PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
U iščekivanju svog trećeg deteta imala sam već 36 godina i lekar mi je preporučio da obavezno uradim amniocentezu. Iako je rezultat double testa bio ...
Naslovna > Vesti > Promo > Potencijal mezenhimalnih matičnih ćelija

Potencijal mezenhimalnih matičnih ćelija

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Potencijal mezenhimalnih matičnih ćelija Foto: Shutterstock

Mezenhimalne matične ćelije su značajan terapijski resurs. Ove ćelije se mogu naći u skoro svim postnatalnim organima i tkivima, ali su najpristupačnije u tkivu pupčane vrpce novorođenčeta.


Mezenhimalne matične ćelije ( MSCs) su multipotentne, samoobnavljajuće ćelije čija je glavna karakteristika imunomodulatorna sposobnost, sposobnost samoobnove i diferencijacije. Ove moćne ćelije su specifične u tome što primarno imaju funkciju u stvaranju ćelija koštanog tkiva (osteoblasta), ćelija hrskavice ( hodrocita) i ćelija masnog, odnosno adipoznog tkiva. Imajući ovo u vidu, nije iznenađujući potencijal matičnih ćelija tkiva pupčanika prilikom formiranja raznih ćelijskih struktura i shodno tome upotrebi istih u svrhu lečenja raznovrsnih oboljenja. U tom smislu, eksperimentalnim putem je dokazano da su mezenhimalne matične ćelije značajan terapijski resurs. Ove ćelije se mogu naći u skoro svim postnatalnim organima i tkivima.


Ipak, ono što je jako bitno u vezi sa ovim ćelijama je mesto izolacije. Najpristupačniji i najbolji izvor mezenhimalnih matičnih ćelija nalazi se u tkivu pupčane vrpce novorođenčeta kao i u mlečnim zubima dece. Interesovanje roditelja da sačuvaju matične ćelije iz krvi i tkiva pupčane vrpce novorodjenčeta iz dana u dan sve više dobija na značaju.


Muhamed Ali – spas od Parkinskonove bolesti leži u lečenju matičnim ćelijama

Prema podacima američkog Udruženja obolelih od Parkinsonove bolesti, trenutno sa ovom bolešću u Sjedinjenim Američkim Državama živi oko milion stanovnika.
Bokserski šampion, Muhamed Ali, je jedan od  milion obolelih. Rasheda Ali, jedna od njegovih ćerki, aktivno učestvuje u očevoj svakodnevnoj borbi za izlečenje, tražeći spas u tretmanu matičnim ćelijama.

 

"Prvi znaci očeve bolesti pojavili su se za vreme jedne od njegovih poslednjih borbi 1981. godine. U to vreme, nismo imali nikakve informacije o lečenju Parkinsonove bolesti matičnim ćelijama. Bili smo primorani da posmatramo kako se njegovo stanje pogoršava iz godine u godinu, bez ikakve mogućnosti da mu pomognemo", izjavila je Rasheda u jednom intervjuu.

 

Danas u pokušaju da pomogne izlečenju svog oca Rasheda sarađuje sa kompanijom BrainStorm Cell Therapeutics koja vrši eksperimente na obolelima od Amiotrofične Lateralne Skleroze , teškog neurološkog oboljenja koje nastaje usled degeneracije nervih ćelija, odnosno neurona.


"Svedoci smo neverovatnih rezultata pri lečenju neurodegenerativnih bolesti koje važe za progresivne bolesti sa slabom mogućnošću izlečenja. To nam uliva nadu da će i ostale bolesti sličnog porekla poput multipleskleroze i Parkinsonove bolesti uskoro biti delimično ili potpuno izlečive upotrebom matičnih ćelija. Pre trideset godina smo bili nemoćni, a danas tretmani matičnim ćelijama pružaju nadu, najbitniju stvar za obolele", izjavila je Rasheda tom prilikom.

 

S obzirom da je potencijal mezenhimalnih matičnih ćelija koje se dobijaju iz tkiva pupčanika izuzetno značajan za veliki broj terapijskih primena, u toku je procedura i čeka se odobrenje Ministarstva zdravlja za uzimanje i skladištenje pupčanog tkiva. Future Health Biobank će nakon odobrenja početi sa ovom procedurom i u našoj zemlji.

Misija Future Health Biobank
Future Health Biobank je vodeća evropska banka matičnih ćelija. Naša razgranata mreža u preko 50 zemalja sveta daje mogućnost klijentima da iskoriste priliku i sačuvaju matične ćelije iz svih dostupnih izvora (krvi i tkiva pupčanika, mlečnih zubića, periferne krvi, masnog tkiva).


U želji da svojim klijentima omogući čuvanje matičnih ćelija, bitnog resursa za buduće zdravlje njihovih porodica, Future Health Biobank u Srbiji će nakon dobijanja dozvole Ministarstva zdravlja za uzorkovanje tkiva početi sa ovom procedurom i u našoj zemlji. Pored skladištenja krvi iz pupčane vrpce, bogate hematopoetskim matičnim ćelijama, čuvanje tkiva bogatog mezenhimalnim matičnim ćelijama daje dvostruku sigurnost roditeljima za očuvanje zdravlja njihovog potomstva.


Oceni članak
0
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Čuveni srpski maneken prvi put u domaćoj reklami
Andrija Bikić, zaštitno lice najprestižnijih svetskih modnih brendova, premijerno je u Srbiji stao pred kamere za potrebe nove Grand Aroma kampanje.
Lino predstava za decu na zatvaranju "Trga otvorenog srca"
Ovogodišnji Trg otvorenog srca završen je proteklog vikenda predstavom za decu “Džek i Mili” kojom je kompanija Podravka Srbija obradovala sve posetioce završnog dana manifestacije.
Izdavačka kuća "Legenda": knjige za sve i za svakoga
Čačanska "Legenda" je u izdavaštvu već 17 godina, tokom kojih je sarađivala sa velikim brojem istaknutih domaćih autora u zemlji i inostranstvu.

Prijavite se ne feed komentara Komentara (1 poslato):

Tamara 21/05/2012 08:45:09
Poucno! Maticne celije iz pupcanika lece i druge bolesti ukljucujuci i dijabetes tipa 1. U svetu se na tome mnogo ozbiljnije radi. Nadam se da ce i kod nas ljudi shvatiti koliko je vazno ostaviti maticne celije.
Palac gore Palac dole
0
ukupno: 1 | prikazano: 1 - 1

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Odvikavanje od pelena
Kada ste dete prvi put stavili na nošu?
Biobanka za čuvanje matičnih ćelija iz San Marina, otvorila je svoje predstavništvo u Beogradu.
Nakon donošenja odluke da sačuvaju matične ćelije iz pupčanika svog deteta, roditelji bi trebalo da se dobro informišu prilikom odabira banke u koju će deponovati ovaj vredan materijal.
Direktor Specijalne bolnice za veštačku oplodnju u Leskovcu, prof. dr Miodrag Stojković, smatra da bi otvaranje banke matičnih ćelija u Srbiji pojeftinilo i olakšalo čuvanje i primenu ovog genetskog materijala.
Novootkrivene matične ćelije u mozgu odraslih osoba mogu da se multipliciraju i formiraju različite tipove ćelija, kao i nove moždane ćelije, što predstavlja nadu za razvijanje nove metode za uspešniji oporavak i lečenje bolesti i povreda u mozgu.
Čuvanje matičnih ćelija u Srbiji može biti besplatno za roditelje kojima je neko od članova porodice oboleo od leukemije, anemije, imunodeficijencije ili metaboličkih bolesti. Ovu uslugu omogućava najveća privatna banka u Srbiji.
Recepti
Recept slika Hleb sa bundevom
Pročitajte recept i napravite sami ukusan i zdrav hleb od bundeve!
Recept slika Princes krofne
Postoje mnogi recepti za ove lepe krofnice, a ovaj je svakako jedan od najboljih...
Recept slika Gulaš s povrćem
Uz gulaš s povrćem možete poslužiti kuvanu testeninu, pirinač ili pire krompir.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Neo-penotran forte jeste li ga koristile I u kom mesecu? kakva su vasa iskustva? meni je prepisan u 4.m, zbog sekreta grupe 6...
  • Opadanje kose u trudnoci Meni je kosa pocela vidno vise da opada vec u 9. nedelji trudnoce. Primecivala sam mnogo vise dlaka na jastuku, u kadi iza sebe, u lavabou posle...
  • porodiliste u Kragujevcu - iskustva posle renoviranja Zdravo svima, I bolje vas nasla na forumu. :) kao I vecina 'forumasica', I ja sam zapocela svoje trudnicko putesestvije... jeste da do porodjaja...
Magazin MAMA novi broj!