PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  "Da, Pinokio, nasmeši se Plava Vila,"Đepetu je potreban sin. Zato sam ti poklonila život." "Pa onda sam ja pravi dečak!", povika Pinokio. "Ne", odgovori setno Plava Vila. ...
Naslovna > Dete > Zdravlje > Smena zuba kod dece

Smena zuba kod dece

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Smena zuba kod dece Foto: Profimedia

Na najčešća pitanja o ispadanju mlečnih i nicanju stalnih zubića odgovara stomatolog Jovan Vojinović.

 

Svi sisari, prema tome i čovek, poseduju dve generacije zuba - mlečne i stalne. S obzirom da su stalni zubi previše veliki da bi se smestili u vilicama malog ljudskog bića, mlečni obezbeđuju ishranu, razvoj vilica, govora i niz drugih funkcija. Sa rastom kostiju glave i vilica, stvara se prostor u koji će se smestiti veći, stalni zubi.


Sa rastom kostiju glave i vilica, stvara se prostor u koji će se smestiti veći, stalni zubi. Mehanizam pojavljivanja zuba iz kosti vilice u usnoj duplji još uvek nije u potpunosti razjašnjen. Kod mlečnih zuba uz to ide i topljenje (resorpcija) korenova - pod pritiskom stalnih, a potom  njihovo ispadanje.

 

Šta su mlečni zubi ?

Prvi se najčešće pojave donji prednji zubići koje zovemo sekutići ili jedinice. Posle njih niču ostali zubi, jedan po jedan, i zovemo ih mlečni zubi. Pitate se zašto se zovu mlečni? Zato što su bele boje kao mleko, a možda i zato što deca stvarno piju puno mleka.

 

Kada je pravo vreme za smenu zuba?

Period smene zuba takođe nije precizan i u velikoj meri zavisi od toga kada su se pojavili prvi mlečni zubi. Već od pete godine, može da se očekuje pojava prvih stalnih zuba. Najčešće su to donji prvi sekutići, ali ponekad prethode prvi donji kutnjaci (šestice). Prvi kutnjaci niču iza mlečnih zuba, jer nemaju svoje prethodnike. Što se ranije uoči njihovo pojavljivanje, to pre treba da se uradi preventivni zahvat - zalivanje fisura (pukotina na površini zuba koja služi za žvakanje, «pogodna» za razvitak bakterija), čime se sprečava razvoj najčešće vrste karijesa. Stalni kutnjak može da bude zahvaćen karijesom i pre nego što se u potpunosti pojavi u vilicama.

 

Kad zubić počne da se klati 

Pre nicanja stalnih zuba, mlečni prethodnik počinje da se klati. Ponekad to smeta deci, pa ga još više rasklaćuju - što ne predstavlja veći problem, osim ako to ne rade prljavim rukama i na taj način unose infekciju u usta.

 

Da li bi roditelji trebalo nešto da preduzmu ako zubi kasne sa smenom?  

Postoje i suprotne situacije, kada i pored poodmaklog vremena ne dolazi do smene zuba, ili je jedan od zuba već iznikao a parnjak nije ni krenuo. Postoje različiti razlozi zakasnele i otežane smene zuba, ali je najbolje da stomatolog specijalista otkrije o čemu se radi, odnosno da postavi pravu dijagnozu i predloži kako da se problem reši.

 

Ko može i sme da vadi mlečne zube? 

Zub može sam da ispadne, ali i da se drži za meka tkiva, iako je već potpuno rasklaćen. Tada je poželjno da ga stomatolog izvadi, jer može da dođe do ispadanja u nezgodnom trenutku i posledičnog udisanja. Sve ostalo, čak i gutanje zuba - ne predstavlja veći problem. Rasklaćeni zub može da izvadi i roditelj, i vaspitač... Jedino treba voditi računa da ruke budu čiste, a najbolje je da se vađenje obavi uz pomoć komadića sterilne gaze. Inače, mlečni zub se klati jer nema koren, pa ispadanjem rasklaćenog zuba ili njegovim vađenjem - ne može ništa da zaostane u ustima.

 

Da li treba nešto preduzeti nakon vađenja mlečnog zuba?

Ponekad se po uklanjanju rasklaćenog zuba vide beličaste tvorevine, koje potiču od krune stalnog «zamenika». Sa ispadanjem ili vađenjem rasklaćenog zuba, nema značajnijeg krvarenja. Takođe, ne postoji opasnost od infekcije, jer usna duplja poseduje izuzetne odbrambene mehanizme. Nije potrebno da se bilo šta preduzima, osim da se ne iritiraju usta i ne unosi infekcija prljavim rukama. Uostalom, mlečne zube su generacijama vadile bake, deke i roditelji - bez bilo kakvog straha i problema, a «zubne vile» su nakon toga donosile mališanima poklončić, jer su bili dobri.

