PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  "Da, Pinokio, nasmeši se Plava Vila,"Đepetu je potreban sin. Zato sam ti poklonila život." "Pa onda sam ja pravi dečak!", povika Pinokio. "Ne", odgovori setno Plava Vila. ...
Naslovna > Trudnoća > Porođaj > Porođaj uz pomoć epiduralne anestezije

Porođaj uz pomoć epiduralne anestezije

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Porođaj uz pomoć epiduralne anestezije

U svetu je epiduralna anestezija u porodilištu uobičajena metoda. Kod nas je situacija drugačija. Iako se veliki broj trudnica odlučuje za porođaj u epiduralu, još uvek ima onih koje se toga plaše

Dr Miomir Paštar, anesteziolog, jedan od inicijatora primene ove metode na Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front, predočio nam je njene prednosti, ali i ukazao na eventualne slabosti.

 

Šta je epiduralna anestezija?

- Reč je o ubacivanju lokalnog anestetika putem katetera u epiduralni prostor, čime se omogućava blokada senzornog nerva, odnosno sistem bezbolnog porođaja u porodilištu. Epiduralni kateter je plastični deo debljine vunice - čiji se jedan kraj, kroz epiduralnu iglu, ubacuje u epiduralni prostor, a drugi preko leđa porodilje izvede do levog ili desnog ramena. Zatim se u tako postavljen kateter u određenom trenutku ubacuje anestetik. Epiduralna igla služi da se ubaci kateter u prostor, zatim se prilikom postupka izvadi i baci. Ostaje samo tanka epiduralna cevčica (kateter), tako da pacijentkinja može sasvim normalno da leži na leđima.

 

Koliko pre porođaja se postavlja epiduralni kateter?

- Njegovo postavljanje nije direktno vezano sa davanjem anestetika. Može da se postavi nekoliko sati ranije, ukoliko pacijentkinja dođe bez kontrakcija u porodilište, a davanje anestetika je strogo povezano sa povoljnim akušerskim nalazom, koji omogućava ovu intervenciju. To nikada ne radi sam anesteziolog, nego u sadejstvu sa ginekologom. Anesteziolog je tu da stavi kateter, da odredi i daje doze anestetika po kilogramu težine i omogući ženi da se na porođajnom stolu opusti bez bolova. Sam  tok porođaja (dilataciju - otvaranje, tonove bebe)  prati akušer. Porođaj u epiduralu podrazumeva besprekornu saradnju anesteziologa i ginekologa. Tu su još anestetičarka (potrebna je prilikom plasiranja katetera) i babica.

 

Anestetik se daje kada se stekne povoljan akušerski nalaz, kada su kontrakcije jake i sinhronizovano dolaze na dva do tri minuta. Kontrakcije traju 45 sekundi do jednog minuta. Drugi uslov je da je grlić otvoren dva do tri poprečna prsta, odnosno tri do pet centimetara, a treći uslov je prokidanje vodenjaka, ili kada on pukne spontano, kod kuće. Ako izlazi plodova voda, kontrakcije često budu jače, pa se sa davanjem anestetika počinje što je pre  moguće.

 

Kada porodilja počinje da oseća dejstvo anestetika?

- Nakon deset do petnaest minuta od prve doze anestetika, porodilja počinje da se opušta i da sve slabije oseća bol. Anestetik deluje 60 do 120 minuta. Daje se na svakih sat ipo vremena, i tako do kraja porođaja. Porodilja za to vreme ne oseća kontrakcije, ali oseća napone. Pri dobro vođenom porođaju u epiduralu, jedino «pravo» učestvovanje majke je da dobro koristi napone, kako bi dete došlo na svet. Kada se to dogodi, porodilji se daje završna doza anestetika, da ne bi osetila bol pri daljim intervencijama akušera - kao što su epiziotomija, ušivanje grlića ili revizija materice.

 

U kojim slučajevima se ne preporučuje epiduralna anestezija?

- Vrlo su retke kontraindikacije, kada žene ne mogu da dobiju epidural. Obično se radi o trudnicama koje su alergične na lokalni anestetik, ako su bilo kada imale anafilaktički šok tokom davanja lokalnog anestetika (pri stomatološkim ili hirurškim intervencijama, na primer). Sa iskustvom od skoro 4.000 porođaja u epiduralu, ja nikad nisam video alergiju na lokalni anestetik, što znači da je potpuno bezbedan i može da se daje trudnicama.

