PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
Usnila sam te prošle noći. Stajala si bosonoga u travi, ispred divne kućice koju si zvala svojim domom. Krhka, prkosna... Svaka ćelija iz tebe viče: ...
Naslovna > Dete > Zdravlje > Problematični treći krajnik

Problematični treći krajnik

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Problematični treći krajnik

Da li je potrebno vaditi treći krajnik, kada skoro svi stručnjaci kažu da ne postoji garancija da se neće ponovo pojaviti?

Zaista je veliki broj dece koja imaju problem sa »trećim krajnikom«, pa imamo i mnogo pitanja koja se tiču ovog problema. Kako roditelji često imaju dilemu šta da rade sa adenoidom, odlučili smo da vam pomognemo kroz priču o trećem krajniku.

 

Šta je treći krajnik?

 

U gornjim disajnim putevima se nalaze limfni čvorići koji imaju značajnu ulogu u odbrambenoj (imunološkoj) reakciji na »mikronapadače« (viruse, bakterije...). Na prelazu nosa u ždrelo se nalazi treći krajnik (adenoid, ili adenoidna vegetacija), ispod nepčanih lukova se nalaze nepčani krajnici (palatinalne tonzile), a u korenu jezika su mali jezični krajnici.

 

Najčešće se problemi dešavaju na nepčanim krajnicima - to su oni što se lako vide kada se pogledamo u ogledalu. Njihovo zapaljenje (tonzilitis) je najčešća infekcija gornjih disajnih puteva kod dece koja dovodi do povećanja telesne temperature, ali to nije tema ovog broja.

 

Kakve probleme može da pravi treći krajnik?

 

Treći krajnik je kod većine dece normalnih dimenzija i ne pravi značajnije probleme.

Međutim, kada se uveća - obično zbog zapaljenja, može da uzrokuje izvesne probleme, naročito deci u prvim godinama života (mada se retko dijagnostikuje pre prvog rođendana).

 

Akutno zapaljenje trećeg krajnika (adenoitis) se relativno lako leči kombinacijom antibiotika i dekongestije (otpušavanja) nosa. Ali, ako se infekcije često ponavljaju, a treći krajnik ostane trajno uvećan, nastaju pravi problemi:

 

Na mestu gde se nalazi treći krajnik, završavaju se i unutrašnji ušni kanali (Eustahijeve tube) koji su povezani sa srednjim uhom. Kada uvećani treći krajnik zapuši tube, veoma lako nastaje zapaljenje srednjeg uha. Ako je ono kod deteta često zahvaćeno zapaljenjem, može doći i do oštećenja sluha.

 

Ne mora samo gnojno zapaljenje uha da bude opasno za mališana. Postoji upala srednjeg uha kada se u njegovoj šupljini nalazi bistar (serozni) sekret koji, ako se ne leči adekvatno, može da oslabi detetov sluh, a baš je uvećanje trećeg krajnika najčešći uzrok ovog problema.

 

Kako se postavlja dijagnoza uvećanog trećeg krajnika?

 

Pedijatar može da nasluti da dete ima hronično uvećan treći krajnik. Takva deca obično noću hrču, imaju česte infekcije grla, a neretko imaju učestale upale srednjeg uha.

 

Ako je treći krajnik dugo uvećan, dete poprima karakteristične crte lica - otvorena usta, izraženi podočnjaci, bleda koža jasno ukazuju da dete nije dobro. Ipak, pravu dijagnozu može da postavi samo specijalista za bolesti uha, grla i nosa (ORL doktor) koji će videti da li je treći krajnik zaista uvećan. ORL specijalista će videti i kakvo je stanje bubnih opni, i da li u unutrašnjosti srednjeg uha ima sekreta. Naravno, proceniće se i detetov sluh, pa kad se sve to obavi, doneće se odluka o eventualnoj hirurškoj intervenciji.

 

Dakle, bez dobrog specijaliste za uho, grlo i nos, koji se bavi decom, nema prave dijagnoze.

 

Da li je operacija komplikovana?

 

Svaka intervencija nosi određene rizike, ali ova spada u one sa minimalnim mogućim komplikacijama. Iskusan ORL specijalista će za relativno kratko vreme izvaditi treći krajnik i rešiti dete muka. Ogromna većina dece ode kući na dan operacije (ne spava  u bolnici!).

 

Mi, pedijatri volimo kada se utvrdi da je treći krajnik uzrok detetovih problema, jer se njegovom eliminacijom ono rešava problema, ali i roditeljima »padne kamen sa srca«.

 

Da li je potrebna priprema deteta za operaciju?

 

Pedijatar mora da pregleda dete pre operacije i da da »dozvolu«, da nema smetnji da se ono operiše. Obavezno je uraditi kompletnu krvnu sliku (sa vremenom krvarenja i koagulacije), a jedan broj anesteziologa zahteva da se uradi i EKG pregled pre operacije. Sve se ovo obavlja u saradnji sa pedijatrom koji prati dete.

