PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
"Stomak mi je odvratan… koji celulit…nikad nisam imala celilulit na stomaku… Zar može da se napravi na stomaku?! ... sedam kilograma viška… nikad ih neću ...
Naslovna > Pravno savetovalište

Pravno savetovalište

Zaposlena buduća mama: Da li mogu otvoriti trudničko bolovanje u 34. nedelji trudnoće?
Ne bih želela da otvaram porodiljsko pre vremena, a imam gestacijski dijabet. Trenutno sam na odmoru, nakon isteka ugovora o radu na određeno, koji će biti produžen ovih dana.
Da li trudnica zaposlena preko omladinske zadruge ima pravo na  plaćeno porodiljsko odsustvo?
Interesuje me da li imam pravo na neku novčanu nadoknadu ako radim preko omladinske zadruge, a vodim se na birou za nezaposlene. Da li postoji možda neka mogućnost od strane biroa za novčanu naknadu tokom porodiljskog?
Nezaposlena trudnica: Prestanak radnog odnosa na određeno za vreme trudnoće
Radila sam godinu dana u jednoj školi. Nakon što sam ostala bez posla, prijavila sam se na NZS i počela sam da koristim novčanu nadoknadu u trajanju od tri meseca. U toku drugog meseca korišćenja nadoknade, ostala sam trudna, što naravno nisam znala odmah...
Nezaposlena trudnica: Da li imam prava na neka primanja nakon porođaja iako je moj suprug zaposlen?
Pročitajte odgovor pravnice Bojane Bogojević na pitanje jedne naše čitateljke...
Zaposlene tate: Da li očevi imaju pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta?
U Zakonu o radu stoji da otac može da uzme bolovanje radi nege deteta, isto kao i majka. Bez dodatnih uslova koji postoje za porodiljsko bolovanje (smrt, teška bolest majke itd). To bolovanje radi nege deteta počinje od detetovog trećeg meseca. Da li sam u pravu? Ili su uslovi isti (tj. da je obavezan uslov i za ovo bolovanje da majka ne može da brine o detetu iz raznih razloga)? Da li otac može da dobija naknadu za vreme tog bolovanja i koliki je iznos te naknade?
Prava trudnica: Trudnoća pred istek ugovora o radu na određeno vreme
Radim u srednjoj školi već 13 meseci na određeno vreme do povratka zaposlene sa porodiljskog odsustva. Ugovor mi ističe za nekih mesec dana, kada se koleginica koju menjam vrati na posao. U međuvremenu sam ostala trudna. Pročitala sam član 187 Zakona o radu. Međutim, u školi su mi rekli da imam pravo na primanja u toku trudnoće samo ako mi doktor napiše da imam problematičnu trudnoću i otvori mi bolovanje. Da li je to tačno? Koja su moja prava?
Kako se obračunava naknada za bolovanje radi posebne nege deteta
Nakon isteka porodiljskog bolovanja lekarska komisija mi produžava bolovanje u trajanju od dva meseca radi posebne nege deteta. Dok čekam poziv za produžetak bolovanja radi posebne nege deteta (2. izlazak), doktorka opšte prakse mi otvara bolovanje u trajanju nepunih mesec dana. Za to vreme primam 65 odsto od zarade. Nakon toga mi mi komisija odobrava još dva meseca bolovanja radi posebne nege deteta. Obzirom da radim u javnom sektoru, dok sam bila na bolovanju, plate su nam smanjene za 10 odsto i ukinute naknade za min.rad i tako da za to vreme dobijam i umananjenu zaradu.
Pitanje buduće mame: Da li će me čekati radno mesto, budući da sam zaposlena na određeno vreme?
Diplomirani ekonomista sam po zanimanju, a zadnjih godinu ipo dana nakon odrađenog pripravničkog staža zaposlena sam na mestu referenta ekonomsko-pravnih odnosa u JKP ''Vodovodu''. Problem je što sam na ugovoru na određeno vreme bez naznačenog roka trajanja jer je kolega koji je prethodno obavljao poslove mog sadašnjeg radnog mesta po rešenju skupštine grada imenovan za direktora jednog kulturnog centra u našem gradu, pa je samim tim ''zamrzao'' svoj radni odnos u našoj firmi. Ja sam došla u svojstvu njegove zamene. On je imenovan na mesto direktora druge firme na vremenski period od 4/5 godina, ali mu se u našoj firmi vodi status mirovanja radnog odnosa do povratka odsutnog, tako da na mom ugovoru na određeno vreme nije naznačen rok trajanja.
Poštovani da li pripravnik na ugovoru od 12 meseci ima pravo na trudničko bolovanje?
Nije mi jasno zbog čega isplata za trudničko bolovanje kasni, kada sam redovno predavala doznake koje dobijam ( od 20. 8. sam na trudničkom bolovanju, zbog održavanja trudnoće, do 19. 9. je bilo na teret firme, koja mi je isplatila samo 65% za tih 19 dana septembra koliko su mi dužni i to je po njihovoj računici bednih 7.500) Doznake za ceo septembar, tako i za oktobar, a još malo treba da im nosim i za novembar mesec, stoje u firmi!
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last ukupno: 147 | prikazano: 1 - 10
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Pravno savetovalište

Potreban vam je pravni savet?


Pošaljite svoje pitanje na e-mail: redakcija@yumama.com, sa naznakom Pravno savetovalište.


Doc. dr Mario Reljanović, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, saradnik Centra za mame

Bojana Bogojević, Diplomirani pravnik, Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja, saradnik Centra za mame
Napomena: Odgovori su informativne prirode. Obratite pažnju na datum odgovora i imajte u vidu da je u međuvremenu moglo doći do promene propisa. Yumama ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na našem sajtu.

Recepti
Recept slika Ledena kafa sa vanilom
Odvojite malo vremena za sebe i uživajte u vašem omiljenom napitku, upotpunjenim osvežavajućim ukusom sladoleda od vanile ili prefinjene čokolade.
Recept slika Letnja krompir salata
Uživajte u ukusnoj salati od krompira, obogaćenoj krastavcima i rotkvicama, koja može biti hranljiv obrok ili bogat prilog jelu.
Recept slika Tortice s borovnicama i malinama
Ukusne i slasne tortice s voćem idealna su poslastica za toplo letnje poslepodne, a u njima će uživati čitava porodica.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
Magazin MAMA novi broj!