Ortodontske nepravilnosti predstavljaju jedno od najrasprostranjenijih oralnih oboljenja, pored karijesa i parodontopatije. Istraživanja pokazuju da su zastupljeni kod svakog drugog deteta uzrasta do 14 godina. 


Šta uzrokuje ortodontske nepravilnosti?

Ortodontske nepravilnosti su najčešće rezultat udruženog dejstva naslednih i faktora spoljašnje sredine. Nasledni faktori mogu da odrede tip nepravilnosti, a spoljašnji faktori mogu uticati na definitivni oblik i stepen ispoljenosti. 


Pročitajte i... Bez straha: Prva poseta stomatologu

Najpodložnija su deca kod koje postoji nasledna predispozicija, ali i loše navike mogu značajno uticati na razvoj ovih nepravilnosti. Jedna od najčešćih loših navika je sisanje prsta, zatim  disanje na usta, sisanje predmeta, tiskanje jezika na zube, dugotrajna upotreba cucle. Takođe, preran gubitak mlečnih zuba umnogome utiče na razvoj ortodontskih nepravilnosti.  


Ukoliko postoje loše navike od velike je važnosti da se dete od njih odvikne. To ponekada može biti veoma naporno i stresno i za roditelje i za samo dete. Važno je ne omalovažavati dete, koje je steklo loše navike, ne vikati na njega. Potrebno je puno pažnje, razumevanja i strpljenja, da bi izborili sa nekim  lošim  navikama,  kao što je  npr. sisanje palca. Nekada je neophodno uključiti i pomoć psihologa. 

Kako se uspostavlja dijagnoza?

Dijagnozu ovih oboljenja postavlja ortodont, najčešće na osnovu pregleda, analize gipsanog modela zuba, rendgenskog snimka i eventualno fotografija. 


Pročitajte i... Važnost očuvanja zdravlja mlečnih zuba kod dece

Na koji način preduprediti probleme?

Za pravilni razvoj orofacijalnog sistema najbolji stimulans predstavlja dojenje. Dojenje je od izuzetnog značaja i za celokupni razvoj deteta. 


Pročitajte i... Štetne dečje navike koje utiču na zube

Međutim ukoliko je dojenje onemogućeno, za ishranu putem adaptiranog mleka veoma je važan izbor cucle. Trebale bi se koristiti cucle koje omogućavaju aktivnost mišića kao i dojenje. Važno je da su cucle anatomski prilagođene dečijem orofacijalnom sistemu.


Savetuje se da se po prestanku dojenja pređe na ishranu pomoću čaše i kašičice.

Kakve mogu biti posledice?

Ukoliko se ne saniraju na vreme, ortodontske  nepravilnosti se mogu pogoršavati. Nepravilno postavljeni zubi se teško čiste, što dovodi do razvoja karijesa, oboljenja desni i na kraju čak i gubitka zuba.


Pročitajte i... Zalivanje fisura: Sprečite pojavu karijesa kod dece

Loš zagrižaj utiče nepovoljno na vilični zglob. Takođe može da uzrokuje preterano trošenje zubnih površina i razvoj smetnji pri žvakanju.


Zbog svega navedenog veoma je važno da se ove nepravilnosti uoče na vreme, jer dok traje rast i razvoj vilica može se delovati preventivno. Takođe i kasnije tokom života se može delovati terapijski i položaj zuba i razvoj vilice pravilno usmeriti.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama

Doktor medicinskih nauka-stomatologije i autor brojnih naučnih i stručnih radova iz oblasti dečije i preventivne stomatologije.

Dr sc. med. Nataša Pejčić, stomatolog

Dr sc. med. Nataša Pejčić je doktor medicinskih nauka-stomatologije. Autor brojnih naučnih i stručnih radova, iz oblasti dečije i preventivne stomatologije, objavljenih u vodećim naučnim časopisima, kao i radova prezentovanih na domaćim i međunarodnim kongresima. Posebno je povećena stomatološkom radu sa decom, u čemu pronalazi najveći izazov i zadovoljstvo.


Kontakt: natasadpejcic@yahoo.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama