PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
Kada je moja tetka bila beba, ne znam tačno koje starosti, ali prvi meseci su u pitanju, kaže Nana, mnogo je plakala. Očajna, Nana, pitala ...
Naslovna > Pravno savetovalište

Pravno savetovalište

Trudna sam 11 nedelja a student sam zavšne godine na Ekonomskom fakultetu i još uvek neudata. Radim kao student preko omladinske zadruge ali ne još dugo, pa me zanima da li država daje neku pomoć nezaposlenim trudnicama? Čula sam nešto o tome, pa samo želim tačnu informaciju i iz prave ruke.
Radila sam u firmi 11 meseci, a zatim sam prešla u drugu, bez ijednog dana prekida radnog staža. Posle mesec dana prešla sam u treću firmu opet bez prekida (jedan dan odjavljena sa predhodnog posla, drugog prijavljena na novi). S obzirom da sam promenila za godinu dana tri firme (u trećoj sam još u radnom odnosu na određeno vreme), da li imam pravo na 100 odsto porodiljskog, tj. da li mi se priznaje jedna godina i dva meseca radnog staža koje imam bez prekida iz sve tri firme?
Trenutno sam na porodiljskom odsustvu, a zaposlena na određeno vreme. Ugovor mi ističe po isteku porodiljskog koje se završava 12. jula. Saznala sam da sam opet u drugom stanju. Da li imam pravo da odem na trudničko bolovanje pre isteka porodiljskog?
Radim u državnoj školi na neodređeno vreme osam godina, a prošle godine sam bila na trudničkom bolovanju od 19. marta do 30. septembra. Za mesece april, maj i jun mi je uredno isplaćeno bolovanje približno mojoj prosečnoj zaradi. Za mesece jul, avgust i septembar mi je isplaćen minimalni iznos zarade u Republici Srbiji, što je oko polovina moje prosečne zarade.
Obraćam vam se za pravni savet u vezi sa produženjem porodiljskog bolovanja. Bolovanje mi ističe 7. juna 2016. godine i radno mesto mi je na opštini Zemun, a živim u Pančevu. Posle poziva Sekretarijata za socijalnu zaštitu u Beogradu, u ul. 27. marta, rečeno mi je da mogu ići na komisiju u Zemun ili Pančevo, čiji bi izveštaj oni slali dalje za Beograd. Odlučili smo se za Pančevo i bila sam na komisiji sa dva izveštaja lekara specijaliste fizijatra iz Specijalne bolnice za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju, sa dijagnozom F82, sa kojim mi je doktorka specijalista rekla da sa tim izveštajem i sa tri pečata različita doktora treba da produžim bolovanje. Na komisiji u Pančevu rekli su mi da ta šifra ne podleže pravilniku (što je suprotno onome što mi je rekla doktorka fizijatar), i porodiljsko bolovanje mi nije produženo.
Na trudničkom sam bolovanju od 1. decembra 2015.godine. Za mart mesec je vršeno prvo usklađivanje i plata mi je duplo smanjena. Za april je izvršeno drugo usklađivanje i po njemu plata treba biti oko tri puta veća od prošle. Međutim, RFZO sada treba da da odobrenje za isplatu...
Da li moj poslodavac ima pravo da menja moj status na poslu dok sam na odsustvu radi nege deteta jer je supruga počela da radi? Napominjem da sam zaposlen u Vojsci Srbije i da sam aktivno vojno lice. Molim Vas da mi u odgovoru navedete članove zakona na koje bih ja mogao da se pozovem u oba slučaja, jer sam nisam mogao da ih nađem.
Osigurana sam 27. januara 2016, a termin mi je 11. avgusta 2016. pa me zanima da li ću ostvariti pravo na 100 odsto porodiljskog bolovanja?
Zanima me da li prava garantovana Zakonom o radu mogu biti umanjena drugim zakonskim aktima? Konkretno, reč je o Zakonu o visokom obrazovanju, koji važi lex specialis kada su u pitanju npr. ugovori na određeno od tri godine i slično, tj. prava veća od onih propisanih Zakonom o radu. Međutum, u mom slučaju je iz pravne službe fakulteta na kojem sam zaposlena saopšteno da će važiti prava iz Zakona o visokom obrazovanju iako su manja od onih propisanih Zakonom o radu.
Na kakvu novčanu naknadu, sem naknade koju daje država i opština, imam prava, pošto sam nezaposlena porodilja, a i verenik je takođe nezaposlen?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last ukupno: 281 | prikazano: 1 - 10
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Pravno savetovalište

Potreban vam je pravni savet?


Pošaljite svoje pitanje na e-mail: redakcija@yumama.com, sa naznakom Pravno savetovalište.


Doc. dr Mario Reljanović, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, saradnik Centra za mame

Bojana Bogojević, Diplomirani pravnik, Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja, saradnik Centra za mame
Napomena: Odgovori su informativne prirode. Obratite pažnju na datum odgovora i imajte u vidu da je u međuvremenu moglo doći do promene propisa. Yumama ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na našem sajtu.

Recepti
Recept slika Ukus Grčke: Brzi tzatziki sos
Kisela pavlaka, krastavac i beli luk su osnova veoma ukusnog sosa koji je idealan prilog uz jela od mesa.
Recept slika Riblji pilav sa integralnim pirinčem
Zdravija verzija jela koje su pripremale i naše bake, podrazumeva upotrebu integralnog pirinča, kukuruza i tunjevine.
Recept slika Mafini sa čokoladom i borovnicom
Obradujte mališane zdravom poslasticom! Za pripremu mafina sa čokoladom i borovnicama biće vam potrebno samo 30 minuta.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
Yumama Google Play