 

Zatim, epidural se ne primenjuje kod trudnica koje imaju poremećaj faktora koagulacije, odnosno bilo koje hematološko oboljenje. Njima se prethodno utvrđuje vreme koagulacije, pa ako postoji bilo kakav poremećaj, izuzimaju se od pomenute metode. Međutim, to se prilično retko dešava. Takođe, kontraindikaciju predstavljaju problemi sa kičmom (povreda ili operacija kičmenog stuba), kao i infekcija u predelu gde se postavlja epidural. U knjigama se navodi čak i nizak pritisak, ali ja tvrdim da to nije smetnja, već i da te trudnice mogu da dobiju anesteziju, uz primenu odgovarajućeg slanog rastvora.

 

Da li epidural skraćuje porođajno vreme?

- Prednost epidurala je da pacijentkinja ne oseća bolove, a druga velika prednost jeste što skraćuje vreme trajanja porođaja: ubrzava fazu dilatacije (otvaranja), omogućava trudnicama da se što pre porode. Porođaj od 12, 14 sati u epiduralu ne postoji. Od momenta davanja anestetika, dobro vođen porođaj može lako da se završi kroz nekoliko sati.

 

Može li skraćen porođajni tok na neki način da naškodi mami ili bebi?

- Logika govori da je, ako porođaj kraće traje, trauma bebe zbog prolaska kroz porođajni kanal manja. Naučni radovi pokazuju, pa čak i pedijatri to kažu - da su deca rođena uz epidural u daleko boljem stanju. Što kraće traje porođaj, dete se manje zadržava u porođajnom kanalu, što znači da će u boljoj opštoj kondiciji izaći na svet.

 

Epidural je kod nas još uvek novina, pa su i mišljenja podeljena. Kakva je situacija u svetu?

- U svetu se 80 do 100 odsto porođaja završava epiduralom. Ako žena ne želi epiduralni porođaj, mora da ide kod psihijatra i psihologa, da objašnjava zašto. Moje lično iskustvo govori da su pacijentkinje prezadovoljne, zato trudnicama toplo preporučujem ovu metodu kao savršenu, da u uslovima bez bola postanu majke.

 

Kada trudnica treba da se prijavi za porođaj u epiduralu?

- Na našoj klinici se prijavljuje posle 36. nedelje, zatim prolazi kroz pripremu koja podrazumeva ultrazvučni pregled  ginekologa, susret i razgovor sa anesteziologom i uzimanje anamneze, kako bi se isključile neke od kontraindikacija. U savetovalištu za trudnice se uradi CTG zapis, uzmu karlične mere - i, ako je sve u redu, uz saglasnost načelnika porodilišta se omogućava trudnici da uz participaciju od 10.000 dinara kupi kateter i anestetike potrebne za porođaj u epiduralu.

 

Postavljanje epiduralnog katetera je suptilna intervencija. Šta može da se dogodi ako manje iskusnom doktoru zadrhti ruka?

- Ukoliko anesteziolog kvalitetno stavi kateter, i akušer dobro vodi porođaj, u 90 odsto i više slučajeva će sve biti u redu. Kada plasirate kateter (to je slepa metoda), ne vidite gde ulazi, već to činite na osnovu iskustva i svog osećaja. Naravno, ne vidite ni kakav je epiduralni prostor. Ako ima bilo kakvih promena (anatomskih, tipa stenoza ili priraslica), kateter može loše da se postavi, da eventualno dođe do laterizacije (pacijent je bezbedan, ali ga leva ili desna strana boli). Međutim, anesteziolog rešava taj problem i nikakvih posledica nema.

 

Inače, može da dođe do blage hipofunkcije bešike. Naime, usled anestetika, bešika se ulenji, pa pacijentkinja ne može sama da mokri. Dok je na odeljenju, problem se rešava punkcijom. Ubrzo, kada prestane dejstvo anestetika, bešika uspostavlja svoj normalni tok. Ali, to kratko traje i retko se dešava.

 

Kada se stavlja kateter, uvek treba proveriti da nije u nekoj epiduralnoj veni, koje su kod trudnica malo proširene. Ukoliko se to ne primeti, anestetik će dospeti u cirkulaciju, umesto u epiduralni prostor, i tu može da dođe do nekih tegoba. Na to upozorava literatura, ali se u praksi ne dešava, jer svaki anesteziolog vodi računa da do toga ne dođe.

