PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  Sve na svijetu bih sada dala za jedan spori dan. Onaj kad se sati vuku kao stogodišnja kornjača. Samo da imam vremena da udahnem svaki ...
Naslovna > Trudnoća po nedeljama > Trimestar 3 > 37. nedelja trudnoće

37. nedelja trudnoće

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    

BEBA: Vaša beba je sada „donošče“ - u terminu je za porođaj. Klinički je potpuno zrela i sprema za život van stomaka. Ukoliko morate da idete na carski rez, vaš lekar će ga zakazati, ali ne pre 39. nedelje (osim ako ne postoje zdravstveni razlozi za raniju intervenciju). Beba je teška od 2700 do 2950 grama (kao tikva), a dugačka oko 48 cm. I dalje dobija na težini - sada oko 14 grama dnevno. Dečaci rastu brže od devojčica i uglavnom su teži na porođaju. Mnoge bebe se rađaju sa kosom, koja je dugačka 1- 3 cm. Nemojte da se iznenadite ako boja kose nije ista kao vaša.


MAMA: Završava se period mogućeg prevremenog porođaja. Svakog dana možete da očekujete da počnu trudovi. Ove nedelje lekar će vas karlično pregledati kako bi utvrdio da li je grlić otvoren ili omekšao. Utvrdiće i tačan položaj bebe. Ukoliko beba nije zauzela položaj glavom na dole, možda će pokušati da je pritiskom na vaš stomak, okrene rukama.
Probne, Brakston-Hiksove kontrakcije sada su verovatno češće, duže i neprijatnije. Trag krvi na vešu, može da bude znak da ćete se poroditi za otprilike par dana, ili manje. (Ako imate teže krvarenje pozovite odmah svog lekara). Ne zaboravite da pitate doktora za rezultate koje ste radili na streptokoke grupe B, kako bi u porodilištu mogli da na vreme pripreme antibiotike (ukoliko su potrebni). Pratite bebine pokrete, pozovite odmah svog lekara ako primetite manju aktivnost od uobičajene.
Sada je teže nego ikad da pronađete udoban položaj za spavanje. Ako možete spavajte preko dana, san će vam dobro doći. U ovom periodu intenzivno ćete sanjati. Razlog tome je zabrinutost zbog porođaja i to što ćete uskoro postati roditelj. Ukoliko se osećate loše i opterećeni ste brigama, porazgovarajte sa svojim lekarom i pokušajte da odvojite dovoljno vremena za sebe.

 

Šta treba da radite?


 
• Pripremite se za iznenadni porođaj. Bebe retko dolaze na svet bez najave, ali ukoliko se to desi, bilo bi dobro da znate kako da reagujete u takvoj situaciji. Najvažnija stvar,ako dođe do iznenadnog porođaja, je da ostanete smireni i dopustite bebi da lagano izađe. Imajte nekoliko malih i velikih ćebadi pri ruci. Ne bi trebali da pokušate da presečete pupčanu vrpcu već nastavite put za bolnicu. Iznenadni porođaji se retko završavaju sa komplikacijama.

 

 

 

• Obezbedite auto-sedište. Krajnje je vreme da nabavite sedište za svoju bebu, kako bi mogli da je dovezete iz porodilišta. Raspitajte se kako se postavlja ili zamolite stručno lice da vam pokaže.

 

Saznajte šta vas očekuje u narednoj nedelji trudnoće: 38. nedelja


Oceni članak
4.57
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak
Inicijalizacija u toku...
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Recepti
Recept slika Torta u obliku puža
Nestalo vam je ideja za rođendansku tortu vašeg mališana? Predlažemo vam tortu u obliku puža, za koju vam je potrebno samo malo vremena, nešto materijala i dobra volja.
Recept slika Čajni štapići
Uz pomoć susama i šećera čajne štapiće lako možete pretvoriti u slatku ili slanu užinu!
Recept slika Kako napraviti testo za picu za 10 minuta
Pogledajte kako pripremiti ukusno testo za omiljeno jelo naših mališana - i to za samo desetak minuta!
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • T-shape materica Pozdrav za sve buduce mame, Javljam se u nadi da neka od vas zna za ovu anomaliju materice. Pre godinu dana sam imala vanmatericnu trudnocu i...
  • THOVALINE - cinkova mast protiv ojeda Drage mame, pojavio se THOVALINE. Nije ga bilo jedno vreme, ali evo ga nazad. Najbolja mast protiv ojeda. Odlicna vest.
Yumama Google Play