trudnoći: Da li je s mojom bebom sve u redu?
Ultrazvučni pregledi, analize krvi, dabl i tripl test, amniocenteza i drugi prenatalni pregledi od velikog su značaja za praćenje razvoja i zdravlja bebe u maminom stomaku.
Zdravo potomstvo: Bez straha od amniocenteze
Rano otkrivanje poremećaja nasledne osnove ploda podrazumeva određene procedure poput amniocenteze, koje su invanzivne, pa je briga trudnica razumljiva. Evo načina kako da prevaziđete strah...
Kada i kako je moguće otkriti pol bebe?
Nestrpljivi ste da otkrijete kog je pola mališan koji će uskoro ući u vaš život? Evo u kojim nedeljama trudnoće i na koji način je sve moguće utvrditi pol bebe...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (4 poslato):

marijana 10/04/2012 16:13:04
uradila sam vantelesnu oplodnju danas mije 15 dan od kako sam je uradila i zelim saznati dali se mogu osetiti neki siptomi ako sam ostala trudna
Palac gore Palac dole
-3
novikorisnik 16/08/2012 16:05:49
koja je svrha svih ovih testova...šta se može učiniti ukoliko se, ne daj bože, otkrije da plod ima neku manu, fizičku ili ne fizičku...da li možete da lečite?...verovatno ne...da li ćete da prekinete trudnoću...100% nećete...lepo ste vi to sve objasnili šta može da se vidi i odredi, ali recite u čemu je svrha kada očigledno ništa ne možete učiniti da popravite situaciju?
Palac gore Palac dole
-12
justice is lost 23/01/2013 00:21:38
Novikorisnice pitam se samo koliko ti imas godina i da li si normalna/normalan! A ti se jos i pitas da li se to leci o.O OMG Svako ko ima imalo mozga naravno da ce uraditi kiretazu, a ti izgleda volis sebi da zagorcas zivot... STRASNO
Palac gore Palac dole
0
me 07/03/2013 08:23:17
naravno da ne može da se leči, ko je još čuo za lečenje ploda? Ako nije u redu postoji spas (naravno da vam neće biti sve jedno)znam iz iskustva. na tebi je da odlučiš da li ćeš skratiti muke ili ćeš se patiti sa bolesnim detetom i sahraniti ga pre sebe. Možda ti je sve ovo malo okrutno, ali uključi mozak
Palac gore Palac dole
9
ukupno: 4 | prikazano: 1 - 4

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Trudnice često postavljaju pitanje da li je potrebno da pregledaju dojke, i na koji način. Odgovor je potvrdan, a ultrazvučni pregled je metoda izbora u periodu trudnoće i dojenja
Šta nam je doneo razvoj asistirane reproduktivne tehnologije?
Saznajte na koji način se izračunava datum porođaja
Amnionska tečnost ili plodova voda štiti bebu od spoljašnjih povreda, udaraca i buke, omogućava joj slobodne pokrete, čime stvara preduslov za simetričan razvoj skeleta (kostiju) i mišića.
Ponekad postoji potreba da se porođaj indukuje. Šta to znači? Kada i zašto se primenjuje?
Recepti
Recept slika Kubanski pirinač sa piletinom
Ovaj recept je vrlo jednostavan. Jelo je gotovo za manje od sat vremena, a veoma je ukusno.
Recept slika Kaneloni sa mesom na srpski način
Fantastično jelo iz italijanske kuhinje obogatite domaćim specijalitetima - ajvarom i zrelim sirom.
Recept slika Pasta sa račićima i povrćem
Morski plodovi, domaće povrće i testenina - savršen spoj ukusa i mirisa!
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Ucenje slova Napravio sam igricu za decu predskolce ucenje slova, Slovarica pa ako neko ima volje i vremena voleo bih da znam kako reaguju deca na ovo. Mojoj...
Magazin MAMA novi broj!