PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
U iščekivanju svog trećeg deteta imala sam već 36 godina i lekar mi je preporučio da obavezno uradim amniocentezu. Iako je rezultat double testa bio ...
Naslovna > Dete > Zdravlje > Hiperaktivno, ili samo nemirno dete

Hiperaktivno, ili samo nemirno dete

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Hiperaktivno, ili samo nemirno dete

Prof. dr Svetomir Bojanin, dečji psihijatar, objasnio je kako roditelji mogu da razlikuju hiperaktivno od «samo» nemirnog deteta.

 

Kako se ponaša hiperaktivno dete?

- Ono je uznemireno dete, u čijem se nemiru ne vidi nikakav smisao. Pažnja mu je izrazito kratkotrajna. Sve što vidi, ono bi da dohvati, kada to dohvati, ono ga samo pogleda i ostavi. Ili ga, zbog brzine i nehata, sruši. U stanju je da neprestano prekida još nezavršenu aktivnost, da bi započelo neku sasvim novu, pa i nju napustilo nedovršenu, i tako redom... Svaki novi opažaj čini da ono ispruži ruku ili usmeri pažnju i ponašanje ka tome, tek da bi to novo bolje videlo, dodirnulo... i, to je sve. Hiperaktivno dete je, u stvari, rasute pažnje. Ono bi sve novo što vidi - da dodirne, privuče, sve što čuje - ono bi da vidi, zanemarujući pritom sve ono čime se trenutno bavi, ne povezujući to novo sa onim što već radi. Ta pažnja se pobuđuje bez ikakve selekcije ili skale vrednosti, koja bi nekim sadržajima davala prednost, a neke zanemarivala.

 

Uporedo sa rasipanjem i slabljenjem pažnje, pojačava se motorički nemir, koji se pažnjom i motiviše, i koji je prati. Za ovu decu je tipično da deluju neumorno, ne iscrpljujući se svojom jurnjavom... stalnom, neosmišljenom aktivnošću. Međutim, kada im se da zadatak da nešto osmišljeno rade, na primer, da marširaju kao vojnici, ili da crtaju nešto što zahteva preciznost pokreta i krajnju pažljivost, ona se zamore znatno pre druge dece. Zamara ih sopstveni voljni zahtev da svoju pažnju održavaju u istoj napetosti neko vreme, kao i to što nastoje da svoje pokrete vode organizovano, shodno cilju onoga što im je zadato.

 

Hiperaktivna deca zahtevaju posebno organizovan i usmeren program vođenja kroz vaspitavanje i obrazovanje. Svako dete treba «voditi» na način koji će zadovoljiti njegovu radoznalost, a koju uvek prati neposredna akcija. U tom smislu, potrebno je da zadaci što se pred dete stavljaju budu što kraći. Da ne zahtevaju predug voljni napor ovladavanja pažnjom i sopstvenom potrebom za pokretanjem tela. Detetu treba zadavati probleme koji mogu da se završe u određenom kraćem roku. Pritom, svaki zadatak mora da bude iz serije onih koje je već imalo i kojima je već ovladalo, što ga motiviše izgledima na uspeh u tom rešavanju.

 

Svako dete, pa i hiperaktivno, želi da bude uspešno, shodno merilima sredine, makar samo na tren, ako ne može i na neki duži rok, stalno. Kada ono ovlada određenom serijom problema, zadaju se nove serije zadataka, sa tek nešto težim zahtevima. Dete će «ući u pokušaj» da ih razrešava - a time i savlada, nauči, uvek sa više optimizma. A to je važno za svaki uspeh u upoznavanju tajni života i ovladavanju sopstvenim ophođenjima prema drugima.

 

To je put kojim svako dete, a posebno hiperaktivno, počinje da upija znanja i veštine ponašanja, već samim tim što počinje da voli takvog učitelja i da se sa njim identifikuje. Dakle, hiperaktivno dete ima usporen razvoj pažnje i povećanu potrebu za kretanjem - s tim što ni jedno, ni drugo ne odgovara uzrastu. Ima svoju dijagnozu, kao i metode prevencije i tretmana.

 

Kako se ponaša «samo» nemirno dete? 

- Nemirno dete je ono dete koje je uglavnom «zlatno», «fino»... ali koje roditelji obično prezaštićuju, pa ne nauči na vreme značenje reči ne i izraza to se ne može, kao realiteta u kome živimo i prema kome se odnosimo u našim planovima i aktivnostima. Takvo prezaštićivanje ometa sazrevanje deteta, što znači razvoj i odrastanje. Kada dete zna nešto da radi, ono to i želi. Znači, neophodno je da ga stalno podstičemo da nam nešto donese, pomogne, namesti, da uradi ono što ume - a što mu daje značaj pred samim sobom i u ostvarivanju doživljaja grupne pripadnosti u porodičnom krugu. To je od značaja za razvoj njegove ličnosti.

 

Dete od dve godine bi da dodirne i pomakne stvari, dete od tri godine već voli da se igra njima, da ih ređa, slaže. Dete od četiri godine bi već da crta... i tako redom. Njegovu radoznalost treba da vodimo iz teme u temu i pomažemo da ostvaruje doživljaj sebe kao nekog koji već ume «to i to». Uz to ga učimo da postoje ograničenja kojima se željene radnje obavljaju uspešnije, koje ponašanje čine lepšim, odnose sa drugima zrelijim.

 

Ukoliko dete ne zna za ograničenja - uvek shodno uzrastu, ako ne prepoznaje ograničenja, dakle - odlaganje neposrednih zadovoljenja, kao čar odrastanja i odraslosti, ono će da se ponaša «razgrađeno», nepromišljeno... ono će da liči na kliničku sliku hiperaktivnog ponašanja. Od takvog ponašanja će da ga razlikuje to što ume, kada naiđe na nešto što ga zanima, da odlaže svoja druga zadovoljstva i organizuje igru, napravi svoj mali kutak i nađe svoj mir.

 

Sva deca su po svojoj prirodi poslušna. Ona jedva čekaju da poslušaju svoje roditelje. Važno je voditi ih i vaspitavati - ne sa principima, nego sa razumevanjem, a to znači sa ljubavlju. Razumeti dete i omogućiti mu da razume nas, to je vrhunski ostvaren čin ljubavi. Nikako ne treba plašiti decu strogošću, jer poslušnost iz straha daje neki sasvim drugi kvalitet. 

 

Koje su razlike i sličnosti između hiperaktivnog i nemirnog deteta? 

- Hiperaktivno dete je zarobljeno u svojim nemirima. Ono se jednako ponaša i kada odemo u goste i kada gosti dođu kod nas. Uvek je onako kako se očekuje: eorganizovano i izvan atmosfere koja vlada u datoj situaciji.

 

Dete skladnog razvoja ima tu osobinu da uvek može da nas iznenadi neočekivanim ponašanjem. Sve zavisi od toga da li je ono sa roditeljima uspostavilo odnose u ljubavi ili odnose u strahu. Ili, bez ikakvih ustaljenih odnosa - kojih, u stvari, i nema, pa dete živi potpuno razmeđeno, bez jasnih roditeljskih zahteva usmerenih ka njemu. Osim doživljaja katastrofe kada ono napravi neke izgrede pred onima koji su za roditelje značajni ljudi, ili u situacijama koje su važne za njih. Deca prepoznaju takvu napetu atmosferu, kada se na njih ne obraća željena pažnja, ili kada izmaknu mogućnosti kontrole roditelja. Ili, kada je roditeljima nezgodno da oštrije reaguju prema svojoj deci - pa se, nekako odjednom, razgrade u ponašanju i u stanju su da rade sasvim - za njih detinjaste i besmislene stvari.

Dečja ponašanja su nekad, i u takvim situacijama, sasvim skladna sa njihovim uzrastom, naročito ako u datoj grupi zajedničenja među odraslima ima neko ko sa razumevanjem ostvari kontakt sa tom decom - odnosno, ko ume sa decom.

