PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
U iščekivanju svog trećeg deteta imala sam već 36 godina i lekar mi je preporučio da obavezno uradim amniocentezu. Iako je rezultat double testa bio ...
Naslovna > Pravno savetovalište

Pravno savetovalište

Obračun trudničkog bolovanja preko trideset dana
Poštovani, Interesuje me koja je osnovica za obračun trudničkog bolovanja preko 30 dana.
Očevo preuzimanje majčinog odsustva radi nege deteta
Ukoliko mama prekine pre vremena da koristi odsustvo radi nege deteta u trajanju od 2 godine, može li otac nastaviti da koristi isto?
Prednost za dopunu norme u školi tokom porodiljskog odsustva
Radim u osnovnoj školi na 77 odsto norme i već 4 godine čekam da koleginica ode u penziju i da dopunim normu (imala je uslov i pre 2 godine, ali je odlagala)...
Koliki je minimalan iznos porodiljske naknade?
Interesuje me da li naknada za vreme porodiljskog odsustva može biti manja od republičkog minimalca? Pre odlaska na porodiljsko odsustvo sam bila pet meseci u radnom odnosu kod trenutnog poslodavca.
Rad na određeno vreme i trudnoća
Zasnovala sam radni odnos na određeno vreme u školi na mestu profesora radi zamene privremeno odsutnog- porodilje. Sada bih ja da otvorim bolovanje. Da li po novom zakonu o radu, s obzirom da sam prijavljena na određeno (na dva meseca), imam prava na trudničko bolovanje? Da li imam prava na bolovanje uopšte i da li je poslodavac, u ovom slučaju škola, u obavezi da mi ne raskida ugovor dok sam na bolovanju?
Produženje novčane nadoknade usled trudnoće
Trenutno primam novčanu nadoknadu sa biroa (imam pravo na 3 meseca nadoknade). U međuvremenu sam ostala u drugom stanju. Da li postoji mogućnost otvaranja trudničkog bolovanja za vreme nadoknade i samim tim produžetak iste do porodiljskog bolovanja?
Godišnji odmori za vreme porodiljskog odsustva
Na održavanju trudnoće sam bila od 10. decembra 2012. godine do 14. aprila 2013, a sada sam na porodiljskom (do 14. aprila 2014). Ponovo sam trudna pa me zanima da li pre otvaranja novog trudničkog bolovanja imam pravo da iskoristim godišnje odmore za 2013. i 2014. godinu.
Pravo na godišnji odmor nakon porodiljskog odsustva
Poštovani, prevremeno sam se porodila 19.06.2011. godine i od tada sam najpre godinu dana bila na porodiljskom, a onda tri puta produžavala posebnu negu deteta.
Stopostotna naknada zarade na porodiljskom nakon promene poslodavca
Ukoliko dođe do promene poslodavca bez prekida u radnom stažu, da li se za trudničko bolovanje uzima prosek iz obe firme ili moram biti kod drugog poslodavca prijavljena 6 meseci da bi ostvarila pravo na 100 odsto trudničko bolovanje?
Pravo na trudničko bolovanje bez sklopljenog radnog odnosa
Trenutno sam u 2. mesecu trudnoće i zaposlena sam u javnom preduzeću na ugovoru o povremeno privremenim poslovima do 1. juna 2014.godine.
1 2 3 4 5 6 7 8 next ukupno: 73 | prikazano: 1 - 10
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Odvikavanje od pelena
Kada ste dete prvi put stavili na nošu?
Pravno savetovalište

Potreban vam je pravni savet?


Pošaljite svoje pitanje na e-mail: redakcija@yumama.com, sa naznakom Pravno savetovalište.


Doc. dr Mario Reljanović, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, saradnik Centra za mame

Bojana Bogojević, Diplomirani pravnik, Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja, saradnik Centra za mame
Napomena: Odgovori su informativne prirode. Obratite pažnju na datum odgovora i imajte u vidu da je u međuvremenu moglo doći do promene propisa. Yumama ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na našem sajtu.

Recepti
Recept slika Pita bundevara
U zimskim mesecima specijaliteti od bundeve mogu da budu prava poslastica za vaše mališane.
Recept slika Ri­blja plje­ska­vi­ca
Pljeskavice služite s tartar sosom.
Recept slika Veseli sendviči
I najizbirljivija deca neće moći da odole veselim sendvičima.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Neo-penotran forte jeste li ga koristile I u kom mesecu? kakva su vasa iskustva? meni je prepisan u 4.m, zbog sekreta grupe 6...
  • Opadanje kose u trudnoci Meni je kosa pocela vidno vise da opada vec u 9. nedelji trudnoce. Primecivala sam mnogo vise dlaka na jastuku, u kadi iza sebe, u lavabou posle...
  • porodiliste u Kragujevcu - iskustva posle renoviranja Zdravo svima, I bolje vas nasla na forumu. :) kao I vecina 'forumasica', I ja sam zapocela svoje trudnicko putesestvije... jeste da do porodjaja...
Magazin MAMA novi broj!