 

Naravno, kada je dete mnogo uplašeno, bolje je otići kod stomatologa, koji će da otkloni strah i uz površinsku anesteziju potpomogne smenu zuba, odnosno izvadi mlečni zub. Ukoliko nije došlo do topljenja korena, a mlečni zub se ne klati u dovoljnoj meri, pokušaj vađenja je previše bolan.

 

Da li može nešto da se preduzme ako zubi niču nepravilno? 

Ono što može da zabrine je nepravilno nicanje zuba, što se najčešće dešava kod stalnih donjih sekutića. U tom slučaju, mlečni zubi se ne klate jer su srasli za kosti, ili nije došlo do topljenja korena, a stalni zamenici niču iza njih, prema usnoj duplji. Važno je da roditelji posmatraju usta deteta pa, čim primete nepravilno nicanje, da se jave specijalisti dečje stomatologije. Mlečni zubi moraju što pre da se uklone, a stalni zubi usmere na pravo mesto, pošto može da dođe do ozbiljnog poremećaja u položaju zuba. Ovakva deca su ozbiljni kandidati za nošenje proteze.

 

Gornji zubi mogu nepravilno da niču tako što se postavljaju iza donjih (umesto ispred njih), a to se naziva ukršteni zagrižaj. I u ovom slučaju je važno da se dete odmah odvede kod stomatologa, jer je moguće da se pravac zuba promeni pre nego što se postave u konačnu griznu ravan. Ako se to ne uradi, potrebno je da dete nosi protezicu za ispravljanje zuba.

 

Normalan izgled izvađenog mlečnog zuba

Promenjeni zub zbog nedostatka korena ima iskrzane ivice, ali nekad ima i delimično «istopljen» koren, što je normalno.

 

Prof. dr Jovan Vojinović

 

Zanimljivosti

 

ŠTA DA SE RADI SA MLEČNIM ZUBIĆEM KOJI JE ISPAO?

Običaji kod nas:

*Kada bebi nikne prvi zubić, običaj je da joj se kupi nešto u beloj boji: čarapice, benkica, majica, kapica... Kada mama i tata o tome obaveste bake i deke, prijatelje i rodbinu - očekuje se da i oni, kada dođu da se «uvere», donesu nešto na poklon, ali isključivo bele boje. Razlog zašto se insistira na beloj boji je verovanje da će tako detetu zubići biti beli, a samim tim i zdravi.

 

*Vi možete da u poseban dnevnik zapisujete datume kada je koji zubić nikao, kao i šta ste tim povodom kupili bebi, a šta je dobila na poklon od drugih. Kroz neku godinu, biće vam zabavno da se podsetite tog perioda, naročito kada vašem mališanu počnu da ispadaju mlečni zubi. Tada postaje aktuelna vila Zubićka. Detetov zubić obavezno stavite pod jastuk, i dok ono spava - vila će umesto zuba da mu «ostavi» novčić. To može da bude i neki drugi poklon, ali je u svakom slučaju lepo da se taj događaj obeleži.

 

Pretpostavlja se da je ovaj običaj uveden da bi dete prevazišlo strah od ispadanja, tj. smenjivanja mlečnih zuba stalnim, ali i da bi se radovalo tome. Naravno, dete se raduje poklonu koji će dobiti, ali je važno da se strah «seli» u drugi plan. Danas postoje i brojne knjige na ovu temu, a uz neke se dobija specijalna kutijica za čuvanje zubića. No, možete da ih čuvate u bilo kakvoj kutijici - koju ćete, naravno, da namenite baš u tu svrhu. Tako ćete i kada dete odraste moći zajedno sa njim da se podsetite kako su izgledali njegovi prvi zubi.

 

Običaji u svetu: 

U Engleskoj i Americi deca stavljaju zub pod jastuk. Po njega dolazi "vila" i ostavlja deci poklončiće.

U Poljskoj, deca svoje mlečne zubiće zasade u bašti, jer se veruje da će tako novi stalni zubi bolje rasti i biti jači.

U Rusiji, mlečne zube zovu i mišji zubi, pa prvi zub koji im ispadne, deca stavljaju pod krevet da ih nađu miševi.

 

Preuzeto iz knjige Klimavi zubići, izdavača Enco book


Oceni članak
4.37
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Polenska alergija kod dece: Prevencija, simptomi i lečenje
Napadi kijanja, svrab u nosu, vodenasta sekrecija iz nosa, svrab u očima, ždrelu, uhu ili nepcu su samo od neki od simptoma polenske alergije, koja je jedna od najčešćih bolesti kod školske dece.
Praktični saveti: Kako da zaštitite decu od virusa i bakterija
Bilo da su u školskom ili drugom okruženju, deca su često izložena različitim virusima. Pogledajte 10 odličnih saveta kako da ih što bolje zaštite.
Ishrana dece: Kako da smanjite unos šećera
Nutricionistkinja i mama dvoje mališana Seli Kuzemčak smatra da ni u čemu ne treba preterivati, pa tako ni u unosu šećera. Pročitajte njene savete...
Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (15 poslato):

