PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  Kada si zadnji put izgovorila "volim te"? Djeca i muž se ne računaju. Pitam te, kada si to zadnji put rekla sebi? Jutros? Kad si ...
Naslovna > Dete > Zdravlje > Urastanje nokta

Urastanje nokta

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Urastanje nokta
 

Pojam uraslog nokta podrazumeva da slobodna ivica nokta, najčešće ugao nokatne ploče koju režemo i njena bočna ivica urastaju u kožu i potkožno tkivo i time stvaraju probleme. Rana, koja je u ovom slučaju izazvana noktom, podložna je bakterijama kojih na tom mestu ima mnogo, pa lako dolazi do infekcije.

 

Urastao nokat se uglavnom javlja na nožnim prstima, i to na palcu, ali je interesantno da može da se vidi i na rukama. Ass. mr sci med. dr Radoje Simić, pedijatrijski plastični hirurg, načelnik službe za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta «Dr Vukan Čupić», u svojoj praksi je imao i slučajeve novorođenčadi kojima je operisao urastao nokat!

 

- Problem uraslog nokta se najčešće dešava kod starijih ljudi, ali i kod dece i adolescenata. Ne zna se pravi razlog nastanka, mada se misli da postoje određeni faktori kao predisponirajući.

Smatra se, na primer, da nepravilno sečenje noktiju dovodi do ovog problema. Ako se seče izuzetno kratko, to dozvoljava noktu da u rastu potencijalno uraste u kožu, pogotovo ako je predisponiran zakrivljenom nokatnom pločom.  

 

Postoje li još neki uzročnici ove pojave?

- Urastao nokat se događa i kod osoba koje imaju pojačano znojenje, a kod dece se to vezuje za stalno nošenje patika. Tamo gde je znoj, ima i više vlage, što dovodi do razmekšanja kože. Omekšala, vlažna koža je podležna povredi i lakše puca, ranjavi se. Bakterije, kojih ima najviše između prstiju, baš oko noktiju, ukoliko dođe do rane - izazivaju infekciju.

Nisu samo bakterije uzročnici infekcije, to mogu da budu i gljivice. Oni koji su skloni gljivičnim infekcijama, imaju veće izglede da im uraste nokat.

 

U kom uzrastu počinje da se javlja ovaj problem kod dece?

- Imao sam prilike da viđam bebe koje su još iz porodilišta dolazile sa crvenom kožom pored nokatne ploče. To su deca koja se rađaju sa viškom kože sa bočne strane palca. Pitanje je šta je uzrok u tako ranom uzrastu. Kod te dece je odmah posle rođenja dolazilo do infekcija, jer su pre toga bili u sterilnoj sredini - materici. 

Ovaj problem se češće javlja kod dece posle desete godine. Posebno su deca u pubertetu sklonija uraslom noktu, i to više muška. Verovatno je uzrok toga i odnos prema sopstvenom telu, jer devojke više pažnje posvećuju higijeni.

 

Da li zaobljavanje ivica prilikom sečenja nokta može da dovede do ovog problema?

- Ako se nokat ne seče ravno, već pokušava da se zaobli slobodna ivica ugla nokta - praktično se ostavlja jedan «trn» od nokta, koji kao i svaki trn može da izazove ranicu.

Ukoliko neko ima normalan oblik nokatne ploče, onda takav način sečenja ne smeta. Ali, ako se loše seče nokat, a nokatna ploča je zakrivljena, pa se još napravi povreda makazicama - već je napravljena rana, gde kreće začarani krug razvoja infekcije.

 

Kako se leči urastao nokat?

- U zavisnosti od stanja pacijenta. Kod nas se tradicionalno preporučuju kupke od hipermangana. Nekada se preporučuju samo tople kupke sa sapunom, jer topla voda omekšava kožu, a sapun je dezinficijens, čisti ranu. Međutim, nekad je potrebno mehaničko odvajanje kože od nokta, pošto se onda dozvoljava noktu da slobodno, a ne zakrivljeno raste. Mogu da se primene i antibiotske masti. Na koži su uglavnom prisutne stafilokoke, pa može da se primeni odgovarajuća mast.

 

Šta podrazumeva lečenje hirurškim putem?

- Nekada je dovoljno da se odstrani trn ili slobodni izraštaj, očisti granulaciono tkivo i nastavi sa previjanjima dva puta dnevno. Kod ozbiljnih operacija, mora da se odstrani deo nokatne ploče, najčešće onaj savijeni deo, ali i deo korena nokta, da vidljivi deo nokta ne bi ponovo urastao u kožu. Operacijom se odstranjuje i divlje meso, sve zavisno od dugotrajnosti infekcije. Rana se najčešće ušiva, ali nekad se ostavi da sama zarasta, što traje duže.

 

Koliko dugo traje oporavak nakon intervencije?

- Sedam do deset dana što se tiče zarastanja rane, ali se savetuje da se još nedelju do dve maksimalno primenjuju kupke hipermangana ili tople vode sa sapunom.

