PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
Krupne, dubke, zelene oči, mekana kosa prošarana sijedim vlasima, uvijek uredno namještena, nježne staričine ruke i sređeni nokti na dugim prstima kojim je milovala moju ...
Naslovna > Pravno savetovalište

Pravno savetovalište

Radim u osnovnoj školi od septembra 2014. godine. Bila sam angažovana i prošle godine, a pre toga par meseci na zameni. Trudničko bolovanje mi je otvoreno od prvog dana trudnoće zbog rizične trudnoće. Termin je u januaru 2016. godine što znači da ako bude sve u redu na posao se vraćam oko januara 2017. Kada sam pozvala direktora da ga obavestim da ću verovatno biti na bolovanju i u septembru, rekao mi je da u avgustu izlaze liste viškova prosvetnih radnika i da me neće angažovati ukoliko se pojavi neko sa liste. U kolektivu su još par kolega koje su angažovani prvi put ove školske godine. Znam da neću biti otpuštena dok traje porodiljsko bolovanje, ali čim se završi da li to znači da me posao neće čekati jer će neko već biti angažovan? Po kom osnovu ću baš ja biti višak, pošto sam angažovana tri puta do sada u odnosu na ostale?
Apsolvent sam na Pravnom fakultetu u Beogradu i trenutno sam u 6. mesecu trudnoće. Nezaposlena sam zbog stanja u kojem sam, a i kada sam radila, nisam mogla da se prijavim za stalni radni odnos zbog toga što primam porodičnu penziju od pokojne mame koja iznosi 12.000 dinara. Otac mog deteta takođe nije u stalnom radnom odnosu i trenutno ne živi u Beogradu. Živim sa mojim ocem u stanu koji je u sporu oko vlasništva, a nas dvoje nismo ni u kakvim odnosima jer moja trudnoća nije podržana. Naređeno mi je da se iselim iz stana do sredine avgusta, što znači da ću morati privatno da iznajmim stan. Interesuje me koje pogodnosti imam od države i da li mogu da ostvarim neki novcani dodatak kada postanem majka.
Poslodavac me je prijavio 7. jula 2015. da bih mogla da otvorim trudničko bolovanje. Kontaktirala sam njegovog računovođu, ali ona ne zna da mi odgovori da li ja imam pravo sad da otvorim bolovanje ili moram da čekam neki određeni vremenski period.
Živim u Beogradu gde i vodim trudnoću, a zaposlena sam u firmi koja se nalazi u Požarevcu. Šesti mesec trudnoće sam i sada mi je doktorka otvorila bolovanje. Gde i šta predajem od papira za trudničko, a kasnije i za porodiljsko bolovanje? Hvala
Nalazim se u specifičnoj pravnoj situaciji. Moja firma, koja je ustanova osnovana od strane Vlade, prestaje da postoji 31.07.2015, i ja ću se od tog trenutka prebaciti na Nacionalnu službu za zapošljavanje gde ću primati novčanu naknadu do isteka porodiljskog. Ja sam od 15.03.2015. na porodiljskom odsustvu, a prethodno sam bila na trudničkom bolovanju. Pošto nakon isteka porodiljskog moja firma neće više postojati, ja neću imati kako da koristim godišnji odmor koji mi pripada od ove godine. Ja ne mogu da ga u slučaju zaposlenja negde drugde prenesem, tako da bi mi on u tom slučaju svakako propao. Mislila sam da tražim od poslodavca da mi pre nestanka firme na ime odštete isplati naknadu za godišnji odmor prema sadašnjem zakonu, iako sam svesna da zakonodavac taj konkretni slučaj ne precizira, i u tom smislu mi je potrebna vaša pravna pomoć - da mi kažete da li postoji način da se aktuelni zakoni protumače tako da bih ja mogla da tražim tu vrstu odštete?
