PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
Postoje dvije grupe roditelja kada je režim i raspored spavanja djece u pitanju. Prva grupa roditelja od početka bebe stavlja u njihovu sobicu i poseban ...
Naslovna > Pravno savetovalište

Pravno savetovalište

Otvaranje trudničkog bolovanja za vreme rada na određeno vreme
Zaposlena sam u kladionici na određeno vreme odnosno do povratka zaposlenog radnika sa bolovanja, tačnije do 5. marta 2015. godine, kada mi ugovor ističe. Radnica koju menjam se sigurno neće vratiti sa bolovanja. Ušla sam u sedmi mesec trudnoće pa me interesuje da li imam pravo na trudničko bolovanje. Inače radim neprekidno već godinu dana. Ako imam pravo zamolila bih vas da mi objasnite šta bi trebalo da uradim.
Porodiljska naknada: Koji su uslovi potrebni za dobijanje punog iznosa zarade?
Ako sam u radnom odnosu mesec dana, da li mogu da na osnovu preporuke lekara, odem na trudničko bolovanje, a da pritom posle porođaja primam 100 odsto zarade? Ili bih morala da radim šest meseci kako bih ostvarila punu nadoknadu?
Prava trudnica: Otvaranje porodiljskog odsustva 15 dana nakon zaposlenja
Zaposlena sam svega 15-ak dana, ali doktor mi je savetovao da odem na porodiljsko - iako ima više od mesec dana do termina porođaja. Da li je to moguće izvesti i da li će sadašnji poslodavac imati refundiranje moje plate od strane države? Koliko bi procentualno od moje plate bilo nadoknađeno (refundirano) u mesecima dok sam na porodiljskom? Hvala.
Nezaposlena mama: Potrebna dokumentacija za upis deteta u vrtić
Porodiljsko mi je isteklo, trenutno koristim godišnji odmor, a posle toga firma hoće da me proglasi tehnološkim viškom. Da li mogu upisati dete u vrtić ukoliko sam na birou?
Može li se porodiljsko bolovanje otvoriti posle datuma predviđenog zakonom?
U stalnom sam radnom odnosu u državnoj ustanovi. Radila sam do 5-og meseca trudnoće, kada sam otvorila bolovanje. Sada sam na bolovanju dužem od 30 dana zbog održavanja trudnoće. Pošto imam neiskorišćen odmor iz 2014. godine, mislila sam da nakon isteka bolovanja od lekarske komisije uzmem godišnji odmor, a nakon toga otvorim još jedan mesec trudničkog od strane ginekologa. Ako bih tako uradila, tih 30 dana od ginekologa bi mi isteklo pet do šest dana pre termina porođaja ( sada sam 7. mesec), pa me zanima da li mogu nakon njegovog isteka otvoriti porodiljsko bolovanje, pošto to prelazi onaj zakonski okvir od minimum 28 dana, a ne bih želela da mi propadne odmor?
Prava porodilja: Šta kada poslodavac ne uplaćuje zarade zaposlenima?
Na porodiljskom sam od jula 2013. godine i još uvek nisam dobila nadoknadu koja mi sleduje od države, a razog je taj što poslodavac ne uplaćuje zarade radnicima, plaća samo dažbine za nas. Takođe, firma je bila duži period u blokadi u 2014. (trenutno nije, ali je pitanje vremena kad će ponovo biti). Na platnom spisku sam sa ostalim radnicima.
Da li imam pravo na porodiljsku nadoknadu ukoliko se porodim u inostranstvu?
Ja sam zaposlena trudnica u Srbiji. Planiram porođaj u inostranstvu. Molim vas da li možete da mi objasnite da li dete mora da bude prijavljeno u Srbiji i da ima srpski izvod iz matične knjige rođenih da bih ja mogla da dobijam naknadu za porodiljsko bolovanje, a kasnije i za negu deteta.
Da li trudnica preduzetnica i nakon imenovanja novog poslovođe mora da plaća doprinose?
Da li preduzetnica koja je u drugom stanju, a koja je imenovala zaposlenog radnika kao poslovođu, mora da nastavi da plaća doprinose za sebe? U Poreskoj upravi kada smo tražili da prestanu da zadužuju za doprinose jer će RFZO da plaća vlasniku radnje direktno na račun neto naknadu, a doprinose direktno u fond PIO, zdravstvo i nezaposlenost, rekli su da preduzetnica trudnica za radnju koja je nastavila da radi sa poslovođom plaća dva puta doprinose. Molim da mi ovo razjasnite.
Posebna nega deteta: Koja prava ima porodilja ukoliko njen poslodavac zatvori firmu?
Na produženom porodiljskom bolovanju sam radi posebne nege deteta već godinu dana i šest meseci. Rešenje za porodiljsko bolovanje mi je do aprila meseca, međutim poslodavac zatvara firmu za neki dan. Kako ostvariti pravo da nastavim da primam porodiljsko?
Kako da produžim porodiljsko odsustvo?
Porodiljsko mi ističe 17. februara 2015. godine. Beba od trećeg meseca ide na pregled, a poslednja dva meseca i na vežbe u Sokobanjsku. Zanina me, pošto moja firma ne pripada Opštini Beograd, već opštini Vladimirci, gde se ide na komisiju ukoliko mi budu dali mogućnost da produžim porodiljsko? Hvala.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last ukupno: 161 | prikazano: 1 - 10
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Pravno savetovalište

Potreban vam je pravni savet?


Pošaljite svoje pitanje na e-mail: redakcija@yumama.com, sa naznakom Pravno savetovalište.


Doc. dr Mario Reljanović, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, saradnik Centra za mame

Bojana Bogojević, Diplomirani pravnik, Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja, saradnik Centra za mame
Napomena: Odgovori su informativne prirode. Obratite pažnju na datum odgovora i imajte u vidu da je u međuvremenu moglo doći do promene propisa. Yumama ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na našem sajtu.

Recepti
Recept slika Ručak na brzinu: Testenina na bakin način
Uživajte u ukusu starih jednostavnih jela...
Recept slika Kubanski pirinač sa piletinom
Ovaj recept je vrlo jednostavan. Jelo je gotovo za manje od sat vremena, a veoma je ukusno.
Recept slika Novogodišnji cupcakes
Veliki i mali, posni i mrsni, voćni i čokoladni... Obradujte svoje ukućane lepim prazničnim kapkejkovima (cupcakes)!
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • ovo su moji rezultati Da li moze neko da mi objasni ove rezultate? Toxoplasma igm(elfa) 0,05 negativan <0.055 Neodredjen...
Magazin MAMA novi broj!