PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  Krećem sinoć u krevet. Složena od umora. Osjećam svaki prevoj i sastav kosti na tijelu. U glavu mi doleprša pitanje mog supruga: "Razumiješ li ti ...
Naslovna > Pravno savetovalište

Pravno savetovalište

Poštovani, molim Vas za razjašnjenje. Od 25.12.2014. godine sam na bolovanju zbog održavanja trudnoće. Interesuje me koji se prosek koristi za obračun naknade preko 30 dana, da li za tri ili 12 meseci? Poslodavac koristi dvanastomesečni prosek pozivajući se na izmenu propisa a ja sam mišljenja da se izmena ne odnosi na bolovanje preko 30 dana, već na godišnji odmor i bolovanje do 30 dana.
Poznato mi je da otac može koristiti odsustvo radi nege deteta umesto mame i da to počinje tri meseca nakon rođenja djeteta. Mene zanima da li je otac u obavezi da bolovanje otvori tačno tri mjeseca nakon rođenja (kad mami istekne porodiljsko) ili je moguće da jedan dio odsustva radi nege ostvari mama a nakon toga nastavi tata?
Firma odlazi u stečaj a ja sam na porodiljskom bolovanju za drugo dete. Da li imam pravo na novčanu nadoknadu sa biroa? Da napomenem u firmi radim već šest godina.
Radim u frizerskom salonu tri godine. U sredu, 24.juna 2015, sam rekla gazdarici salona da mogu da radim još nekoliko meseci, a da bih posle otišla na bolovanje jer sam skoro saznala da sam trudna. Gazdarica je bila neprijatno iznenađena i odmah mi je rekla da nema nameru da mi plaća porodiljsko. Rekla sam joj da ću sama da platim, da nema problema, samo da trudničko bolovanje bude u redu, to mi je važno, ipak to ide na teret države, ništa je ne bi oštetilo.
Trenutno sam na produženom porodiljskom bolovanju, radi posebne nege deteta. Da li, u slučaju da mi firma ode u stečaj, i dalje primam naknadu za porodiljsko 100 odsto dok se ne završi porodiljsko ili automatski moram na biro i kolika je novčana naknada sa biroa u tom slučaju?
Zaposlena sam u predškolskoj ustanovi na određeno vreme i ugovor mi ističe 7. jula, do kada mi je otvoreno i porodiljsko bolovanje. Iz firme su mi rekli da nakon toga imam godišnji odmor, a zatim sledi otkaz. Ponovo sam trudna i zanima me da li mogu da odem ponovo na trudničko u toku godišnjeg odmora ili nakon završetka godišnjeg odmora. Da li imaju prava da mi daju otkaz u toku godišnjeg odmora?
Bolovanje radi nege deteta traje mi do 1. jula 2015. godine. Zanima me da li imam pravo na produženo bolovanje radi posebne nege deteta (sumnja da dete ima veoma redak sindrom, a ispitivanja su u toku) jer otac deteta nije u radnom odnosu, već je osiguran kao poljoprivrednik? Ukoliko imam pravo, koji zakon i pravilnik reguliše isto.
Na porodiljskom sam bolovanju za treće dete. Moja firma je u blokadi od januara ove godine, a moja peta plata kasni. Novac za doprinose je otišao na račun firme, a s tim parama je plaćena roba i tako je nastao čitav problem. U opštini nisu mogli da mi pomognu. Šta da radim?
Kroz par dana počinjem da radim u jednoj privatnoj firmi, ali prvih godinu dana ću biti na stručnoj praksi (program koji nudi NSZ),a nakon toga najverovatnije ostajem u toj firmi. Međutim, pre par meseci sam se udala i logično je da suprug i ja planiramo proširenje porodice i mene sada brine šta se dešava ako ja za vreme stručne prakse ostanem trudna i porodim se (što je vrlo moguće pošto praksa traje 12 meseci) ? Da li se ta praksa prekida i da li ću tako ugroziti ostanak u firmi?
Imam problem sa poslodavcem pa mi je potrebna informacija kako bih ga rešila. Radim kod poslodavca skoro godinu dana neprijavljena i nakon saznanja da sam u drugom stanju malo sam se raspitala i saznala da porodiljsko odsustvo od godinu dana ide na teret države a ne poslodavca. Predložila sam mu da me prijavi na sedam meseci kako bih imala uslov za punu platu u tom periodu a ja njemu da platim iznos doprinosa za taj period. Međutim, to se odlagalo iz meseca u mesec, pa me je prijavio tek 1.januara 2015.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 next last ukupno: 217 | prikazano: 1 - 10
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Pravno savetovalište

Potreban vam je pravni savet?


Pošaljite svoje pitanje na e-mail: redakcija@yumama.com, sa naznakom Pravno savetovalište.


Doc. dr Mario Reljanović, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, saradnik Centra za mame

Bojana Bogojević, Diplomirani pravnik, Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja, saradnik Centra za mame
Napomena: Odgovori su informativne prirode. Obratite pažnju na datum odgovora i imajte u vidu da je u međuvremenu moglo doći do promene propisa. Yumama ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na našem sajtu.

Recepti
Recept slika Začinjena ćuretina sa povrćem
Ovo ukusno meksičko jelo sa ćurećim belim mesom i povrćem možete poslužiti i u tortiljama!
Recept slika Obrok salata sa suvim smokvama
Aromatično, ukusno i zdravo jelo koje će ojačati vaš imunitet!
Recept slika Sočni pileći paprikaš s pavlakom
Ukusno jelo dodatno obogaćeno kiselom pavlakom, peršunom i paradajz-pireom u kome će uživati cela porodica!
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Autizam, genetički aspekt Kada je reč o autizmu i autističnom ponašanju često se može primetiti kod stručnih osoba (lekara, defektologa, psihologa) da vrlo heterogenu grupu...
  • Sterilitet, postoji rešenje Ako imate sledeće probleme: 1. Nema začeća, lekari kažu sve je u redu ali nemaju konkretan nalaz. Šalju Vas na dodatne analize, a Vi počinjete da...
Magazin MAMA novi broj!