PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
U našoj porodici neguje se duga tradicija praćenja sporta. Naša naklonost ne pripada samo određenom sportu ili sportisti, mi smo zaista zaljubljenici u čitavu tu ...
Naslovna > Trudnoća > Matične ćelije ISF > Lečenje leukemije, jedan od najvećih domena upotrebe matičnih ćelija

Lečenje leukemije, jedan od najvećih domena upotrebe matičnih ćelija

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Lečenje leukemije, jedan od najvećih domena upotrebe matičnih ćelija Foto: Promo

Matičnim ćelijama uspešno se tretiraju određeni oblici leukemije, urođene slabosti kostne srži, određene urođene bolesti krvi, tumori kao što je neuroblastom, najmaligniji dečji tumor dece, anemije i metaboličke bolesti.

Čuvanje matičnih ćelija krvi pupčanika svojevrstano su zdravstveno osiguranje za budućnost novorođenčeta, koje mu daju mogućnost  da ih upotrebi u svrhe lečenja pojedinih bolesti.  Za uspešno lečenje kvalitet uzoraka je primaran, pa tako on ne sme biti zaražen, mora da sadrži dovoljan broj matičnih ćelija, kao i da bude na odgovarajući načim pripremljen za slanje u svrhe lečenja.  Jedinu pouzdanu sigurnost da je uzorak tretianu na odgovarajući način jeste poštovanje standarda  kvaliteta od strane biobanke.


Veliki broj istraživanja koje govore u prilog koristi matičnih ćelija predstavljaju nadu za lečenje niza bolesti ali nisu prihvaćene terapije u lečenju istih, pa je odgovornost na biobankama matičnih ćelija da upute buduće roditelje koje bolesti se leče a koje ne matičnim ćelijama pupčanika


Transplantacije u cilju lečenja određenih bolesti krvi pre svega hematoloških bolesti krvi (raka krvi) i nekih vrsta anemija i imunih deficijencija, ostaju kao glavna primena matičnih ćelija hematopoeze (krvi) uzete iz pupčane vrpce.  Matičnim ćelijama uspešno se tretiraju određeni oblici leukemije, urođene slabosti kostne srži, određene urođene bolesti krvi, tumori kao što je neuroblastom, najmaligniji dečji tumor dece, anemije i metabolicke bolesti.
Leukemija, koja čini 10% među kancerima, je tumor ćelija krvi i koštane srži, koji nastaje usled nekontrolisanog razmnožavanja ćelija krvi i njihovih prethodnika u koštanoj srži. Ovaj tumor nastaje najčešće iz belih krvnih zrnaca (leukocita) i njihovih prethodnika, ali može nastati iz ostalih ćelija krvi.


Ne postoji univerzalni lek za sve pacijente. Terapija zavisi od tipa leukemije, starosti pacijenta, razvoja bolesti i opšteg stanja organizma. Neki oblici  leukemije su češći kod dece dok se drugi obično razvijaju kod odraslih.  Dobra vest je da su istraživači razvili nove lekove protiv raka koji mogu da drže neke leukemija u remisiji godinama. U drugim vrstama leukemije, maligne matične ćelije mogu biti ubijeni sa zračenjem i zamenjen doniranim matičnim ćelijama ili sačuvanim sopstvenim matičnim celijama, u postupku zvanom transplantacija.
Matične ćelije hematopoeze omogućavaju stvaranje nove sveze krvi i ćelija imunog sistema koje zamenjuju stare, dotrajale ćelija koje su uništene po telu i koje su zaduzene za borbu protiv infekcija I bolesti. Kod leukemije, međutim, proces samo-obnavljanja je van kontrole.


Uspešno lečenje leukemije zavisi od uspeha oslobađanja svih abnormalnih leukocita u organizmu pacijenta i omogućavanja zdravim leukocitima da rastu umesto njih. Jedan od načina da se navedeno postigne je hemoterapija, koja koristi snažne lekove koji ubijaju abnormalne ćelije. Kada sama hemoterapija ne može da ih  eliminise, lekari se u određenim slučajevima okrenu transplantaciji kostne srži. U transplantaciji koštane srži, traži se odgovarajući davalac uz čiju pomoć se omogućava transplantacija zdravih matičnih ćelija. Neposredno pre transplantacije potrebno je sve postojeće koštane srži pacijenta i nenormalne Leukociti unistiti kombinacijom hemoterapije i zračenja. Dalje, uzorak koštane srži donatora koji sadrži zdrave matične ćelije se uvodi u krvotok pacijenta.