 

Da li se intervencija obavlja u lokalnoj ili opštoj anesteziji?

 

Već dugo godina se adenoidektomija (vađenje trećeg krajnika) obavlja isključivo u opšoj anesteziji. Potpuno je napuštena lokalna anestezija koja je kod većine dece ostavljala pravu traumu, ali je otežavala posao i hirurgu.

 

Savremena opšta anestezija je veoma bezbedna, a kako operacija ne traje dugo, obično se primenjuje kratkotrajna anestezija koja ima skoro zanemarljive ozbiljnije neželjene efekte. Zato je roditeljski strah od opšte anestezije bez osnova, i to ne sme da bude razlog kolebanja.

 

Može li se treći krajnik povratiti?

 

Može, ali to nije razlog da se odlaže neophodna intervencija. Čekajući, dete ne dobija, već gubi - sluh, ali mu je i opšte stanje  sve gore. Deca koja imaju hronično uvećanje adenoida slabije napreduju u težini, nemaju potrebnu energiju za igru i druženje sa ostalom decom (da ne ponavljamo kakve se sve bolesti mogu očekivati). Čak ako se adenoid i »vrati«, reintervencija rešava problem. Tačno je da nema garancije da se neće vratiti, ali je činjenica da će detetu zbog čekanja biti još gore!

 

Posle pete, šeste godine, kod većine dece dolazi do spontanog smanjivanja (involucije) trećeg krajnika, pa se retko dešava da on pravi veće probleme školskoj deci. Naravno, ima izuzetaka, ali se i oni mogu relativno lako dijagnostikovati i izlečiti.

 

Kao što vidimo, treći krajnik nije bauk. Ako se na vreme otkrije i adekvatno leči, dete će »procvetati«. Zato treba svakog mališana  kod koga se sumnja na uvećanje adenoida, odvesti na pregled specijalisti za uho, grlo i nos. Svakako, treći krajnik nije jedini krivac za infekcije gornjih respiratornih puteva kod dece. Međutim, jednostavan je za pregled i lečenje, pa ga ne treba čuvati, već vaditi, ako za to postoji jasna indikacija.

 

Pogodno vreme za operaciju

 

Zabluda je da treba čekati da dete poraste (2-3 godine), pa da se obavi intervencija. Ako je treći krajnik za vađenje, treba ga vaditi odmah! Ne treba čekati da dete »zaradi« hronične probleme sa uhom i sluhom, a potpuno je neracionalno svakih mesec - dva davati antibiotike zbog upale grla ili uha.

 

Ne treba čekati

 

Deca koja imaju hronično uvećan treći krajnik češće oboljevaju od astme, a kasnije i od hroničnog sinuzitisa!

Zbog toga treba poslušati ORL doktora i obaviti intervenciju što pre, naravno, kada se jasno utvrdi da je dete zaista za operaciju!

 

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

 

 

Oceni članak
4.71
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Roditeljske brige: Šta ako moje dete proguta žvaku
Žvaka je često omiljeni slatkiš i zabava mnogoj deci. Međutim, neretko se dešava da je mališani slučajno progutaju, što mnoge roditelje plaši. Saznajte da li imate razloga za zabrinutost...
Zdravlje dece: Kako da prepoznate igračke koje sadrže opasne materije
Uzroci zbog kojih je neka igračka označena kao opasna su razni, a odnose se na hemijski sastav, mogućnost od povređivanja, opekotina, gušenja, davljenja. Evo na šta bi roditelji trebalo da obrate pažnju prilikom izbora...
Upozorenje roditelja koji umalo nisu izgubili sina: Grožđe može biti opasno za decu (FOTO)
Jedna mama doživela je pravu dramu kada je njen dvogodišnji sin počeo da se guši grožđem. Nakon toga, ona je na svom Fejsbuk profilu podelila fotografiju sa uputstvom za bezbedno konzumiranje ovog voća.

Prijavite se ne feed komentara Komentara (22 poslato):

