PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
Češće nas neke prirodne i spontane reakcije ljudi nateraju da se zapitamo i duže o njima razmišljamo, nego što bi u nama tu potrebu izazvale ...
Naslovna > Porodica > Život porodice > Kad vas dete “zatekne” na delu

Kad vas dete “zatekne” na delu

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Kad vas dete “zatekne” na delu

Sa roditeljstvom, menja se i vaš seksualni život. Jedan od aspekata promene jeste što sada postoji rizik da imate i neželjene posmatrače, nepozvane svedoke.

Verovali ili ne, iako ste postali roditelj, vi još uvek imate pravo na «sopstveni život», odnosno da odete u bioskop bez deteta, da jedete na miru (bez stalnog prekidanja), da provedete veče na proslavi kod prijatelja, pravo na seksualnost... Samo od vas zavisi koliko ćete ta prava uspeti da i ostvarite, koliko ćete na njima insistirati, koliko su ona vama lično važna.

 

Ipak, morate misliti na svoju decu i biti oprezni. Ono što je za vas najprirodnije, za vašu decu može biti traumatično.

 

Kada vas dete »zatekne« na delu, to jest prilikom seksualnog čina, njegova reakcija će uglavnom zavisiti od uzrasta, a vaša od toga kako ćete mu ovaj aspekt svog života predstaviti.

 

1.BEBA

Mnogi roditelji dele sobu sa bebom. Čekajući da ona malo poodraste, pa da je presele u njenu sobu, česta je pojava da bebin krevetac bude u sobi sa roditeljskim. Ponekad, beba čak i spava u istom krevetu sa njima. U ovom periodu, roditelji su slobodni u ispoljavanju svoje seksualnosti, jer su uvereni da beba ne razume šta se oko nje događa i da je ništa ne može posebno uznemiriti. Međutim, da li je baš tako? Pojedini stručnjaci dečje psihologije smatraju da se brojni utisci o sopstvenom okruženju veoma duboko urezuju u dečju svest. Po njima, ono što bebe ne razumeju, što ih zbunjuje, ili im je na bilo koji način neobično - upravo se najizrazitije utiskuje, i to kao trauma. Činjenica je da beba ne može razumeti ono što se događa, ali će biti uznemirena neobičnim zvucima i pogledom na svoje roditelje u drugačijim ulogama nego inače.

 

Zaštitite privatnost

Bez obzira što je seksualnost nešto potpuno prirodno, i što u tome nema nikakvog razloga za stid - izbegavajte da budete «uhvaćeni na delu». Neki od načina da pokušate da zaštitite svoju privatnost su:

-Uvek proverite da li deca spavaju. Mogućnost da vam «upadnu u sobu» ili čuju neuobičajene glasove je neprijatna. Sprečite da se to dogodi. 

-Zaključavajte vrata svoje sobe.

-Kada je vaše dete školarac (od 3. ili 4. razreda), ustanovite pravilo da vi kucate pre ulaska u njegovu sobu, kao i da on kuca pre ulaska u vašu sobu. Ovo pravilo ima veze sa vašim međusobnim uvažavanjem privatnosti svih članova vaše porodice.

2. PREDŠKOLSKI UZRAST

Oko treće godine, počinje buran razvoj polnog identiteta. Tada većina dece sebe doživljava kao pripadnike svog pola. Uskoro će početi polne igre (mame i tate), kao i igre uloga (učiteljica i deca). Oko četvrte godine, deca imaju nejasnu predstavu oko toga kako nastaju bebe, a u nedostatku odgovarajućih informacija - grade sopstvene verzije (na primer - misle da, kada žena mnogo jede, postaje debela, pa na kraju rodi dete ili, kada se muškarac i žena ljube, uskoro će se roditi njihova beba...). Sa druge strane, većina roditelja koji pokušaju deci u ovom uzrastu da objasne kako nastaju bebe - koriste se jednostavnim jezikom, utemeljenim na biološkim činjenicama, prezentovanim tako da ih malo dete može razumeti. U ovim objašnjenjima, roditelji zaborave da naglase da odrasle osobe imaju seksualni odnos ne samo zato što baš uvek žele decu, već zato što se međusobno vole. Odnosno, da seksualnost nije uvek povezana sa bebama.

 

3. ŠKOLARCI

U nižim razredima osnovne škole, deca imaju veliki broj informacija, ali su u njih nesigurna. Nemaju ličnog iskustva, a sa odraslima iz svoje okoline nemaju dovoljno dobru komunikaciju da bi mogla da razgovaraju o onome što im predstavlja dilemu. Ona sada znaju da seksualni odnos njihovih roditelja nije uvek priprema za dolazeću bebu, ali kada zateknu svoje roditelje u seksualnom činu, osećaju se postiđeno i zbunjeno. Ovo osećanje stida je karakteristično upravo za ovaj uzrast. Stid nije kao primarna emocija postojao u predškolskom periodu, niti će se zadržati kada postanu tinejdžeri. Upravo zato, školarcima je potrebno veoma konkretno, ali delikatno i oprezno pojasniti ono što su zatekli u roditeljskoj sobi. Takođe, ne zaboravite da ono što vama predstavlja zadovoljstvo, malom detetu može izgledati kao nasilje. Uostalom, u mnogim filmovima ste već imali priliku da vidite kako deca pokušavaju da odbrane mamu od tate, jer misle da je tata bije, i slično.

 

 

4. TINEJDŽERI

Kada vaša deca postanu tinejdžeri, po mnogo čemu oni predstavljaju «opasne igrače». Nisu više deca, ali još uvek nisu ni odrasle osobe. Ipak, ponekad sebi daju za pravo da se ponašaju kao bebe (naročito kada pokušavaju da izbegnu neke nove obaveze, pa kažu: «Ja to ne mogu, ti ćeš to bolje...»), a ponekad veruju da su upravo oni najpametniji, najsnažniji, najmoćniji. «Omnipotencija» je psihološki izraz kojim se često opisuju tinejdžeri, a označava njihovo uverenje da oni mogu sve, i da granice njihove moći zapravo ne postoje. Upravo zato, od svog tinejdžera možete očekivati najrazličitije komentare i reakcije na svakodnevne situacije. Utoliko je važnije da vašu ličnu seksualnost predstavite kao nešto što pripada samo vama i, što dete nema pravo ni da komentariše. Osim toga, pubertet je vreme buđenja i postepene svesnosti svoje seksualnosti. Ne očekujte da se vaša deca ponašaju kao vi u svom pubertetu. Ako ste vi za pojedine stvari bili zreli sa šesnaest godina, vaša deca mogu biti spremna sa četrnaest godina. Zato, nemojte čekati da vas dete zatekne u seksualnom činu, i time rizikujete da i vama i njemu bude neprijatno, već ovu moguću situaciju predupredite razgovorom. Tada insistirajte na tome da je seksualnost odraz emocija i način da se one dodatno prodube, a ne samo prirodan i prost nagon. Ovakav razgovor je neophodan, jer on predstavlja istovremeno i objašnjenje za vaše ponašanje… ali, što je još značajnije, deo pripreme za njegovo prvo seksualno iskustvo. Recite detetu i to koliko je ovo iskustvo važno, kako je neophodno da bude što spremnije, kako osobu sa kojom ima seksualni odnos treba dobro da poznaje, i da zaista oseća mnogo ljubavi prema njoj.

 

Jelena Holcer, pedagog

 

Šta reći detetu kada vas "uhvati" u seksu?

Oceni članak
3.82
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
5 stvari u kojima će se prepoznati mame malih sportista
Biti mama dečaka je već na neki način izazov, ali ako imate trojicu sinova, koji su pritom i veliki ljubitelji sporta, sigurni smo da ćete se pronaći u ovom duhovitom spisku mame Ejmi Hanter.
Mame i tate savetuju: Kako da spremni zakoračite u roditeljstvo (VIDEO)
Postati roditelj jedna je od najvećih promena u životu koja sa sa sobom nosi nove izazove i puno pitanja. Pogledajte neodoljiv video sa najvažnijim promenama koje će iskusiti svi budući roditelji.
Saveti "kraljice čistoće": 5 kućnih poslova koje bi trebalo da radite svakog dana
Ustati ujutru iz kreveta je teško. Namestiti krevet još teže. Međutim - isplati se! Pročitajte savete poznate domaćice Marte Stjuart, kako da vam kuća uvek izgleda uredno i čisto.

Prijavite se ne feed komentara Komentara (0 poslato):

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Ukoliko se nađete u ovoj neprijatnoj sitaciji, obavezno razgovarajte sa detetom.
Ne tako davno, do pre nekoliko desetina godina, smatralo se da se seksualnost javlja tek prilikom ulaska u adolescentne godine. Danas sa sigurnošću možemo da tvrdimo kako razvoj seksualnosti započinje mnogo ranije, doslovno od dana rođenja
O značaju dečje individualnosti u poslednje vreme dosta se govori. Ipak, mnogi roditelji ne odustaju od pokušaja da kroz decu ispolje svoje, često neostvarene želje i ambicije.
Stidljivost može da bude deo detetovog karaktera, nasledni faktor, ali i prolazna faza u njegovom odrastanju...
Između laganja i hvalisanja postoje sličnosti i razlike. Naime, u oba slučaja, ono što dete govori nije istina. Sa druge strane, različiti su motivi zašto dete laže, ili se hvališe.
Recepti
Recept slika Grčka salata od plavog patlidžana
"Melitzanosalata" je originalan naziv veoma popularne grčke salate koja se može služiti i kao namaz uz topao hleb ili pogaču
Recept slika Čokoladni sufle
Jedan od najukusnijih dezerta ulepšaće porodičnu trpezu i obradovati mališane svojim punim i bogatim čokoladnim ukusom. Ukoliko još uvek nemate posudice za sufle, poslužiće bilo koja slična vatrostalna posuda.
Recept slika Punjene paprike šilje
Paprike punjene sirom, šunkom i kačkavaljem možete da poslužite kao ukusno predjelo ili glavni obrok.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Zatvor Nova sam ovde, danas otvorih nalog... U sustini, trebao mi je savet pedijatra pa sam se ulogovala ali vidim da do njih ni registrovana ne mogu...
  • voda pomozite Cao svima, MOja beba ima 6 ipo meseci i nikao nece vodu,pokusavala sam da menjam flasice,caj,malo zasecerenu i nista. Imate li neki predlog? ...
  • Boravak U Tjandjinu (Kina) sa bebom od 15 meseci Interesuje me da li je neko ziveo u Kini u Tjandjinu ili Pekingu ili nekom drugom kineskom velegradu sa bebom? Cula sam da je zagadjenost vazduha...
Magazin MAMA novi broj!