PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  "Da, Pinokio, nasmeši se Plava Vila,"Đepetu je potreban sin. Zato sam ti poklonila život." "Pa onda sam ja pravi dečak!", povika Pinokio. "Ne", odgovori setno Plava Vila. ...
Naslovna > Dete > Zdravlje > Urastanje nokta

Urastanje nokta

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Urastanje nokta
 

Pojam uraslog nokta podrazumeva da slobodna ivica nokta, najčešće ugao nokatne ploče koju režemo i njena bočna ivica urastaju u kožu i potkožno tkivo i time stvaraju probleme. Rana, koja je u ovom slučaju izazvana noktom, podložna je bakterijama kojih na tom mestu ima mnogo, pa lako dolazi do infekcije.

 

Urastao nokat se uglavnom javlja na nožnim prstima, i to na palcu, ali je interesantno da može da se vidi i na rukama. Ass. mr sci med. dr Radoje Simić, pedijatrijski plastični hirurg, načelnik službe za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta «Dr Vukan Čupić», u svojoj praksi je imao i slučajeve novorođenčadi kojima je operisao urastao nokat!

 

- Problem uraslog nokta se najčešće dešava kod starijih ljudi, ali i kod dece i adolescenata. Ne zna se pravi razlog nastanka, mada se misli da postoje određeni faktori kao predisponirajući.

Smatra se, na primer, da nepravilno sečenje noktiju dovodi do ovog problema. Ako se seče izuzetno kratko, to dozvoljava noktu da u rastu potencijalno uraste u kožu, pogotovo ako je predisponiran zakrivljenom nokatnom pločom.  

 

Postoje li još neki uzročnici ove pojave?

- Urastao nokat se događa i kod osoba koje imaju pojačano znojenje, a kod dece se to vezuje za stalno nošenje patika. Tamo gde je znoj, ima i više vlage, što dovodi do razmekšanja kože. Omekšala, vlažna koža je podležna povredi i lakše puca, ranjavi se. Bakterije, kojih ima najviše između prstiju, baš oko noktiju, ukoliko dođe do rane - izazivaju infekciju.

Nisu samo bakterije uzročnici infekcije, to mogu da budu i gljivice. Oni koji su skloni gljivičnim infekcijama, imaju veće izglede da im uraste nokat.

 

U kom uzrastu počinje da se javlja ovaj problem kod dece?

- Imao sam prilike da viđam bebe koje su još iz porodilišta dolazile sa crvenom kožom pored nokatne ploče. To su deca koja se rađaju sa viškom kože sa bočne strane palca. Pitanje je šta je uzrok u tako ranom uzrastu. Kod te dece je odmah posle rođenja dolazilo do infekcija, jer su pre toga bili u sterilnoj sredini - materici. 

Ovaj problem se češće javlja kod dece posle desete godine. Posebno su deca u pubertetu sklonija uraslom noktu, i to više muška. Verovatno je uzrok toga i odnos prema sopstvenom telu, jer devojke više pažnje posvećuju higijeni.

 

Da li zaobljavanje ivica prilikom sečenja nokta može da dovede do ovog problema?

- Ako se nokat ne seče ravno, već pokušava da se zaobli slobodna ivica ugla nokta - praktično se ostavlja jedan «trn» od nokta, koji kao i svaki trn može da izazove ranicu.

Ukoliko neko ima normalan oblik nokatne ploče, onda takav način sečenja ne smeta. Ali, ako se loše seče nokat, a nokatna ploča je zakrivljena, pa se još napravi povreda makazicama - već je napravljena rana, gde kreće začarani krug razvoja infekcije.

 

Kako se leči urastao nokat?

- U zavisnosti od stanja pacijenta. Kod nas se tradicionalno preporučuju kupke od hipermangana. Nekada se preporučuju samo tople kupke sa sapunom, jer topla voda omekšava kožu, a sapun je dezinficijens, čisti ranu. Međutim, nekad je potrebno mehaničko odvajanje kože od nokta, pošto se onda dozvoljava noktu da slobodno, a ne zakrivljeno raste. Mogu da se primene i antibiotske masti. Na koži su uglavnom prisutne stafilokoke, pa može da se primeni odgovarajuća mast.

 

Šta podrazumeva lečenje hirurškim putem?

- Nekada je dovoljno da se odstrani trn ili slobodni izraštaj, očisti granulaciono tkivo i nastavi sa previjanjima dva puta dnevno. Kod ozbiljnih operacija, mora da se odstrani deo nokatne ploče, najčešće onaj savijeni deo, ali i deo korena nokta, da vidljivi deo nokta ne bi ponovo urastao u kožu. Operacijom se odstranjuje i divlje meso, sve zavisno od dugotrajnosti infekcije. Rana se najčešće ušiva, ali nekad se ostavi da sama zarasta, što traje duže.

 

Koliko dugo traje oporavak nakon intervencije?

- Sedam do deset dana što se tiče zarastanja rane, ali se savetuje da se još nedelju do dve maksimalno primenjuju kupke hipermangana ili tople vode sa sapunom.

 

Zašto se urasli nokti javljaju i na rukama?

- Na rukama se javljaju po istim mehanizmima. Ali, pošto nemamo cipele - posebno ne špicaste, češće nastaju od deformiteta nokatne ploče, grickanja noktiju i nepravilnog sečenja. Od grickanja zanoktica može da se stvori gnojna infekcija pored korena nokta, koja je jako bolna, zato što se u malom prostoru javlja upala. Ako ne postoji mogućnost da se antibioticima reši upala - što često ne može, napravi se mali rez da bi se evakuisao gnoj, što je u tim situacijama spas za pacijenta.

 

Šta podrazumeva preventiva?

- Nošenje obuće uz pamučne čarape, kraći boravak u cipelama i patikama, pravilno rezanje noktiju - deo nokta koji raste treba rezati ravno. Kod bilo kakvih pojava crvenila ili bola, treba reagovati odmah - previjanjem ili kupkama. A tek ako ne bude bolje, dolazi u obzir operacija kao poslednja mera.

 

Kod onih koji često nose patike, poenta je u higijeni i reagovanju na vreme. Čim se pojavi bol i malo crvenilo, treba reagovati ćišćenjem, čime se problem u startu rešava. Ipak, ne treba preterivati sa higijenom, jer na našoj koži žive patogene i saprofitne - «normalne»  bakterije, u idealnom jedinstvu.

 

Hemijska terapija

U našoj zemlji se ne radi hemijsko odstranjivanje korena nokta, kao što se radi na Zapadu. Reč je o metodi tokom koje se koristi fenol ili  desetoprocentni natrijum hidroksid - koji svojim hemijskim dejstvom oštećuju koren nokta, odnosno ćelije koje svojim rastom stvaraju nokat. Nedostatak ove metode je što ne možemo da kontrolišemo kako smo uništili koren, kao što znamo kada radimo klasičnim hirurškim putem.

 

Izbegavati uzane cipele

Urastanje noktiju se češće dešava kod muških osoba. Kod mama, može da se javi u trudnoći, s obzirom da se javljaju otoci na nogama i problemi sa detaljnom higijenom noktiju. Problem se sporadično javlja, a uzroci su opet isti, samo što je kod trudnica taj problem podstaknut otocima stopala.

Uska obuća, posebno ona sa špicastim vrhom - koju žene vole, jeste predisponirajući faktor za urastao nokat. Prsti su skupljeni, pa je nokat prisiljen da rastom udara u okolnu kožu.

 

 


Oceni članak
4.35
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak
Polenska alergija kod dece: Prevencija, simptomi i lečenje
Napadi kijanja, svrab u nosu, vodenasta sekrecija iz nosa, svrab u očima, ždrelu, uhu ili nepcu su samo od neki od simptoma polenske alergije, koja je jedna od najčešćih bolesti kod školske dece.
Praktični saveti: Kako da zaštitite decu od virusa i bakterija
Bilo da su u školskom ili drugom okruženju, deca su često izložena različitim virusima. Pogledajte 10 odličnih saveta kako da ih što bolje zaštite.
Ishrana dece: Kako da smanjite unos šećera
Nutricionistkinja i mama dvoje mališana Seli Kuzemčak smatra da ni u čemu ne treba preterivati, pa tako ni u unosu šećera. Pročitajte njene savete...
Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (11 poslato):

