PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
Kad napunih 25, mislim da je to bila krizna granica, ljudi oko mene se zabrinuše što još ne nađoh srodnu dušu, što se ne udah ...
Naslovna > Dete > 1 - 3. godine > Poremećaj govora i jezika kod dece

Poremećaj govora i jezika kod dece

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Poremećaj govora i jezika kod dece

Roditelji obično prvi primete poremećaje kod svog deteta, pa je važno informisati ih o znacima koji ukazuju na oštećenja, kako bi blagovremeno zatražili pomoć stručnjaka.

Pomenućemo i poremećaje ponašanja i pažnje, koji mogu da budu uzrok ali i posledica nerazvijene komunikacije.

 

*ALALIJA

To je poremećaj koji predstavlja odsustvo govora i jezika. Dete ima alaliju ako: ne govori i ne razume govornu poruku, ne govori, ali delimično razume govornu poruku, nezainteresovano je za govornu komunikaciju, razvija «sopstveni» jezik, koji je potpuno nerazumljiv za okolinu, komunicira gestovima, ćutljivo je, povučeno, plašljivo, plačljivo, sa povremenim vrištanjem i ispoljava stalni nemir.                                                                                   

 

*DISFAZIJA

U pitanju je poremećaj govora i jezika kod kojeg je sposobnost deteta da govori ili razume govor ispod očekivanog za njegov mentalni i starosni uzrast. Dete ima disfaziju ako: ima oskudan rečnik, koristi osnovne oblike reči, višesložne reči izgovara samo sa početnim ili sa završnim slogom, često premešta slogove ili glasove u reči, rečenica mu je kratka, teško usvaja upitne i odrične rečenice. Ova deca ne izgovaraju veliki broj glasova, ne prave razliku između sličnih glasova (p-b, s-š, č-ć), teško usvajaju reči koje izražavaju apstraktne pojmove, ne razlikuje rod, teško usvajaju množinu, ne koriste vremena, prideve, priloge, predloge i veznike.

 

*MUCANJE

Reč je o poremećaju tempa, ritma, akcenta i melodije rečenica i iskaza. Može da se javi u bilo kom uzrastu, i u različitim oblicima.

 

-Fiziološko mucanje

Obično se javlja u uzrastu od druge do pete godine, kada je dete suočeno sa mnoštvom novih reči, kao i sa apstraktnim pojmovima, čije značenje ne poznaje. Tada može da ponavlja početne glasove, slogove ili reči, zastajkuje, okleva, ili produžava glasove.

VAŽNO: Budite strpljivi sa detetom. Ne obraćajte pažnju na njegovo zamuckivanje. Budite dobar govorni uzor. Kada komunicirate sa detetom, govorite polako. Ako je teškoća prisutna više od dve nedelje, obavezno se obratite logopedu za pomoć.

 

-Primarno mucanje

Dete ponavlja pojedine glasove ili slogove, ali ne i reči. Uočava se izvesna napetost, ali dete nema svest o svom govornom poremećaju. Prelazni oblik između primarnog i sekundarnog mucanja je pojava tranzijentnog mucanja, koje je: učestalije i napornije, napetost mišića je povećana, trajanje grča je produženo, a dete postaje svesno svojih govornih poteškoća.

 

-Sekundarno mucanje

Javlja se opšta mišićna napetost celog tela, posebno govornih organa. Dete počinje da se boji govora, razvija svest o sebi kao o osobi koja muca, javljaju se tikovi i odbrambeni pokreti (treptanje, pokreti glavom...).

 

-Traumatsko mucanje

Ovaj oblik mucanja nastaje iznenada, naglo. Može da se javi u svakom uzrastu, ali najčešće između prve i treće godine, šeste i sedme godine i u pubertetu. Uzrok ovog mucanja je uvek neka traumatična situacija.

VAŽNO: Kod primarnog, tranzijentnog ili sekundarnog mucanja, neophodno je uključiti dete u audiolingvistički tretman.  