Rođena sam u Srbiji i imam srpsko državljanstvo, moji roditelji već 20 godina žive i rade u Italiji, ja sam već duže vreme prijavljena tamo, i imam njihovu (evropsku zdravstvenu knjižicu), a pre par meseci sam predala zahtev i za dvojno državljanstvo. Međutim, ja sam se udala i već dve godine živim sa suprugom u Srbiji sada čekamo i bebu. Imam 21 godinu i pre 5 godina mi je stiglo rešenje iz Ministarstva zdravlja da više ne mogu da overavam srpsku zdravstvenu knjižicu jer nemam pravo da koristim dva zdravstvena osiguranja.
Radim u državnoj upravi već tri godine, prve dve godine po osnovu PPP ugovora. Kad sam dobila rešenje na određeno, otišla sam na trudničko, a potom na porodiljsko koje mi ističe 2. avgusta. Moje pitanje je, da li je moguće produženje porodiljskog odsustva, tačnije, da li će meni rešenje na određeno biti produženo ukoliko dobijem mesec dana bolovanja od mog lekara? Znači, bez komisije za produženje nege deteta na osnovu njega.
Od polovine novembra 2014. sam na trudničkom odsustvu. Zbog kašnjenja knjigovođe sa predavanjem papira u socijalno, uplate trudničkog su kasnile. Međutim, ja sam stanovnik opštine Mionica i u Mionici je vođen postupak oko trudničkog, ali obzirom da je sedište firme u Beogradu, opština Palilula, porodiljsko isplaćuje Beograd. Knjigovođa je predala papire za porodiljsko, ali rekla mi je da će ona čekati na rešenje 2- 3 meseca i da neće biti uplate dok ne dobije to rešenje. Mene zanima kako se tako dugo čeka rešenje ako je rok 30 dana?
Moja nevenčana supruga i ja smo pre neki dan dobili drugo dete. Hteo sam da Vas pitam, pošto gde god da sam se raspitivao za ovo pitanje - od gradske uprave Pančevo do fonda za PIO - niko nije znao da mi odgovori, da li imam pravo na porodiljsko odsustvo (do trećeg meseca bebinog života), jer je majka deteta nezaposlena (moja nevenčana supruga).
Na trudničkom bolovanju sam bila od 19. februara do 24. maja, kada sam otvorila porodiljsko bolovanje. Sada mi isplaćuju za te mesece dok sam bila na trudničkom i plata mi je manja za pet hiljada. Nije mi jasno zašto, a žena koja nam obračunava plate kaže da ću dobijati punu platu tek od 24. maja. Zašto je manja plata pre porodiljskog, ako se i za vreme trudničkog bolovanja isplćuje 100odsto zarade?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last ukupno: 231 | prikazano: 1 - 10
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Pravno savetovalište

Potreban vam je pravni savet?


Pošaljite svoje pitanje na e-mail: redakcija@yumama.com, sa naznakom Pravno savetovalište.


Doc. dr Mario Reljanović, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, saradnik Centra za mame

Bojana Bogojević, Diplomirani pravnik, Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja, saradnik Centra za mame
Napomena: Odgovori su informativne prirode. Obratite pažnju na datum odgovora i imajte u vidu da je u međuvremenu moglo doći do promene propisa. Yumama ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na našem sajtu.

Recepti
Recept slika Čokoladni sufle
Jedan od najukusnijih dezerta ulepšaće porodičnu trpezu i obradovati mališane svojim punim i bogatim čokoladnim ukusom. Ukoliko još uvek nemate posudice za sufle, poslužiće bilo koja slična vatrostalna posuda.
Recept slika Kolač na brzinu: Nepečeni rolat s bananama
Pripremite keks, puter, banane i jabuke i napravite (o čas posla) veoma ukusnu vikend poslasticu!
Recept slika Sočne pečurke punjene krem sirom
Pogledajte kako na jednostavan način pripremiti ukusne pečurke u obliku šeširića.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
Magazin MAMA novi broj!