bane 23/08/2011 18:24:08
Hirurga sam gledao da izbegnem po svaku cenu iako mi je urasli nokat napravio gnojnu infekciju zbog koje sam bio izuzetno nervozan i copav. Na preporuku kolege ipak sam izabrao pedikira odnosno pedikirku.intervencija je trajala skoro bezbolno 20 minuta a sa parenjem nogu oko 60 min.Nakon intervencije bio sam drugi covek i od srece poljubio pedikirku i masno je castio.
Od tada posecujem pedikira na tri meseca i uzivam.
Palac gore Palac dole
1
hies 30/10/2011 21:53:15
Urasta mi nokat i strasno boli.Kupio sam u apoteci hipermangan i posto nisam znao kako se koristi pravilno uzeo sam po pričama ljudi,od ušiju štapić i umočio u vodu i onda u hipermangan i poslije toga malo premazao po prstu.Kako mogu ukloniti hipermangan,ne moze da se ocisti nikako ? Postoji li ikakvo sredstvo ?
Palac gore Palac dole
0
edisa 12/02/2012 16:34:43
ja imam problem sa oba nokta na nogama. Poslije trudnoce to urastanje mi je zahvatilo 6 prsta i to skoro sa obje strane,kako su me prosli ni sama ne znam ali ova dva velika jos uvijek mi prave probleme,sad ce godinu ipo, operisala sam jedan ali mi se opet vratilo,izrasli su mi preko i sjecem ih ravno ali i dalje nista,mnogo mi krvare i gnoje nista nemogu da obujem.sta da radim?
Palac gore Palac dole
-2
nebojsa 17/09/2012 09:30:30
urastao mi je nokat na desnom palcu na nogi juce sam to jest 16 septembra imao intervenciju sekli su mi nokat i usili danas idem na kontrolu nadam se da ce mi biti dobro bolim se da mi na drugom palcu nece morati nista raditi na drugom me ne drugom palcu mi je isto malo kraci nokat nadam se da mi nece urasti..
Palac gore Palac dole
0
maja 31/10/2012 17:49:20
Moja cerka je isla na operaciju uraslog nokta,ona ima 13 god.Radili su joj u bolnici u lokalnoj anasteziji.Verujte sve je brzo i dobro proslo.Sutra dan smo isli na previjanje i to je proteklo u redu.Otidjite na operaciju samo pre toga sanirajte upalu ako je imate sa hemomicinom.Maja
Palac gore Palac dole
2
5552hzt 10/11/2012 15:28:02
meni urasta nokat a imam 10god
Palac gore Palac dole
0
Ana 06/12/2012 18:53:13
Operaciju nokta sam radila pre 2 ned.. Posle 2 previjanja, nokat je zagnojio, ocistili su mi ranu, i skinuli konce, i sada sam skinula i zavoj, ali dok hodam imam osecaj da me celo stopalo probada, nije to neki bol, ali je neprijatan osecaj, pa me zanima da li neko moze da mi objasni da li je to normalno, ili je opet doslo do nekog' problema?
Palac gore Palac dole
-1
nensi 17/08/2015 05:13:59
Ako neko hoce da smanji otok na uraslom noktu neka kupi hidrogen 3% i gentamicin mast. Gentamicin nek maze tri do cetiri puta dnevno ali pre toga treba da se denzifikuje sa hidrogenom...i obavezno dva do tri puta pranje nogu...meni ke to pomoglo jer je smanjilo otok i smanjilo je bolove...mom bratu su iscupali nokat i sad cekamo da mu izraste novi....
Palac gore Palac dole
-1
Mirjana 08/12/2015 21:34:03
Da li je bolela operacija?Pedikir mi je odstranio urasli deo nekto ali me sada muci meso.Ona kaze da je mozda ostao deo nokta.Pokusala je da mi odstrani ali nisam mogla da izdrzim,mnogo je bolele.Ne znam sta da radi :-(
Palac gore Palac dole
0
EDAR 29/02/2016 07:14:56
Ja danas idem na operaciju valjda ce sve proci kako treba strah je sve viae prisutniji od uboda igle za anesteziju pa na dalje. U svakom slucaju podelicu moje iskustvo sa vama posle zavrsene intervecije pozdtavvv
Palac gore Palac dole
0
1 2 next ukupno: 11 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Svima nam se događa da prilikom lakiranja noktiju, posebno kada smo ograničeni vremenom (što mame uvek jesu), napravimo greške. Evo saveta kako da to brzo popravite...
Vrhove bebinih noktiju treba redovno podrezivati, da se beba njima ne bi izgrebala po licu.
Kako skratiti nokte novorođenčeta bez rizika od povreda saznajte uz pomoć nekoliko roditeljskih saveta i trikova.
Mali prsti i još manji nokti razlog su što, još uvek neiskusne, mame strahuju od povreda pri sečenju noktića kod bebe. Evo nekoliko saveta kako da ova "operacija" bude uspešna...
Popularni "frenč" već dugo ne izlazi iz mode! Ipak, kako biste njime ukrasiti nokte, ne morate posetiti kozmetički salon, već sami možete napraviti besprekoran manikir. Pogledajte kako.
Recepti
Recept slika Sočne posne sarmice s orasima
Ukoliko pripremate jela za posnu slavu, ove sarme su idealne za vašu trpezu.
Recept slika Puding od čokolade i banana
Puding iz kesice zamenite domaćom poslasticom koju možete sami da napravite od namirnica koje uglavnom imate kod kuće. Evo recepta koji će vas sigurno oduševiti.
Recept slika Punjena ćurka
Mirisna i ukusna punjena ćurka naći će se na mnogim novogodišnjim trpezama. Evo jednog odličnog recepta!
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Bojanke za decu Ako vasa deca koriste telefone i tablete za igrice, evo aplikacije koja ce im se svideti. Macke Bojanka je aplikacija za Android, Windows i iOS...
  • utjecaj stresa na zacece Suprug i ja pokusavamo da zatrudnimo vec dvije godine Ginekolog je rekao da imam malu cistu ali da to ne sprecava trudnocu. Zivim u istoj kuci sa...
Yumama Google Play