 

*DISLALIJA

Ovo je nemogućnost ili nepravilnost u izgovoru pojedinih glasova. Dete ima dislaliju ako: ne izgovara neke glasove (omisija), zamenjuje nerazvijeni glas glasom koji ima - umesto R izgovara J (supstitucija), glas odstupa od normalnog kvaliteta glasa (distorzija). U okviru razvojne norme, za svaki glas postoji uzrastni period kada se on javlja.

 

*RINOLALIJA

U pitanju je nazalan govor, teži poremećaj izgovora glasova, a nastaje kao posledica urođenog rascepa usana ili tvrdog i mekog nepca.

 

*DISLEKSIJA

Reč je o poremećaju čitanja. Simptomi su: premeštanje redosleda slova u reči (od-do), zamena slova (b-d), izostavljanje slova (krava-kava) i dodavanje slova (oblak-obalak). Javljaju se i problemi sa: pamćenjem slova, dovođenjem u vezu štampanog i pisanog slova, poznavanjem velikih slova, povezivanjem slova u kontinuirani niz. Dete odvojeno čita slovo po slovo, često zamenjuje vokale unutar reči, zastaje pred početak reči, ponavlja prvo slovo, prekida višesložne reči, odvojeno čita reč po reč, preskače redove, pogrešno razume tekst, nepravilno diše u toku čitanja.

 

*DISGRAFIJA

Ovo je poremećaj u savladavanju veštine pisanja. Rukopis je nečitak, loše postavljen u prostoru stranice, talasast ili silazi koso, ne prati horizontalan pravac. Reči su međusobno stisnute, ili je prostor između njih neujednačen. Dete često ispravlja slova docrtavanjem delova. Slova izgledaju nedovršeno, tanka su, dok ponekad toliko snažno pritiska po papiru da ga pocepa.

 

U osnovi poremećaja čitanja i pisanja se gotovo uvek nalazi poremećaj u razvoju govora i jezika, odnosno neadekvatno tretirana ili netretirana disfazija, ili neki drugi govorni poremećaj.

 

*PERVAZIVNI POREMEĆAJI

Karakteriše ih poremećaj socijalne interakcije, komunikcije, oskudna i stereotipna interesovanja i aktivnosti. Znakovi na osnovu kojih možete posumnjati da dete ima autizam su: nedostatak kontakta sa okolinom, «neprimećivanje» dece i ljudi, izostajanje kontakta «oči u oči», stereotipno ponavljanje reči ili fraze, stereotipno ponavljanje neke radnje (ljulja se, okreće predmete...).

 

*ADHD

Ova skraćenica ukazuje na hiperkinetski poremećaj sa poremećajem pažnje, a najčešće je dijagnostikovan mentalni poremećaj kod dece. ADHD je prisutan kod pet do 12 odsto školske dece. Javlja se u ranom detinjstvu, traje dugo, uz varijacije u stepenu i izraženosti pojedinih simptoma. Dijagnostikuje se tri puta češće kod dečaka nego kod devojčica. Simptomi ADHD-a su: poremećaj pažnje, impulsivnost i hiperaktivnost.

 

VAŽNO: Kod svih pomenutih poremećaja, slušna pažnja je slabo razvijena i predstavlja značajan faktor u nastanku bilo kog govorno- jezičkog poremećaja.

 

Poruka roditeljima

Vaši napori da budete informisani, otvoreni, da podržavate dete - pomoći će mu da sačuva i realizuje sve potencijale sa kojima je rođeno. Zato, čim posumnjate da vaše dete neadekvatno reaguje na zvuke iz okoline, ili ne progovara posle prve godine - zahtevajte od stručnjaka da ga uključe u medicinsku i defektološku dijagnostiku i u rani audiolingvistički tretman KSAFA-m aparatom.

 

Rana dijagnostika oštećenja sluha, govora i jezika, već u prvim mesecima po rođenju ili do druge godine - predstavlja prvi uslov uspeha, sa pretpostavkom da se odmah počne sa adekvatnim tretmanom. Cilj ranog audiolingvističkog tretmana u KSAFA sistemu, jeste podsticanje normalnog razvoja govora, sprečavanje nastajanja smetnji u razvoju i sekundarnih poremećaja.

