E, ja moram nesto da dodam ovde. Dok sam imala praksu u Sokobanjskoj, na decijem odeljenju (ja sam fizioterapeut, ali trenutno sam na spec. za fizijatra, ako Bog da) dva najcesca problema sa kojim su nam bebice dolazile jesu torticollis (krivosija se kod nas narodski kaze, to je kad detetu, da kazemo, visi glava u jednu stranu, levo ili desno) i drugi problem koji je daleko komplikovaniji i teze moze da se sredi, sta vise ako se na vreme neuoci, neizleciv je i moze dete da ostane invalid. To je problem sa kicmicom, zbog preranog sedenja beba. Prsljenovi se suzbiju od tezine...necu da detaljisem, da vas nezaplasim. Bebe nisu toliko svesna bica kao odrasli. Nemozete ocekivati od njih veliku moc rasudjivanja. Bebe nemaju pojma da li su spremne na nesto ili ne. Ali to neznaci da nece probati nesto da urade. Tako je sa podizanjem. Pogotovu ako bebac ima malo pojacan tonus (to su one bebe za koje se kaze da su cvrsce i jace...sto je cista glupost, povisen tonus MORA da se vezba i leci. Moj Vlada ga ima, stalno vezbam sa njim, ali baba me stalno mraci kako je on samo JAK...nepostoje jace ili slabije bebe, bar ne u muskularnom smislu te reci. Samo bebe sa normalnim, povisenim ili snizenim tonusom. NARAVNO da moze tonus sam od sebe da se sredi, ALI i nemora. Dakle, sanse su 60:40 da ce se kod vase bebe tonus sam normalizovati, ali zasto rizikovati? Jer ako nespada u tih 60 posto, kasnije u pubertetu posledice su neizlecive. Ovo vam najiskrenije kazem, stvarno nezelim nikoga da zaplasim. Nezelim nijednu od vas da vidim iz bilo kog razloga osim eto radi druzenja, kao sto vidjam Barbaru na Tasu

Beba ce se podizati, radice svojevrsne nagonske trbusnjake. Ponavljam, pogotovu ako je malo "cvrsca", to ce biti jako naglaseno. Moj Vlada od treceg meseca se podize na 45stepeni. Ne, tacnije od kraja drugog. Jer mu je tonus jak, malo povisen. Ali to su misici. A kicma je nesto drugo. Kosti bebe mladje od sest meseci su isuvise mekane i krhke. Sa sest meseci tek pocinju da ocvrscuju. Iz tog razloga treba pricekati da samostalno sedi. A to samostalno to se odnosi na voljno, samostalno sedenje a ne kad ga vi ubacite u taj polozaj kad je u kolicima, u krilu ili hranilici. To naravno da mozete i trebate da radite, kako bi pripremale bebu za sedenje. Ali da ga\je pustate da sama sedi pre bar sedam meseci moze zaista ali ZAISTA da napravi ozbiljne neizlecive probleme kasnije. Naravno, nemora da znaci, vi sigurno znate puno dece koja su ranije sedela i nisu imala problema, ali opet kazem, zasto rizikovati? Mozda je bas vasa beba jedna od onih 40 posto sa sporijim sazrevanjem kostiju? A to je nesto sto se u prvih 6 meseci nevidi. Imajte to u vidu
IZVINJAVAM SE AKO SAM NEKOG PREPALA ILI AKO SAM PRESIROKO PISALA, SAMO NEZELIM DA PROLAZITE KROZ NEPOTREBNE PROBLEME.