PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  Pri pomisli na malo slobodnog vremena, mame samo uzdahnu, a o pronalasku hobija čak ni ne razmišljaju. Otkud nama pravo na dodatnu zanimaciju? To je ...
Naslovna > Pravno savetovalište

Pravno savetovalište

Prijavljena sam od 1. 8. 2015, a otvorila truničko bolovanje 10. 9. 2015. Plata mi je bila 50.000. Da li biste mogli da mi objasnite, koliko će biti moja naknada za trudničko bolovanje, jer sam samo mesec dana pre toga bila u radnom odnosu.
Da li imam prava na plaćeno trudničko i porodiljsko bolovanje ukoliko radim preko omladinske zadruge (ne kao student), a u ugovoru piše: "Za vreme obavljanja poslova izvršilac ima prava na zdravstveno osiguranje, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje(...)"? Šta to znači? Da li u slučaju potrebe za trudničkim bolovanjem ostajem bez posla, ostajem na birou bez ikakve novčane nadoknade ili imam prava na neku nadoknadu. Ako imam na čiji teret ide- zadruge, poslodavca ili države?
Završila sam višu vaspitačku školu u Kruševcu, 16.09.2014 sam potpisla ugovor sa vrtićem za odrađivanje pripravničkog staža u trajanju od godinu dana bez novčane nadoknade i plaćanja troškova transporta, znači apsolutno besplatno. U toku tih godinu dana odsustvovala sam s posla u trajanju od 82 dana delom zbog svoje bolesti, a takođe sam provela i 25 dana sa svojim detetom u bolnici. Uredno sam donosila sve overene doznake od doktora.
Radim u privatnoj firmi godinu i pet meseci, a ugovor na određeno vreme mi ističe 31. oktobra. Međutim, moja firma menja vlasnika od 1. Oktobra, a ja sam u drugom mesecu trudnoće. Kad sam obavestila poslodavca rekao je da ću raditi dok mi ne istekne ugovor i da mi ga neće produžiti više. Da li sam zaštićena zakonom ili ima pravo da mi ne produži ugovor bez obzira na trudnoću?
Imam preduzetničku radnju koja nije u mirovanju, već imam ovlašćenog poslovođu. Na trudničkom sam bolovanju od 10. maja 2015. Sama sam uplatila platu i doprinose za maj i 10 dana juna. Predala sam sve papire RFZO-u i krenule su uplate. Dobila sam uplatu jedan deo juna,i takođe sam dobila uplatu 11.132 za mesec jul, oko 50 odsto neto plate (po rešenju osnovica mi je oko 36.252 dinara, što znači neto 22.550), što je manje od minimalca koji je zakonom propisan.
U radnom sam odnosu dve godine. U novembru planiram da promenim poslodavca jer se selim u drugi grad. Interesuje me, ukoliko kod novog poslodavca nakon mesec dana ostanem trudna, da li imam pravo na trudničko bolovanje, a kasnije i na porodiljsko? Prijavljena sam na minimalac.
Imam pitanje koje se tiče porodiljskog bolovanja. Znam da se mora biti u neprekidnom radnom odnosu Šest meseci da bi se primala naknada od 100 odsto. Zanima me da li tih šest meseci moraju biti kod jednog poslodavca ili može kod više njih, zapravo dva?
Na trudničkom sam bolovanju. Pošto mi je suprug u inostranstvu (Kina) želja mi je da budemo zajedno i da se tu porodim o našem trošku. Termin
Imam veliku nedoumicu po pitanju otvaranja porodiljskog bolovanja i mnogo bi mi značila vaša pomoć. Naime, ja sam vlasnik preduzetničke radnje, trenutno sam u 9. mesecu trudnoće i uskoro bi trebalo da otvorim porodiljsko bolovanje...
U braku sam godinu dana, ali idem na fakultet i samim tim imam pravo na porodičnu penziju (očevu). Muž mi ne radi odnosno nije prijavljen da radi. Trudna sam tek prvi mesec. Zanima me da li imam pravo na neku novčanu nadoknadu u toku trudnoće ili samo kad se porodim imam pravo na dečiji dodatak?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last ukupno: 246 | prikazano: 1 - 10
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Pravno savetovalište

Potreban vam je pravni savet?


Pošaljite svoje pitanje na e-mail: redakcija@yumama.com, sa naznakom Pravno savetovalište.


Doc. dr Mario Reljanović, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, saradnik Centra za mame

Bojana Bogojević, Diplomirani pravnik, Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja, saradnik Centra za mame
Napomena: Odgovori su informativne prirode. Obratite pažnju na datum odgovora i imajte u vidu da je u međuvremenu moglo doći do promene propisa. Yumama ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na našem sajtu.

Recepti
Recept slika Buket od rolnica šunke
Rolnice od šunke i sira složene su na interesantan način. Lepo i ukusno!
Recept slika Torta Ružno pače
Priznaćete da ovo "ružno pače" zaista lepo izgleda! Možete ga napraviti uz pomoć jednostavne keks torte i ratluka, a evo i kako...
Recept slika Čizkejk od bundeve
Popularna poslastica u jesenjoj varijanti obradovaće ljubitelje kolača sa sirom.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
Magazin MAMA novi broj!