PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  Kada si zadnji put izgovorila "volim te"? Djeca i muž se ne računaju. Pitam te, kada si to zadnji put rekla sebi? Jutros? Kad si ...
Naslovna > Pravno savetovalište

Pravno savetovalište

Da li moj poslodavac ima pravo da menja moj status na poslu dok sam na odsustvu radi nege deteta jer je supruga počela da radi? Napominjem da sam zaposlen u Vojsci Srbije i da sam aktivno vojno lice. Molim Vas da mi u odgovoru navedete članove zakona na koje bih ja mogao da se pozovem u oba slučaja, jer sam nisam mogao da ih nađem.
Osigurana sam 27. januara 2016, a termin mi je 11. avgusta 2016. pa me zanima da li ću ostvariti pravo na 100 odsto porodiljskog bolovanja?
Zanima me da li prava garantovana Zakonom o radu mogu biti umanjena drugim zakonskim aktima? Konkretno, reč je o Zakonu o visokom obrazovanju, koji važi lex specialis kada su u pitanju npr. ugovori na određeno od tri godine i slično, tj. prava veća od onih propisanih Zakonom o radu. Međutum, u mom slučaju je iz pravne službe fakulteta na kojem sam zaposlena saopšteno da će važiti prava iz Zakona o visokom obrazovanju iako su manja od onih propisanih Zakonom o radu.
Na kakvu novčanu naknadu, sem naknade koju daje država i opština, imam prava, pošto sam nezaposlena porodilja, a i verenik je takođe nezaposlen?
Radila sam u firmi šest godina pre nego što sam ostala trudna. U međuvremenu, toku mog porodiljskog odsustva, većini radnika ponuđene su otpremnine, dok su ostali radnici prebačeni na drugu firmu. Promenjen je i naziv osnivača. Meni nisu ponudili otpremninu, niti novi ugovor.
Zaposlena sam na neodređeno vreme više godina. Trudničko bolovanje sam otvorila 1. februara 2016. U obračun naknade bi trebalo da uđu januarska, decembarska i novembarska plata. Kako sam na ime stimulacije, kao i svi ostali zaposleni, za decembar primila duplu platu, na koji pun iznos su plaćeni porez i doprinosi, recite mi molim Vas da li je u skladu sa Zakonom mišljenje Poreske uprave po kojem decembarska stimulacija ne ulazi u obračun.
Pre nekoliko dana legla mi je uplata naknade (tj plate) od firme, znatno manja nego uobičajeno. Precizno, plata mi je bila 30.000 rsd, od kad sam na bolovanju primam umanjen iznos za iznos toplog obroka i regresa, što izlazi na oko 28.000 rsd. Da bi mi zadnji put uplata bila 24.000 rsd, što su mi iz firme objasnili time da je promet bio manji u januaru, te je svim radnicima smanjena plata tog meseca pa su morali i meni da umanje. Moje pitanje je, da li oni imaju pravo da mi svojevoljno umanjuju uplate, s obzirom da se na početku bolovanja uzima prosek zarada, po kojem bi se trebale isplaćivati naknade za bolovanje. Da li to znači da oni mogu svaki mesec da mi umanjuju naknadu, iako im se sve refundira iz Fonda? Da li je to u redu ili sam u pravu što smatram da sam oštećena?
Podiljsko bolovanje mi traje do 8. maja 2016. godine, do tada mi traje i ugovor o radu jer sam na određeno vreme primljena do tog dana. Saznala sam da mi ugovor neće produžavati. Hoću da otvorim bolovanje radi posebne nege deteta da bih produžila "radni odnos" i posle 8. maja. Da li treba to bolovanje radi nege deteta da se otvori pre tog datuma i koliko ranije ja svog poslodavca treba da obavestim o tome?
Porodiljsko bolovanje mi ističe 19. decembra. Firma u kojoj sam radila se zatvara zbog smanjenog obima posla. Trenutno sam ostala u drugom stanju i mislila sam posle porodiljskog opet da otvorim trudničko bolovanje. Da li mogu da pređem u drugu firmu i otvorim trudničko bolovanje ili postoji posebna procedura? Mislila sam čim dobijem rešenje o prestanku da se odmah prijavim u drugoj firmi.
Zaposlila sam se 2. avgusta 2015. u firmi i potpisala ugovor o privremenim i povremenim poslovima na mesec dana. Zatim sam produžavala jo dva puta po mesec dana. Zadnji ugovor sam potpisala 3. novembra 2015. na tri meseca, a 1. decembra sam odnela potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad usled trudnoće. Zanima me da li imam pravo na trudničko i porodiljsko odsustvo i posle isteka ugovora (2. februara 2016) i nakon toga na porodiljsko.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last ukupno: 275 | prikazano: 1 - 10
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Pravno savetovalište

Potreban vam je pravni savet?


Pošaljite svoje pitanje na e-mail: redakcija@yumama.com, sa naznakom Pravno savetovalište.


Doc. dr Mario Reljanović, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, saradnik Centra za mame

Bojana Bogojević, Diplomirani pravnik, Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja, saradnik Centra za mame
Napomena: Odgovori su informativne prirode. Obratite pažnju na datum odgovora i imajte u vidu da je u međuvremenu moglo doći do promene propisa. Yumama ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na našem sajtu.

Recepti
Recept slika Recept za pripremu domaćeg humusa
Donosimo vam recept za ukusan i zdrav namaz od leblebija, koji ćete obožavati...
Recept slika Mirisi detinjstva: Neodoljive šam-rolne (VIDEO)
Obradujte mališane kolačima u čijem ukusu ste kao dete vi uživali!
Recept slika Slasne čokoladne palačinke
Obradujte svoje mališane ukusnim palačinkama obogaćenim čokoladom!
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • usporen razvoj govora dragi roditelji. ne znam da li je ova tema vec pokrenuta ako jeste izvinjavam se. naime moj djecak H ima 4,5 godina. ne prica dovoljno za svoj...
  • Uskrs / Vaskrs Prošao je katolički stoga kasnim i s čestitkom, ali za članove pravoslavne vjeroispovjesti imam vremena :cool: *Hristos Vaskrs!* Kako ste ga...
Yumama Google Play