PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  "Da, Pinokio, nasmeši se Plava Vila,"Đepetu je potreban sin. Zato sam ti poklonila život." "Pa onda sam ja pravi dečak!", povika Pinokio. "Ne", odgovori setno Plava Vila. ...
Naslovna > Dete > 4 - 5. godine > Dete od 4. do 7. godine

Dete od 4. do 7. godine

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Dete od 4. do 7. godine Foto: Shutterstock

Uzrast od četvrte do sedme godine predstavlja period intenzivnog detetovog razvoja. Verbalno, motorički, manuelno, emotivno… ono burno prelazi iz jedne faze u drugu.

Odrastajući, postajaće sve spretnije i aktivnije, sa sve izraženijim ličnim stavovima i sopstvenim vrednostima. Iako su ovi stavovi podložni promenama i velikim delom pod uticajem vršnjačke grupe, oni postepeno postaju sve značajniji deo njegove ličnosti.

 

Čuvena teza da je dete "tabula rasa" (neispisana tabla) upravo u uzrastu od četvrte do sedme godine gubi svoje značenje. Vaš uticaj je i dalje presudan ali zahvaljujući tome što sve više razmišlja "svojom glavom", ono što vi govorite počinje da posmatra kritički, često ulazeći u konflikte, polemike, diskusije.

Genetski potencijal, vaši vaspitni stavovi i detetovo okruženje (podsticaji koji ga motivišu na razvoj kao što su igra ili vršnjaci...), ključni su činioci njegovog razvoja. Najznačajnija aktivnost, istovremeno i najvažniji podsticaj razvoja kod deteta u ovom uzrastu jeste igra. Kroz igru će se razvijati, uspostavljati određena ponašanja, učiti najrazličitije pojmove i sticati brojna iskustva.

Nekoliko karakterističnih i mogućih, ali po intenzitetu ne uvek burnih faza u ovom periodu su:

 

*Faza egocentrizma. Rani predškolski period je vreme pojačanog egocentrizma. Dete misli i očekuje od odraslih da imaju isto mišljenje kao što je njegovo. Usmereno je isključivo na svoje potrebe, bez primese empatije. Nema osećaj da neku svoju tvrdnju treba da dokaže, niti tu tvrdnju potkrepljuje činjenicama kako bi i druge ubedio u svoje mišljenje. Na pitanja: "Zašto?" daje odgovor "Zato", i veruje da je to dovoljno. 

 

*Faza negativizma. Deca koja imaju fazu negativizma pokazuju otpor prema svemu što kažete. Sve im je bezveze, ne slušaju nikoga, stalno testiraju vaš autoritet...

Istovremeno, moguće je da na nekom drugom mestu (obično je to vrtić, a u kasnijem uzrastu škola), za istu decu govore sve najbolje, odnosno, da su to deca za primer, i da sa njima niko nema ni najmanjih poteškoća. Odakle potiče ovo dvostruko ponašanje? Najčešći uzrok je što su deca u vrtiću dovoljno pohvaljivana za svoje postupke, i u stalnoj takmičarskoj vezi sa vršnjacima (što im nedostaje u porodičnoj atmosferi ukoliko nemaju braću i sestru sličnog uzrasta). Odnosno, svojim neprimerenim ponašanjem pokušavaju da dodatno privuku roditeljsku pažnju.

 

*Bogat rečnik. Verbalno sazrevanje je aspekt koji se izrazito burno i brzo menja u ovom uzrastu. Od pete do sedme godine dete koristi složene rečenice (više od pet reči), ima bogat rečnik, razume apstraktne izraze. Sve je veštije u prepričavanju, samostalnom zaključivanju i otvorenoj komunikaciji. Ono sada zna kojim slovom počinje neka reč, pravilno drži olovku i diferencira kojom rukom piše. Do polaska u školu, već ste završili i fazu postavljanja brojnih pitanja. Njegov opšti verbalni razvoj uveliko zavisi od toga koliko se vi ovim aspektom bavite. Naime, ukoliko vi sa detetom mnogo razgovarate, insistirate da vam odgovara punim rečenicama, čitate mu knjige, posvećujete mu svoje vreme - i njegova verbalna sposobnost biće izraženija.

 

*"Ružne" reči.  Dečja sposobnost da"upija" sve oko sebe često dovodi do pojave tzv. "ružnih" reči (psovke, uvrede), pa i laganja. Korišćenje ovih reči nije sastavni deo svakog detinjstva, kako roditelji obično misle. Ova pojava se javlja kao detetova potreba za ispitivanjem tolerancija na njegovo ponašanje od strane najbliže okoline (kako na ove reči reagujete vi, kako u njegovom vrtiću, kako vršnjaci) privlačenjem pažnje (čim kaže nešto ružno, većina odraslih iz detetove okoline usmeri pažnju na to dete, opominjući ga). Najbolji način da iskorenite ovu pojavu jeste da budete dobar primer, tj. da vi nemate takav rečnik, da dete opominjete i jasno mu stavite do znanja da ove reči nisu prihvatljive.

