PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  Kada si zadnji put izgovorila "volim te"? Djeca i muž se ne računaju. Pitam te, kada si to zadnji put rekla sebi? Jutros? Kad si ...
Naslovna > Porodica > Život porodice > Kako da izaberete krevet i jastuk za dete

Kako da izaberete krevet i jastuk za dete

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Kako da izaberete krevet i jastuk za dete

Na kakvom će krevetu i jastuku da spava vaše dete, veoma je važno, jer od dobrog izbora zavisi zdravlje i raspoloženje najmlađih.

Kvalitet kreveta je presudan za dobar san i zdravlje kičme. U tom smislu, potrebe najmlađih su istovetne kao potrebe odraslih. Deci je neophodan udoban i prostran krevet da bi se dobro odmorila, i osnažena imala energije za sve izazove u toku dana.

Pragmatičan odnos prema prostoru stanovanja, nameštaju ili novcu predviđenom za opremanje životnog prostora - može da zanese, i odluku o kupovini kreveta za najmlađe usmeri u pogrešnom pravcu. Kreveti u koje mogu da stanu posteljina, igračke, stvari od prošle sezone, i još se presavijaju, zaista mogu da izazovu «sjaj u očima» pri pomisli na slobodan i uredan prostor. Iskustveno znamo da nema lepšeg osećaja od ušuškanog ležanja na udobnom, ravnom i širokom krevetu, a to je utisak koji bismo morali da obezbedimo najmlađima prilikom odmaranja.

 

Različite strukture dušeka i brojne vrste ležajeva su dilema za roditelje kada dođe trenutak kupovine kreveta za dete. Neke od smernica u razmišljanju nam je sugerisala mr sci med. dr Jelena Rakić-Milanović, fizijatar iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije «Dr Vukan Čupić».

 

Koji je osnovni kriterijum prilikom izbora dušeka za bebu?

- Nema posebne medicinske dokumentacije koja bi mogla da potkrepi izbor dušeka za bebe, decu ili odrasle ljude.

Osnovno je da dušek predstavlja potporu koja podržava delove tela koji su nam teški, a to su ramena i kukovi. U tom delu se najviše oblikuje prema nama - da bi noge, ruke i leđa ostali ravni. Kada ležimo, kičma treba da bude na isti način oblikovana kao kada stojimo.

 

Dobra potpora za bebu

Što se tiče dušeka za bebe, najvažnije je da odgovara krevecu po svojoj veličini. Ne sme da postoji nikakav prazan prostor između ivice kreveca i samog dušeka. To je osnovno. Dušek ne bi trebalo da bude tvrd, ali ni previše mekan - da ulegne kad se stavi beba, već ga treba birati upravo po tome da li pruža dobru potporu.

 

Koje debljine treba da bude dušek za bebu?

- Dušeci za bebe su mnogo tanji od dušeka za odrasle, zato što su bebe manje težine. Sa detetovim uzrastom i povećanjem težine, mora da se poveća debljina dušeka.

 

Da li je dobro da se dušek za bebu nasleđuje?

- Opšta preporuka je da se dušek za bebe ne nasleđuje, već da bude nov. Mnogo radova nastalih u periodu od 2005. godine do danas pokazuje da je iznenadna smrt beba češća kod dece koja su koristila nasleđen dušek. Neki istraživači su ta ispitivanja potvrdili, drugi opovrgli, ali ipak ima više potvrda. Reč je o tome da u nasleđenim dušecima nastaju gljivice i drugi mikroorganizmi koji, možda, uzrokuju iznenadnu smrt beba u toku spavanja, ali se ne zna tačno koji je razlog za tu pojavu. 

