PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
Deca žele da ih uvek volimo najnajnajnajviše i iz sve snage, fizičke i psihičke. Naša ljubav im je droga bez koje ne mogu. Isto tako, ...
Naslovna > Pravno savetovalište

Pravno savetovalište

Da li opis radnog mesta može biti uslov za otvaranje trudničkog bolovanja?
Trenutno sam u četvrtom mesecu trudnoće pa sam dobila informaciju od mog ginekologa da se zakon promenio i da ne može da mi otvori bolovanje, iako radim u restoranu i stojim po ceo dan na nogama, šetam se uz stepenice i niz stepenice (koje su mi najgore od svega), čistim... Rečeno mi je da mogu da dobijem bolovanje samo u slučaju da prokrvarim ili da mi preti da se prevremeno porodim i da su mi svi rezultati odlični i da nema na osnovu čega da mi ga da. Pitam se da li je moguće da treba da čekam da mi se nešto desi da bi dobila bolovanje ili...?
Putovanje u inostranstvo za vreme odsustva sa rada radi nege deteta
Imam rešenje za odsustvo sa rada radi posebne nege deteta koje traje još mesec dana. U međuvremenu sam bila na putu u inostranstvu za koje je doznao moj poslodavac i odmah me obavestio da zahteva da se pojavim na poslu jer sam izgubila pravo na odsustvo kada sam otputovala. Da li je to tačno? Ako jeste, da li postoji neki razlog za putovanje koji je izuzetak od pravila?
Dokumentacija za produženje porodiljskog odsustva
Želim da podnesem zahtev za produženje porodiljskog bolovanja. Kome god sam se obratila dobila sam različite odgovore. Molim vas da mi kažete šta mi je sve tačno od dokumentacije potrebno za produženje porodiljskog bolovanja.
Pitanja zaposlenih trudnica: Šta kada se porodiljsko odsustvo ne otvori na vreme?
Šta se dešava ako se porodiljsko odsustvo ne otvori 28 dana pre termina predviđenog za porođaj, nego sedam dana kasnije, čime je broj dana automatski smanjen u odnosu na termin i zakonsku obavezu? Da li postoji bilo kakav način za opravdavanje takvog stanja, a da je pravno prihvatljiv s obzirom da razlog neotvaranja porodiljskog odsustva leži u odsustvu iz mesta prebivališta u naznačenom terminu, a zbog iznenadnih i neodložnih poslovnih obaveza.
Promena poslodavca za vreme trudničkog bolovanja
Radim na jednoj pumpi kojoj se u decembru menja vlasnik a ja sam na trudničkom bolovanju. Svi radnici ostaju da rade kod novog vlasnika a mene zanima šta će biti sa mnom jer sam na bolovanju? Koja su moja prava?
Zaposlena trudnica: Kada mogu da otvorim trudničko bolovanje?
Radim u jednoj firmi oko dve godine. Prijavljena sam tek mesec i po dana, od 1. septembra 2014. (trudna sam četiri meseca). Želim odmah na bolovanje, obzirom da mi je trudnoća rizična. Kada mogu najranije da otvorim trudničko i koliko bih primala procentualno od plate za vreme bolovanja? Da li se posle porođaja plata smanjuje ako koristim bolovanje? Hvala
Novi Zakon o radu: Pravo na godišnji odmor i visina naknade pre i posle porođaja
U radni odnos sam stupila 1. aprila 2014. i prošlo je više od 30 dana od predhodnog radnog odnosa. Zanima me na koliko dana odmora imam pravo po novom zakonu i na koliku mesečnu nadoknadu stičem pravo za vreme trudničkog i porodiljskog bolovanja? Trenuto se nalazim u 6. mesecu trudnoće i još uvek radim.
Prava zaposlene trudnice: Otkaz za vreme trudnoće
Zaposlena sam u jednom kafiću već šest meseci. Zatrudnela sam i želim da napustim radno mesto jer ovim više neću da se bavim. Poslodavac mi nije siguran pa se bojim da zavisim od njega tokom trudnoće. Ugovor mi ističe 1. novembra 2014. Da li mogu da od njega tražim otkaz i, uz svu ostalu dokumentaciju odem da se javim na biro, pa da malo kasnije odnesem doznake od lekara za trudničko bolovanje i tako ostvarim pravo na naknadu? Imate li bolji predlog?
Trudničko bolovanje: Da li se uplate RFZO-a razlikuju od uplata poslodavca?
Od 30. avgusta sam na trudničkom bolovanju, primila sam uplatu za jedan mesec od poslodavca. Sada bi trebale da mi krenu uplate na teret države. Inače primam minimalac. Zanima me da li se i on deli na uplatu od 65 i 35 odsto?
Korišćenje godišnjeg odmora za vreme porodiljskog odsustva
Porodiljsko bolovanje mi je isteklo 13.juna 2014.godine, na to sam nadovezala odsustvo sa posla radi posebne nege deteta koje traje do 12. oktobra 2014. godine. Da li imam pravo da iskoristim stari godišnji odmor za 2013. godinu, obzirom da u Zakonu o radu piše da mora da se iskoristi do 30.juna, a ja sam u tom periodu bila na porodiljskom? Da li sam mogla taj odmor da iskoristim odmah po isteku porodiljskog bolovanja, dakle od 13. juna, pa da sam nastavila sa bolovanjem radi posebne nege deteta?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last ukupno: 120 | prikazano: 1 - 10
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Pravno savetovalište

Potreban vam je pravni savet?


Pošaljite svoje pitanje na e-mail: redakcija@yumama.com, sa naznakom Pravno savetovalište.


Doc. dr Mario Reljanović, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, saradnik Centra za mame

Bojana Bogojević, Diplomirani pravnik, Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja, saradnik Centra za mame
Napomena: Odgovori su informativne prirode. Obratite pažnju na datum odgovora i imajte u vidu da je u međuvremenu moglo doći do promene propisa. Yumama ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na našem sajtu.

Recepti
Recept slika Domaće krofne po bakinom receptu
Izmamite svojim mališanima osmeh brzo i lako! Priprema ove verzije tradicionalne domaće poslastice ne zahteva isuviše vremena, a obradovaće čitavu porodicu...
Recept slika Makarone (ili špagete) sa tunjevinom i paradajzom
Ukusan i lagan ručak na brzinu!
Recept slika Princes krofne
Postoje mnogi recepti za ove lepe krofnice, a ovaj je svakako jedan od najboljih...
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Pravilna ishrana dece Dragi roditelji, želim da vas obavestim o radionici koje će se održati 9. oktobra u Holističkom centru Life Design (Balkanska 18, Beograd) u 18h....
Magazin MAMA novi broj!