PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  "Da, Pinokio, nasmeši se Plava Vila,"Đepetu je potreban sin. Zato sam ti poklonila život." "Pa onda sam ja pravi dečak!", povika Pinokio. "Ne", odgovori setno Plava Vila. ...
Naslovna > Porodica > Život porodice > Starateljstvo

Starateljstvo

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Starateljstvo
 

Od pre tri godine, kad je novi Zakon o porodici usklađen sa evropskim standardima, odluku o poveravanju starateljstva donosi sud, dok centri za socijalni rad samo dostavljaju svoje mišljenje uz kojeg roditelja dete ima bolje uslove za  razvoj.

Stručne procene se ne prepisuju iz knjiga, niti iz zakona, već iz  života svake pokidane porodice. Radi se timski: pored socijalnog radnika, tu je psiholog, zatim pedagog i pravnik. Uloga pravnika je da u zakonu proveri kako se usklađuju želje roditelja i predlozi stručnog tima o starateljstvu, a da to bude najbolje za dete. Ostali stručnjaci, svojim posebnim metodama, sprovode dalji postupak.

Psiholog procenjuje (dijagnostikuje) tipove  ličnosti roditelja i dece, traga za eventualnom patologijom (alkoholizam, narkomanija, psihičke smetnje). Zadatak socijalnog radnika je da ispita socioekonomski status porodice: način života, prihode, uslove i kulturu stanovanja, higijenu.

- Događa se da tamo gde najmanje očekujemo, izostaje osnovna higijena - kaže Mirjana Veljović, rukovodilac Centra na Voždovcu.

Pedagoške kapacitete oba roditelja procenjuje pedagog. Nastoji da sazna kakvi su vaspitni stavovi roditelja, na koji način nagrađuju ili kažnjavaju decu, stepen njihove usaglašenosti, toplinu ili njeno odsustvo na relaciji roditelj - dete.

 

I crtež otkriva porodicu

Dragocen izvor saznanja, neophodan za pravednu procenu uz kojeg će roditelja detetu biti bolje, svakako su i sama deca. Pristup zavisi od uzrasta.

- Ne može se detetu od tri godine prići isto kao detetu od petnaest godina. Malo dete ne može da kaže ništa. Od njega obično tražimo da pokaže igračke ili da nacrta svoju porodicu. Tako saznajemo kako mu je, kako se oseća, šta želi, gde mu je prijatno, za koga je vezano, koji su mu strahovi. Crtež može da pokaže i njegov položaj u porodici. Dete ponekad izostavi jedan, a ubaci sasvim drugi lik na crtež svoje porodice - dedu, na primer, ignorišući tatu, što znači da mu je deda model muške figure. Ponekad izostavi čak i majku, ili oba roditelja. Kada na crtežu ono dominira, znamo da se oseća zaštićeno. Ako izostavi sebe, shvatamo to kao ozbiljno upozorenje da dete ne nalazi svoje mesto u porodici. Tada još detaljnije analiziramo stanje, ukazujemo na greške, kako bi se poboljšao njegov status u porodici - kaže Sonja Ćosić.

 

Sud donosi konačnu odluku

Odluku o starateljstvu donosi sud. Sudija uglavnom uvažava mišljenje stručnog tima centra, mada konačna odluka, neočekivano, bude i drugačija. Svež primer je slučaj dvoje mališana iz unutrašnjosti. Posle samovoljnog odlaska majke, a na predlog tamošnjeg centra za socijalni rad, deca su ostala sa ocem, u mestu u kojem su rođena i pohađaju školu. I centar za socijalni rad u Beogradu, gde majka danas živi, procenio je da je za razvoj dece bolje da ostanu uz oca i ne menjaju sredinu. Odlukom suda, starateljstvo je ipak povereno majci. Usledio je odlazak od oca i iz porodične kuće, i dolazak u sasvim novu sredinu. Prema saznanju ekipe koja je obrađivala ovaj predmet, deca se teško navikavaju na život u Beogradu i pate za ocem! Zbog udaljenosti i školskih obaveza, njihovi susreti su sada veoma retki, a patnja višestruka!

