PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
Deca žele da ih uvek volimo najnajnajnajviše i iz sve snage, fizičke i psihičke. Naša ljubav im je droga bez koje ne mogu. Isto tako, ...
Naslovna > Pravno savetovalište

Pravno savetovalište

Dokumentacija za produženje porodiljskog odsustva
Želim da podnesem zahtev za produženje porodiljskog bolovanja. Kome god sam se obratila dobila sam različite odgovore. Molim vas da mi kažete šta mi je sve tačno od dokumentacije potrebno za produženje porodiljskog bolovanja.
Promena poslodavca za vreme trudničkog bolovanja
Radim na jednoj pumpi kojoj se u decembru menja vlasnik a ja sam na trudničkom bolovanju. Svi radnici ostaju da rade kod novog vlasnika a mene zanima šta će biti sa mnom jer sam na bolovanju? Koja su moja prava?
Zaposlena trudnica: Kada mogu da otvorim trudničko bolovanje?
Radim u jednoj firmi oko dve godine. Prijavljena sam tek mesec i po dana, od 1. septembra 2014. (trudna sam četiri meseca). Želim odmah na bolovanje, obzirom da mi je trudnoća rizična. Kada mogu najranije da otvorim trudničko i koliko bih primala procentualno od plate za vreme bolovanja? Da li se posle porođaja plata smanjuje ako koristim bolovanje? Hvala
Novi Zakon o radu: Pravo na godišnji odmor i visina naknade pre i posle porođaja
U radni odnos sam stupila 1. aprila 2014. i prošlo je više od 30 dana od predhodnog radnog odnosa. Zanima me na koliko dana odmora imam pravo po novom zakonu i na koliku mesečnu nadoknadu stičem pravo za vreme trudničkog i porodiljskog bolovanja? Trenuto se nalazim u 6. mesecu trudnoće i još uvek radim.
Prava zaposlene trudnice: Otkaz za vreme trudnoće
Zaposlena sam u jednom kafiću već šest meseci. Zatrudnela sam i želim da napustim radno mesto jer ovim više neću da se bavim. Poslodavac mi nije siguran pa se bojim da zavisim od njega tokom trudnoće. Ugovor mi ističe 1. novembra 2014. Da li mogu da od njega tražim otkaz i, uz svu ostalu dokumentaciju odem da se javim na biro, pa da malo kasnije odnesem doznake od lekara za trudničko bolovanje i tako ostvarim pravo na naknadu? Imate li bolji predlog?
Trudničko bolovanje: Da li se uplate RFZO-a razlikuju od uplata poslodavca?
Od 30. avgusta sam na trudničkom bolovanju, primila sam uplatu za jedan mesec od poslodavca. Sada bi trebale da mi krenu uplate na teret države. Inače primam minimalac. Zanima me da li se i on deli na uplatu od 65 i 35 odsto?
Korišćenje godišnjeg odmora za vreme porodiljskog odsustva
Porodiljsko bolovanje mi je isteklo 13.juna 2014.godine, na to sam nadovezala odsustvo sa posla radi posebne nege deteta koje traje do 12. oktobra 2014. godine. Da li imam pravo da iskoristim stari godišnji odmor za 2013. godinu, obzirom da u Zakonu o radu piše da mora da se iskoristi do 30.juna, a ja sam u tom periodu bila na porodiljskom? Da li sam mogla taj odmor da iskoristim odmah po isteku porodiljskog bolovanja, dakle od 13. juna, pa da sam nastavila sa bolovanjem radi posebne nege deteta?
Kakva su prava trudnice koja ima potpisan ugovor na određeno vreme?
Potpisala sam ugovor na određeno vreme do 60 dana, do povratka zaposlenog. U četvrtom sam mesecu trudnoće i zanima me da li sam novim zakonom o radu zastićena od otkaza?
Zaposlena trudnica: Porodiljsko bolovanje nakon zatvaranja firme
Zaposlena sam u privatnoj stomatološkoj oridnaciji 17 meseci. Od 2. septembra 2014. sam na trudničkom bolovanju, a termin porođaja je u aprilu 2015. godine. Imam informaciju da postoji mogućnost zatvaranja ordinacije u martu 2015. godine pa me zanima da li imam prava da koristim porodiljsko bolovanje, koji je postupak regulisanja prava nakon zatvaranja i koliko bi iznosila porodiljska naknada, ukoliko imam prava na nju. Inače, nažalost prijavljena sam na minimalac iako imam završen fakultet?
Trudnica sa neoverenom zdravstvenom knjižicom
Trenutno sam na trudničkom bolovanju, a 10. oktobra mi se otvara porodiljsko. Knjižica mi je overena do 30. septembra i ne mogu je overiti kasnije jer poslodavac nije platio doprinose, i takođe, zatvara firmu a nas prebacuju u drugu. Kako ta situacija utiče na mene i koje posledice mogu da imam s obzirom da mi nije overena knjižica? Da li ću imati problema oko otvaranja porodiljskog odsustva i oko pribavljanja potrebne dokumentacije za porođaj?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last ukupno: 117 | prikazano: 1 - 10
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Pravno savetovalište

Potreban vam je pravni savet?


Pošaljite svoje pitanje na e-mail: redakcija@yumama.com, sa naznakom Pravno savetovalište.


Doc. dr Mario Reljanović, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, saradnik Centra za mame

Bojana Bogojević, Diplomirani pravnik, Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja, saradnik Centra za mame
Napomena: Odgovori su informativne prirode. Obratite pažnju na datum odgovora i imajte u vidu da je u međuvremenu moglo doći do promene propisa. Yumama ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na našem sajtu.

Recepti
Recept slika Riblja pašteta
Riblju paštetu možete da služite s paradajzom sečenim na kriške i okruglicama feta sira uvaljanim u sitno seckanu mentu.
Recept slika Sladoled torta
Navedeni izbor sladoleda je samo primer, vaša torta može da se sastoji i od drugih vrsta, koje možda više volite.
Recept slika Torta u obliku puža
Nestalo vam je ideja za rođendansku tortu vašeg mališana? Predlažemo vam tortu u obliku puža, za koju vam je potrebno samo malo vremena, nešto materijala i dobra volja.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Pravilna ishrana dece Dragi roditelji, želim da vas obavestim o radionici koje će se održati 9. oktobra u Holističkom centru Life Design (Balkanska 18, Beograd) u 18h....
Magazin MAMA novi broj!