PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  Dođe dan kada mi ništa ne ide kako treba. Obično je to slobodan dan kad se trudim iz petnih žila da dam najviše od sebe. ...
Naslovna > Pravno savetovalište

Pravno savetovalište

Porodiljsko bolovanje mi ističe 19. decembra. Firma u kojoj sam radila se zatvara zbog smanjenog obima posla. Trenutno sam ostala u drugom stanju i mislila sam posle porodiljskog opet da otvorim trudničko bolovanje. Da li mogu da pređem u drugu firmu i otvorim trudničko bolovanje ili postoji posebna procedura? Mislila sam čim dobijem rešenje o prestanku da se odmah prijavim u drugoj firmi.
Zaposlila sam se 2. avgusta 2015. u firmi i potpisala ugovor o privremenim i povremenim poslovima na mesec dana. Zatim sam produžavala jo dva puta po mesec dana. Zadnji ugovor sam potpisala 3. novembra 2015. na tri meseca, a 1. decembra sam odnela potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad usled trudnoće. Zanima me da li imam pravo na trudničko i porodiljsko odsustvo i posle isteka ugovora (2. februara 2016) i nakon toga na porodiljsko.
Zaposlena sam u državnoj firmi na određeno vreme potpisujući ugovore o radu na svaka dva meseca, već pet godina unazad! Planiram trudnoću, pa me zanima, da li imam pravo da konkurišem za stalno radno mesto, ukoliko se otvori konkurs, a u tom periodu budem na trudničkom ili porodiljskom odsustvu? Tačnije, da li mogu dobiti rešenje za stalno ( ugovor na neodređeno vreme ) ukoliko sam odsutna sa posla iz gore navedenih razloga? Hvala najlepše!
Zanima me koliko se plaća trudničko bolovanje do 30 dana od 04. do 25. novembra. Da li je poslodavac u obavezi da isplati 100 ili 65 odsto naknade zarade?
Imam preduzetničku radnju iz radnog odnosa (zaposlena sam kod drugog poslodavca). U preduzetničkoj radnji opredelila sam se za isplatu ličnih primanja. Trudničko bolovanje sam otvorila u avgustu mesecu jer je trudnoća na žalost visoko rizična. Nekoliko dana kasnije postavila sam poslovođu. Moj poslodavac, kao i moja preduzetnička radnja, isplatili su mi primanja do 30 dana bolovanja, a preko 30 dana poslodavac (ne i preduzetnička radnja), tražio je refundaciju od RZZO i tu nastaje problem.
Od pre mesec dana sam u stalnom radnom odnosu, tj prijavljena sam na neodređeno i saznala sam da sam trudna. Pa me interesuje kad ja mogu otvoriti bolovanje i koliko ću primati platu za vreme bolovanja? Unapred hvala.
Zanima me na osnovu kog zakona trudnica nema prava da naplati 35 odsto trudničkog bolovanja, koje treba da bude isplaćeno iz budžeta Srbije?
Moja verenica je zaposlena u Novom Sadu, otvorila je trudničko bolovanje, međutim ja živim u Aleksandrovcu. Uskoro ćemo se venčati u opštini i živeti kod mene. Da li nakon toga ona i dalje ima pravo na naknadu od poslodavca? I kakva je procedura u našem slučaju?
Zanima me da li imam pravo na bolovanje radi nege deteta do treće godine, s obzirom da otac deteta nije u radnom odnosu već je redovan student.
Trenutno sam na trudničkom odsustvu od 1. oktobra. Živim u Beogradu a radim u Staroj Pazovi. Interesuje me da li, s obzirom da Pazova ne pripada Beogradu, imam pravo na 100 odsto nadoknade za trudničko bolovanje ili ne. Zdravstvenu knjižicu overavam na mojoj opštini (Zemun), gde mi je i komisija za bolovanje.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last ukupno: 267 | prikazano: 1 - 10
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Pravno savetovalište

Potreban vam je pravni savet?


Pošaljite svoje pitanje na e-mail: redakcija@yumama.com, sa naznakom Pravno savetovalište.


Doc. dr Mario Reljanović, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, saradnik Centra za mame

Bojana Bogojević, Diplomirani pravnik, Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja, saradnik Centra za mame
Napomena: Odgovori su informativne prirode. Obratite pažnju na datum odgovora i imajte u vidu da je u međuvremenu moglo doći do promene propisa. Yumama ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na našem sajtu.

Recepti
Recept slika Uskršnji venčić od kiselog testa
Ovi ukusni venčići mogu biti zanimljivo i lepo posluženje i kada nije vreme praznika, ali će s njima praznična trpeza definitivno izgledati još bogatije i atraktivnije.
Recept slika Kuvajte s decom: Vesele ćufte i špagete
Pogledajte kako, udruživši snage sa svojim mališanima, možete pripremiti ukusan i bogat obrok za celu porodicu!
Recept slika Pljeskavice od oslića
Mališani vole pljeskavice, te će im ovo jednostavno jelo od oslića biti prava poslastica, čak iako nisu baš neki ljubitelji ribe.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • dali sam trudna?? jel moze neko sa strucnim misljenjem da mi pomogne , zadnji put sam dobila 27decembra, imala sam odnos 26 januara i posle nisam dobila, kasni mi 12...
  • Molim za pomoc hitno je Pozdrav svima,evo jos jednom pisem jer i dalje nisam resila veliki problem kao samohrana majka,u Nisu ili inspekcija nezna svoj posao da radi i...
  • Mobilne igrice za decu Zelela bih da cujem koje igrice igraju vasa deca na telefonu, ako uopste imaju pristup jednom. Starija cerka se prilicno zainteresovala za zivotinje...
Yumama Google Play