PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  "Da, Pinokio, nasmeši se Plava Vila,"Đepetu je potreban sin. Zato sam ti poklonila život." "Pa onda sam ja pravi dečak!", povika Pinokio. "Ne", odgovori setno Plava Vila. ...
Naslovna > Dete > 1 - 3. godine > Poremećaj govora i jezika kod dece

Poremećaj govora i jezika kod dece

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Poremećaj govora i jezika kod dece

Roditelji obično prvi primete poremećaje kod svog deteta, pa je važno informisati ih o znacima koji ukazuju na oštećenja, kako bi blagovremeno zatražili pomoć stručnjaka.

Pomenućemo i poremećaje ponašanja i pažnje, koji mogu da budu uzrok ali i posledica nerazvijene komunikacije.

 

*ALALIJA

To je poremećaj koji predstavlja odsustvo govora i jezika. Dete ima alaliju ako: ne govori i ne razume govornu poruku, ne govori, ali delimično razume govornu poruku, nezainteresovano je za govornu komunikaciju, razvija «sopstveni» jezik, koji je potpuno nerazumljiv za okolinu, komunicira gestovima, ćutljivo je, povučeno, plašljivo, plačljivo, sa povremenim vrištanjem i ispoljava stalni nemir.                                                                                   

 

*DISFAZIJA

U pitanju je poremećaj govora i jezika kod kojeg je sposobnost deteta da govori ili razume govor ispod očekivanog za njegov mentalni i starosni uzrast. Dete ima disfaziju ako: ima oskudan rečnik, koristi osnovne oblike reči, višesložne reči izgovara samo sa početnim ili sa završnim slogom, često premešta slogove ili glasove u reči, rečenica mu je kratka, teško usvaja upitne i odrične rečenice. Ova deca ne izgovaraju veliki broj glasova, ne prave razliku između sličnih glasova (p-b, s-š, č-ć), teško usvajaju reči koje izražavaju apstraktne pojmove, ne razlikuje rod, teško usvajaju množinu, ne koriste vremena, prideve, priloge, predloge i veznike.

 

*MUCANJE

Reč je o poremećaju tempa, ritma, akcenta i melodije rečenica i iskaza. Može da se javi u bilo kom uzrastu, i u različitim oblicima.

 

-Fiziološko mucanje

Obično se javlja u uzrastu od druge do pete godine, kada je dete suočeno sa mnoštvom novih reči, kao i sa apstraktnim pojmovima, čije značenje ne poznaje. Tada može da ponavlja početne glasove, slogove ili reči, zastajkuje, okleva, ili produžava glasove.

VAŽNO: Budite strpljivi sa detetom. Ne obraćajte pažnju na njegovo zamuckivanje. Budite dobar govorni uzor. Kada komunicirate sa detetom, govorite polako. Ako je teškoća prisutna više od dve nedelje, obavezno se obratite logopedu za pomoć.

 

-Primarno mucanje

Dete ponavlja pojedine glasove ili slogove, ali ne i reči. Uočava se izvesna napetost, ali dete nema svest o svom govornom poremećaju. Prelazni oblik između primarnog i sekundarnog mucanja je pojava tranzijentnog mucanja, koje je: učestalije i napornije, napetost mišića je povećana, trajanje grča je produženo, a dete postaje svesno svojih govornih poteškoća.

 

-Sekundarno mucanje

Javlja se opšta mišićna napetost celog tela, posebno govornih organa. Dete počinje da se boji govora, razvija svest o sebi kao o osobi koja muca, javljaju se tikovi i odbrambeni pokreti (treptanje, pokreti glavom...).

 

-Traumatsko mucanje

Ovaj oblik mucanja nastaje iznenada, naglo. Može da se javi u svakom uzrastu, ali najčešće između prve i treće godine, šeste i sedme godine i u pubertetu. Uzrok ovog mucanja je uvek neka traumatična situacija.

VAŽNO: Kod primarnog, tranzijentnog ili sekundarnog mucanja, neophodno je uključiti dete u audiolingvistički tretman.  

 

*DISLALIJA

Ovo je nemogućnost ili nepravilnost u izgovoru pojedinih glasova. Dete ima dislaliju ako: ne izgovara neke glasove (omisija), zamenjuje nerazvijeni glas glasom koji ima - umesto R izgovara J (supstitucija), glas odstupa od normalnog kvaliteta glasa (distorzija). U okviru razvojne norme, za svaki glas postoji uzrastni period kada se on javlja.

 

*RINOLALIJA

U pitanju je nazalan govor, teži poremećaj izgovora glasova, a nastaje kao posledica urođenog rascepa usana ili tvrdog i mekog nepca.

