Šarlah je infektivno oboljenje koje izaziva bakterija beta hemolitički streptokok grupe A.

Bolest je specifična i karakteriše je najčešće oboljenje krajnika u vidu angine. Ubrzo se na karakterističnim mestima, često na licu (oko usta i nosa), a zatim i po telu pojavi prepoznatljiva sitnozrnasta, crvena ospa u obliku leptira. Ona nastaje tako što ova bakterija  luči jednu toksičnu materiju, koja može da izazove i svrab.

Savet je da svi oni koji su bili u kontaktu sa obolelim detetom (deca u vrtiću, školi, članovi porodice) urade bris grla


Zdravlje dece: Virusi ili bakterije u grlu

Bolest je češća u kolektivima (vrtićima i školama ). Izvor (kliconoša) je već obolelo dete. Prenosi se svega za nekoliko dana.

Simptomi

Početak može izgledati vrlo dramatično. Šarlah prati visoka temperatura i jaka gušobolja, dete ponekad i povraća i odbija da jede. Osip se pojavljuje nešto kasnije.


Zdravlje deteta: Kako spustiti visoku temperaturu?

Dijagnoza

Iskusni pedijatri vrlo brzo mogu da prepoznaju o čemu se radi. Ponekad nalaz može zavarati, jer postoje i virusna oboljenja sa sličnom kliničkom slikom.U tom slučaju potrebno je dodatno uraditi  krvnu sliku, bris grla ili brzi strep-test.

Terapija

Terapija je efikasna. Koriste se sirupi na bazi penicilina, a retko se daju injekcije, samo kod komplikovanih slučajeva. Deci koja su alergična na penicilin prepisuju se Eritromicin, Hemomicin ili Klaritromicin sirupi. Terapija traje sedam do 10 dana.


Ovčije boginje: Kako se dijagnostikuje i leči varičela kod dece

Bolest se od strane pedijatra obavezno prijavljuje gradskom zavodu, a roditelji obaveštavaju vrtić ili školu.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Dr Biljana Kostić, specijalista pedijatrije, sa radnim iskustvom od 16 godina.

Dr Biljana Kostić, pedijatar

Dr Biljana Kostić, specijalista pedijatrije, sa radnim iskustvom od 16 godina, vlasnik i direktor specijalističke pedijatrijske ordinacije Afeja pediatric iz Beograda, Miloja Pavlovića 5 (Banjica). Dugogodišnje iskustvo u radu sa decom, potkrepljeno pravovremenom dijagnostikom i terapijom su osnov za zdravlje deteta u svakom trenutku.

Profesionalna iskustva:
- Autor nekoliko emisija edukativnog tipa o pravilnom rastu i razvoju dece;
- Autor kongresnog rada na Prvom kongresu racionalne terapije u medicini na temu "Zloupotreba antipiretika";
- Dugogodišnje iskustvo u humanitarnom radu dece sa cerebralnom paralizom i posebnim potrebama;
- Višestruki predavač u više radionica iz oblasti pedijatrije;
- Uključena u projekat zdravstvenog turizma u Srbiji;
- Rad na formiranju centra za preventivnu medicine;
- Savetovališni rad u oblasti roditeljstva;
- Rad sa novorođenčetom, odojčetom, malim detetom, detetom predškolskog i školskog uzrasta.
- Saradnja sa dečijim sportskim klubovima, vrtićima i školama.
Kontakt: drbiljanakostic@afejapediatric.com

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama