Zaoslena sam od 10-og oktobra ove godine, trudna sam i planiram da otvorim bolovanje, pa me zanima da li je potrebno da budem prijavljena sest meseci da bi dobijala 100% zarade ili moze i posle tri, posto mi je 10-og januara tri meseca?
Zaoslena sam od 10-og oktobra ove godine, trudna sam i planiram da otvorim bolovanje, pa me zanima da li je potrebno da budem prijavljena sest meseci da bi dobijala 100% zarade ili moze i posle tri, posto mi je 10-og januara tri meseca?
Iskrice, morate da budete u radnom odnosu neprekidno 6 meseci i jedan dan pre otvaranja porodiljskog bolovanja kako bi ostvarili pravo na 100% naknade zarade. Novina je sto postoji u pripremi, odnosno trenutno je na Javnoj raspravi novi Zakon o finansijskoj podrsci porodici sa decom, po kome vise nece biti bitno koliko ste dugo u radnom odnosu, vec ce se vasa naknada zarade utvrditi tako sto se sabiraju osnovice na koje su uplaceni doprinosi ( koliko god meseci da ste radili ) a onda se taj broj deli sa 18. Tako utvrdjena naknada zarade isplacuje se za vreme porodiljskog odsustva.
U Ministarstvu ocekuju da ovaj novi zakon pocne da se primenjuje od 01. februara 2016. godine.
Korisno za pročitati: http://ljepotica.si/budi-majka/trudnoca-i-posao/
Odlican blog, ima dosta interesantnih stvari za procitati.
Ok hvala da li je poceo taj zakon? a zanima me da li dobijam minimalac ako je manje od sest meseci?
Hvala a jel poceo taj zakon da se primenjuje?
Da li znate da li se nesto menjalo sa isplatom trudnickog do 30 dana. Ja sam otvorila trudnicko 6. aprila 2016. god. i ovog meseca mi je legla plata 6. i 21. maja kao i ostalima ali umanjena. Kada sam pozvala racunovodstvo da pitam zasto je tako, rekli su mi da je to 65 posto a da cu 35 posto dobiti kasnije. Sada sam zbunjena jer znam da do 30 dana isplacuje firma 100 posto odjednom, tako sam i ja primila 2014. godine u prvoj trudnoci, zasto bi sada primila samo 65 posto? Inace, radim u drzavnoj firmi.