 

*Vrtić i škola. U ovom periodu (iako se obično treća godina uzima kao idealna granica) poželjno je da vaše dete uspostavi osnovne socijalne veštine, odnosno, da nauči da se druži. Upravo je to jedna od bazičnih funkcija vrtića. Za potpuno prihvatanje vrtića, tj.  adaptaciju, potrebno je nekoliko nedelja. Čak i ukoliko dete ne prolazi kroz probleme odvajanja, imajte na umu da je dolazak u novu sredinu ogromna promena, i da se manifestacije otpora mogu pojaviti i mesecima kasnije. Posebno budite pažljivi ukoliko vaše dete nije bilo odvajano od vas ni na kraći period ili ukoliko je nedavno pretrpelo neki porodični stres ili nestabilnost. Istovremeno, vrtić je najbolja priprema za zahteve škole i školski program. Omogućite mu dovoljno vremena da se uveri kako je vrtić zabavno mesto, gde će i mnogo naučiti, istovremeno uživati u igri sa vršnjacima i gde će se osećati bezbedno.

S obzirom da je vrtić odlična priprema za školu, i da će tamo steći znanja koja će mu pomoći pri snalaženju u školskom gradivu, olakšajte mu i pripremite ga za školu, na svoj način. Vaša priprema podrazumeva:

 

- Igre koje vežbaju ovladavanje finom motorikom. Fina motorika je od suštinskog značaja za uspešno, brzo i lako uspostavljanje veštine pisanja. Nemojte insistirati da vaše dete ume da čita i piše pre polaska u školu. Naime, ukoliko ga vi naučite tome na određeni način, lako mu se može dogoditi da to bude kontraproduktivno jer će učiteljica ponuditi svoj sistem ovladavanja ovim veštinama. U tom slučaju, vaše dete mora najpre da zaboravi ono što je naučilo ranije da bi prihvatilo nove metode. Krupnom motorikom se oblikuje detetova sposobnost da kontroliše široke pokrete ruku ili nogu (posebno su poželjne igre sa loptom, skakanje, plesanje...), jer se na ovaj način podstiče razvoj koordinacije i ravnoteže. Za razliku od toga, finom motorikom se diferenciraju sitniji pokreti, uz koordinaciju između prstiju i oka. Vežbaćete je kroz igru, od najranijeg uzrasta, na primer, koristeći igre provlačenja pertli kroz sitne otvore, nizanje dugmića, modelovanjem od gline, bojenjem, igrama sa kockama...

 

- Vežbanje pažnje i koncentracije. Ne treba da očekujete od budućeg prvaka da za istu aktivnost bude zainteresovan 45 minuta, jer njegova pažnja varira. Ipak, pokušajte da je različitim igrama postepeno produžavate. Pažnja je rezultat vežbe u predškolskim ustanovama, ali i vi je možete podstaći igrama kao što su pazle, društvene igre, insistiranjem da završi do kraja ono što je dete započelo (podrazumeva se da ne sme biti prisile).

 

- Razgovori o školi. Polazak u školu je značajan doživljaj za dete. Od njegovog prvog utiska, ali i vaše prethodne pripreme, uveliko zavisi stav koji će izgraditi prema školi, a od toga zavisi i uspešnost njegovog školovanja. Pokušajte da formirate pozitivan odnos prema školi, tj. nemojte ga unapred plašiti niti obavezama koje ga tamo čekaju niti autoritetom koji će imati učiteljica. Ponudite realnu sliku, ne bajkovitu (neće mu baš sve tamo biti divno), ali svakako i bez zastrašivanja unapred.

 

Higijenske navike

Već u uzrastu od tri godine počećete svoje dete da učite osnovnim higijenskim navikama. U početku će biti potrebno da iste zahteve ponovite i objasnite mnogo puta. Tek kada oni i detetu počnu da se podrazumevaju, kada su nove navike postale deo automatskog ponašanja, kada na njih ne morate da podsećate ili opominjete - možete smatrati da ih je dete usvojilo. Osnovne higijenske navike su: pranje ruku (odredićete u kojim situacijama je ono neophodno, na primer, po povratku iz dvorišta, pre obroka, prilikom umivanja...), pranje zuba (ujutro i uveče), redovno kupanje... Međutim, osnovne higijenske navike podrazumevaju i da dete skloni svoje igračke posle završene igre, da složi svoju odeću prilikom presvlačenja, da usvoji određeno ponašanje za stolom...

 

Komunikacija

Uzrast od četvrte do sedme godine je karakterističan i po tome što je većina roditelja upravo u ovom periodu primorana da pronađe odgovarajući model komunikacije sa svojom decom. Naime, ukoliko tada ne formirate odnos zasnovan na poverenju, međusobnom slušanju, uvažavanju i podršci - u kasnijim fazama odrastanja deteta to će biti otežano.

