+ Reply to Thread
Prikazivanje rezultata 1 do 2 od 2

Tema: Kada je najbolje zatrudneti?

 1. #1
  Junior Member
  Datum pristupanja
  May 2012
  Posts
  18

  Kada je najbolje zatrudneti?

  Sa genetske tačke gledišta, ne postoji precizan vremenski period kada je najbolje zatrudneti. Generalno, što mlađe to bolje, jer su greške (mutacije) jajne ćelije, pa i spermatozoida, sa starenjem verovatnije. Međutim, sa genetskog aspekta postoje dva slučaja:
  I Ako je u porodici (užoj familiji) sve normalno i ne postoji rizik za potomstvo, onda zatrudnjivanje do tridesete godine života žene je bez rizika, sve je u redu i ne treba ništa preduzimati, osim redovnih lekarskih pregleda (ultrazvuk) - eventualno ako se uvuče sumnja uraditi analize iz krvi majke. Posle tridesete, obavezno uraditi analize iz krvi majke. Ako su rezultati u redu ne preduzimati ništa, u suprotnom uraditi genetsko savetovanje, utvrditi mogući tip greške i zajedno sa stručnim timom, razmotriti amniocentezu ili biopsiju horionskih resica.
  II Ako u porodici (užoj familiji) postoji rizik (bolestan član, učestali spontani, mrtvorođena beba), tada je i pre tridesete godine života trudnice, obavezno osim redovnih ultrazvučnih pregleda, uraditi i analize iz krvi majke. Ako su ultrazvuk i rezultati analize iz krvi majke u redu, ne treba preduzimati ništa. U suprotnom, uraditi genetsko savetovanje, utvrditi mogući tip greške i zajedno sa stručnim timom, razmotriti amniocentezu ili biopsiju horionskih resica.
  Prof. dr Lj. Mihajlović
  Last edited by Genetika; 12-04-2013 at 18:20. Razlog: greške

 2. #2
  Junior Member
  Datum pristupanja
  Apr 2014
  Posts
  3

  Red face Treci carski rez

  Da li je rizik treci carski rez

+ Reply to Thread

Tags for this Thread

Dozvole postovanja

 • Vi ne možete postovati nove Teme
 • Vi ne možete postovati odgovore
 • Vi ne možete postavljati attachmente
 • Vi ne možete editovati svoje postove