PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  Ulijeće Sofija danas u kuću i viče iz kuhinje: "Mama, je li ovo Bog dolazio po tebe?" U momentu zbunjena pitanjem, zamalo da joj odgovorim ...
Naslovna > Porodica > Život porodice > Kako do roditeljskog dodatka?

Kako do roditeljskog dodatka?

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Kako do roditeljskog dodatka?

Zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak, sa potrebnom dokumentacijom, podnosi se najkasnije do navršena tri meseca života deteta.

 

Postoji mnogo dobrih načina da "provedete" svoju trudnoću. Svakako, najbolji je da udovoljavate sebi i bebi koju očekujete. Ali, u slučaju da nakon porođaja želite da ostvarite pravo na roditeljski dodatak, koji je za Srbiju relativan i pozitivan novitet - onda vam savetujemo da izdvojite nekoliko dana svoje trudnoće i nabavite svežanj dokumenata koji su potrebni za to.

 

U suprotnom, ako budete čekali da se porodite, sva je prilika da ćete odustati od roditeljskog dodataka. Jer, kada dobijete novog člana porodice, tako krhkog i zahtevnog, kome ste jedino vi  neophodni - neće vam biti do obijanja pragova raznih institucija, pa ni da daju velike pare, a kamoli simbolične cifre... Zato, pamet u glavu.

 

Ko ima pravo na roditeljski dodatak?

 

Pravo na roditeljski dodatak ostvaruje majka za prvo, drugo, treće i četvrto dete, pod uslovom da je državljanka Republike Srbije, da ima prebivalište u Srbiji i da ostvaruje zdravstvenu zaštitu preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

 

Zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak, sa potrebnom dokumentacijom, podnosi se najkasnije do navršena tri meseca života deteta.

 

Koliko novca možete da očekujete?

 

Roditeljski dodatak za prvo dete se isplaćuje jednokratno, a za drugo, treće i četvrto: u 24 jednake mesečne rate - da vam slučajno ne bude mnogo! Visina roditeljskog dodatka se utvrđuje u odnosu na dan rođenja deteta, dok se uslovi za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak utvrđuju u odnosu na dan podnošenja zahteva.

 

Iako se iznosi menjaju mesečno, roditeljski dodatak je, zaključno s 1. majem 2014, okvirno iznosio: za prvo dete (jednokratno) - 37.110,82 dinara, za drugo - 145.117,35 u 24 rate, za treće - 261.199,28 u 24 rate, i za četvrto - 348.262,03 u 24 rate.

 

Država ne daje pomoć za više od četvoro dece.

 

Budite spremni na sve

 

Prilikom odlučivanja o pravu na dodatak, organ uprave koji vodi postupak - može da zatraži i druge dokaze, koje oceni neophodnim, u cilju utvrđivanja materijalne istine. To znači: budite spremni na sve! Ako za vreme trudnoće prikupite potrebna dokumenta... naravno, vodeći računa o njihovom roku trajanja (da nakon vašeg porođaja i dobijanja izvoda iz matične knjige rođenih za prinovu,  ne budu starija od šest meseci), na dobrom ste putu da dobijete određen iznos novca. Na kraju, zar ga niste zaslužili?

 

Šta vam je potrebno od dokumentacije?

 

Uz zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak, koji od nedavno može da se skine sa sajta http://www.beograd.rs/ (u pretraživač ukucajte „roditeljski dodatak"), ili preuzme lično u Sekretarijatu za socijalnu i dečju zaštitu - u Tiršovoj br.1, podnosi se sledeća dokumentacija:

 

- original izvoda iz matične knjige rođenih sa hologramskom zaštitom za svu decu (ne stariji od šest meseci, pribavlja se u matičnoj službi opštine)

- uverenja o državljanstvu RS za majku, ne starije od šest meseci -original ili overena kopija (ne stariji od šest meseci, pribavlja se u matičnoj službi opštine)

- fotokopija lične karte majke i oca

- fotokopija overene zdravstvene knjižice majke

- fotokopija prijava prebivališta za svu decu (dokument se pribavlja u nadležnoj službi MUP-a Srbije)

- uverenje Centra za socijalni rad nadležnog prema mestu prebivališta majke da ona: neposredno brine o detetu za koje je podnela zahtev, da deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u ustanovu socijalne zaštite, hraniteljsku porodicu ili data na usvojenje i da nije lišenja roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja

 

Dokumentacija se predaje opštinskoj/gradskoj službi dečje zaštite u mestu prebivališta najkasnije do navršena tri meseca života deteta.

 

Šta posle?

 

Mesec dana od prijema rešenja službe dečije zaštite, u Info-centru Poštanske štedionice, na telefon 011-3024-555, proveravate, pozivajući se na svoje ime i prezime i JMBG, da li je roditeljski dodatak uplaćen. Uplatu za roditeljski dodatak podižete u najbližoj pošti, uz ličnu kartu i rešenje opštinske/gradske službe dečije zaštite, tako da ne morate da otvarate poseban račun kod Poštanske štedionice.

 

O tačnoj sumi, ali i svim ostalim pitanjima vezanim za roditeljski dodatak, možete da se informišete na pozivom na broj Odseka za poslove u oblasti populacione politike i finansijske podrške porodici sa decom - 011/3619-748.