 

Kada su mame i tate «ljuti» partneri

- Obrazovani partneri, posebno majke koje dosta čitaju i prate svoju decu, pokušavaju da smanje njihovu traumu, dok primitivne strukture o tome ne razmišljaju, ne shvataju ni kada im objašnjavamo. Ima roditelja koji, jednostavo, osnovne stvari ne razumeju. Postoje slučajevi u kojima ni životno doba, ni socijalni status, ni obrazovni stepen ne obuzdava međusobne obračune partnera, iako je to uvek štetno po decu. Da bi ostvarili svoj cilj preuzimanja starateljstva, ni visoki intelektualci i uvaženi stručnjaci ponekad ne biraju sredstva, već se služe vrlo perfidnim merama - saznanje je naših sagovornika.

- Najbolje je i za nas kada se roditelji unapred dogovore kako će i dalje da zajedno brinu o deci. Nažalost, takvi su dogovori veoma retki - primećuje Sonja Ćosić.

 

Roditeljstvo se ne ukida propisima

Kada se dete poveri jednom roditelju, ne isključuje se pravo (i obaveza) drugog da se stara o detetu, o njegovoj ishrani, zdravlju, odevanju, školskom uspehu, vidovima zabave... svemu  što doprinosi da se dete pravilno razvija i vaspitava. Poveravanje starateljstva mami ili tati znači da je u konkretnom slučaju za (konkretno) dete trenutno sagledano rešenje. To ne znači da je jednom doneta odluka nepromenljiva. Na zahtev roditelja ili njihov zajednički dogovor, odluka o starateljstvu može i da se promeni. U propisima postoji stavka definisana kao Izmena odluke o poveravanju.

Ni Zakon o porodici, ni stručni tim organa starateljstva ne zastupaju isključivo stav da se dete dodeljuje majci.  

Ako je razvod neminovan, i kada je u pitanju starateljstvo o bebi, stručnjaci centra smatraju da je bolje da dete, makar do svoje treće ili pete godine, bude uz majku. Od tog stava se odstupa  samo u izuzetnim slučajevima - kada se radi o nepodobnoj majci, sklonoj alkoholu, prostituciji, koja grubo zanemaruje decu, ili se izjasni da ne želi da preuzme brigu o detetu.

 

Pati ponekad i stručni tim

Ima slučajeva da otac ne prihvata da je za opšti razvoj deteta (bebe koja sisa) bolje da bude sa majkom. Događa se čak da očevi uzmu dete i odu u nepoznatom pravcu. Nedavno je izdata poternica za ocem koji se, prerušen, skrivao sa šestomesečnom bebom. Dete je bilo bolesno i izostale su kontrole i lečenje, mada je zvao bivšu suprugu i tražio instrukcije kako da postupi.

- Beba je bukvalno izložena velikom riziku samo zbog nespremnosti oca da razume njene realne potrebe - procenjuje Sonja Kostić.   

Pred nekim situacijama se i iskusni stručnjaci nađu u dilemi.

- Kome poveriti dete ako su oba roditelja nekvalitetna i znate da mu neće biti dobro ni kod jednog, ni kod drugog? Nije lako ni  kada su i mama i tata kvalitetni kao roditelji, ali su u konfliktu oko deteta, i oboje žele da im se ono poveri. Da bi to ostvarili, optužuju jedno drugo, «razvlače» dete na dve strane i dovode ga u strašan konflikt - objašnjava naša sagovornica.

U fazi razvoda mnogi se, ljuti ili razočarani, fokusiraju na partnera, koristeći decu kao kaznu ili plen. Zaborave na osnovnu roditeljsku dužnost: da pomognu detetu, kako bi što bezbolnije prebrodilo njihov razvod. A pre odluke da se raziđu, ni mama ni tata ga nisu pitali za savet!

 

Sa mamom i tatom

Neretko, roditelji insistiraju da se deca izjasne sa kim žele da žive. U mlađem uzrastu, skoro svi kažu: «Sa mamom i sa tatom». Starija deca obično uviđaju da je razlaz roditelja neminovan pa se, često uz mnogo uzdaha, opredele za jednog od njih.

 

Nijedna priča nije ista

Razgovor sa roditeljima i decom je prvi korak koji stručni tim  preduzima da bi procenio kome da se poveri starateljstvo. To može da potraje mesec dana do pet godina, koliko se u jednom slučaju čekalo na proceduru razvoda braka. Nijedna priča nema unapred predvidiv tok.

 

Može i dvojno starateljstvo

Novi Zakon o porodici daje mogućnost dvojnog starateljstva, pri čemu su izjednačena prava i obaveze oba roditelja - koji se dogovaraju o svemu što je od interesa za dete, pa i o vremenu koje će da provodi kod svakog od njih. Međutim, malo je primera kada se razvedeni roditelji dobro usklade sa interesom deteta. U njihovim odnosima najčešće preovladava ljutnja i odsustvo komunikacije.