 

Silvana Punišić, logoped

 

 

Oceni članak
4.50
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Zbogom krevecu: Prva noć u velikom krevetu u 15 fotografija
Ukoliko ste već prošli kroz ovaj "proces", ove fotografije će vas sigurno nasmejati, a ako vas to tek očekuje, nemojte se obeshrabriti, već čuvajte strpljenje, zadržite vedar duh i pogledajte šta sve može da vas očekuje...
Ideje holandskog poslastičara: Neodoljive torte za prvi rođendan (FOTO)
Suzana Đuričić, rodom iz Pirota, već četiri godine uspešno pravi originalna slatka remek dela u Holandiji. Evo njenih predloga za najlepšu dečju rođendansku tortu...
Privikavanje na nošu za samo sedam dana
Iako se mnogim roditeljima ne čini tako, navikavanje na nošu ne mora da bude komplikovan zadatak. Jedna mama pronašla je način kako da svog mališana nauči za samo sedam dana...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (7 poslato):

01/10/2012 19:05:31
dragi prijatelji kako mi mozete pomoci moje dijete zna da pise slovo tj.da ga prepisuje ali ne zna da ga procita koje je to slovo kreno je sad u prvi razred imao je problema sa govorom propricao je sa cetiri godine prica dva jezika njemacki srpski i engleski uci dodatno ide na kurs operisao je treci krajnik i imao je u usima sarafice jer su mu usi bile zacepljene sa vodom koja se pretvorila kao lijepak ili zvakacu gumu sta moze biti kakav poremecaj unapred hvala
Palac gore Palac dole
-2
jelena 01/11/2012 08:11:55
Moj sin ima 4 godine i ne umije da izgovara suglasnike d, njemu je t,s mu je isto t, c,ć,č takođe izgovara kao t.Napominjem. da mojha svekrva ima sličan problem sa izgovaranjem tih glasova.da li to može da bude nasljedno?
Palac gore Palac dole
-2
vesna mitrovic 03/05/2013 07:03:32
Gospodjo Jelena vodite dete kod logopeda jer to su glasovi koji se glasovi formiraju do trece godine.Naravno,govorni problemi mogu biti nasledni,a i steceni zbog sredinskih faktora.U Vasem slucaju su prisutna oba faktora.Pozdrav,logoped u penziji
Palac gore Palac dole
1
vesna mitrovic 03/05/2013 07:18:36
Vase dete je poslo nespremno u skolu,bez savladane glasovno-akusticke analize i sinteze reci u recenici i glasova u reci.Kad dete podje u skolu mora da zna da glas po glas ponovi u datoj reci ili reci u recenici.Npr.oko je o k o ili kada Vi izgovarate glas po glas dete mora da prepozna tu rec.Logoped u penziji
Palac gore Palac dole
2
Liljana Andreevska 26/12/2013 11:30:58
Gospođo Vesna, rekli ste da ste logoped u penziji, pa možda imate i mal strpljenja za moj problem, takođe. Moj mali dečko ima 4 godina, jako je pametan i intelegentno reaguje na sve stvari, ali teško izgovara sve reči, pri tome upotrebljava engleske reči koje jako dobro savlađuje sam, gledajući crtane filmove engleskog porekla. Vodila sam ga kod logpeda, koji mu je dijagnosticirao razvojnu dzsphasiju. Trebam Vaš savet da li postoji neki način na koji mu mi kao roditelji možemo pomoći da to brže savlada i da li Vi kao logoped imate iskustva da li se to može skroz prevazići, ili će mu tako ostati za celi život? Hvala.
Palac gore Palac dole
-2
vesna mitrovic 28/06/2014 04:44:30
Gos. LJiljana,obzirom da sam u penziji,a i zbog velikih obaveza povremeno se ukljucujem prateci komentare o problematici u govoru kod dece.Vase pitanje" da li mozeda se prevazidje problem kod vaseg deteta",obzirom da je dijagnoza Razvojna DYSPHASIA.Moze ali uz dugogodisnji rad sa logopedom uz vasu saradnju.Kao prvi iskljucite TV.Na osnovu onog sto ste napisali stekla sam utisak da Vase dete provodi dosta vremena gledajuci crtace.Govor se uci uz svakodnevne aktivnisti i svim siuacijama.
Palac gore Palac dole
2
srdjan 29/01/2015 13:30:15
Postovani,
Moj sin ima 3god i 4meseca. Pre oko godinu dana poceo je da muca (mmmmama,ttttata i slicno).tada smo citali razne stvari po internetu i videli smo da je to tako zvano fiziolosko mucanje i da ce proci samo od sebe.Nismo verovali u to ali stvarno trajalo je nekoliko dana i posle desetak,petnaest dana proslo je stvarno samo od sebe i do pre nekoliko dana stvarno nikakav problem nije imao.
E sad bili smo na zimovanju i dan ili dva pred polazak poceo je ponovo ali sada kao da udahne duboko vazduh i da ne moze da zapocne recenicu....po dolasku na zimovanje pocelo je sve gore i gore.....poceo je da se grci pri izgovafanju prve reci u recenici,da vice kad prica kao da mu je tako kakse da kaze i itd. Kad se zaigra sa necim pocne da prica sam sa sobom i taba recenice i reci izgovara sasvim normalno......Napominjem da smo se zimovanja vratili pre nekoliko dana i da idalje imamo isti problem.....Da napo enem da je u vrtic krenuo u septembru pa neznam da li ima neke veze sa tim.
Moje pitanje glasi da li imamo razloga za brigu s obzirom da je prosli put taj problem bio resen sam od sebe i da li je potrebno da dete odvedemo kod logopeda? Da napom3nem da taj put namerno nismo obracali paznju na taj problem jer su nas savetovali da je tako najbolje.....i istina bili su upravu svi koni su pisali o tome.
Sad smo bas zabrinuti jer to grcenje ni malo nije prijatno videti i to koliko ss muci da kaze nesto.Inace to se deyava uglavnom kada treba da odgovori na neko pitanje.
Pozdrav i hvala na razumevanju.
Palac gore Palac dole
0
ukupno: 7 | prikazano: 1 - 7