 

Šta ako nema drugog izbora

Ako je neophodno da se dušek nasleđuje, onda treba voditi računa da to bude iz poznate porodice, gde se tačno zna ko je na njemu prethodno spavao, koliko je dušek čist, gde se držao u međuvremenu. Dušek ne sme da se čuva na mestima gde ima vlage i obavezno treba da bude dobro uvijen u plastični omotač. Postoje različita hemijska sredstva kojima se dušeci čiste i mogu da se oslobode grinja. Prilično su uspešna, ali i veoma skupa, pa treba sve staviti na papir i videti šta je bolje.

 

Da li i starije dete treba da spava na novom dušeku?

- Pravilo o nenasleđivanju dušeka manje važi za veću decu, jer se iznenadna smrt dece dešava u prvim mesecima života. Svaki dušek principijelno traje između osam i deset godina, o čemu treba voditi računa i kod nasleđivanja.

 

Da li za najmađe treba odabrati antialergijski dušek?

- Svi dušeci mogu da budu antialergijski. Lateks dušeci su po svom sastavu antialergijski, a važno je i da omotač bude od takvog materijala. Postoji prirodni lateks, koji potiče od kaučuka i veštački lateks, koji nastaje od proizvoda nafte. Najčešći sastav je kombinacija prirodnog i veštačkog lateksa. Dušeci koji su napravljeni od prirodnog lateksa, sasvim sigurno su antialergijski. U prirodnom lateksu nema grinja, dok u onom koji je veštački, grinje mogu da se nasele.

 

Danas se dušeci prave tako da preko žičanog jezgra imaju nekoliko obmotanih slojeva. Često se sreće lateks, ali i vuna je prirodni antialergijski materijal, u koji ne mogu da uđu grinje. Preporuka je da dušek ima bar taj sloj oko jezgra, a da se izbegavaju oni «najosnovniji», koji imaju samo žičane opruge, kakve smo poznavali ranije. O tome treba voditi računa, pogotovo u porodicama gde su prisutne česte astme, alergije.

 

Da li je za bebu dovoljan krevetac standardnih dimenzija? Treba li starijoj deci kupiti «dečji» ili veliki krevet?

- Dok ne počnu da se okreću sa leđa na trbuh, što se dešava  oko petog, šestog meseca, bebe se okreću u krevecu za trista šezdeset stepeni - pa, što je krevetac širi, to je mnogo udobnije za bebu.

 

Većoj deci je bolje kupiti veći i niži krevet, sa koga neće pasti, i sa kog lako mogu da siđu. U toku noći, za osam sati spavanja, prosečno se okrenemo između četrdeset i šezdeset puta. Ako je krevet veći, detetu je udobnije, jer može više puta da se okrene bez problema.

 

Koliko su kreveti na razvlačenje dobar izbor za decu?

- I za manje dete je bolje kupiti veći krevet sa većim dušekom, koji će da potraje desetak godina, nego krevet na razvlačenje, koji sam po sebi ne može da izdrži tako dugo.

Postoje različiti kreveti na razvlačenje. Na krevetima koji su praktično presavijeni dušeci, kod kojih se fioka izvlači a dupli sunđeri prebacuju, dete može da spava. Kada je reč o krevetima koji se razvlače, oni uglavnom imaju dušeke debljine desetak centimetara, a to je samo za privremeno spavanje. Kreveti tipa fotelje na razvlačenje su jako neudobni, pa to ne bih preporučila.

 

Kada dete može da počne da koristi jastuk?

- Bebe ne koriste jastuk, a ni detetu do dve ipo, tri godine jastuk nije potreban. Jastuk služi da popunimo rupu između ramena i glave kada spavamo. Preporučuju se jastuci srednjih debljina, od deset do petnaest centimetara. Svaka zemlja ima neki svoj standard što se tiče jastuka, a mi koristimo jastuk dimenzija 50x80 centimetara.   

 

Ako se spava na trbuhu, jastuk treba da bude vrlo mali ili da ga uopšte nema. Za osobe koje spavaju na leđima, najčešće se koriste jastuci srednje debljine, koji mogu da budu i većih dimenzija, jer onda mogu da se stave i ispod ramena. Najtvrđi i najdeblji jastuci su za one koji spavaju na boku.

