PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
Sastojci: 1. dve odrasle osobe sa dovoljnim poznavanjem sebe, željom da se udvoje da bi dalje napredovale i spremne da se menjaju2. jedna strast3. jedna ...
Naslovna > Pravno savetovalište

Pravno savetovalište

Zaposlene tate: Da li očevi imaju pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta?
U Zakonu o radu stoji da otac može da uzme bolovanje radi nege deteta, isto kao i majka. Bez dodatnih uslova koji postoje za porodiljsko bolovanje (smrt, teška bolest majke itd). To bolovanje radi nege deteta počinje od detetovog trećeg meseca. Da li sam u pravu? Ili su uslovi isti (tj. da je obavezan uslov i za ovo bolovanje da majka ne može da brine o detetu iz raznih razloga)? Da li otac može da dobija naknadu za vreme tog bolovanja i koliki je iznos te naknade?
Prava trudnica: Trudnoća pred istek ugovora o radu na određeno vreme
Radim u srednjoj školi već 13 meseci na određeno vreme do povratka zaposlene sa porodiljskog odsustva. Ugovor mi ističe za nekih mesec dana, kada se koleginica koju menjam vrati na posao. U međuvremenu sam ostala trudna. Pročitala sam član 187 Zakona o radu. Međutim, u školi su mi rekli da imam pravo na primanja u toku trudnoće samo ako mi doktor napiše da imam problematičnu trudnoću i otvori mi bolovanje. Da li je to tačno? Koja su moja prava?
Kako se obračunava naknada za bolovanje radi posebne nege deteta
Nakon isteka porodiljskog bolovanja lekarska komisija mi produžava bolovanje u trajanju od dva meseca radi posebne nege deteta. Dok čekam poziv za produžetak bolovanja radi posebne nege deteta (2. izlazak), doktorka opšte prakse mi otvara bolovanje u trajanju nepunih mesec dana. Za to vreme primam 65 odsto od zarade. Nakon toga mi mi komisija odobrava još dva meseca bolovanja radi posebne nege deteta. Obzirom da radim u javnom sektoru, dok sam bila na bolovanju, plate su nam smanjene za 10 odsto i ukinute naknade za min.rad i tako da za to vreme dobijam i umananjenu zaradu.
Pitanje buduće mame: Da li će me čekati radno mesto, budući da sam zaposlena na određeno vreme?
Diplomirani ekonomista sam po zanimanju, a zadnjih godinu ipo dana nakon odrađenog pripravničkog staža zaposlena sam na mestu referenta ekonomsko-pravnih odnosa u JKP ''Vodovodu''. Problem je što sam na ugovoru na određeno vreme bez naznačenog roka trajanja jer je kolega koji je prethodno obavljao poslove mog sadašnjeg radnog mesta po rešenju skupštine grada imenovan za direktora jednog kulturnog centra u našem gradu, pa je samim tim ''zamrzao'' svoj radni odnos u našoj firmi. Ja sam došla u svojstvu njegove zamene. On je imenovan na mesto direktora druge firme na vremenski period od 4/5 godina, ali mu se u našoj firmi vodi status mirovanja radnog odnosa do povratka odsutnog, tako da na mom ugovoru na određeno vreme nije naznačen rok trajanja.
Poštovani da li pripravnik na ugovoru od 12 meseci ima pravo na trudničko bolovanje?
Nije mi jasno zbog čega isplata za trudničko bolovanje kasni, kada sam redovno predavala doznake koje dobijam ( od 20. 8. sam na trudničkom bolovanju, zbog održavanja trudnoće, do 19. 9. je bilo na teret firme, koja mi je isplatila samo 65% za tih 19 dana septembra koliko su mi dužni i to je po njihovoj računici bednih 7.500) Doznake za ceo septembar, tako i za oktobar, a još malo treba da im nosim i za novembar mesec, stoje u firmi!
U radnom odnosu sam od 1. avgusta ove godine. Da li mogu da otvorim trudničko bolovanje ili je potreban određen broj meseci radnog staža? Koji iznos naknade bi mi se isplaćivao? Prijavljena sam na minimalac .
Od 1. jula 2014 sam u radnom odnosu na neodređeno vreme, a od 1.avgusta 2014 sam na bolovanju radi održavanja trudnoće. Danas sam saznala da moj poslodavac planira da zatvori svoju firmu 31. decembra 2014. i ja ću do tad imati tačno šest meseci radnog staža. Termin za porođaj mi je 5. februar pa ja samim tim i pre 31. decembra 2014. mogu otvoriti porodiljsko bolovanje.
Trenutno sam na porodiljskom odsustvu koje ističe 6. januara 2015. godine. Da li mogu, kao roditelj, nakon isteka porodiljskog odsustva, uzeti neplaćeno odsustvo i u kom trajanju i da li je za to potrebna saglasnost poslodavca? U kom roku treba da se preda molba za neplaćeno odsustvo i mogu li prekinuti korišćenje neplaćenog odsustva u nekom momentu, a radi korišćenja porodiljskog odsustva? U članu 100 Zakona o radu je napisano da je neplaćeno odsustvo moguće do detetove treće godine života. Možete li mi pomoći i odgovoriti na pitanja?
Trenutno sam u 8. mesecu trudnoće i na godišnjem odmoru sam do otvaranja porodiljskog (planirano je da ga otvorim za deset dana ). S obzirom da se na mom radnom mestu dele otkazi po osnovu tehnološkog viška, zanima me da li mogu kao trudnica dobiti otkaz u ovih 10 dana pre otvaranja porodiljskog? Zaposleni je obavešten u 3. mesecu trudnoće da sam trudna a zaposlena sam na neodređeno vreme.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last ukupno: 143 | prikazano: 1 - 10
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Pravno savetovalište

Potreban vam je pravni savet?


Pošaljite svoje pitanje na e-mail: redakcija@yumama.com, sa naznakom Pravno savetovalište.


Doc. dr Mario Reljanović, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, saradnik Centra za mame

Bojana Bogojević, Diplomirani pravnik, Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja, saradnik Centra za mame
Napomena: Odgovori su informativne prirode. Obratite pažnju na datum odgovora i imajte u vidu da je u međuvremenu moglo doći do promene propisa. Yumama ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na našem sajtu.

Recepti
Recept slika Mafini sa tikvicama i čeri paradajzom
Ukusni i dekorativni slani mafini, posluženi uz jogurt, savršeno su jelo za porodičnu večeru ili doručak. Prijatno!
Recept slika Pikantna piletina na roštilju
Ručak koji pripremate u društvu i van kuće najslađe se jede. Evo predloga kako da napravite piletinu na roštilju.
Recept slika Grčka musaka s plavim patlidžanom
Neodoljiva klasična musaka s ukusom Mediterana doneće na vašu porodičnu trpezu duh mora i sunčanih dana...
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
Magazin MAMA novi broj!