 

Zdravlje je uvek sloboda

Nestašno dete ume da bude samo. Ume da se zaigra gradeći i razgrađujući svoje kombinacije igračaka. Ume da se igra i sa drugima u tišini - u skladnom radovanju, u živahnosti akcija. Ono je slobodno u svojim načinima odnosa prema drugima i prema sebi. Zdravlje je uvek sloboda, a bolest je uvek sapetost i nesloboda.

 

Pomoć je potrebna

Roditelji najčešće ne mogu objektivno da procene ponašanje svog deteta. Ali, ako posumnjaju na postojanje problema, pomoć mogu da potraže od psihologa ili defektologa u školi, vrtiću, domu zdravlja ili Insitutu za mentalno zdravlje. Međutim, svaka sumnja na hiperaktivnost, ili već potvrđena dijagnoza, zahteva da se konsultuje najbliža služba za mentalno zdravlje.

 

Posle kompletne obrade od strane tima stručnjaka i postavljanja dijagnoze, potreban je rad stručnjaka defektologa - koji je stručan da primeni terapije pokretom, kojom se pomaže stabilizovanje pažnje i ovladavanja deteta sopstvenim pokretima, kao i redovne posete kod psihijatra za razvojno doba - radi eventualne medikamentne terapije i rada sa porodicom.  

 

 

Oceni članak
4.53
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak
Koji je mesec najrizičniji za male astmatičare
Do sada je bilo poznato da na alergije treba pripaziti u određenim godišnjim dobima, a nova istraživanja su pokazala i koji mesec najteže pada deci koja imaju probleme sa astmom.
5 razloga da deci zabranite upotrebu tehnoloških naprava
Ukoliko još uvek niste sigurni treba li dopustiti mališanima da vreme provode ispred kompjutera, pogledajte kakve posledice po zdravlje deteta tehnologija ima.
Kako prepoznati i lečiti ekcem
Dečji ekcem zahteva posebnu negu kože, ali i punu pažnju roditelja o kompletnom zdravlju dece koja imaju ovaj zdravstveni problem

Prijavite se ne feed komentara Komentara (2 poslato):

anastasija 03/01/2013 10:49:29
hahahahahahahahhahahhahahhahahahahahah
Palac gore Palac dole
-8
gaga 08/04/2014 09:04:56
super tekst....
Palac gore Palac dole
0
ukupno: 2 | prikazano: 1 - 2

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Odvikavanje od pelena
Kada ste dete prvi put stavili na nošu?
Roditelji nisu svesni uticaja koji imaju na svoje dete - ponekad je on dobar, ponekad loš, ali je uvek dobronameran. Ipak, najveći uticaj koji roditelji vrše na dete je nesvestan, slučajan, spontan.
Ukoliko ukazujete poverenje i poštovanje svom detetu, ono će razumeti da ga shvatate kao ličnost sa sopstvenim stavovima, uverenjima, potrebama...
Recepti
Recept slika Prokelj na grčki način
Ukusna i zdrava salata od prokelja odličan je izbor za prilog uz jela sa mesom.
Recept slika Pita bundevara
U zimskim mesecima specijaliteti od bundeve mogu da budu prava poslastica za vaše mališane.
Recept slika Ručak na brzinu: Piletina sa povrćem
Pripremite piletinu na jenostavan, brz i zdrav način...
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Neo-penotran forte jeste li ga koristile I u kom mesecu? kakva su vasa iskustva? meni je prepisan u 4.m, zbog sekreta grupe 6...
  • Opadanje kose u trudnoci Meni je kosa pocela vidno vise da opada vec u 9. nedelji trudnoce. Primecivala sam mnogo vise dlaka na jastuku, u kadi iza sebe, u lavabou posle...
  • porodiliste u Kragujevcu - iskustva posle renoviranja Zdravo svima, I bolje vas nasla na forumu. :) kao I vecina 'forumasica', I ja sam zapocela svoje trudnicko putesestvije... jeste da do porodjaja...
Magazin MAMA novi broj!