 

Ako doktoru ipak zadrhti ruka, ili se pacijent trgne, igla može da prođe epiduralni prostor i probuši opnu (duru), koja razdvaja epiduralni (prazan) prostor od spinalnog. Najgora stvar koja zbog toga može da se desi jesu jake glavobolje porodilje, koje dobije kroz 48 do 72 sata. Terapija je ležanje, infuzija, analgetici... Za dan, dva, najviše tri do pet, ta rupica će sama da se zatvori, a porodilja će se sećati da je imala jake glavobolje, koje se više neće pojaviti.


Oceni članak
4.48
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Iskrena ispovest majke: Porođaj ne donosi samo najlepše emocije
Mama dvoje mališana Julija Gulia u svom blogu je objasnila zbog čega su porođaj i period nakon njega za nju bili najtraumatičnij događaji u životu.
Dirljivi trenuci sa porođaja: Kada druga žena rađa vaše dete (FOTO)
Želja Kim Overton da postane majka i sa svojim suprugom zasnuje porodicu nije se ostvarila na način na koji je ona zamišljala - njeno dete rodila je surogat majka.
30 pesama koje bi trebalo da slušate na porođaju
San svake trudnice je da ima bezbolan porođaj, a zahvaljujući čuveni muzičkom servisu “Spotify” ova želja im se može bar delimično ostvariti...
Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (14 poslato):

andja 14/10/2011 08:25:38
molim Vas da mi neko od anesteziologa odgovori na sledece pitanje.Pripremam se za porodjaj za dve nedelje u epiduralnoj anesteziji,izvadila sam sve potrebne analize koje su u granicama normale kao i faktori koagulacije.Medjutim mene brine sto mi je krvna slika malo losija wbc 12.0,rbc 3.50L,hgb 105g/l,hct 303L,plt324,pct 249.da li zbog toga mogu biti odbijena od strane anesteziologa.molim odgovor,hvala!!!
Palac gore Palac dole
-9
Dragana 21/01/2012 17:10:32
epidur je fantasticna stvar
Palac gore Palac dole
6
snezana 23/05/2012 13:11:06
Prava stvar epidural!Nepoznata vam je rec BOL i maltretiranje za vas i vasu bebu!!!
Palac gore Palac dole
5
emina 08/07/2012 13:00:37
Ja sam se porodila sa epiduralnom(morala sam jer je beba izasla na guzu)dok sam se poradjala ,smijala sam se i zezala.Al zato kad su mi davali epiduralnu,imala sam osjecaj da mi kosti od kicme vade,kako me bolilo,dva doktora i muz su me drzali da se ne mrdam a ja sam bila dobila konjsku snagu!Uf kad se sjetim..
Palac gore Palac dole
1
dusica 03/10/2012 12:47:46
Da li moze neko da mi napise svoje skorasnje iskustvo sa epiduralom u frontu? Da li je bolno davanje epidurala i da li se dobro osecaju naponi?
Palac gore Palac dole
1
danyL 19/01/2013 01:11:02
Dusice,ja ti mogu reci moja iskustva sa epiduralom u N.frontu koja su jako pozitivna :) Na dva porodjaja koja sam imala,poslednji pre mesec dana,epidural mi je davao gore pomenuti anasteziolog iz napisanog clanka tj. doktor Paster.Sjajan doktor!Odlican!Fantasticno radi svoj posao!Za njega samo reci hvale!Da mi nije bilo njega ne znam kako bih prosla.Po iskustvima mojih drugarica kazu da davanje epidurala boli jaaako ali ovaj doktor prvo da lokalnu anesteziju(koja nista ne boli) pa tek onda epidural i ti ne osetis bukvalno nista!Ako ti se zadesi da ti on bude u porodilistu kada se budes poradjala znaj da si u sigurnim rukama i mnozes da budes mirna!To ti je licno moje iskustvo.
Palac gore Palac dole
1
zabrinuta 21/01/2013 00:38:48
imam krivu kičmu pa se bojim epidurale.da li mogu da nastanu neke komplikacije?
Palac gore Palac dole
0
Sandra 25/01/2013 00:02:17
Ja sam se porodila na carskimz uz spinalni blok ( slicno kao epidural). Beba je savrsena, rana je zarasla, ja sam bila budna tokom celog zahvata i tata je bio pored nas sve vreme. :)

Kad je anestezija pocela da prolazi shvatila sam da ne osecam pola leve noge i veci deo stopala. Dve nedelje nakon porodjaja poceli su uzasni bolovi u nozi koji su trajali non stop. Obisla sam puno lekara i receno mi je da mi je povredjen nerv i da ce potrajati 6 meseci da se osecaj u nozi vrati. Nakon dva meseca sam isla na lecenje kod bio energeticara i on mi je uklonio bol ali osecaj u nozi se nije ni nakon 10 meseci povratio.