ANASTASIJA 04/03/2012 10:20:14
DA LI SE MOZE STALNI ZUB PRICVRSTITI ZA KOREN AKO SE KLATI!
Palac gore Palac dole
1
Marina 16/10/2012 19:28:20
Do kada ispadaju mlecni zubi?Imam 10 godina,i ispla mi je donja cetvorka.Hvala unapred,da li je to mlecni zub?
Palac gore Palac dole
-13
sara 08/05/2013 13:42:24
imam 35 god i jos mi stoi mlecan zub a stalni je unutra ispod njega poceo je sada da mi gnoi mlecan zub sta da radim???? jel ima nekakav rizik
Palac gore Palac dole
-2
aleksandra 17/05/2013 16:32:27
U mom kraju tj.Nisu zub umotamo u parce hleba i bacimo na krov kuce, kao da ga pojede ptica i da izraste zdrav zub
Palac gore Palac dole
0
aleksandar j 24/07/2013 08:56:31
moja ćerka ima pet i po godina i na levoj starni vilice počela je da izlazi šestica, a pored nje se nalazi mlečna petica koja je zahvaćena karijesom. Šta da preduzmem da karijes ne zahvati i šesticu koja još nije u potpunosti izaša? Hvala unapred!
Palac gore Palac dole
-7
Bojana 28/07/2013 06:02:48
I ja imam cerkicu od pet ipo godina i klati nam se prvi sekutic,koji joj je nikao od cetiri ipo meseca :)A u Prijepolju je obicaj,nakon vadjenja zubica koncem,umota se u hleb i da psu da pojede :)
u malo
Palac gore Palac dole
2
ana 07/12/2013 20:27:47
e izvadila sam 9 zuba
Palac gore Palac dole
-1
biljana jovic 26/12/2013 13:33:09
Molim vas !
Dječak je star 8 god i 5 mjeseci. Prvi zubić je dobio sa 13 mjeseci, a jedinice gornja i donja sa desne strane nisu još sasvim izašle. Obraćala sam se ortodontu i kažu da je to normalno. Da li imam razlog za brigu?
S poštovanjem!
Palac gore Palac dole
0
andrea 08/01/2014 22:35:03
imam kcerku od 4,5god.i klati joj se oba donja sjekutica.Da li je to normalno,zar nije rano.
Palac gore Palac dole
-4
marijana lovric 15/05/2014 20:03:29
moj sin ima dve i po godine i izraslo mu je pola leve sestice!!! zar to stvarno nije prerano?
Palac gore Palac dole
2
1 2 next ukupno: 15 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Anodoncija je pojava kada pojedini stalni zameci potpuno nedostaju za smenu mlečnih zuba, koji su prisutni u punom broju. Taj sindrom je veoma prisutan kod dece
Mlečne zube dece nećemo više čuvati tokom noći ispod jastuka, već ćemo ih čuvati u banci matičnih ćelija, a evo i zbog čega...
Svako treće dete u Srbiji nosi zubnu protezu. Šta utiče na nepravilno formiranje vilice i koja je preventiva, savetuje dr Željko Milosavljević.
Nepravilno postavljeni zubi i vilica mogu da uzrokuju probleme u govoru i žvakanju, otežavaju čišćenje zuba, loše utiču na zdravlje desni, rast vilice, kao i izgled deteta.
Nekada su se mlečni zubi vadili uz pomoć konca. Danas stomatolozi savetuju...
Recepti
Recept slika Novogodišnji keksići (Gingerbread cookies)
Ovi mekani i mirišljavi keksići su dekorativni, ali i veoma ukusni. U njihovoj pripremi i ukrašavanju uživaće cela porodica!
Recept slika Juneće pljeskavice na mamin način
Obradujte ukućane ukusnim i sočnim pljeskavicama iz vaše kuhinje!
Recept slika Domaći sladoled od čokolade
Ova ukusna poslastica osvežiće vas i zasladiti bogatim čokoladnim ukusom i naročito obradovati najmlađe članove porodice obožavalaca čokolade.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Uskrs / Vaskrs Prošao je katolički stoga kasnim i s čestitkom, ali za članove pravoslavne vjeroispovjesti imam vremena :cool: *Hristos Vaskrs!* Kako ste ga...
  • Bojanke za decu Ako vasa deca koriste telefone i tablete za igrice, evo aplikacije koja ce im se svideti. Macke Bojanka je aplikacija za Android, Windows i iOS...
  • utjecaj stresa na zacece Suprug i ja pokusavamo da zatrudnimo vec dvije godine Ginekolog je rekao da imam malu cistu ali da to ne sprecava trudnocu. Zivim u istoj kuci sa...
Yumama Google Play