PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
Usnila sam te prošle noći. Stajala si bosonoga u travi, ispred divne kućice koju si zvala svojim domom. Krhka, prkosna... Svaka ćelija iz tebe viče: ...
Naslovna > Pravno savetovalište

Pravno savetovalište

Potrudiću se da Vam svoj slučaj iznesem koliko god je kraće moguće. Zaposlena sam u državnoj firmi. Od kada sam otišla na trudničko bolovanje u maju 2012. do danas sam dobila samo naknade za vreme trudničkog bolovanja, dok od naknada za vreme porodiljskog bolovanja, a koje je otvoreno 15.11.2012. nisam dobila ni dinara.
Moja adresa u ličnoj karti je u Nišu, ali nameravam da se porodim u Beogradu, a dete prijavim na niškoj adresi. U kom gradu i kako mogu tražiti jednokratnu pomoć koja se isplaćuje porodiljama?
Usled nailaženja na oprečna mišljenja u vezi sa isplatom trudničkog bolovanja, potrebna mi je pravna pomoć. Iz Novog Sada sam, zaposlena u osnovnoj školi. Otvorila sam trudničko bolovanje i u školu odnela papir od doktora gde piše da je bolovanje radi održavanja trudnoće. Na to su mi rekli da je prvih mesec dana bolovanja isplata 65 odsto od plate a da je kasnije 100 odsto.
Trenutno sam zaposlena na određeno kao lice sa invaliditetom 1. stepena (01.09.'15. do 31.11.'15.) u udruženju građana za izradu rukotvorina u saradnji sa NSZZ, tzv. javni radovi. Udruženje radi povremeno i privremeno shodno potrebama i postojanju posla. Dana 10.10.'15. mi je potvrđena trudnoća (drugo dete). Moje pitaje i nedoumica se odnosi na to šta mi je činiti? Da prijavim trudnoću i otvorim bolovanje (rizična trudnoća zbog uklonjene slezine) ili da čekam istek ugovora i da se vratim na biro NSZZ?
Kakva prava ima trudnica ako na porodiljskom bolovanju ostane trudna. Termin za novu bebu bi trebalo da bude u junu, a u aprilu je vreme za povratak na posao? Da li joj poslodavac može dati otkaz?
Imam veliki problem. Vlasnica sam frizersko-kozmetičkog salona u Vladičinom Hanu. Po nekom "čudnom" zakonu primala sam naknadu za trudničko bolovanje samo 50 odsto, a pritom sebi i radnici uplaćivala redovno doprinose 100 odsto. E sada radnica u opštini kaže da nemam pravo na porodiljsko jer nisam sebi uplaćivala platu na račun, knjigovođa mi kaže da po zakonu, jer sam paušalac i ne moram sebi da uplaćujem, sa ženom u opštini nema dogovora, neće ni da sasluša do kraja, recite mi molim Vas kome da se obratim za pomoć da bih primila ono što mi po zakonu sleduje.
Radila sam 14 meseci kod jednog poslodavca, nakon toga sam kao tehnološki višak otišla na biro, gde sam stekla pravo primanja materijalne pomoći od tri meseca, za taj period sam ostala u drugom stanju, pa sam održavajući trudnoću imala još mesec dana primanja sa biroa. Sada, nekih 20 dana radim kod drugog poslodavca na neodređeno vreme, pa me interesuje kakva će biti moja prava ako uskoro ponovo otvorim trudničko bolovanje, npr. nakon dva meseca rada kod novog poslodavca, odnosno na kolika primanja imam pravo (65% ili 100%, koji prosek će se uzimati za isplatu) a kakva su moja prava nakon porođaja?
Nalazim se na trudničkom bolovanju. Od 1. oktobra moj poslodavac je promenio vlasnčku strukturu. U toj promeni ostala sam bez zdravstvene knjižice. U domu zdravlja su mi rekli da u međuvremenu imam pravo na besplatno lečenje, ukoliko donesem potvrdu da mi je knjižica u izradi. Međutim, vraćena sam kući kada sam otišla na pregled, uz objašnjenje da "to nije ta potvrda" i da na njoj ne piše da su uplaćeni doprinosi (ne znam zašto je to neophodno, ako mogu da se lečim bez overene knjižice).
U stalnom radnom odnosu sam od septembra 2012. godine. Međutim, zbog smanjenog obima posla u periodu od 28. februara 2015. do 27. maja 2015, bila sam na birou i za taj period sam primala novčanu nadoknadu za nezaposlene, a od 28. maja 2015. sam ponovo u stalnom radnom odnosu.
Radila sam u Elektrodistribuciji Beograd četiri godine i 10 meseci preko Omladinske zadruge, a posle toga dobila sam "Ugovor o privremenim i povremenim poslovima" na tri meseca. Zanimaju me moja prava u slučaju trudnoće? Da li imam prava na trudničko i porodiljsko bolovanje ili u slučaju trudnoće ostajem bez posla?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last ukupno: 257 | prikazano: 1 - 10
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Pravno savetovalište

Potreban vam je pravni savet?


Pošaljite svoje pitanje na e-mail: redakcija@yumama.com, sa naznakom Pravno savetovalište.


Doc. dr Mario Reljanović, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, saradnik Centra za mame

Bojana Bogojević, Diplomirani pravnik, Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja, saradnik Centra za mame
Napomena: Odgovori su informativne prirode. Obratite pažnju na datum odgovora i imajte u vidu da je u međuvremenu moglo doći do promene propisa. Yumama ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na našem sajtu.

Recepti
Recept slika Pita bundevara
U zimskim mesecima specijaliteti od bundeve mogu da budu prava poslastica za vaše mališane.
Recept slika Osvežavajući čokoladni čizkejk
Ukusna poslastica sa sirom predstavlja savršenu kombinaciju keksa i čokolade!
Recept slika Pileća salata sa makaronima
Lepa, ukusna i jednostavna salata - obrok!
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Modni savjeti na internetu Čitate li modne savjete na internetu? Ako da gdje? Tko po vama daje dobre savjete? Podijelite neki savjet s nama. Osobno povremeno...
  • Spavanje i problemi sa spavanjem kod bebe Pozdrav, ne znam da li ima otvorena ova tema, izvinite unapred ako ima,nisam videla. Moj bebac ima 6meseci, i umesto da sada vec prespava lepo noc,...