PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
Kad napunih 25, mislim da je to bila krizna granica, ljudi oko mene se zabrinuše što još ne nađoh srodnu dušu, što se ne udah ...
Naslovna > Pravno savetovalište

Pravno savetovalište

Supruga mi je u tećem mesecu trudnoće i imam par nedoumica u vezi novčanih primanja. Suprugi je ginekolog otvorio bolovanje, e sada shvatio sam da tih prvih 30 dana plaća firma, ali mi nije jasno šta se dešava na dalje? Ona radi u firmi dve godine, na neodređeno i stalno je pod ugovorima na mesec ili tri meseca. Pa me zanima ako joj je plata 25.000 dinara, koliko će primati na dalje na trudničkom bolovanju? Kako se utvrđuje ta osnovica koju spominjete u svakom odgovoru? Tj. kolika bi trebala da joj bude plata na trudničkom?
Bila sam prijavljena na određeno vreme, pošto sam u međuvremenu zatrudnela poslodavcu sam dostavila potvrdu da sam u drugom stanju, međutim pri isteka ugovora dali su mi otkaz. Tužila sam ih i morali su da me vrate na posao naravno bez prekida u radnom odnosu, ali sam potpisala aneks ugovora u kome stoji da se radni odnos produžava do isteka prava na odsustvo radi posebne nege deteta (ne moram da naglasim da me ne žele nazad). Zanima me da li ja imam pravo da pre isteka ugovora iskoristim godišnji odmor. Da li je potrebno da tražim pismeni zahtev za godišnji ako na to imam pravo? Odsustvo radi nege deteta se završava 21. maja 2015. Na trudničko bolovanje sam otišla 17. novembra 2013. Nisam koristila pravo na odsustvo radi posebne nege deteta.
Na porodiljskom sam odsustvu koje mi ističe 25. maja 2015. godine. Interesuje me da li imam pravo da iskoristim godišnji odmor iz prošle 2014. godine odmah po isteku porodiljskog odsustva, pa da posle godišnjeg otvorim bolovanje radi nege deteta i da li ako ne iskoristim godišnji odmor iz 2014. godine, poslodavac ima obavezu da mi taj odmor plati?
Na trudničkom sam od 18. septembra 2014 godine. Sve uplate od 65 odsto su mi uplaćene na račun, međutim, nijedna uplata od 35 odsto mi još nije uplaćena. Za to je odgovoran grad Beograd. Porodiljsko bolovanje mi je krenulo 18. aprila 2015. i onda mi legla prva uplata trudničkog 20. aprila 2015. od 8042, pa odmah zatim i druga 3496 i treća 6993, a sutradan i četvrta od 4644 dinara. Kako je moguće da 35 odsto naknade zarade bude različito za svaki mesec?
Obratila sam se direktoru za isplatu solidarne pomoći po članu 28. Posebnog koektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika za vreme porodiljskog odsustva. Dobila sam odgovor da porodiljsko odsustvo nije bolovanje i da se navedeni član 28 PKU ne može primeniti na porodiljsko odsustvo, kao i da nemam pravo na solidarnu pomoć zato što to bolovanje nije uzrokovano bolešću. Porodiljsko odsustvo kao uzrok privremene sprečenosti za rad (bolovanja) nalazi se u Izveštaju o privremenoj sprečenosti za rad (doznaka). Molim Vas da mi odgovorite da li je porodiljsko odsustvo privremena sprečenost za rad - bolovanje i na osnovu kog propisa se smatra bolovanjem?
Na porodiljsko odsustvo treba da idem počev od 30. juna 2015, jer mi je termin 30. jul 2015. godine. Do tada ću iskoristiti ostatak odmora iz 2014. godine, a ceo odmor iz 2015. i 2016. godine bih koristila, ako imam na to pravo, u produžetku porodiljskog odsustva, tj nakon 30. juna 2016. godine kako bih što duže bila sa bebom. U mom slučaju je specifičan taj prelomni datum 30. jun. Da li je to u skladu sa Zakonom i da li mogu tako da uradim?
Pripravnica sam u firmi. Ugovor mi je na godiinu dana i ističe 30. juna 2015. U drugom sam mesecu trudnoće. Znam da poslodavac nema pravo da me otpusti ako pre isteka ugovora odem na trudničko. Da li postoji neki rok pre isteka ugovora da odem na trudničko? Ako sačekam kraj juna, da li imaju pravo da me otpuste ili mogu da nastavim sa radom i posle isteka ugovora o radu?
Od januara tekuće godine nalazim se na trudničkom bolovanju. Radila sam u prodavnici prehrambene robe. Interesuje me postoji li način da sada promenim poslodavca, da pređem u državnu ustanovu jer postoji mogućnost da me sada prime kako bih radila u struci i nakon isteka odsustva sa rada radi nege deteta? I gubim li pravo na trudničko bolovanje, a kasnije i na iznos od 100 odsto porodiljskog bolovanja?
Imam svoj frizerski salon već 15 godina što znači da sam paušalac. Uradila sam veštačku oplodnju i moj lekar zahteva mirovanje. Radnju sam stavila u fazu mirovanja. Moje pitanje je sledeće: moram li ja da platim sama svoje obaveze od novca što dobijem kao naknadu i, ako moram, hoću li taj novac dobiti nazad kao refundiran?
Ginekolog mi je zaključio bolovanje 2. aprila 2015. (koje je trajalo mesec dana) i onda sam od 3. aprila 2015. počela da koristim prošlogodišnji odmor iz 2014. (pošto mi se porodiljsko bolovanje završilo 11. februara 2015, te stari odmor nisam koristila). Kako sam na odmoru od 3. aprila do danas, i dalje (9 radnih dana), a dete se razbolelo i dobilo terapiju, pedijatar mi je rekao da ne može da mi otvori bolovanje pošto sam već na odmoru. Moje pitanje je: da li po novom zakonu o radu mogu da prekinem korišćenje godišnjeg odmora (i posle koliko radnih dana) i otvorim bolovanje? Da napomenem da se na posao nisam vraćala od isteka porodiljskog, a primljena sam na neodređeno.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last ukupno: 205 | prikazano: 1 - 10
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Pravno savetovalište