 

Kazne i nagrade

Takođe, verovatno ćete baš u ovom uzrastu formirati određene kazne i nagrade. One će se menjati sa detetovim odrastanjem, ali ćete upravo sada, pre svega sa sobom, razjasniti sopstvene stavove po pitanju kazni i nagrade. Danas znamo da je pohvala uvek konstruktivnija i da daje bolje rezultate bez obzira da li je dete introvertno ili ekstrovertno, baš kao i da pohvale i verbalne nagrade najviše utiču na detetovo samopouzdanje. Ipak, pojaviće se i situacije kada ćete biti prinuđeni da dete na određeni način kaznite. Kazne zavise od njegovog postupka, vašeg vaspitnog stava ali je izrazito važno da nikada ne budu ponižavanje ili zlostavljanje deteta.


Jelena Holcer, pedagog

 


Oceni članak
4.55
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
10 dečjih izjava zbog kojih će vam krenuti suze od smeha: Nisam kršten, ali sam zato vakcinisan!
Deca uvek znaju kako da nam izmame osmeh na lice, a sledeće izjave su upravo ono što će vam pomoći da se oraspoložite...
Pregovaračke moći našeg sina: Kako se završio naš pokušaj da nagovorimo dete da spava u svom krevetu
Deca često umeju da nadmudre starije, a da to niko i ne primeti. Upravo su to na svojoj koži osetili blogerka Erin Mackin i njen suprug, roditelji troje mališana. Pročitajte njihovo zanimljivo iskustvo...
Pažljivo slušajte dete: Evo šta nam govore dečji snovi
Stručnjaci tvrde da je dužnost roditelja da svakog dana najmlađe pitaju šta su sanjali, a evo i zbog čega...
Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (6 poslato):

Mopiell 03/02/2012 14:43:57
:) Mada po mom skromnom mišljenju, dete čim se rodi, ono već tad nije "tabula rasa"! :)
Palac gore Palac dole
7
dragana 29/06/2012 21:22:54
ma decaci su dosta drugauji,moj sin je jako poslusan i dobar,ponekad slabo jede i brljavi pa se ljutimo jedno na drugo,ali mislim da im treba dati jako puno vremena i paznje da bi se dobili rezultati....puno ljubavi i paznje koja je ne zamenjiva....
Palac gore Palac dole
7
ivana 20/09/2012 10:41:05
ne bih baš rekla da su dečaci dragulji...
to izgleda sve majke kažu koje imaju sinove :D
ja imam ćerku, i baš mi je drago zbog toga...
devojčice su mnogo mnogo bolje

ponekad n
Palac gore Palac dole
-8
Alma 03/11/2013 10:49:03
Glupo je govorit bolji su djecaci il djevojcice svako voli svoje dijete i najbolje mu je nije vazno dali je musko il zensko
Palac gore Palac dole
9
Ana 08/11/2013 22:08:15
Imam i decaka i devojcicu koji su po karakterima potpuno razliciti.Lako je samo je pristup potpuno razlicit bas kao i njihovi karakteri.....
Palac gore Palac dole
2
Marina 16/10/2015 05:53:22
Ja imam decaka od 5 godina. Imamo problem u vrticu.Ne slusa vaspitacice, kad ga nesto pitas on okrene glavu i nista, a kad njemu nesto treba onda kaze.Na pr zapetlja se kad oblaci gornji deo pidzame i umesto da proba da skine on pocne da place.Ako nije po njegovom, kraj ! Znam da zvuci veoma razmazeno ali kuci je drugaciji i hoce da poslusa....
Palac gore Palac dole
0
ukupno: 6 | prikazano: 1 - 6

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Za većinu primljenih predškolaca danas je počeo proces adaptacije koji, u zavisnosti od deteta, obično traje od jednog do tri meseca.
Polazak deteta u vrtić može da bude veoma traumatična promena u životu porodice. Ali uz dobru pripremu i prave savete dete (a i roditelji) će kroz period adaptacije proći sa osmehom na licu...
Kako bi i detetu i sebi olakšali period prilagođavanja na novu sredinu, potrebno je da se dobro pripremite za ovu veliku promenu. Evo saveta pedagoga...
Šta da radite kada vaše dete više ne želi da ide u vrtić...
Treća godina se obično smatra prekretnicom za ulazak deteta u vršnjačko društvo.
Recepti
Recept slika Slatkiš na brzinu: Hrskava sladoled torta
Sa ovom tortom nećete pogrešiti jer sadrži sastojke koji svi vole - čokoladu, pahuljice i, naravno, sladoled!
Recept slika Sočni mafini s pomorandžom
Ovi osvežavajući, slatko-kiseli kolači savršen su dezert nakon porodičnog ručka!
Recept slika Praznična trpeza: Mafini u obliku veselih Deda Mrazića (VIDEO)
Donosimo vam recept za ukusne mafine, za čiju pripremu vam je potrebno malo vremena, a prilikom pravljenja možete se zabaviti vi i vaši ukućani.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Uskrs / Vaskrs Prošao je katolički stoga kasnim i s čestitkom, ali za članove pravoslavne vjeroispovjesti imam vremena :cool: *Hristos Vaskrs!* Kako ste ga...
  • Bojanke za decu Ako vasa deca koriste telefone i tablete za igrice, evo aplikacije koja ce im se svideti. Macke Bojanka je aplikacija za Android, Windows i iOS...
Yumama Google Play