 

*DISLEKSIJA

Reč je o poremećaju čitanja. Simptomi su: premeštanje redosleda slova u reči (od-do), zamena slova (b-d), izostavljanje slova (krava-kava) i dodavanje slova (oblak-obalak). Javljaju se i problemi sa: pamćenjem slova, dovođenjem u vezu štampanog i pisanog slova, poznavanjem velikih slova, povezivanjem slova u kontinuirani niz. Dete odvojeno čita slovo po slovo, često zamenjuje vokale unutar reči, zastaje pred početak reči, ponavlja prvo slovo, prekida višesložne reči, odvojeno čita reč po reč, preskače redove, pogrešno razume tekst, nepravilno diše u toku čitanja.

 

*DISGRAFIJA

Ovo je poremećaj u savladavanju veštine pisanja. Rukopis je nečitak, loše postavljen u prostoru stranice, talasast ili silazi koso, ne prati horizontalan pravac. Reči su međusobno stisnute, ili je prostor između njih neujednačen. Dete često ispravlja slova docrtavanjem delova. Slova izgledaju nedovršeno, tanka su, dok ponekad toliko snažno pritiska po papiru da ga pocepa.

 

U osnovi poremećaja čitanja i pisanja se gotovo uvek nalazi poremećaj u razvoju govora i jezika, odnosno neadekvatno tretirana ili netretirana disfazija, ili neki drugi govorni poremećaj.

 

*PERVAZIVNI POREMEĆAJI

Karakteriše ih poremećaj socijalne interakcije, komunikcije, oskudna i stereotipna interesovanja i aktivnosti. Znakovi na osnovu kojih možete posumnjati da dete ima autizam su: nedostatak kontakta sa okolinom, «neprimećivanje» dece i ljudi, izostajanje kontakta «oči u oči», stereotipno ponavljanje reči ili fraze, stereotipno ponavljanje neke radnje (ljulja se, okreće predmete...).

 

*ADHD

Ova skraćenica ukazuje na hiperkinetski poremećaj sa poremećajem pažnje, a najčešće je dijagnostikovan mentalni poremećaj kod dece. ADHD je prisutan kod pet do 12 odsto školske dece. Javlja se u ranom detinjstvu, traje dugo, uz varijacije u stepenu i izraženosti pojedinih simptoma. Dijagnostikuje se tri puta češće kod dečaka nego kod devojčica. Simptomi ADHD-a su: poremećaj pažnje, impulsivnost i hiperaktivnost.

 

VAŽNO: Kod svih pomenutih poremećaja, slušna pažnja je slabo razvijena i predstavlja značajan faktor u nastanku bilo kog govorno- jezičkog poremećaja.

 

Poruka roditeljima

Vaši napori da budete informisani, otvoreni, da podržavate dete - pomoći će mu da sačuva i realizuje sve potencijale sa kojima je rođeno. Zato, čim posumnjate da vaše dete neadekvatno reaguje na zvuke iz okoline, ili ne progovara posle prve godine - zahtevajte od stručnjaka da ga uključe u medicinsku i defektološku dijagnostiku i u rani audiolingvistički tretman KSAFA-m aparatom.

 

Rana dijagnostika oštećenja sluha, govora i jezika, već u prvim mesecima po rođenju ili do druge godine - predstavlja prvi uslov uspeha, sa pretpostavkom da se odmah počne sa adekvatnim tretmanom. Cilj ranog audiolingvističkog tretmana u KSAFA sistemu, jeste podsticanje normalnog razvoja govora, sprečavanje nastajanja smetnji u razvoju i sekundarnih poremećaja.

 

Silvana Punišić, logoped

 

 


Oceni članak
4.51
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Saveti za roditelje: Kako organizovati obilazak muzeja sa decom
Odlazak u muzej u društvu beba i male dece može biti veoma naporan. Kako da izbegnete potencijalnu katastrofu i učinite obilazak zanimljivim, savetuje jedna iskusna mama...
Roditelji blizanaca: Da li je u redu da istetoviramo našeg jednogodišnjeg sina?
Pročitajte priču jednog tate koji se obratio svim roditeljima u cilju rešavanja svoje velike dileme...
Trogodišnjak ispred ekrana: Da li deca i u kojoj meri mogu da koriste tablet?
Jednostavan vodič za upotrebu tablet računara u ranom uzrastu koji je napravila jedna mama, pomoći će vam da rešite većinu svojih nedoumica u vezi sa ovim roditeljskim problemom.
Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (10 poslato):

