PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
"Rastu", mislim se dok ih gledam kako zajedno gledaju dugometražni crtani. Reaguju na replike, gegove, čak ih posle imitiraju i primenjuju u igri. Već se ...
Naslovna > Pravno savetovalište

Pravno savetovalište

Zaposlena trudnica: Da li mogu otvoriti trudničko bolovanje tri meseca nakon stupanja u radni odnos?
U radnom odnosu sam od 1. avgusta ove godine. Da li mogu da otvorim trudničko bolovanje ili je potreban određen broj meseci radnog staža? Koji iznos naknade bi mi se isplaćivao? Prijavljena sam na minimalac .
Zaposlena trudnica: Šta kada poslodavac zatvori firmu za vreme porodiljskog odsustva?
Od 1. jula 2014 sam u radnom odnosu na neodređeno vreme, a od 1.avgusta 2014 sam na bolovanju radi održavanja trudnoće. Danas sam saznala da moj poslodavac planira da zatvori svoju firmu 31. decembra 2014. i ja ću do tad imati tačno šest meseci radnog staža. Termin za porođaj mi je 5. februar pa ja samim tim i pre 31. decembra 2014. mogu otvoriti porodiljsko bolovanje.
Zaposlena mama: Da li mogu da uzmem neplaćeno odsustvo nakon isteka porodiljskog?
Trenutno sam na porodiljskom odsustvu koje ističe 6. januara 2015. godine. Da li mogu, kao roditelj, nakon isteka porodiljskog odsustva, uzeti neplaćeno odsustvo i u kom trajanju i da li je za to potrebna saglasnost poslodavca? U kom roku treba da se preda molba za neplaćeno odsustvo i mogu li prekinuti korišćenje neplaćenog odsustva u nekom momentu, a radi korišćenja porodiljskog odsustva? U članu 100 Zakona o radu je napisano da je neplaćeno odsustvo moguće do detetove treće godine života. Možete li mi pomoći i odgovoriti na pitanja?
Zaposlena trudnica: Da li mi poslodavac može dati otkaz u osmom mesecu trudnoće
Trenutno sam u 8. mesecu trudnoće i na godišnjem odmoru sam do otvaranja porodiljskog (planirano je da ga otvorim za deset dana ). S obzirom da se na mom radnom mestu dele otkazi po osnovu tehnološkog viška, zanima me da li mogu kao trudnica dobiti otkaz u ovih 10 dana pre otvaranja porodiljskog? Zaposleni je obavešten u 3. mesecu trudnoće da sam trudna a zaposlena sam na neodređeno vreme.
Kako ostvariti pravo na odsustvo sa rada radi nege dete
Da li ima pravo na produženje porodiljskog odsustva majka kojoj je dete imalo dve operacije (prva odmah nakon rođenja-operisana srčana mana, a druga u petom mesecu - opersina anomalija anusa)? I ako ima, na koji način to pravo da ostvari?
Nedoumice oko ostvarivanja prava na porodiljsko odsustvo za treće dete
Trenutno sam na porodiljskom bolovanju. Interesuje me da li po zakonu imam pravo na dve godine porodiljskog odsustva obzirom da sam u prvoj trudnoći u devetom mesecu izgubila bebu - nije živo rođeno. Nedugo zatim sam dobila sina, a ubrzo i ćerku.
Zaposlena mama: Da li imam pravo na porodiljsku naknadu nakon zatvaranje firme u kojoj sam radila?
U radnom odnosu sam od 1. jula 2014. godine. Trudničko bolovanje sam započela 1. novembra 2014, a porodiljsko bolovanje otpočinjem 25. Međutim, firma u kojoj radim pokreće proces likvidacije 1. januara 2015. godine. Zanima me da li i nakon prestanka rada firme ili tokom procesa likvidacije imam pravo na naknadu porodiljskog odsusta.
Neisplaćene porodiljske naknade: Gde prijaviti neažurnost lokalne inspekcije?
Kome mogu da se obratim za neisplaćenu porodiljsku naknadu, ako lokalna inspekcija ne raguje?
Promena poslodavca za vreme porodiljskog odsustva
Da li mogu promeniti poslodavca u vreme porodiljskog, a da porodiljska nadoknada ostane u istom iznosu koji sam do sada primala? Radi se o tome da će firma, u kojoj sam zaposlena za stalno i gde primam porodiljsko, biti ugašena, a jedan od direktora mi nudi prelazak u svoju novu firmu.
Prijem u radni odnos bez konkursa
Zaključila sam ugovor o radu na određeno do povratka zaposlenog u školi 13. septembra 2012. Međutim, kako je zaposleni preminuo, ja sam ostala na toj zameni, nije bio raspisan konkurs. Februara 2013. sam otvorila trudničko bolovanje, a u aprilu i porodiljsko koje mi je trajalo do 22. aprila 2014. Nakon toga mi je sledio godišnji odmor do 22. juna 2014. Kada je trebalo da se vratim dobila sam otkaz i to pod izgovorom "da ne remetimo decu pred kraj školske godine, a od septembra biće".
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last ukupno: 137 | prikazano: 1 - 10
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Pravno savetovalište

Potreban vam je pravni savet?


Pošaljite svoje pitanje na e-mail: redakcija@yumama.com, sa naznakom Pravno savetovalište.


Doc. dr Mario Reljanović, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, saradnik Centra za mame

Bojana Bogojević, Diplomirani pravnik, Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja, saradnik Centra za mame
Napomena: Odgovori su informativne prirode. Obratite pažnju na datum odgovora i imajte u vidu da je u međuvremenu moglo doći do promene propisa. Yumama ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na našem sajtu.

Recepti
Recept slika Slasne čokoladne palačinke
Obradujte svoje mališane ukusnim palačinkama obogaćenim čokoladom!
Recept slika Piletina u sosu od limuna
Povrće i piletinu (ili ćuretinu) možete da pripremite i servirate na malo drugačiji način od uobičajene šnicle i priloga. Pogledajte naš predlog...
Recept slika Torta u bojama duge
Vesele dugine boje na slavljeničkoj trpezi oduševiće vaše ukućane i goste izgledom, ali i ukusom.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
Magazin MAMA novi broj!