Ako je transplantacija uspešna, matične ćelije migriraju u koštanoj srži pacijenta i počnju proizvodnju novih, zdravih leukocite koji zamenjuju abnormalne ćelije. Trenutno se vodi veliki broj naučnicih istraživanje koje se bave novim koristima od matičnih ćelija koje prevazilaze bolesti krvi (leukemije, metabolicke bolesti i anemije).

Novorođenčetu nakon rođenja nije više potrebna pupčana vrpca, pa je tradicionalno bila odbacivana kao nusproizvod u procesu rađanja. U poslednjih nekoliko godina, međutim, matične ćelije pupčanika pokazale su se korisnim u lečenju istih vrste zdravstvenih problema koje su lečene koristeći matične ćelije koštane srži. Matične ćelije iz pupčanika su manje sklone odbijanja od onih iz koštane srži ili matičnih ćelija periferne krvi. Razlog za to je što su matične  ćelije pupčanika manje zrele i nisu razvile funkcije koje mogu napadati imuni sistem primaoca. Takođe, postoji manji riik od GVHD – sporednog efekta koji se javlja kod transplantacija. Raznovrsnost i dostupnost matičnih ćelija pupčanika svakako ih čini moćnim resursom za terapije transplantacija.


Biobanka matičnih ćelija InScientiaFides posluje u skladu sa EU smernicama,  GMP standardom kvaliteta  (Good Manufacturing Practice) i trenutno je u procesu akreditacije najvišeg međunarodnog standard kvaliteta koji se odnosi na celularnu terapiju -  standard FACT (Fondacije za akreditaciju celularne terapije). Poštovanje standarda kvaliteta, garancija su roditeljima da će uzorak biti tertian na adekvatan način i samim tip upotrebljiv za lečenje.


Oceni članak
4.20
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Biobanka za čuvanje matičnih ćelija iz San Marina, otvorila je svoje predstavništvo u Beogradu.
Biobanka matičnih ćelija InScientiaFides organizovaće u sredu, 31. oktobra 2012. godine, u popodnevnim satima druženje sa budućim mamama u Pharmacity apoteci u Pančevu.
Dijabetes melitus tip I, gde postoji apsolutni nedostatak insulina, u dogledno vreme najverovatnije može biti rešen uz pomoć matičnih ćelija, dobijenih iz pupčanika.
Recepti
Recept slika Torta "Krcko Oraščić"
Predstavlajmo vam recept primabalerina Olge Jesine za ukusnu tortu inspirisanu poznatom bajkom "Krcko Oraščić".
Recept slika Praznični kolači: Ukusne novogodišnje jelkice (VIDEO)
Preselite božićnu bajku na svoj sto tako što ćete zaposliti vredne ručice vaših mališana i zajedno napraviti neodoljive i jestive novogodišnje jelkice...
Recept slika Ukusna teletina s limunom
Sos od limunovog soka daje poseban ukus sočnim telećim šniclama!
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Potresna priča Vanjinih roditelja: Naš sin je bio zdrav dečak, a onda su počele vrtoglavice
    Ana i Srđan Bešlagić trenutno preživljavaju najteže životne trenutke u kojima se mogu naći roditelji, a mi im možemo pomoći. Ovo je njihova priča... Dana 7. juna 2011. rodio nam se sin Vanja. Dani su prolazili, on je rastao i sve je bilo onako kako roditelji mogu da zamisle. Vanja je bio srećno, maštovito, kreativno, razumno i, mogli bi slobodno reći, previše poslušno i...
  • Bebe imaju refleks koji ih štiti od pada
    Da li ste ikada primetili da vaša beba širi ručice na obe strane, kao da pokušava da leti? U pitanju je moro refleks koji mališanima pomaže da se zaštite od pada...Kada osete da padaju jer ih je neko slučajno ispustio, bebe se refleksno hvataju za tu osobu, time usporavaju pad i "kupuju" nekoliko važnih sekundi koje drugima omogućavaju da isprave grešku i zadrže ih. Tako objašnjava Din Dejvis, specijalista za...
  • Higijena tela: Da li jednokratni brijač može da se koristi više puta?
    Kao i većina žena, ako se depilirate brijačem verovatno ga koristite više puta. Dermatolozi otkrivaju koliko ih dugo možemo koristiti, odnosno kada ih treba bacati.Iako svi znamo da su jednokratni brijači kratkog životnog veka, većina ih koristi više puta. Iako na njima piše da su jednokratni, za one skuplje očekujemo da traju duže pa ih duže i koristimo. Ali njihov rok trajanja...
Yumama Google Play