01/10/2012 19:05:31
dragi prijatelji kako mi mozete pomoci moje dijete zna da pise slovo tj.da ga prepisuje ali ne zna da ga procita koje je to slovo kreno je sad u prvi razred imao je problema sa govorom propricao je sa cetiri godine prica dva jezika njemacki srpski i engleski uci dodatno ide na kurs operisao je treci krajnik i imao je u usima sarafice jer su mu usi bile zacepljene sa vodom koja se pretvorila kao lijepak ili zvakacu gumu sta moze biti kakav poremecaj unapred hvala
Palac gore Palac dole
-3
jelena 01/11/2012 08:11:55
Moj sin ima 4 godine i ne umije da izgovara suglasnike d, njemu je t,s mu je isto t, c,ć,č takođe izgovara kao t.Napominjem. da mojha svekrva ima sličan problem sa izgovaranjem tih glasova.da li to može da bude nasljedno?
Palac gore Palac dole
-2
vesna mitrovic 03/05/2013 07:03:32
Gospodjo Jelena vodite dete kod logopeda jer to su glasovi koji se glasovi formiraju do trece godine.Naravno,govorni problemi mogu biti nasledni,a i steceni zbog sredinskih faktora.U Vasem slucaju su prisutna oba faktora.Pozdrav,logoped u penziji
Palac gore Palac dole
2
vesna mitrovic 03/05/2013 07:18:36
Vase dete je poslo nespremno u skolu,bez savladane glasovno-akusticke analize i sinteze reci u recenici i glasova u reci.Kad dete podje u skolu mora da zna da glas po glas ponovi u datoj reci ili reci u recenici.Npr.oko je o k o ili kada Vi izgovarate glas po glas dete mora da prepozna tu rec.Logoped u penziji
Palac gore Palac dole
3
Liljana Andreevska 26/12/2013 11:30:58
Gospođo Vesna, rekli ste da ste logoped u penziji, pa možda imate i mal strpljenja za moj problem, takođe. Moj mali dečko ima 4 godina, jako je pametan i intelegentno reaguje na sve stvari, ali teško izgovara sve reči, pri tome upotrebljava engleske reči koje jako dobro savlađuje sam, gledajući crtane filmove engleskog porekla. Vodila sam ga kod logpeda, koji mu je dijagnosticirao razvojnu dzsphasiju. Trebam Vaš savet da li postoji neki način na koji mu mi kao roditelji možemo pomoći da to brže savlada i da li Vi kao logoped imate iskustva da li se to može skroz prevazići, ili će mu tako ostati za celi život? Hvala.
Palac gore Palac dole
-2
vesna mitrovic 28/06/2014 04:44:30
Gos. LJiljana,obzirom da sam u penziji,a i zbog velikih obaveza povremeno se ukljucujem prateci komentare o problematici u govoru kod dece.Vase pitanje" da li mozeda se prevazidje problem kod vaseg deteta",obzirom da je dijagnoza Razvojna DYSPHASIA.Moze ali uz dugogodisnji rad sa logopedom uz vasu saradnju.Kao prvi iskljucite TV.Na osnovu onog sto ste napisali stekla sam utisak da Vase dete provodi dosta vremena gledajuci crtace.Govor se uci uz svakodnevne aktivnisti i svim siuacijama.
Palac gore Palac dole
2
srdjan 29/01/2015 13:30:15
Postovani,
Moj sin ima 3god i 4meseca. Pre oko godinu dana poceo je da muca (mmmmama,ttttata i slicno).tada smo citali razne stvari po internetu i videli smo da je to tako zvano fiziolosko mucanje i da ce proci samo od sebe.Nismo verovali u to ali stvarno trajalo je nekoliko dana i posle desetak,petnaest dana proslo je stvarno samo od sebe i do pre nekoliko dana stvarno nikakav problem nije imao.
E sad bili smo na zimovanju i dan ili dva pred polazak poceo je ponovo ali sada kao da udahne duboko vazduh i da ne moze da zapocne recenicu....po dolasku na zimovanje pocelo je sve gore i gore.....poceo je da se grci pri izgovafanju prve reci u recenici,da vice kad prica kao da mu je tako kakse da kaze i itd. Kad se zaigra sa necim pocne da prica sam sa sobom i taba recenice i reci izgovara sasvim normalno......Napominjem da smo se zimovanja vratili pre nekoliko dana i da idalje imamo isti problem.....Da napo enem da je u vrtic krenuo u septembru pa neznam da li ima neke veze sa tim.
Moje pitanje glasi da li imamo razloga za brigu s obzirom da je prosli put taj problem bio resen sam od sebe i da li je potrebno da dete odvedemo kod logopeda? Da napom3nem da taj put namerno nismo obracali paznju na taj problem jer su nas savetovali da je tako najbolje.....i istina bili su upravu svi koni su pisali o tome.