 

Zašto se urasli nokti javljaju i na rukama?

- Na rukama se javljaju po istim mehanizmima. Ali, pošto nemamo cipele - posebno ne špicaste, češće nastaju od deformiteta nokatne ploče, grickanja noktiju i nepravilnog sečenja. Od grickanja zanoktica može da se stvori gnojna infekcija pored korena nokta, koja je jako bolna, zato što se u malom prostoru javlja upala. Ako ne postoji mogućnost da se antibioticima reši upala - što često ne može, napravi se mali rez da bi se evakuisao gnoj, što je u tim situacijama spas za pacijenta.

 

Šta podrazumeva preventiva?

- Nošenje obuće uz pamučne čarape, kraći boravak u cipelama i patikama, pravilno rezanje noktiju - deo nokta koji raste treba rezati ravno. Kod bilo kakvih pojava crvenila ili bola, treba reagovati odmah - previjanjem ili kupkama. A tek ako ne bude bolje, dolazi u obzir operacija kao poslednja mera.

 

Kod onih koji često nose patike, poenta je u higijeni i reagovanju na vreme. Čim se pojavi bol i malo crvenilo, treba reagovati ćišćenjem, čime se problem u startu rešava. Ipak, ne treba preterivati sa higijenom, jer na našoj koži žive patogene i saprofitne - «normalne»  bakterije, u idealnom jedinstvu.

 

Hemijska terapija

U našoj zemlji se ne radi hemijsko odstranjivanje korena nokta, kao što se radi na Zapadu. Reč je o metodi tokom koje se koristi fenol ili  desetoprocentni natrijum hidroksid - koji svojim hemijskim dejstvom oštećuju koren nokta, odnosno ćelije koje svojim rastom stvaraju nokat. Nedostatak ove metode je što ne možemo da kontrolišemo kako smo uništili koren, kao što znamo kada radimo klasičnim hirurškim putem.

 

Izbegavati uzane cipele

Urastanje noktiju se češće dešava kod muških osoba. Kod mama, može da se javi u trudnoći, s obzirom da se javljaju otoci na nogama i problemi sa detaljnom higijenom noktiju. Problem se sporadično javlja, a uzroci su opet isti, samo što je kod trudnica taj problem podstaknut otocima stopala.

Uska obuća, posebno ona sa špicastim vrhom - koju žene vole, jeste predisponirajući faktor za urastao nokat. Prsti su skupljeni, pa je nokat prisiljen da rastom udara u okolnu kožu.

 

 


Oceni članak
4.35
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak
Kako otkriti da dete boluje od reumatskih bolesti
Kada su u pitanju reumatske bolesti, mališani ne osećaju bol, te je jako bitno blagovremeno prepoznavanje simptoma, ističe dr Gordana Sušić, sa Instituta za reumatologiju.
Razvoj dece: Nizak rast nije samo estetski problem
Kada treba posumnjati na problem niskog rasta i kako reagovati, objašnjava dr Radmila Kosić, potpredsednica udruženja osoba sa nedostatkom hormona rasta i niskim rastom HORAST.
Polenska alergija kod dece: Prevencija, simptomi i lečenje
Napadi kijanja, svrab u nosu, vodenasta sekrecija iz nosa, svrab u očima, ždrelu, uhu ili nepcu su samo od neki od simptoma polenske alergije, koja je jedna od najčešćih bolesti kod školske dece.
Inicijalizacija u toku...
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Svima nam se događa da prilikom lakiranja noktiju, posebno kada smo ograničeni vremenom (što mame uvek jesu), napravimo greške. Evo saveta kako da to brzo popravite...
Vrhove bebinih noktiju treba redovno podrezivati, da se beba njima ne bi izgrebala po licu.
Kako skratiti nokte novorođenčeta bez rizika od povreda saznajte uz pomoć nekoliko roditeljskih saveta i trikova.
Mali prsti i još manji nokti razlog su što, još uvek neiskusne, mame strahuju od povreda pri sečenju noktića kod bebe. Evo nekoliko saveta kako da ova "operacija" bude uspešna...
Popularni "frenč" već dugo ne izlazi iz mode! Ipak, kako biste njime ukrasiti nokte, ne morate posetiti kozmetički salon, već sami možete napraviti besprekoran manikir. Pogledajte kako.
Recepti
Recept slika Letnja krompir salata
Uživajte u ukusnoj salati od krompira, obogaćenoj krastavcima i rotkvicama, koja može biti hranljiv obrok ili bogat prilog jelu.
Recept slika Paška
Krem sa kandiranim voćem, mmm…
Recept slika Supa za male sportiste
Oduševite buduće šampione okrepljujućom supom sa testeninama u obliku loptica.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • usporen razvoj govora dragi roditelji. ne znam da li je ova tema vec pokrenuta ako jeste izvinjavam se. naime moj djecak H ima 4,5 godina. ne prica dovoljno za svoj...
Yumama Google Play