PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  "Da, Pinokio, nasmeši se Plava Vila,"Đepetu je potreban sin. Zato sam ti poklonila život." "Pa onda sam ja pravi dečak!", povika Pinokio. "Ne", odgovori setno Plava Vila. ...
Naslovna > Dete > Zdravlje > Zašto dete boli stomak

Zašto dete boli stomak

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Zašto dete boli stomak

Iako većina roditelja strahuje od zapaljenja slepog creva, to zaista nije najčešći uzrok bola u trbuhu kod dece. Kada bismo nabrajali i objašnjavali sve razloge bolova u trbuhu kod mališana, mogli bismo da popunimo celu sekciju posvećenu zdravlju. Zato ćemo se zadržati na najčešćim, ujedno i najvažnijim razlozima.


Bezazleni bolovi

Većina dece ima bezazlene bolove u trbuhu. Radi se o bolovima koji se obično javljaju u "napadima", prilično su jaki, imaju "probadajući"  karakter, a dete obično nije u stanju da lokalizuje mesto u stomačiću koje najviše boli. Uglavnom je veoma uznemireno, a plač je čest pratilac ovih bolova. Sve to ne traje dugo, obično ne duže od nekoliko minuta. Kada bolovi prođu, detetovo stanje se naglo popravlja. Ono postaje živahno, raspoloženo, a posle samo nekoliko minuta izgleda kao da se ništa nije događalo.


Obično se sve ponavlja nekoliko puta, ali se ne javljaju dodatni problemi, pa se dete lepo oporavi i bez pomoći lekara. Ovaj fini obrt - brzi odlazak neprijatnih bolova je jedna od karakteristika bezazlenih (funkcionalnih) bolova u trbuhu.


Precizan uzrok ove vrste bolova nije do kraja razjašnjen, ali postoje situacije kada ih možemo očekivati:


Virusi koji napadaju disajne organe (respiratorni virusi) vole da "udare" i na stomačić i creva deteta. Većina male dece ima stomačne ili crevne tegobe tokom težih virusnih infekcija. Stomak (želudac) je direktna meta virusa, pa nastaje pravo virusno zapaljenje - gastritis. Zato dete gubi apetit, ponekad povraća, a često se žali na bolove u gornjem delu trbuha. Pored želudačne, i crevna sluzokoža može da bude mesto napada virusa, mada aktuelni virusi više vole da se razbaškare u limfnim čvorovima koji se nalaze u trbuhu deteta. Kao što postoje limfni čvorovi (žlezde) na vratu, i u unutrašnjosti trbuha se nalazi veliki broj limfnih "žlezda". Kada virus napadne limfni čvor, nastaje zapaljenje sa uvećanjem limfne žlezde. Veliki limfni čvor pritiska crevo, dovodi do suženja nekog njegovog dela, pa crevni sadržaj otežano prolazi kroz taj suženi segment. Zato se crevo muči da "pročisti" suženi deo, crevni rad se ubrzava, crevo se naizmenično skuplja (spazam) i opušta, a to veoma boli. Kada se crevni sadržaj protera, deo creva se opušta i bol prolazi kao rukom odnet. Ovo uvećanje limfnih čvorova u trbuhu (stručno se naziva mezenterijalni limfadenitis) je relativno čest pratilac brojnih infekcija disajnih organa. Nije privilegija virusa, već se javlja i u sklopu bakterijskih infekcija. Zato nije retkost da se dete žali na bolove u trbuhu kada, na primer, ima streptokoknu anginu.


Treba istaći da jedan broj dece zaista ima bolove u trbuhu, iako nema pravog organskog razloga za to. Kod starije dece, naročito u predpubertetskom i pubertetskom dobu, bolovi u trbuhu mogu biti uzrokovani burnim promenama u psihološkom profilu. Ne ulazeći u prirodu problema koji se mogu stvoriti u njihovoj psihi, deca veoma često proživljavaju konflikte sa okolinom kroz različite "bolove". Uz glavobolju i grudobolju, bolovi u trbuhu su najčešće mesto gde se projektuju problemi koje dete proživljava. Nekada je to način da se skrene pažnja na sebe, a inteligentna deca brzo nauče da manipulišu osećanjima roditelja koji su zabrinuti za "ozbiljne" bolove u stomaku. I ovi bolovi spadaju u funkcionalne (znači bezazlene), i prolaze kada se reši psihički problem koji muči dete.