 

Koji sastav jastuka je dobar za najmlađe?

- Anatomski jastuci nisu neophodni deci, jer ona nemaju problema sa vratnom kičmom. Jastuci koji su napravljeni od lateksa su antialergijski, relativno tvrdi, mada je to pitanje ličnog iskustva. Postoje i oni koji su popunjeni kuglicama, takođe antialergijski. Jastuci ispunjeni vunom su principijelno samo za one koji spavaju na strani, jer su dosta tvrdi, ali su potpuno antialergijski. Kratko traju, jer se vuna brzo ućeba. Silikonska punjenja su takođe pogodna.

 

Perje ili paperje?

Pitanje je da li treba ili ne treba koristiti jastuke od perja i paperja, jer danas postoje paperja koja su antialergijski obrađena, a to je najskuplje od svega. Ali, svi jastuci kratko traju. Kada bi se rukovodili prema preporukama, jastuk bi nam trajao od šest meseci do godinu dana. Za jastuke važi isto što i za dušeke - ako može da se isproba, bolje je nego da se kupi unapred.

 

Milica Gacin

 


Oceni članak
3.61
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
8 pojmova koje morate uvrstiti u svoje "godišnje" pismo detetu
Koje reči izabrati kako biste najbolje iskazali ljubav prema detetu? Evo male pomoći kako da napravite najlepšu uspomenu za dete...
Saveti pravnika: Ko ima pravo na novčanu socijalnu pomoć u Srbiji?
Koji su uslovi za sticanje prava na novčanu socijalnu pomoć, ko dodeljuje ovu pomoć i kako se ona isplaćuje, savetuje Bojana Bogojević, diplomirani pravnik.
Kada pidžama zameni seksi veš: 21 pokazatelj da je vaš brak čvrst
Pogledajte koji sve znakovi ukazuju da je vaš brak zaista jak, a nijedan od njih nije poklon u vidu buketa cveća...
Inicijalizacija u toku...
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Sunce nam je potrebno, ali ne smemo da ga zloupotrebljavamo! Evo nekoliko preporuka za zdravo sunčanje.
Uzimanje tečnosti, lagane ishrane, nošenje adekvatne odeće i zaštita od sunca, saveti su Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut". Evo čega bi trebalo da se pridržavate tokom letnjih vrućina, bez obzira na godine.
Podatak da samo jedna četvrtina roditelja zna šta treba da uradi u slučaju da beba prestane da diše, motivisao je bolnicu 'St. John' da napravi edukativni video u kojem je na jednostavan način objašnjen postupak oživljavanja bebe...
Iako se verovalo da ova respiratorna infekcija pripada istoriji medicine, ona se sve češće dijagnostikuje kod nas, ali i u svetu.
Većina dijareja se uspešno prevazilazi nadoknadom tečnosti i adekvatnom ishranom.
Recepti
Recept slika Šejk od banane i lešnika
Okrepljujući napitak od banane i lešnika obezbediće potrebnu energiju vašim veselim mališanima!
Recept slika Domaći sladoled od čokolade
Ova ukusna poslastica osvežiće vas i zasladiti bogatim čokoladnim ukusom i naročito obradovati najmlađe članove porodice obožavalaca čokolade.
Recept slika Sočni pileći paprikaš s pavlakom
Ukusno jelo dodatno obogaćeno kiselom pavlakom, peršunom i paradajz-pireom u kome će uživati cela porodica!
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • usporen razvoj govora dragi roditelji. ne znam da li je ova tema vec pokrenuta ako jeste izvinjavam se. naime moj djecak H ima 4,5 godina. ne prica dovoljno za svoj...
  • Uskrs / Vaskrs Prošao je katolički stoga kasnim i s čestitkom, ali za članove pravoslavne vjeroispovjesti imam vremena :cool: *Hristos Vaskrs!* Kako ste ga...
Yumama Google Play