PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  U našoj porodici neguje se duga tradicija praćenja sporta. Naša naklonost ne pripada samo određenom sportu ili sportisti, mi smo zaista zaljubljenici u čitavu tu ...
Naslovna > Pravno savetovalište

Pravno savetovalište

Zaposlena sam na neodređeno vreme i trenutno sam na porodiljskom odustvu/odsustvu radi nege deteta. Na ovo odsustvo ću nadovezati novo trudničko bolovanje. Ukoliko po isteku odsustva radi nege deteta (početkom sledeće godine) iskoristim pun godišnji odmor za narednu godinu, pa tek nakon godišnjeg odmora otvorim trudničko bolovanje, da li poslodavac može tokom korišćenja godišnjeg odmora da mi da otkaz? Ukoliko je odgovor da, da li umesto korišćenja godišnjeg imam pravo na novčanu naknadu? Da napomenem da je tokom mog porodiljskog moja firma prodata, a novi vlasnik neće zadržati sve zaposlene. Pa me zato zanima na koji način me zakon štiti, odnosno, da li se taj godišnji može iskoristiti kao trenutak za davanje otkaza.
Bila sam zaposlena u državnoj firmi, kao trudnica sam otišla na trudničko bolovanje 3. oktobra 2014. godine. Prva plata je isplaćena 100%, kao što je zakonski i trebalo, ali je u novembru smanjena plata u banci 40%. U međuvremenu se to odrazilo na moju platu koja je takođe smanjena za isti procenat. Interesuje me da li je to po zakonu? I da li se za trudničko bolovanje uzimao prosek svaka tri meseca ili samo pre oktobra tri meseca?
Snaja mi je trenutno na porodiljskom odsustvu - od marta 2016. godine. Da li može da prekine korišćenje porodiljskog odsustva, sporazumnim raskidom prekine radni odnos kod sadašnjeg poslodavca, zasnuje radni odnos kod drugog poslodavca i nastavi da koristi porodiljsko odsustvo kod novog poslodavca?
Zaposlena sam u školi na određeno vreme do vraćanja zaposlene koja je odsutna zbog porođaja i nege deteta. Pre neki dan (u avgustu) sam saznala da sam trudna. Osoba koju zamenjujem se vraća na posao 1. septembra, pa mi tada i ističe ugovor o radu na određeno vreme. Interesuje me da li će poslodavac automatski produžiti moj ugovor o radu imajući u vidu činjenicu da sam trudna (bez obzira na činjenicu da do 1. septembra neću biti na trudničkom bolovanju), ili će produžiti ugovor jedino u slučaju ukoliko do 1. septembra odem na bolovanje radi održavanja trudnoće.
Moj suprug želi da otvori odsustvo radi nege deteta. Zanima nas koja je tačno procedura i kako da se zaštitimo od njegovog potencijalnog otkaza? Plašimo se da ako bi na poslu pitao šta treba da pripremi od papira, da bi mogao dobiti otkaz pre nego što ih zvanično preda. Koliko smo mi shvatili, nakon mog prekida bolovanja kod mog poslodavca on treba da se obrati svom lekaru pa tek onda poslodavcu. I da li poslodavac ima zakonsko pravo da odbije njegov zahtev za porodiljsko odsustvo?
Koliko iznosi rok za otvaranje porodiljskog odsustva? Kom organu se podnosi zahtev za otvaranje porodiljskog odsustva? Da li taj isti organ odlučuje i o naknadi za to odsustvo? Kakva je situacija kad je porodilja preduzetnica-advokat?
Trudna sam 11 nedelja a student sam zavšne godine na Ekonomskom fakultetu i još uvek neudata. Radim kao student preko omladinske zadruge ali ne još dugo, pa me zanima da li država daje neku pomoć nezaposlenim trudnicama? Čula sam nešto o tome, pa samo želim tačnu informaciju i iz prave ruke.
Radila sam u firmi 11 meseci, a zatim sam prešla u drugu, bez ijednog dana prekida radnog staža. Posle mesec dana prešla sam u treću firmu opet bez prekida (jedan dan odjavljena sa predhodnog posla, drugog prijavljena na novi). S obzirom da sam promenila za godinu dana tri firme (u trećoj sam još u radnom odnosu na određeno vreme), da li imam pravo na 100 odsto porodiljskog, tj. da li mi se priznaje jedna godina i dva meseca radnog staža koje imam bez prekida iz sve tri firme?
Trenutno sam na porodiljskom odsustvu, a zaposlena na određeno vreme. Ugovor mi ističe po isteku porodiljskog koje se završava 12. jula. Saznala sam da sam opet u drugom stanju. Da li imam pravo da odem na trudničko bolovanje pre isteka porodiljskog?
Radim u državnoj školi na neodređeno vreme osam godina, a prošle godine sam bila na trudničkom bolovanju od 19. marta do 30. septembra. Za mesece april, maj i jun mi je uredno isplaćeno bolovanje približno mojoj prosečnoj zaradi. Za mesece jul, avgust i septembar mi je isplaćen minimalni iznos zarade u Republici Srbiji, što je oko polovina moje prosečne zarade.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last ukupno: 287 | prikazano: 1 - 10
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Pravno savetovalište

Potreban vam je pravni savet?


Pošaljite svoje pitanje na e-mail: redakcija@yumama.com, sa naznakom Pravno savetovalište.


Doc. dr Mario Reljanović, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, saradnik Centra za mame

Bojana Bogojević, Diplomirani pravnik, Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja, saradnik Centra za mame
Napomena: Odgovori su informativne prirode. Obratite pažnju na datum odgovora i imajte u vidu da je u međuvremenu moglo doći do promene propisa. Yumama ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na našem sajtu.

Recepti
Recept slika Novogodišnji keksići (Gingerbread cookies)
Ovi mekani i mirišljavi keksići su dekorativni, ali i veoma ukusni. U njihovoj pripremi i ukrašavanju uživaće cela porodica!
Recept slika Ručak na brzinu: Spanać sa slaninom
Mališani će uživati u hrskavoj i ukusnoj slanini i, ujedno, u ukusu zdravog spanaća.
Recept slika Uskršnja poslastica – kapkejk od šargarepe
Lepo dekorisani i ukusni kapkejkovi obogatiće uskršnju trpezu. Predlažemo vam ukus šargarepe i nekoliko načina da ih ukrasite.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
Yumama Google Play