Ipak, postoje bolovi u trbuhu kod dece koja nemaju ni znake bolesti, a ni psihološke probleme. I oni su bezazleni (funkcionalni) bolovi, a javljaju se periodično (recidivantne kolike), sa dužim intervalima bez ikakvih tegoba. Kada se dese, veoma su jaki, ali - srećom, brzo prolaze. Ako se takvo dete ispita, svi nalazi su uredni, ali dete i dalje povremeno boli stomak. Posle nekoliko meseci (ponekad posle par godina) bolovi nestaju, pa im ne treba pridavati veliki značaj. Važno je ohrabriti dete u tim trenucima i objasniti mu bezazlenu prirodu bolova, pa će ono lakše da prebrodi neprijatnost.


Bolovi uz proliv

Skoro uvek, kada dete ima proliv, ima i bolove u trbuhu. Razlog je veoma očigledan, jer je proliv i nastao zbog problema u crevima, što  se manifestuje prebrzim crevnim radom. Pojačana peristaltika (rad creva) je ujedno i bolna, jer se u zidu creva nalaze nervni završeci koji su zaduženi za prenos bolnih senzacija. I bolovi u sklopu proliva su prilično bezazleni, jer je njihov uzrok očigledan. Kada prođe proliv,  nestaje i bol u trbuhu.


Bolovi u trbuhu koji "traže" pregled hirurga

Trbuh je najčešće mesto u dečjem organizmu u koje zaviruje hirurg. Teško je naći nekog u familiji, među komšijama i prijateljima ko nije operisao "slepo crevo". Ova negativna popularnost zapaljenja slepog creva je i uzrok straha od hirurških oboljenja koja mogu da budu  uzrok bola u trbuhu.


Apendicitis - upala "slepog creva" je jedna od najčešćih hirurških bolesti koje uzrokuju bolove u trbuhu kod dece.

Iako se ovaj naziv - slepo crevo - prilično odomaćio, on je anatomski pogrešan (ali ćemo ga ipak koristiti). Naime, slepo crevo je veliki deo debelog creva, zapravo jedan kraj debelog creva koji se "slepo" završava. Na njemu se nalazi apendiks - crvuljak crevnog tkiva, koji izgleda i nema drugu funkciju nego da nekima pravi probleme u vidu zapaljenja. Ovaj deo creva je zaista beskoristan u funkcionalnom smislu, ali u njemu se nalazi dosta tkiva koje je podložno zapaljenju. Zato je apendiks deo creva koji se lako upali.

Bolest obično počinje povišenom telesnom temperaturom, mukom i povraćanjem. Veće dete prvo prijavi da ga stomačić boli u predelu pupka. Taj bol se potom seli u donji desni deo trbuha, i tada se najčešće pojačava. Ono što je prilično karakteristično je da dete za dan, dva prilično "kljokne". Naizmenično je razdražljivo i klonulo, neće da jede, jedva pije, a stomak polako postaje sve tvrđi. Ako pokušamo da pipnemo trbuh, dete oseća jak bol i brani se. Najveći broj dece sa apendicitisom nema proliv, već obično zatvor. Nije retko da je u početku stolica uobičajene konzistencije. Inače, ovo su karakteristične tegobe tipičnog zapaljenja slepog creva.

Treba imati u vidu da jedan broj mališana ima netipičan oblik bolesti, kada se slepo crevo ne nalazi na uobičajenom mestu. Tada se i tegobe razlikuju od tipičnih.


Druge hirurške bolesti. I druge, brojne hirurške bolesti mogu da budu uzrok veoma jakih bolova u trbuhu. Ipak, za skoro sve je karakteristično da se bol progresivno pojačava, opšte stanje deteta biva izrazito loše, a dete sve slabije jede i pije.