stojadinovic vesna 14/09/2011 08:39:36
da li dete koje ima probleme sa usima[vodu u usima,i probleme sa sluhom]moze da se bavi plivanjem,da voda ulazi u usi.unapred zahvalna
Palac gore Palac dole
0
nevena 28/09/2011 17:05:49
pa ja mislim da ovaj specijalista pravo kaze jer ja imam 9 godina i imam taj problem!
Palac gore Palac dole
-1
vanja 13/10/2011 11:35:19
moje dete je zbog treceg krajnika imao upalu usiju pedijatar je rekao da nije jos za operaciju ja se ipak bojim gluvoce
Palac gore Palac dole
-1
Svjetlana 05/12/2011 22:26:23
Moj sin je pre 7 dana odstranio treci krajnik i dobio cevcice u usima. Muci se sa upalam usiju od treceg meseca zivota a sad imas 3,5 godine. Mi smo prezadovoljni operacijom i na njegovom ponasanju se vidi ogromna promena.Svi se ponovo smejemo u kuci,zaista bih svakoj majci koja ima iste probleme posavetovala da se odluci na operaciju i da ne ceka.
Palac gore Palac dole
4
mihajlo 17/12/2011 19:15:09
JA IMAM UVECAN TRECI KRAJNIK I ZBOG NJEGA IMAM PROBLEMA SA GLASOM.TREBAM USKORO DA GA OPERISEM PA ME ZANIMA DA LI CE GLAS DA SE PROMENI POSLE OPERACIJE?
Palac gore Palac dole
2
teodora 03/02/2012 10:52:59
cao ja imam sina od 3 godine i u aprilu nas ceka operacija treceg krajnika uzasna me panika hvata mada svi govore da ce biti posle operacije mnogo bolje ono sto mene plasi je krvarenje posle operacije dali mozda neko zna koliko dugo traje to krvarenje i dali je to samo prvog dana ili moze da se desi i 2-3 dana kasnije ?
Palac gore Palac dole
-4
LJILJANA 20/02/2012 18:08:08
Postovani,imam sina koji od rodjenja ima probleme sa krajnicima, kako je preziveo dve operacije ``craniostenosys``, stoga nasim mukama nije kraj, sa nekih osam meseci starosti su mu ustanovili da ima zapaljenjtreceg krajnika,,
Palac gore Palac dole
3
angelina 15/03/2012 21:48:56
draga Teodora,i ja sam prozivljavala isto sto i ti,moja djevojcica je operisala treci krajnik u aprilu 2011 god,tad je imala 3 god.to nije nista,krvarenja nema nikako posle operacije,a nakon dva sata moze da jede i da seta,cak je nije ni bolilo,drugi dan smo isle kuci ali nije smjela dvije sedmice skakat i izlaziti kad je vjetar napolju,to nije strasno i nemoj se muciti time ,zelimo vam brz oporavak. jede i da seta,,
Palac gore Palac dole
4
majka 28/03/2012 21:55:48
zdravo,ja sam jedna zabrinuta majka.Moj djecak ima 6 god. i od 3 god. mu je ustanovljen treci krajnik.kako doktor kaze "djecak nema problema jer je aktivan i ne gubi na kilazi-nije MRSAV"ali ja nemam mira jer ako je malo duze napolju znam da ce doci do problema.cesto,bas cesto koristi antibiotike malo mu pomogne ali problem se nastavlja nakon mjesec ili dva .dali da na "svoju ruku"trazim operaciju ili da "CEKAM"KADA CE ONI DA ODLUCE SE ZA TAJ KORAK.ZABRINUTA MAJKA
Palac gore Palac dole
-11
sandra 11/04/2012 05:54:58
moj sin je prije godinu dana operisao sva tri krajnika medjutim treci krajnik mu se vratio,sad nam je zakazana operacija opet.od njega mu se sluh ostetio ali ugradit ce cjevcice pa se nadam da ce biti ok sve
Palac gore Palac dole
0
1 2 3 next ukupno: 22 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Starija deca obično sama mogu da se izbore sa zapušenim nosem, ali mlađoj deci i bebama je potrebna naša pomoć.
Među najčešćim riziko faktorima po razvoj sluha, govora i jezika, nalazi se hiperbilirubinemija. To je pojava patološke žutice, kada je u krvi novorođenčeta povišen nivo bilirubina. Ona je ređa od fiziološke žutice, ali se poslednjih godina beleži porast broja novorođenčadi sa patološkom žuticom.
Prvi pregled vida se najčešće obavlja pri upisu u školu. Međutim, lekari insistiraju na ranom pregledu. Zbog čega je to važno, i koje sve probleme može da ima bebino oko?
Hipospadija - neadekvatno razvijena mokraćna cev kod dečaka, se javlja relativno često, ali su roditelji nedovoljno upoznati sa uzrokom nastanka ovog problema.
Nova studija pokazuje da su antibiotici ipak najefikasniji u ublažavanju simptoma kod infekcije srednje uha.
Recepti
Recept slika Čokoladni kapkejk
Sladak i bogat ukus ovih kolača predstavljaće pravo zadovoljstvo za sve ljubitelje čokolade. Čokoladni kapkejk je idealan dezert za čitavu porodicu!
Recept slika Posna čorba od celera
Ukusna i zdrava čorba od celera odličan je izbor za prazničnu trpezu...
Recept slika Čorba od brokolija i prokelja
Puno vitamina na jednom mestu!
Pogledajte ostale recepte
Zajednica