PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  Ulijeće Sofija danas u kuću i viče iz kuhinje: "Mama, je li ovo Bog dolazio po tebe?" U momentu zbunjena pitanjem, zamalo da joj odgovorim ...
Naslovna > Trudnoća > Matične ćelije ISF > Lečenje leukemije, jedan od najvećih domena upotrebe matičnih ćelija

Lečenje leukemije, jedan od najvećih domena upotrebe matičnih ćelija

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Lečenje leukemije, jedan od najvećih domena upotrebe matičnih ćelija Foto: Promo

Matičnim ćelijama uspešno se tretiraju određeni oblici leukemije, urođene slabosti kostne srži, određene urođene bolesti krvi, tumori kao što je neuroblastom, najmaligniji dečji tumor dece, anemije i metaboličke bolesti.

 

Čuvanje matičnih ćelija krvi pupčanika svojevrstano su zdravstveno osiguranje za budućnost novorođenčeta, koje mu daju mogućnost  da ih upotrebi u svrhe lečenja pojedinih bolesti.  Za uspešno lečenje kvalitet uzoraka je primaran, pa tako on ne sme biti zaražen, mora da sadrži dovoljan broj matičnih ćelija, kao i da bude na odgovarajući načim pripremljen za slanje u svrhe lečenja.  Jedinu pouzdanu sigurnost da je uzorak tretianu na odgovarajući način jeste poštovanje standarda  kvaliteta od strane biobanke.


Veliki broj istraživanja koje govore u prilog koristi matičnih ćelija predstavljaju nadu za lečenje niza bolesti ali nisu prihvaćene terapije u lečenju istih, pa je odgovornost na biobankama matičnih ćelija da upute buduće roditelje koje bolesti se leče a koje ne matičnim ćelijama pupčanika


Transplantacije u cilju lečenja određenih bolesti krvi pre svega hematoloških bolesti krvi (raka krvi) i nekih vrsta anemija i imunih deficijencija, ostaju kao glavna primena matičnih ćelija hematopoeze (krvi) uzete iz pupčane vrpce.  Matičnim ćelijama uspešno se tretiraju određeni oblici leukemije, urođene slabosti kostne srži, određene urođene bolesti krvi, tumori kao što je neuroblastom, najmaligniji dečji tumor dece, anemije i metabolicke bolesti.
Leukemija, koja čini 10% među kancerima, je tumor ćelija krvi i koštane srži, koji nastaje usled nekontrolisanog razmnožavanja ćelija krvi i njihovih prethodnika u koštanoj srži. Ovaj tumor nastaje najčešće iz belih krvnih zrnaca (leukocita) i njihovih prethodnika, ali može nastati iz ostalih ćelija krvi.


Ne postoji univerzalni lek za sve pacijente. Terapija zavisi od tipa leukemije, starosti pacijenta, razvoja bolesti i opšteg stanja organizma. Neki oblici  leukemije su češći kod dece dok se drugi obično razvijaju kod odraslih.  Dobra vest je da su istraživači razvili nove lekove protiv raka koji mogu da drže neke leukemija u remisiji godinama. U drugim vrstama leukemije, maligne matične ćelije mogu biti ubijeni sa zračenjem i zamenjen doniranim matičnim ćelijama ili sačuvanim sopstvenim matičnim celijama, u postupku zvanom transplantacija.
Matične ćelije hematopoeze omogućavaju stvaranje nove sveze krvi i ćelija imunog sistema koje zamenjuju stare, dotrajale ćelija koje su uništene po telu i koje su zaduzene za borbu protiv infekcija I bolesti. Kod leukemije, međutim, proces samo-obnavljanja je van kontrole.


Uspešno lečenje leukemije zavisi od uspeha oslobađanja svih abnormalnih leukocita u organizmu pacijenta i omogućavanja zdravim leukocitima da rastu umesto njih. Jedan od načina da se navedeno postigne je hemoterapija, koja koristi snažne lekove koji ubijaju abnormalne ćelije. Kada sama hemoterapija ne može da ih  eliminise, lekari se u određenim slučajevima okrenu transplantaciji kostne srži. U transplantaciji koštane srži, traži se odgovarajući davalac uz čiju pomoć se omogućava transplantacija zdravih matičnih ćelija. Neposredno pre transplantacije potrebno je sve postojeće koštane srži pacijenta i nenormalne Leukociti unistiti kombinacijom hemoterapije i zračenja. Dalje, uzorak koštane srži donatora koji sadrži zdrave matične ćelije se uvodi u krvotok pacijenta.


