PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  Vest da je pronađeno telo devojčice Tijane Jurić, juče mi je pocepala srce. Kao majka, iskreno sam želela da se Tijana vrati roditeljima, bez ožiljaka ...
Naslovna > Pravno savetovalište

Pravno savetovalište

Zaposlena trudnica: Da li rad vikendom ulazi u obračun trudničkog bolovanja?
Moja supruga koja je na trudničkom bolovanju ne prima naknadu 35 posto jer su joj u preduzeću rekli da rad vikendom koji je imala, ne ulazi u redovan rad. Zato se vodi na minimalnoj zaradi. Molimo da nam odgovorite da li je to po zakonu, odnosno da li rad vikendom ne ulazi u obračun bolovanja i da li će to pravilo važiti i za porodiljsko bolovanje?
Problemi sa ostvarivanjem prava na dečji dodatak
Živim u kući roditelja, ali u izdvojenom objektu. Zbog njihovih prihoda ne mogu da ostvarim pravo na dečji dodatak! Zanima me na koji način mogu da dokažem da supruga, ćerkica i ja živimo odvojeno i koja dokumentacija je potrebna?
Zaposlena trudnica: Zatvaranje firme za vreme trudničkog bolovanja
Trenutno sam na trudničkom bolovanju, a porodiljsko bi trebalo da otvorim tek početkom novembra. Iz firme u kojoj radim sam čula da će se sredinom oktobra ugasiti, pa me zanima koja su moja prava, s obzirom da ugovor imam potpisan do isteka porodiljskog, i šta se dešava sa novčanom naknadom koju trenutno primam i koju bi trebalo da primam?
Prava porodilja: Kada poslodavac ne isplaćuje platu
Trenutno sam na porodiljskom odsustvu, a radim u firmi gde plata kasni više od pet meseci. Prilikom isplaćivanja poslednje plate (sa šest meseci kašnjenja) poslodavac je blokirao isplatu plata trudnicama i porodiljama, tako da ni posle dve nedelje plata mi nije isplaćena. Koja su moja prava u ovom slučaju i kome mogu da se obratim za pomoć?
Bolovanje nakon porodiljskog odsustva
Ističe mi porodiljsko odsustvo radi nege deteta. Uzela bih bolovanje, ali imam jednu nedoumicu pa bih volela da mi pomognete. Moje pitanje glasi: koliko ja mogu da uzmem vezanih bolovanja? Ako me razumete uzela bih prvo mesec dana na sebe pa mesec dana na dete? Da li to može vezano bez komisije?
Povratak na posao pre isteka porodiljskog odsustva
Zaposlena sam na određeno vreme već četiri godine. Trenutno sam u drugom stanju i znam da mi se radni odnos produžava do isteka prava na odsustvo radi nege deteta. Zanima me da li je, ukoliko na sopstveni zahtev želim da se vratim na rad pre isteka prava na odsustvo, poslodavac obavezan da mi to omogući, odnosno da li imam aktivan radni status u tom slučaju?
Prava zaposlene trudnice: Porođaj u inostranstvu i primanje naknade za vreme porodiljskog odsustva
Moj problem je kompleksne prirode. Zanima me da li je moguće da ostvarim novčanu nadoknadu dok sam na trudničkom bolovanju a odem u Republiku Srpsku. Inače sam pod stalnim radnim odnosom. Da li je potrebno neko posebno odobrenje lekara za izlazak iz zemlje ili je to strogo zabranjeno? I u slučaju rođenja deteta u Republici Srpskoj da li mi se ukida nadoknada dok sam na porodiljskom odsustvu ako je dete prijavljeno tamo a ne ovde?
Prava zaposlenih porodilja: Šta kada poslodavac zatvori firmu?
U radnom odnosu sam na neodređeno kod PR od februara 2014. Godine. Od maja sam ostvarila pravo na naknadu iz RFZo za održavanje trudnoće, a od avgusta sam na porodiljskom. Međutim, vlasnik PR ima dugovanje i navodni ugovor o odplaćivanju istog na rate, što ga je sprečavalo da ugasi firmu. Ali, pošto je donet neki novi zakon da mogu da zatvore i preduzetnici čija firma ima dugovanja, meni je otvoren namenski račun u okviru firme za bolovanje. Moje pitanje je: ako poslodavac zatvori firmu šta trebam da uradim da se moje pravo na porodiljsku naknadu ne ukine.
Dečji dodatak: Da li roditelji i deca moraju biti prijavljeni na istoj adresi?
Podnela sam svu potrebnu dokumentaciju za dečji dodatak za dete koje ima dve i po godine, tražili su mi dopunu koju sam odnela, između ostalog rešenje o porezu za mene i supruga jer se ne vodimo na istoj adresi. Kada sam odnela službenica mi je rekla da ja i dete moramo da se prijavimo kod muža na adresi, dete i ja se vodimo na adresi moje mame a suprug u stanu koji se ne vodi na njega već na dedu koji niji živ a nije pokrenuta ostavinska rasprava. Interesuje me da li to ima veze da moramo biti prijavljeni na istoj adresi?
Trudničko bolovanje za vreme isplate novčane naknade sa biroa
Na birou sam i primam novčanu naknadu jer sam otpuštena kao tehnološki višak. Zanima me, pošto sam u međuvremenu zatrudnela, da li imam pravo da nastavim da primam novčanu naknadu i kao trudnica i kao porodilja.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last ukupno: 102 | prikazano: 1 - 10
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Pravno savetovalište

Potreban vam je pravni savet?


Pošaljite svoje pitanje na e-mail: redakcija@yumama.com, sa naznakom Pravno savetovalište.


Doc. dr Mario Reljanović, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, saradnik Centra za mame

Bojana Bogojević, Diplomirani pravnik, Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja, saradnik Centra za mame
Napomena: Odgovori su informativne prirode. Obratite pažnju na datum odgovora i imajte u vidu da je u međuvremenu moglo doći do promene propisa. Yumama ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na našem sajtu.

Recepti
Recept slika Domaće šnenokle
Neodoljive slatke knedlice u ukusnom filu predstavljaće pravo slasno zadovoljstvo i očaravajući dezert nakon porodičnog ručka.
Recept slika Prokelj na grčki način
Ukusna i zdrava salata od prokelja odličan je izbor za prilog uz jela sa mesom.
Recept slika Ledena šarlota s višnjama ili malinama
Ova ukusna voćna poslastica zasladiće vas i osvežiti u toplim, letnjim danima...
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Odgajanje bebe bez kola Pozdrav svima Zanima me da li ima roditelja koji su odgajali bebu bez kola. Kakva su iskustva? Koji su problemi? Da li su kola stvarno neophodna?...
Magazin MAMA novi broj!