PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  Kada si zadnji put izgovorila "volim te"? Djeca i muž se ne računaju. Pitam te, kada si to zadnji put rekla sebi? Jutros? Kad si ...
Naslovna > Trudnoća > Matične ćelije ISF > Matične ćelije u borbi protiv aplastične anemije

Matične ćelije u borbi protiv aplastične anemije

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Matične ćelije u borbi protiv aplastične anemije Foto: Shutterstock

U SAD i Kini su u toku klinička ispitivanja za lečenje aplastične anemije pomoću matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce.


U časopisu Američkog društva za hematologiju - Blood Journal of American Society of Hematology, objavljeni su pozitivni rezultati ispitivanja lečenja aplastične anemije pomoću matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce. U međuvremenu, sličan eksperiment sprovodi i tim japanskih naučnika na čelu sa dr. Hisashi Yamamoto, pri odeljenju za hematologiju u Toranomon bolnici u Tokiju, u saradnji sa katedrom za infektivne bolesti i transfuzijsku medicinu iste bolnice, kao i sa Okinaka Memorial Institutu za medicinska istraživanja.


Evo kako je obavljena procedura:


"Presadili su 2,50 x107 ćelija pupčane vrpce po kilogramu čoveka, od koga su 0,76 x105 ćelija tipa CD34+, na 12 ljudi sa teškim oblikom bolesti. Četvoro od njih su definisani kao u ozbiljnoj fazi bolesti, šestoro je bilo u kritičnom stanju a kod poslednje dvoje je bolest napredovala munjevitom brzinom. Pre transplatacije, lekari su tretirali pacijente fludarabinom i melfalanom, antitumorskim lekovima, ukupna telesna radioterapija je preventivna terapija kako bi se sprečio GVHD (sporedni efekat koji se javlja kod transplatacija).


Nakon nekoliko nedelja, primena transplatacije matičnih ćelija pupčane vrpce se uspešno primila kod 11 od 12 pacijenata, tako da su na ovaj način dobili infuziju belih krvnih zrnaca, neutrofila i trombocita, neophodnih za terapiju. Kod svih pacijenata konstatovana je stabilna transplatacija koja je postigla potpuni oporavak sa hematooške tačke gledišta. Testovi pokazuju da nove krvne ćelije potiču od matičnih ćelija iz krvi pupčanika i da se neutrofili vraćaju na normalan fiziološki nivo nakon prosečno 18 dana, a trombociti za 42 dana.


Jedan pacijent je odmah pokazao imunološko odbacivanje transplatacije tipa HLA (Human Leukocyte Antigen), a drugi nakon tri godine. Oba pacijenta su pozitivno reagovala na ponovljenu transplataciju matičnim ćelijama iz krvi pupčanika. Ovakav problem se ne bi desio da su pacijenti koji su tokom života oboleli od plastične anemije na rođenju sačuvali svoje/autologne matične ćelije. Sa ovim tipom ćelija lekari bi izbegli Graft Versus Host Diseases tipa I i II koji su imali pacijenti. Međutim, ni u jednom slučaju nije došlo do tipa III i IV sa smrtonosnim posledicama koja je često slučaj kod transplatacija ćelija koštane srži".

 


Dr. Yamamoto je svojim eksperimentom pokazao opstanak 83,3 odsto pacijenata u tri godine nakon tretmana, superioran rezultat u odnosu na onaj koji se postiže uz korišćenje matičnih ćelija koštane srži. Prema japanskim naučnicima razlozi za odabir matičnih ćelija pupčane vrpce kao glavnih u primeni terapije za lečenje aplastične anemije su: relativno mali rizik od GVHD (posebno za autologne), visoka stopa preživljanja, visok procenat pozitivnog ishoda transplatacije, kratak vremenski period dostupnosti uzorka matičnih ćelija. Kod samo jednog slučaja pacijentu su detektovana antitela HLA protiv uzorka matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce, jedini neuspeh, koji pokazuje važnost autologne konzervacije matičnih ćelija pupčanika u momentu porođaja. Na raznim univerzitetima i bolnicama se nastavljaju istraživanja matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce, uključujći autolognu, u tretiranju aplastične anemije, zbog izuzetno male stope negativnih imunoloških reakcija na transplatovane ćelije (GVHD).

U 2011-oj autologne transplatacije u lečenju ove bolesti su objavljene online na Pediatric Blood & Cancer, studija sprovedena od strane dr. Joseph Rosenthal i njegovih kolega sa odeljenja za hematologiju i odeljenja za pedijatriju u City of Hope a Duarte u Californiji, u Fred Hutchison Cancer Research Centru u Sjetlu i u Seattle Children's Hospital and Regional Medical Centru. Oni su tretirali tri pacijenta sa dijagnostikovanim teškim stadijumom bolesti, pomoću autolognih matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce, prikupljene na kraju porođaja i sačuvane u privatnoj banci. Dobro su reagovali na terapiju, a dvoje je potpuno izlečeno nakon 37, odnosno 58 meseci posle izvršene transplatacije.

 

Izvor: Zenit.it


Oceni članak
3.67
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Zbog velikog potencijala matične ćelije su predmet brojnih istraživanja u domenu medicine i molekularne biologije. Naučnici širom sveta ispituju sposobnost ovih ćelija da obnove oštećena tkiva.
Dugo najavljivalna javna porodična banka matičnih ćelija mogla bi da počne s radom do kraja naredne godine ukoliko se obezbede neophodna novčana sredstva za završetak radova.
Delotvornost matičnih ćelija iz dana u dan nalazi svoju potvrdu u terapijskom lečenju bolesti koje su do skoro smatrane neizlečivim
Direktor Specijalne bolnice za veštačku oplodnju u Leskovcu, prof. dr Miodrag Stojković, smatra da bi otvaranje banke matičnih ćelija u Srbiji pojeftinilo i olakšalo čuvanje i primenu ovog genetskog materijala.
Povodom desetogodišnjice uspešnog i plodonosnog rada Future Health Biobank nastavlja sa nagrađivanjem svojih klijenata.
Recepti
Recept slika Potaž od šargarepe
Kako "prevariti" dete da pojede šargarepu iz supe? Lako! Pripremite mu ukusan i dekorativan potaž od povrća!
Recept slika Kako pripremiti rižoto sa morskim plodovima (VIDEO)
Uz pomoć profesionalnog kuvara naučite da pripremate ukusna jela sa lignjama i hobotnicom....
Recept slika Čokoladni brauni
Kolač koji je po ukusu čitave porodice - dovoljno sladak i veoma ukusan, priprema se za kratko vreme i može predstavljati idealan dezert na porodičnoj trpezi.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • usporen razvoj govora dragi roditelji. ne znam da li je ova tema vec pokrenuta ako jeste izvinjavam se. naime moj djecak H ima 4,5 godina. ne prica dovoljno za svoj...
  • Uskrs / Vaskrs Prošao je katolički stoga kasnim i s čestitkom, ali za članove pravoslavne vjeroispovjesti imam vremena :cool: *Hristos Vaskrs!* Kako ste ga...
Yumama Google Play