Postoje i neki retki, ali opasni uzroci bola u stomačiću kod dece. Na primer, bolesti metabolizma (porfirije), ili poremećaji žlezda sa unutrašnjim lučenjem (dijabetes). Ipak, ove bolesti prouzrokuju i druge tegobe, koje odvode dete kod lekara.


U situacijama kada dete izgleda dobro, raspoloženo i nema visoku temperaturu - treba sačekati da se vidi dalji tok bolesti. Kad prođe nekoliko sati, biće daleko jasnije o kakvom problemu se radi. Tada će roditelji, ali i lekar imati više dragocenih informacija.


Trbuh nema prozor pa da se vidi šta se unutra zbiva, zato je važno pratiti dete i blagovremeno konsultovati lekara. Nekada je neophodno da se dete pregleda više puta za dan, dva. A često se rade i rutinske laboratorijske analize (krvna slika i pregled mokraće) koje pomažu u postavljanju prave dijagnoze.

Većina dece sa bolovima u stomačiću ne završi kod hirurga, ali je potrebno biti strpljiv i pažljiv u praćenju deteta. Naravno, uz stručnu pomoć lekara. Čak i kada se čini da je sve u redu, a mame i tate strepe za dete, treba bar porazgovarati sa pedijatrom. On će umiriti uplašene roditelje i proceniti da li je neophodno da se obavi pregled.Kada se brzo mora kod lekara?

Prvo i najvažnije je da roditelji razumeju da nisu svi bolovi u trbuhu opasni. Ipak, ima situacija koje traže brzu reakciju:


Ako dete ima visoku temperaturu, bolovi idu u naletima koji su sve češći i duži, a pritom dete izgleda sve gore - odmah se treba javiti lekaru.


Ukoliko dete stalno povraća, ne uzima tečnost (ili odmah povrati po uzimanju nekog napitka) - treba obaviti pregled.


Sve vrste bolova u trbuhu koje "idu" sa izrazito lošim stanjem deteta (klonulo, malaksalo, teško se budi...) - treba ozbiljno shvatiti i potražiti pomoć što pre.


Ass. dr Goran Vukomanović


Oceni članak
4.47
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak
Polenska alergija kod dece: Prevencija, simptomi i lečenje
Napadi kijanja, svrab u nosu, vodenasta sekrecija iz nosa, svrab u očima, ždrelu, uhu ili nepcu su samo od neki od simptoma polenske alergije, koja je jedna od najčešćih bolesti kod školske dece.
Praktični saveti: Kako da zaštitite decu od virusa i bakterija
Bilo da su u školskom ili drugom okruženju, deca su često izložena različitim virusima. Pogledajte 10 odličnih saveta kako da ih što bolje zaštite.
Ishrana dece: Kako da smanjite unos šećera
Nutricionistkinja i mama dvoje mališana Seli Kuzemčak smatra da ni u čemu ne treba preterivati, pa tako ni u unosu šećera. Pročitajte njene savete...
Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (11 poslato):