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Nepostojanje govora već u uzrastu od dve godine predstavlja veliki problem koji se mora hitno rešavati. Upoznajte se sa alalijom...
Dete još nije progovorilo - zato što nema nikakve primedbe. Ova rečenica, umesto da bude samo deo dobro poznatog vica, u stvarnosti se ponekad održava kao velika zabluda.
Da bi progovorilo, dete mora da bude stimulisano pravilnim govornim modelima, motivisano i emocionalno zadovoljno.
10 znakova koji će vam pomoći da prepoznate nadareno dete
U kojim sve situacijama ćete se naći i kako postupiti?
Recepti
Recept slika Pasta sa junetinom i maslinovim uljem
Ukusno jelo, koje veoma podseća na čuveni bolonjeze, možete pripremiti sa testeninom koju vaši ukućani najviše vole.
Recept slika Musaka sa tikvicama
Iskoristite sezonu tikvica i spremite ukusnu musaku u kojoj će uživati svi članovi porodice.
Recept slika Sočne posne sarmice s orasima
Ukoliko pripremate jela za posnu slavu, ove sarme su idealne za vašu trpezu.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Prirodni lekovi za oticanje nogu u trudnoći Drage buduće mame, želim da vas upitam za savet. Trenutno sam u 17. nedelji trudnoće i počela je malo da me hvata panika. Nadam se da će ostale...
  • New Age i zdravlje Kopirat ću dio teksta kako bi bilo jasnije o čemu je riječ. Sve veći broj liječnika klasične medicine vjeruje da pacijente ne treba tretirati kao...
  • Zatvor Nova sam ovde, danas otvorih nalog... U sustini, trebao mi je savet pedijatra pa sam se ulogovala ali vidim da do njih ni registrovana ne mogu...
Magazin MAMA novi broj!