Oceni članak
4.43
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
5 brzih trikova za uklanjanje neprijatnih mirisa iz frižidera
Otkrivamo vam kako se bez čišćenja, delotvorno i brzo možete rešiti mirisa iz frižidera...
Požuda, maženje, rutina... 8 faza seksualnog života kroz koje prolazi svaki par
Ljudi se sa godinama menjaju, a s njima i svi odnosi koje stvaraju. Slično važi i za seksualni život koji u braku ili dugoj vezi prolazi kroz više faza. Evo koje su to faze...
Napravite sami: Moćni čistač za uklanjanje buđi
Pogledajte kako da jednostavno i brzo uklonite buđ i gljivice iz svog domaćinstva uz pomoć samo dva sastojka...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (10 poslato):

marija 20/07/2011 21:19:26
ma nasa drzava je lopovska drzava!!!!prvo te cimaju oko papira,a posle,pa zakasnili ste devet dana...strasno!!!!
Palac gore Palac dole
2
Vladica 13/02/2012 08:16:19
Mene interesuje novcana isplata za drugo dete, sta mi je potrebno od dokumentacije?
Palac gore Palac dole
0
Milan 20/02/2012 13:12:02
Postovani

Moja beba je rodjena 15. avgusta 2011. godine, rok za prijavu dokumentacije za roditeljski dodatak je 6 meseci tako da je 6 meseci navrsio 15. februara 2012. godine.
Medjutim zbog sredjivanja papira zato sto majka i beba nisu bile prijavljene na istu adresu pa smo morali to da regulisemo kao i zbog lose, neljubazne i drske nase birokratije gde sluzbenici kao da daju iz svog dzepa mi smo bili u stanju da predamo dokumentaciju bas na taj dan 15. februar medjutim kako se taj dan praznuje kao i 16. ove godine je iskrslo zbog snega pa se nije radilo ni 17. februara moja supruga je predala dokumentaciju 20. februara.
E sad vi meni recite jel imamo mi pravo na materinski dodataka iako je istekao rok a nije nasom krivicom nego se tih dana nije radilo mi smo predali dokumentaciju posle 14. februara prvi radni dan a taj dan je 20. februar

Pozdrav
Palac gore Palac dole
0
lidija 06/03/2012 14:18:40
a sta ako nemam vencani list jer ne zelim da se vencam a imam dete?moje dete nema prava na taj dodatak?
Palac gore Palac dole
9
gabrijela 01/10/2012 12:45:10
ja nisam vencana,kakoda prilozim dokaz za roditeljski,jer je dete rodjeno u vanbracnoj zajednici.
Palac gore Palac dole
4
dejmat 18/07/2013 20:08:15
Iako je dete rodjeno u vanbracnoj zajednici imate pravo...prvo odete u svoje socialno na adresi gde zivite pa na toj opstini...oni vam daju sve papire koji su potrebni tu...uglavnom imam malo cimanja ali se sve lako resava, oni ce vam dati i spisak sta vam treba tu...kada dobijete tu potvrdu od njih onda idete u 27 marka u socialno i tu predajete konacno i oni vam daju resenje...ima da se ide u sud, u pio, dete treba da je prijavljeno gde i majka, treba vam ta prijava...i td i td ..nie strasno al ima malo cimanja...pozzz
Palac gore Palac dole
0
Marija 21/10/2013 11:46:26
mene samo interesuje ako je moje drugo dete rodjeno 25.9.2011.god. da li prava prestaju 25.9.2013.tj primanja,jer sam ja pocela primati 25.11.2011.prvi put???
Palac gore Palac dole
0
miroslav 02/11/2013 15:15:32
jel rok produzen za roditeljski dodatak,sa 3 na 6 meseci.i koliko se dobija za blizance,decaka devojcicu.hvala.
Palac gore Palac dole
0
sandra 11/08/2014 09:45:25
Dete je rodjeno 2.7.2012.
Da li cémo primiti roditeljski dodatak za jul mesec ili smo sa tim zavrsili (posto se prima 2 godine)?
Palac gore Palac dole
0
Milica 05/02/2015 16:11:34
Da li majka i starija deca moraju biti prijavljeni na istoj adresi stanovanja kao i beba da bi ostvarili pravo na roditeljski dodtak
Palac gore Palac dole
0
ukupno: 10 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Saznajte zbog čega se sve veći broj žena širom sveta opredeljuje za porođaj uz pomoć (samo)hipnoze.
Mame koje su svoju bebu donele na svet carskim rezom često imaju dilemu koliko bi trebalo pričekati s narednom trudnoćom. Stručnjaci su pronašli odgovor za njihovo pitanje...
Jedan u nizu strahova koji prate buduće majke je kakav će tretman imati u porodilištu. Taj strah naročito raste ako se termin porođaja poklapa sa nekim od praznika, među kojima je pravi "bauk" najluđa, novogodišnja noć...
Ukoliko je porođaj protekao bez komplikacija, mame koje svoje bebe donose na svet u srpskim porodilištima već trećeg dana izlaze iz bolnice. Zbog čega je tako?
Kao i sve druge prirodne stvari, porođaj ima očekivani tok, odnosno faze koje traju u nekim vremenskim okvirima.
Recepti
Recept slika Kapkejkovi sa bundevom
Simpatične kolačiće možete dekorisati na više načina, a u tome vam mogu pomoći svi ukućani.
Recept slika Kroketi od piletine
Obradujte ukućane pikantnim lopticama bogatog ukusa.
Recept slika Čokoladne jelkice na novogodišnjoj trpezi
Deca će uživati u pripremi, ukrašavanju, ali i u degustaciji ovih neobičnih jelkica!
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Ucenje slova Napravio sam igricu za decu predskolce ucenje slova, Slovarica pa ako neko ima volje i vremena voleo bih da znam kako reaguju deca na ovo. Mojoj...
Magazin MAMA novi broj!