dragana 04/10/2011 19:26:36
moje dete ima problem sa zatvorom od rodjenja,sada ima 4-ri godine i ne pomaze mu nista ni od sirupa,cepica,cajeva...Jednostavno se boji da kaki i zadrzava po nekoliko dana.Neznam vise sta da radim
Palac gore Palac dole
0
irena 20/01/2012 23:11:59
moja beba ima 10 mes vec neko vreme ne moze lepo da zaspi, i kad zaspi grci nogice i stenje. ne znam u cemu je problem, od hrane ne uvodimo novine iz tog razloga, inace joss uvek doji, cak po nekad sad i u toku dana
Palac gore Palac dole
-1
Biljana Pesic 24/04/2012 06:43:22
Moj sin (10 g.) vec duze vreme se zali na bolove u stomaku koji nisu svakodnevni vec povremeni, javljaju se u jutarnjim casovima uvek. Radili smo sve analize krvi, urina , stolice i uz abdomena pa cak i nutritivne alergene , rezultati su svi odlicni i nista nije pokazalo na uzrok bola u stomaku . Molim za savet sta da dalje radimo i gde da se javimo za pomoc.Hvala
Palac gore Palac dole
-19
andjela 04/01/2014 22:40:46
Mene vec neko vreme boli stomak,nzm Sta da radim da mi bude bolje?!
Palac gore Palac dole
-3
jovana 04/02/2014 18:47:34
Imam sina od 4 godine ne kaki po 6-7 dana sve smo probali i cajeve i sirupe al nista nepomaze bukvalno kad ima nagon da kaki istrpi i nece da kaki, u vrticu nema sanse da kaki trpi i tamo ma bukvalno gde god da je trpi i tako odlaze. Molim vas ako postoji neko resenje recite mi. Hvala
Palac gore Palac dole
-4
mirjana 13/05/2014 20:44:09
imam decaka od 5g.3-4 puta mesecno se desava da uvece kada zaspi pocne da kaslje I zatim povraca I zatim se kasalj smiri,analize krvne slike I mokrace su u redu kao I bris grla I nosa,kao I ultrazvik abdomena,internista nam je rekao da bi to mogao biti problem sa zatvaranjem sfinktera izmedju zeluca I jednjaka I da mu se vraca sadrzaj I da ga to iritira,zanima me da li treba da se uradi jos neki pregled I koja je terapija
Palac gore Palac dole
-4
Srdjan 26/06/2014 08:32:33
imam 15 godina i 1 nedeljno imam jake bolove koji traju oko 15 min.
Da li mozete da mi kazete neko resenje? hvala unapred :)
Palac gore Palac dole
-1
Yumama 26/06/2014 14:48:50
Dragi Srđane,

Obavezno kaži roditeljima šta ti se dešava jer bi trebalo da te što pre pregleda lekar. Šaljemo ti veeeeliki pozdrav!
Palac gore Palac dole
0
Jelena 03/07/2014 21:23:59
Imam sincica koji ima 5 godina. Vec godinu dve mu se javljaju bolovi u stomaku praceni po nekad povracanjem ali sve to brzo prodje. Nekad je dovoljno da legne i da skupi nogie i prestane ga a nekad mora i da povrati i onda ga tek smiri. Isli smo kod pedijatra on nas je uputio kod decijeg hirurga koji nam je posle pregleda rekao da je dete zdravo i da nema nikakvih problema. I kad je bio mali nikad se nije zalio na bolove u stomaku za vreme voznje u kolima sad i taj problem imamo. Da li neko moze da mi pomogne u vezi sa nasim problemom? Veliko hvala
Palac gore Palac dole
-4
Stefan 23/09/2014 17:49:50
Mene stomak boli ne svakog dana,nego na jedno 3,4 meseca ali kad me boli onda taj bol traje 3,4 dana, i ne znam sta da radim,molim za savet ili pomoc,Hvala.?
Palac gore Palac dole
-2
1 2 next ukupno: 11 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Hiršprungova bolest je urođena bolest u kojoj postoji poremećena oživčenost zida debelog creva u jednom segmentu.
Dosadni komarci retko prave ozbiljnije probleme, ali postoje situacije kada njihov "ujed" može da ugrozi dete.
Recepti
Recept slika Bal­kan­ska sa­la­ta
Osvežavajuća salata sa ovčijim sirom i svežim povrćem
Recept slika Doboš torta
Bakin recept za jednu od najomiljenijih poslastica i straih i mladih sladokusaca.
Recept slika Slatka zimnica: Kandirani đumbir
Ova ukusna i zdrava poslastica ulepšaće ukus vaših kolača, keksića, kompota…
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Uskrs / Vaskrs Prošao je katolički stoga kasnim i s čestitkom, ali za članove pravoslavne vjeroispovjesti imam vremena :cool: *Hristos Vaskrs!* Kako ste ga...
  • Bojanke za decu Ako vasa deca koriste telefone i tablete za igrice, evo aplikacije koja ce im se svideti. Macke Bojanka je aplikacija za Android, Windows i iOS...
  • utjecaj stresa na zacece Suprug i ja pokusavamo da zatrudnimo vec dvije godine Ginekolog je rekao da imam malu cistu ali da to ne sprecava trudnocu. Zivim u istoj kuci sa...
Yumama Google Play