Potreban vam je pravni savet?


Pošaljite svoje pitanje na e-mail: redakcija@yumama.com, sa naznakom Pravno savetovalište.


Doc. dr Mario Reljanović, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, saradnik Centra za mame

Bojana Bogojević, Diplomirani pravnik, Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja, saradnik Centra za mame
Napomena: Odgovori su informativne prirode. Obratite pažnju na datum odgovora i imajte u vidu da je u međuvremenu moglo doći do promene propisa. Yumama ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na našem sajtu.

Recepti
Recept slika Posna čorba od celera
Ukusna i zdrava čorba od celera odličan je izbor za prazničnu trpezu...
Recept slika Medaljoni u sosu od pečuraka
Sočno meso u belom krem-sosu... Uživajte u ukusu jela za čiju pripremu vam nije potrebno posebno kulinarsko umeće, niti čitavo pre podne!
Recept slika Mamina projara
Brza, jednostavna i zdrava večera!
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Prirodni lekovi za oticanje nogu u trudnoći Drage buduće mame, želim da vas upitam za savet. Trenutno sam u 17. nedelji trudnoće i počela je malo da me hvata panika. Nadam se da će ostale...
  • New Age i zdravlje Kopirat ću dio teksta kako bi bilo jasnije o čemu je riječ. Sve veći broj liječnika klasične medicine vjeruje da pacijente ne treba tretirati kao...
  • Zatvor Nova sam ovde, danas otvorih nalog... U sustini, trebao mi je savet pedijatra pa sam se ulogovala ali vidim da do njih ni registrovana ne mogu...
Magazin MAMA novi broj!