PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
Krajem školske godine, na sajtu grada Beograda, pojavio se plan besplatnih  letnjih radionica za decu. Potpuno oduševljena što se neko konačno toga setio, počela sam ...
Naslovna > Pravno savetovalište

Pravno savetovalište

Problemi s produžavanjem porodiljskog odsustva i nege deteta
Zaposlena sam u privatnoj prodavnici na određeno vreme. Bila sam na trudničkom i porodiljskom bolovanju koje je isteklo 2. jula 2014. Od pedijatra sam dobila 15 dana na negu deteta i to je isteklo 17. jula, a na komisiju idem tek 24. jula. Kako da pravdam tih sedam dana do komisije?
Istek ugovora na određeno za vreme dvogodišnjeg porodiljskog odsustva
Radim u Telekomu Srbija od aprila 2008. godine. Prve dve godine sam bila zaposlena preko omladinske zadruge posle toga smo prebačeni na Ugovor o privremenim i povremenim poslovima takozvani VRO (van radnog odnosa) ugovor. U novembru 2013. sam ostala u drugom stanju u pitanju je blizanačka trudnoća. Obavestila sam svog neposrednog poslodavca i dobila odgovor da ne mogu dobiti ugovor sa kojim mogu ostvariti pravo na trudničko bolovanje i porodiljsko odsustvo, što znači da ću raditi dok mogu, a kad odem biću na birou. U martu 2014. godine dobila sam ugovor na određeno vreme na godinu dana. Posle toga sam otišla na bolovanje jer je u pitanju rizična trudnoća i nisam bila u stanju da radim. Već mesec dana ležim na ginekologiji na održavanju trudnoće. Ugovor mi ističe u martu 2015.
Trudničko bolovanje odmah nakon zaposlenja
Kako sam saznala da sam u drugom stanju, a nažalost nezaposlena sam, sestra je odlučila da me prijavi da sam zaposlena kod nje i to na mesečni iznos od 25000 dinara, od 1. jula. Mene zanima koliko sam potrebna biti zaposlena da bi ostvarila pravo na trudničko bolovanje? Znam da ga mogu otvoriti odmah ali da li su potrebna tri meseca rada za prosek za trudničku isplatu? Ili su dovoljna dva meseca i treći bolovanje do 30 dana na teret poslodavca? Ima li razlike u iznosu naknade za trudničko bolovanje u ova dva slučaja?
Trudnica na birou: Da li je moguće produžiti primanje novčane naknade?
Posle 11 godina rada ostala sam bez posla i od pre mesec dana se vodim na birou kao tehnološki višak. Imam pravo na novčanu naknadu narednih 6 meseci. Koja su moja prava ukoliko u ovom periodu ostanem u drugom stanju? Da li bih imala novčanu naknadu za vreme trudničkog i porodiljskog odsustva i koliku, za koje vreme?
Trudničko bolovanje nakon porodiljskog odsustva
Trenutno sam na porodiljskom bolovanju, poslodavac je zatvorio objekat u Beogradu gde sam radila, a sedište firme je u Šapcu i ima radnje širom Srbije. Po isteku porodiljskog odsustva mogu li nastaviti sa trudničkim bolovanjem jer sam u drugom stanju?
Trudnica preduzetnica: Kako se određuje visina naknade za vreme trudničkog bolovanja
Molila bih vašeg pravnog savetnika Marija Reljanovića da mi razreši dilemu koju niko do sada ne može da mi razreši (od poreske uprave, preko RZZO-a i knjigovođa)...
Produženje ugovora o radu za vreme trudnoće
Od septembra radim u jednoj školi na određeno (otvoreno je radno mesto sa tendencijom da se ne ukine jer sve više dece se upisuje u našu školu). Znači, ne menjam nikog. U međuvremenu sam ostala u drugom stanju. Šta je u obavezi da uradi moj poslodavac? Da li mora da mi aktom produži Ugovor o radu? Takođe, u septembru bi bilo godinu dana od zasnivanja radnog odnosa. Da li je poslodavac u obavezi da mi ugovor preinači u ugovor na neodređeno? Sredinom oktobra bih trebala biti na porodiljskom.
Žena preduzetnica na porodiljskom odsustvu
Veoma bi mi značilo da mi razrešite neke dileme oko trudničkog bolovanja i porodiljskog odsustva kod žena preduzetnica paušalaca.
Kako se izračunava visina naknade koju prima zaposlena porodilja?
U radnom odnosu sam od 10.12. 2013. godine. Molim Vas da mi odgovorite da li imam pravo na 100 odsto naknadu za porodiljsko bolovanje, pošto mi je lekarska komisija posle trudničkog otvorila zakonsko bolovanje od 10.06. 2014. godine.
Ugovor na određeno vreme i trudničko bolovanje
Zaposlena sam u osnovnoj školi na određeno, odnosno do povratka zaposlenog sa bolovanja (tačnije, do 30. 6. 2014, kada mi ugovor ističe, a nastavnik koga menjam se sigurno neće vraćati). Verujem da bih u normalnim okolnostima imala prava na trudničko i porodiljsko odsustvo, ali još uvek nisam diplomirala, odnosno radim u školi kao apsolvent. Da li to i kako menja moj status?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 next ukupno: 85 | prikazano: 1 - 10
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Pravno savetovalište

Potreban vam je pravni savet?


Pošaljite svoje pitanje na e-mail: redakcija@yumama.com, sa naznakom Pravno savetovalište.


Doc. dr Mario Reljanović, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, saradnik Centra za mame

Bojana Bogojević, Diplomirani pravnik, Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja, saradnik Centra za mame
Napomena: Odgovori su informativne prirode. Obratite pažnju na datum odgovora i imajte u vidu da je u međuvremenu moglo doći do promene propisa. Yumama ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na našem sajtu.

Recepti
Recept slika Ledeni krem sa malinama
Ukusan rashlađujući desert sa malinama u četiri koraka
Recept slika Hleb sa bundevom
Pročitajte recept i napravite sami ukusan i zdrav hleb od bundeve!
Recept slika Palačinke sa bundevom
Uživajte u bogatom ukusu bundeve, uz kombinaciju putera i meda...
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Kako čistite bebi nosić? Probali smo Physiomer, i imam utisak da mi je najbolje rešavao problem ali želim da proverim sa mamama. Tamo piše da je 100% morska voda, pa...
Magazin MAMA novi broj!