Porodila sam se u jednoj od 10 najboljih bolnica u svetu i imala sam najbolje strucnjake oko sebe. Ipak, uvek postoji mogucnost da se nesto ovako desi.

Ja sam morala da imam carski i morala sam da primim anesteziju.

Kad budem opet trudna, pokusacu da se porodim na potpuno prirodan nacin bez bilo kakve anestezije. Ako bude opet bio carski,,opet cu rizikovati. Nadam se da cu bolje proci :)
Palac gore Palac dole
1
iva 14/02/2013 23:57:24
paster mi je radio epidural na porodjaju i to je za svaku pohvalu,ne znam sta zanaci bol na porodjaju ali zahvaljujuci i rodjaci koja je nacelnica.u bolnici,nema potrwbe da se zene muce ako ne moraju.ali bitno je da je i pravi anesteziolog bas kad treba tu.
Palac gore Palac dole
5
ilarija 27/01/2014 11:42:01
Iz Nisa sam, zanima me jel mi neko moze pomoci i objasniti kakva je procedura za epiduralni porodjaj u Beogradu- Narodni Front?
Da budem preciznija zanima me jel postoji mogucnost da se ja iz Nisa porodim epiduralno u Beogradu- Narodnom Frontu, jel mi potreban uput iz Nisa za Beograd i jel se epidural mora uplatiti pre i koliko pre porodjaja?
Moj ginekolog ovde u Nisu mi stalno prica drugu pricu i zaista vise ni sama nisam sigurna sta je od svega toga tacno.
Ovo mi je druga trudnoca, sa prvim detetom sam imala jako tezak porodjaj i bilo je pitanje zivota ili smrti, zato sam i odlucila da drugo rodim epiduralno. ovde u Nisu je sve korunpirano i zaista je tesko naci ginekologa od reci. Dosta ih je pohapseno u zadnje vreme sto ginekologa, sto enestezijologa, pa vas molim da mi ako znate sve detaljno objasnite na vreme.spremna sam da platim od toga ne bezim samo da me uputite sta mi je ciniti?
Hvala vam unapred.
Palac gore Palac dole
-2
1 2 next ukupno: 14 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Sagledajte sve pozitivne i negativne strane epidurala pre nego što donesete odluku da li ćete ga koristiti na porođaju ili ne. Evo male pomoći…
Može vam biti čudno, ali je potpuno normalno...
Epiduralna anestezija moguća samo u većim gradovima, dok uputi iz manjih gradova ne prolaze komisiju. Mogućnost porođaja epiduralom zavisi isključivo od odluke ginekološkog konzilijuma.
Nekim trudnicama epiduralna anestezija je pravi luksuz. Evo zašto je gotovo nemoguće dobiti epidural u manjim gradovima u Srbiji...
U kojoj fazi porođaja je idealno primeniti epidural i može li ranije davanje anestezije izazvati potrebu za carskim rezom? Pogledajte šta su naučnici utvrdili...
Recepti
Recept slika Novogodišnji keksići (Gingerbread cookies)
Ovi mekani i mirišljavi keksići su dekorativni, ali i veoma ukusni. U njihovoj pripremi i ukrašavanju uživaće cela porodica!
Recept slika Recept za klasične puslice
Slatki hrskavi poljupčići se veoma lako prave, a obožavaju ih sve generacije.
Recept slika Salata od testenine i šunke
Ukusna salata - ceo obrok.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Uskrs / Vaskrs Prošao je katolički stoga kasnim i s čestitkom, ali za članove pravoslavne vjeroispovjesti imam vremena :cool: *Hristos Vaskrs!* Kako ste ga...
  • Bojanke za decu Ako vasa deca koriste telefone i tablete za igrice, evo aplikacije koja ce im se svideti. Macke Bojanka je aplikacija za Android, Windows i iOS...
  • utjecaj stresa na zacece Suprug i ja pokusavamo da zatrudnimo vec dvije godine Ginekolog je rekao da imam malu cistu ali da to ne sprecava trudnocu. Zivim u istoj kuci sa...
Yumama Google Play