PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
Inspirisana serijom koju gleda, Lenka je osnovala svoj prvi klub – "Najbolji prijatelj zauvek". Učlanila me je istog dana, dala mi člansku kartu iscrtanu srcima ...
Naslovna > Pravno savetovalište

Pravno savetovalište

Zaposlena mama: Da li imam pravo na godišnji odmor nakon porodiljskog odsustva?
Radim u jednoj osnovnoj školi kao učiteljica. Trenutno sam na porodiljskom bolovanju za treće dete u trajanju od dve godine. Porodiljsko mi ističe 19. novembra 2014.godine. Imam li pravo na korišćenje godišnjeg odmora po isteku bolovanja?
Porodiljsko odsustvo: Šta se dešava kada poslodavac zatvori firmu?
Radila sam deset godina u firmi "Mercator S" i dobila otkaz 11. jula 2014, a potom našla posao 21. jula 2014. Radila sam dva ipo meseca, ali nisam bila prijavljena. U međuvremenu sam ostala trudna i, pošto novi gazda nije hteo da me prijavi, a i posao je fizički težak, naporan i rizičan za trudnoću, dala sam otkaz. Naravno prijavila sam se na biro odmah čim sam prestala da radim u "Mercatoru" i od tada sam na birou. E sad, pošto sam trudna, da bih ostvarila pravo na porodiljsko, našla sam ko će me prijaviti. Međutim, oni imaju u planu zatvaranje firme.
Da li opis radnog mesta može biti uslov za otvaranje trudničkog bolovanja?
Trenutno sam u četvrtom mesecu trudnoće pa sam dobila informaciju od mog ginekologa da se zakon promenio i da ne može da mi otvori bolovanje, iako radim u restoranu i stojim po ceo dan na nogama, šetam se uz stepenice i niz stepenice (koje su mi najgore od svega), čistim... Rečeno mi je da mogu da dobijem bolovanje samo u slučaju da prokrvarim ili da mi preti da se prevremeno porodim i da su mi svi rezultati odlični i da nema na osnovu čega da mi ga da. Pitam se da li je moguće da treba da čekam da mi se nešto desi da bi dobila bolovanje ili...?
Putovanje u inostranstvo za vreme odsustva sa rada radi nege deteta
Imam rešenje za odsustvo sa rada radi posebne nege deteta koje traje još mesec dana. U međuvremenu sam bila na putu u inostranstvu za koje je doznao moj poslodavac i odmah me obavestio da zahteva da se pojavim na poslu jer sam izgubila pravo na odsustvo kada sam otputovala. Da li je to tačno? Ako jeste, da li postoji neki razlog za putovanje koji je izuzetak od pravila?
Dokumentacija za produženje porodiljskog odsustva
Želim da podnesem zahtev za produženje porodiljskog bolovanja. Kome god sam se obratila dobila sam različite odgovore. Molim vas da mi kažete šta mi je sve tačno od dokumentacije potrebno za produženje porodiljskog bolovanja.
Pitanja zaposlenih trudnica: Šta kada se porodiljsko odsustvo ne otvori na vreme?
Šta se dešava ako se porodiljsko odsustvo ne otvori 28 dana pre termina predviđenog za porođaj, nego sedam dana kasnije, čime je broj dana automatski smanjen u odnosu na termin i zakonsku obavezu? Da li postoji bilo kakav način za opravdavanje takvog stanja, a da je pravno prihvatljiv s obzirom da razlog neotvaranja porodiljskog odsustva leži u odsustvu iz mesta prebivališta u naznačenom terminu, a zbog iznenadnih i neodložnih poslovnih obaveza.
Promena poslodavca za vreme trudničkog bolovanja
Radim na jednoj pumpi kojoj se u decembru menja vlasnik a ja sam na trudničkom bolovanju. Svi radnici ostaju da rade kod novog vlasnika a mene zanima šta će biti sa mnom jer sam na bolovanju? Koja su moja prava?
Zaposlena trudnica: Kada mogu da otvorim trudničko bolovanje?
Radim u jednoj firmi oko dve godine. Prijavljena sam tek mesec i po dana, od 1. septembra 2014. (trudna sam četiri meseca). Želim odmah na bolovanje, obzirom da mi je trudnoća rizična. Kada mogu najranije da otvorim trudničko i koliko bih primala procentualno od plate za vreme bolovanja? Da li se posle porođaja plata smanjuje ako koristim bolovanje? Hvala
Novi Zakon o radu: Pravo na godišnji odmor i visina naknade pre i posle porođaja
U radni odnos sam stupila 1. aprila 2014. i prošlo je više od 30 dana od predhodnog radnog odnosa. Zanima me na koliko dana odmora imam pravo po novom zakonu i na koliku mesečnu nadoknadu stičem pravo za vreme trudničkog i porodiljskog bolovanja? Trenuto se nalazim u 6. mesecu trudnoće i još uvek radim.
Prava zaposlene trudnice: Otkaz za vreme trudnoće
Zaposlena sam u jednom kafiću već šest meseci. Zatrudnela sam i želim da napustim radno mesto jer ovim više neću da se bavim. Poslodavac mi nije siguran pa se bojim da zavisim od njega tokom trudnoće. Ugovor mi ističe 1. novembra 2014. Da li mogu da od njega tražim otkaz i, uz svu ostalu dokumentaciju odem da se javim na biro, pa da malo kasnije odnesem doznake od lekara za trudničko bolovanje i tako ostvarim pravo na naknadu? Imate li bolji predlog?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last ukupno: 122 | prikazano: 1 - 10
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Pravno savetovalište

Potreban vam je pravni savet?


Pošaljite svoje pitanje na e-mail: redakcija@yumama.com, sa naznakom Pravno savetovalište.


Doc. dr Mario Reljanović, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, saradnik Centra za mame

Bojana Bogojević, Diplomirani pravnik, Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja, saradnik Centra za mame
Napomena: Odgovori su informativne prirode. Obratite pažnju na datum odgovora i imajte u vidu da je u međuvremenu moglo doći do promene propisa. Yumama ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na našem sajtu.

Recepti
Recept slika Slatkiš na brzinu: Čokoladni kolač za 5 minuta (VIDEO)
Za veoma kratko vreme, možete pripremiti ukusnu i slasnu poslasticu u mikrotalasnoj pećnici!
Recept slika Domaća jela: Paprike punjene krompirom
Pogledajte kako pripremiti tradicionalan i bogat ručak, jednostavan za pripremu, a veoma hranljiv i ukusan. Prijatano!
Recept slika Krem od malina sa prelivom od jagoda
Kako je to lepo čuti, a tek probati...
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Pravilna ishrana dece Dragi roditelji, želim da vas obavestim o radionici koje će se održati 9. oktobra u Holističkom centru Life Design (Balkanska 18, Beograd) u 18h....
Magazin MAMA novi broj!