Ako je transplantacija uspešna, matične ćelije migriraju u koštanoj srži pacijenta i počnju proizvodnju novih, zdravih leukocite koji zamenjuju abnormalne ćelije. Trenutno se vodi veliki broj naučnicih istraživanje koje se bave novim koristima od matičnih ćelija koje prevazilaze bolesti krvi (leukemije, metabolicke bolesti i anemije).

 

Novorođenčetu nakon rođenja nije više potrebna pupčana vrpca, pa je tradicionalno bila odbacivana kao nusproizvod u procesu rađanja. U poslednjih nekoliko godina, međutim, matične ćelije pupčanika pokazale su se korisnim u lečenju istih vrste zdravstvenih problema koje su lečene koristeći matične ćelije koštane srži. Matične ćelije iz pupčanika su manje sklone odbijanja od onih iz koštane srži ili matičnih ćelija periferne krvi. Razlog za to je što su matične  ćelije pupčanika manje zrele i nisu razvile funkcije koje mogu napadati imuni sistem primaoca. Takođe, postoji manji riik od GVHD – sporednog efekta koji se javlja kod transplantacija. Raznovrsnost i dostupnost matičnih ćelija pupčanika svakako ih čini moćnim resursom za terapije transplantacija.

 


Biobanka matičnih ćelija InScientiaFides posluje u skladu sa EU smernicama,  GMP standardom kvaliteta  (Good Manufacturing Practice) i trenutno je u procesu akreditacije najvišeg međunarodnog standard kvaliteta koji se odnosi na celularnu terapiju -  standard FACT (Fondacije za akreditaciju celularne terapije). Poštovanje standarda kvaliteta, garancija su roditeljima da će uzorak biti tertian na adekvatan način i samim tip upotrebljiv za lečenje.

Oceni članak
4.20
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi

Prijavite se ne feed komentara Komentara (1 poslato):

dragana 05/08/2013 09:19:57
Da li je moguca trudnoca tj posle kojeg vremena, inace bolujem od akitne promjelociitne leukemije M3 srednjeg rizika?
Palac gore Palac dole
0
ukupno: 1 | prikazano: 1 - 1

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Biobanka za čuvanje matičnih ćelija iz San Marina, otvorila je svoje predstavništvo u Beogradu.
Biobanka matičnih ćelija InScientiaFides organizovaće u sredu, 31. oktobra 2012. godine, u popodnevnim satima druženje sa budućim mamama u Pharmacity apoteci u Pančevu.
Dijabetes melitus tip I, gde postoji apsolutni nedostatak insulina, u dogledno vreme najverovatnije može biti rešen uz pomoć matičnih ćelija, dobijenih iz pupčanika.
Delotvornost matičnih ćelija iz dana u dan nalazi svoju potvrdu u terapijskom lečenju bolesti koje su do skoro smatrane neizlečivim
Matične ćelije mogu da pospeše stvaranje insulina, te su veoma efikasne i u lečenju dijabetesa tipa I, pokazala su istraživanja.
Recepti
Recept slika Piletina u sosu od limuna
Povrće i piletinu (ili ćuretinu) možete da pripremite i servirate na malo drugačiji način od uobičajene šnicle i priloga. Pogledajte naš predlog...
Recept slika Plavi patlidžan zapečen sa slaninom
Naizgled neobična kombinacija ispasiranog barenog patlidžana i slanine brzo će osvojiti i male i velike gurmane i postati omiljeno porodično jelo.
Recept slika Ražnjići na dečjem meniju
Predlog za veselu rođendansku trpezu osveženu zdravljem!
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Ucenje slova Napravio sam igricu za decu predskolce ucenje slova, Slovarica pa ako neko ima volje i vremena voleo bih da znam kako reaguju deca na ovo. Mojoj...
Magazin MAMA novi broj!