PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  Vest da je pronađeno telo devojčice Tijane Jurić, juče mi je pocepala srce. Kao majka, iskreno sam želela da se Tijana vrati roditeljima, bez ožiljaka ...
Naslovna > Pravno savetovalište

Pravno savetovalište

Dečji dodatak: Da li roditelji i deca moraju biti prijavljeni na istoj adresi?
Podnela sam svu potrebnu dokumentaciju za dečji dodatak za dete koje ima dve i po godine, tražili su mi dopunu koju sam odnela, između ostalog rešenje o porezu za mene i supruga jer se ne vodimo na istoj adresi. Kada sam odnela službenica mi je rekla da ja i dete moramo da se prijavimo kod muža na adresi, dete i ja se vodimo na adresi moje mame a suprug u stanu koji se ne vodi na njega već na dedu koji niji živ a nije pokrenuta ostavinska rasprava. Interesuje me da li to ima veze da moramo biti prijavljeni na istoj adresi?
Trudničko bolovanje za vreme isplate novčane naknade sa biroa
Na birou sam i primam novčanu naknadu jer sam otpuštena kao tehnološki višak. Zanima me, pošto sam u međuvremenu zatrudnela, da li imam pravo da nastavim da primam novčanu naknadu i kao trudnica i kao porodilja.
Trudnoća za vreme produženja ugovora o radu na određeno vreme
Moja prijateljica je zaključila ugovor o radu na određeno vreme. U toku trajanja ugovora ostala je u drugom stanju i naravno, u skladu sa zakonom, produžen joj je ugovor do isteka korišćenja prava na odsustvo, odnosno do 23. avgusta 2014. godine. Međutim pre isteka navedenog datuma ostala je ponovo u drugom stanju i o istome obavestila poslodavca. Da li poslodavac može da joj raskine ugovor sa danom 23. 8. 2014. godine kao danom isteka korišćenja odsustva ili je u obavezi da ugovor produži u skladu sa novim momentom, odnosno činjenicom nove trudnoće?
Pravo oca na odsustvovanje s posla zbog nege deteta
Poštovani, Supruga mi se porodila 5.5.2014, pa ona počinje sa radom. Da li ja i od kog datuma mogu da nastavim negu deteta?
Pravo stalno zaposlenog oca na porodiljsko odsustvo
Poštovani, Zanima me da li otac deteta ima pravo na porodiljsko odsustvo radi nege deteta.
Porodiljsko odsustvo pre isteka ugovora o privremenom radu?
Poštovani, Radim kod privatnika na određeno vreme od marta ove godine.
Pravo na odmor nakon porodiljskog odsustva
Poštovani, Ostala sam u drugom stanju sa trećim detetom 2012.godine, porodila sam se 29.04.2012, bila sam na porodiljskom dve godine, do 29.04.2014, posle toga sam otišla na odmor od 26 radnih dana (odmor od 2012.godine stoji u rešenju) i posle toga još 15 dana sam bila na bolovanju zbog zdrastvenih problema deteta
Otvaranje trudničkog bolovanja nakon odsustva zbog nege prethodnog deteta
Poštovani, trenutno sam na bolovanju radi posebne nege deteta do 31.07.2014. do kada mi traje i ugovor o radu. U medjuvremenu sam ostala u drugom stanju, pa me interesuje da li će mi poslodavac produžiti ugovor o radu.
Problemi s produžavanjem porodiljskog odsustva i nege deteta
Zaposlena sam u privatnoj prodavnici na određeno vreme. Bila sam na trudničkom i porodiljskom bolovanju koje je isteklo 2. jula 2014. Od pedijatra sam dobila 15 dana na negu deteta i to je isteklo 17. jula, a na komisiju idem tek 24. jula. Kako da pravdam tih sedam dana do komisije?
Istek ugovora na određeno za vreme dvogodišnjeg porodiljskog odsustva
Radim u Telekomu Srbija od aprila 2008. godine. Prve dve godine sam bila zaposlena preko omladinske zadruge posle toga smo prebačeni na Ugovor o privremenim i povremenim poslovima takozvani VRO (van radnog odnosa) ugovor. U novembru 2013. sam ostala u drugom stanju u pitanju je blizanačka trudnoća. Obavestila sam svog neposrednog poslodavca i dobila odgovor da ne mogu dobiti ugovor sa kojim mogu ostvariti pravo na trudničko bolovanje i porodiljsko odsustvo, što znači da ću raditi dok mogu, a kad odem biću na birou. U martu 2014. godine dobila sam ugovor na određeno vreme na godinu dana. Posle toga sam otišla na bolovanje jer je u pitanju rizična trudnoća i nisam bila u stanju da radim. Već mesec dana ležim na ginekologiji na održavanju trudnoće. Ugovor mi ističe u martu 2015.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next ukupno: 93 | prikazano: 1 - 10
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Pravno savetovalište

Potreban vam je pravni savet?


Pošaljite svoje pitanje na e-mail: redakcija@yumama.com, sa naznakom Pravno savetovalište.


Doc. dr Mario Reljanović, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, saradnik Centra za mame

Bojana Bogojević, Diplomirani pravnik, Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja, saradnik Centra za mame
Napomena: Odgovori su informativne prirode. Obratite pažnju na datum odgovora i imajte u vidu da je u međuvremenu moglo doći do promene propisa. Yumama ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na našem sajtu.

Recepti
Recept slika Punjeni celer
Celer punjen mlevenim mesom i kačkavaljem...
Recept slika Ručak na brzinu: Piletina sa povrćem
Pripremite piletinu na jenostavan, brz i zdrav način...
Recept slika Slatkiš na brzinu: Čokoladni kolač za 5 minuta (VIDEO)
Za veoma kratko vreme, možete pripremiti ukusnu i slasnu poslasticu u mikrotalasnoj pećnici!
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
Magazin MAMA novi broj!