 


Oceni članak
4.28
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak
10 načina da očistite svoj dom pomoću limuna
Zaboravite na skupe hemijske proizvode za čišćenje, sve što vam je potrebno nalazi se u vašem domu.
Po bakinom receptu: Tradicionalno ukrašavanje jaja biljkama (VIDEO)
Uključite svoje mališane u uskršnju pripremu i zajedno išarajte jaja proverenom metodom - travčicama i lukovinom.
Izazovi roditeljstva: 5 razloga zbog kojih ćete voleti ulogu samohrane majke
Ukoliko ste samohrani roditelj, nemojte odmah očajavati. Toliko je razloga zbog kojih se možete radovati što ste sami sa svojoj decom...
Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (10 poslato):

Dusan 18/03/2012 15:05:47
članak je odličan i trebalo bi da ga na miru i bez afekta pročitaju svi koji su procesu razvoda ili planiraju taj korak i da pokušaju da razumeju ono što je njemu napisano. Ja spadam u ljude koji su, ako je to moguće i situacija dozvoljava,da se primeni pricip dvojnog starateljstva... nažalost zbog okolnosti koje su kod mene bile ,pristao sam vrlo nevoljno da se starateljstvo poveri majci... i sada idem kod dečijeg psiholaga jednom mesčno da svom sinu pomognem da prevazidje probleme koje sam uvideo... ima i nas oćeva koji smo mnogo senzitivniji i majki, ali to je druga priča.
Palac gore Palac dole
3
SANDRA 21/09/2012 13:32:38
Članak je odličan i koristi da ga pročitaju i razvedeni a i oni koji to možda planiraju. Ja bih volele da napišete nešto i o pravima baba i deda s obzirom da sam u sudskom procesu jer roditelji mog bivšeg supruga traže svoje termine da dolaze po dete iako njihov sin svakog meseca održava kontakt sa ćerkicom i oni je viđaju. Hvala unapred!
Palac gore Palac dole
2
MIKI 25/09/2012 21:39:14
Clanak mi se veoma dopada,mislim da bi trebalo da ga procitaju i neki ljudi iz centra za socijalni rad,moj razvod je u toku,procedura sto se njih tice uopste nije takva kao sto ste opisali,a i vise se gleda interes oca nego deteta.Kome se obratiti kada vam oni kazu da vam ne mogu pomoci oko toga kako se otac brine o jednogodisnjem detetu kad ga odnese na vikend? Hvala unapred. Pozdrav
Palac gore Palac dole
1
MIHALJ 04/02/2013 06:25:31
SVIDJA MI SE VAS CLANAK. IMALA BIH JEDNO PITANJE. KAKO JE MOGUCE DA NAS PROCES PREUZIMANJA STARATELJSTVA TRAJE VEC 9 MESECI? MOJ SIN ZA TO VREME NEMA NI OVERENU ZDRAVSTVENU KNJIZICU .NJEGOV BIOLOSKI OTAC SE ODREKAO NJEGA NEPLACA NIKAKVU ELIMENTACIJU,CAK I DIZE STANARINU OD KUCE KOJU JE MOJ SIN NASLEDIO O DEDE
Palac gore Palac dole
1
Jeca 13/07/2013 17:47:14
Nema ni pomena o cudnim postupcima centra za socijalni rad...a primera ima mnogo, jedan je i moj i prolazim mali pakao. Obrativsi se centru za soc rad za pomoc, naisla sam na jako ruzne i nelogicne stavove: da je otac (imace fizicki nasilan i psiholoski i imam dokaze), navodno po soc sluzbenici "nije nasilnik jer priznaje nasilje, a inace oni koji priznaju nasilje nisu nasilnici...""...nije bilo dovoljno nasilja..."..ima jos propusta sluzbenica centra...zbog nasilja nisu smele da nas spajaju, a one jesu pokusavale da nas MIRE??? i sve vreme podrzavali oceve interese umesto detetove....i jos toga...jezivo je to...ne znam da li ih je podmitio ili su nedovoljno strucne....
Palac gore Palac dole
3
Dragana 04/11/2013 11:03:13
Da li sud moze dodeliti ocu dete od dve godine,i bebu od 4 meseca ,ako je majka ne zaposlena i nije stambeno obezbedjena?
Palac gore Palac dole
0
Dragana 04/11/2013 12:30:37
Da li sud moze dodeliti ocu dete od dve godine,i bebu od 4 meseca ,ako je majka ne zaposlena i nije stambeno obezbedjena?
Palac gore Palac dole
0
Magdalena 17/12/2013 11:23:07
I mene isto zanima odgovor na pitanje koje je postavila Dragana. Samo što ja imam jedno dete od 4 meseca. A otac bebe je nasilan alkoholičar koji veći deo dana radi, a kada je kod kuće...
Palac gore Palac dole
0
ljubica 28/09/2015 13:28:59
ja imam cerkicu od 19 meseci i otisla sam od muza jer zelim razvod ali se plasim da mi ne uzme dete jer on ima bolja primanja,ima kucu,zivi na selu,a ja sam se vratila kod svojih roditelja koji stanuju privatno,mesecno zarade oko 60000,moj muz da kazem sada bivsi nije los otac sanji,nije ni alkoholicar ni nasilnik,pa vas molim ako neko moze da mi kaze da li on moze da dobije starateljstvo nad detetom.
Palac gore Palac dole
0
zlaja 28/09/2015 19:03:54
postovana gospodo imam problem sa bivsom suprugom.Naime ja sam napustio porodicno domacinstvo jer je bivsa supruga vlasnik kuce i jer su svakodnevne svadje bile neminovne zbog mog posla koji sam radio a to je bio nocni rad vozaca kamiona.Nakon mog dobrovoljnog iseljenja iz kuce osam dana kasnije me je prijavila centru za soc.rad za nasilje u porodici te pretnje ubistvom kako njeno tako i kucnog ljubimca koje je dete dobilo na poklon. Usledilo je pismeno upozorenje da necu uznemiravati njen dusevni mir i spokojstvo te je necu verbalno napadati sto nisam ni radio. Starateljstvo je dodeljeno majci iako je primalac soc.pomoci ,dete je mi je slala neumiveno ,u prljavoj i poderanoj garderobi ponekad i musavo. Po prijavljivanju centru za soc. rad dobio sam odgovor da tu nema nista sporno te da razgovaram sa bivsom suprugom iako su upoznati da je komunikacija medju nama nemoguca. Pitanje je kome da se obratim da bih ja dobio starateljstvo nad detetom od tri godine jer sam veoma vezan za svog sina kao i on za mene,i kakve su sanse da to pravo ostvarim?
Palac gore Palac dole
0
ukupno: 10 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Posle 6.644 slučaja razvoda braka tokom prošle godine, tek 478 muževa dobilo starateljstvo nad decom. Za razliku od glavnog grada, u južnoj i istočnoj Srbiji trećina dečaka i devojčica pripala očevima.
U 95 odsto slučajeva, nakon razvoda žene dobijaju starateljstvo nad decom, a nije redak slučaj da majka uskrati ocu mogućnost da provodi vreme s detetom.
Trenutno 622 porodice žele da preuzmu starateljstvo, oko 70 dece u postupku usvajanja.
U toku prošle godine u čak 79 odsto slučajeva starateljstvo nad decom je dobila majka. Očevi su preuzeli brigu tek o 643 deteta.
Između treće i pete godine života, uloga oca postaje vrlo specifična, a odnosi koji se stvaraju u porodičnom trouglu mama-dete-tata će bitno da utiču na dalji razvoj detetove ličnosti.
Recepti
Recept slika Svinjetina sa paprikom i pasuljem
Pikantna mešavina mesa i zdravog povrća obezbediće ukućanima ukusan obrok, ali i dosta vitamina.
Recept slika Pljeskavice sa mlevenim mesom i tikvicama
Obogatite klasične pljeskavice tikvicama, sirom i neobičnim začinima!
Recept slika Banana čiz kejk
Sigurno ste jeli čiz kejk s malinama, borovnicama ili šumskim voćem. A šta mislite o čiz kejku sa bananama? Evo jednog ukusnog i laganog recepta.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Uskrs / Vaskrs Prošao je katolički stoga kasnim i s čestitkom, ali za članove pravoslavne vjeroispovjesti imam vremena :cool: *Hristos Vaskrs!* Kako ste ga...
  • Bojanke za decu Ako vasa deca koriste telefone i tablete za igrice, evo aplikacije koja ce im se svideti. Macke Bojanka je aplikacija za Android, Windows i iOS...
Yumama Google Play