Sad smo bas zabrinuti jer to grcenje ni malo nije prijatno videti i to koliko ss muci da kaze nesto.Inace to se deyava uglavnom kada treba da odgovori na neko pitanje.
Pozdrav i hvala na razumevanju.
Palac gore Palac dole
0
Mima 07/06/2015 20:31:38
Postovani, imam devojcicu od 5 godina i 3 meseca koja je pocela prve reci da izgovara sa8 meseci, sa 11 je vec sklapala krece recenice. Slovo r je pravilno izgovorila sa 3 godine, nikada nismo imali problem sa govorom, uvek je pricala i pravilno sve izgovarala. U vrtic je krenula sa 18 meseci. Od pre dve nedelje se javlja zamuckivanje, ali svaki put kad pocne da muca, najcesce na d i t, ona me znacajno pogleda i nasmeje se. Mi ne obracamo paznju, ali se brinemo. Pratim je kako prica, i na primer, dok se igra ne zamuckuje isto i dok radi sta ona zeli. Ima nladji sestru koja ima 2 godine. Pre otprilike 3 nedelje je pocela da spava sama u krevetu( u istoj sobi sa nama je), pokusavala sam u igri da saznam da li je to videla od nekoga, ali mi je rekla: ne obracaj paznju, ona glumi sestru, i namerno tr nervira. Ne znam sta da radim. Hvala vam unapred!
Palac gore Palac dole
0
Danka 03/10/2015 21:20:04
Srdjane, ja sam majka deteta(koji sada ima 20godina) koje muca. Sve sto ste napisali isto je preziveo i moj sin. Muçanje je u pocetku u vise navrata nestajalo pa se ponovo vracalo. Morate odmah da reagujete. Vodite dete u institut za ekspirimentalnu fonetiku(zaobidjite domove zdravlja) Moj sin je vremenom naucio da prica uz grimasu da bi prikrio mucanje. Takodje Vam savetujem da ga upisete na mentalnu aritmetiku Malac Genijalac (kao i svu decu sa porimecajem citanja pisanja i govora) pomocice vam da se kod deteta razvije motorika.
Palac gore Palac dole
2
Maja 03/02/2016 21:18:07
Postovana,imam devojcicu od 2,5 godine.Nema veliki fond reci. Ono sto za sada izgovara su reci 'mama,tata,baba,deda,da,ne,necu,jaje,kisa,lav,konj,koka,za macu i kucu kaze av,av i mnjau.Kada hoce nesto da nam pokaze ona kaze "mama pogledaj lav"Koristi zamenice "ja" "ti","ovde,tu,ovaj ovo,to.Kada trazi vodu kaze"mama ocu vof".Koristi jos neke reci ali kada cujem neko drugo dete njenog uzrasta shvatam da ona mnogo manje prica. Inace ona nam isprica neku veoma slozenu situaciju,ali je razumemo svaku trecu ili cetvrtu rec.Da li treba da posetimo logopeda ili treba da sacekamo do trece godine?Unapred hvala.
Palac gore Palac dole
0
ukupno: 10 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Nepostojanje govora već u uzrastu od dve godine predstavlja veliki problem koji se mora hitno rešavati. Upoznajte se sa alalijom...
Dete još nije progovorilo - zato što nema nikakve primedbe. Ova rečenica, umesto da bude samo deo dobro poznatog vica, u stvarnosti se ponekad održava kao velika zabluda.
Da bi progovorilo, dete mora da bude stimulisano pravilnim govornim modelima, motivisano i emocionalno zadovoljno.
Da bismo mogli da igramo određeni sport, važno je da naši mišići budu spremni za takvu vrstu aktivnosti. Isto važi i za govor.
Ljubav, strah, tuga, bes, začuđenost... sve su to naše etikete za određena iskustva. Usvajanjem novih reči, dete dobija važan alat da uobliči, dotad neverbalno, iskustvo.
Recepti
Recept slika Paradajz čorba sa knedlama od krompira
Pored toga što je prijatnog ukusa, ova čorba je i veoma zdrava - odlična je za prevenciju zapušenja arterija i kožnih oboljenja!
Recept slika Slatkiš na brzinu: Čokoladni kolač za 5 minuta (VIDEO)
Za veoma kratko vreme, možete pripremiti ukusnu i slasnu poslasticu u mikrotalasnoj pećnici!
Recept slika Italijanski cukoto od malina
Neodoljiva hladna poslastica sa piškotama i kremom od maline, idealna za vrele letnje dane!
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Uskrs / Vaskrs Prošao je katolički stoga kasnim i s čestitkom, ali za članove pravoslavne vjeroispovjesti imam vremena :cool: *Hristos Vaskrs!* Kako ste ga...
  • Bojanke za decu Ako vasa deca koriste telefone i tablete za igrice, evo aplikacije koja ce im se svideti. Macke Bojanka je aplikacija za Android, Windows i iOS...
Yumama Google Play