PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  U našoj porodici neguje se duga tradicija praćenja sporta. Naša naklonost ne pripada samo određenom sportu ili sportisti, mi smo zaista zaljubljenici u čitavu tu ...
Naslovna > Beba > 9 - 12 meseci > Osam dilema o bebinom spavanju

Osam dilema o bebinom spavanju

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Osam dilema o bebinom spavanju Foto: Shutterstock

Da li je dobro bebe i malu decu hraniti neposredno pred spavanje? Da li treba poštovati ritam deteta ili ga svaki dan u određeno vreme obavezno stavljati u krevet? Pročitajte odgovore pedijatra na ova i mnoga druga pitanja o spavanju mališana.

 

1. Zašto bebe i mala deca neravnomerno dišu dok spavaju?

Neravnomerno disanje za vreme spavanja je normalna i prirodna pojava. Javlja se zbog toga što ritam disanja prati snove. Ritam i dubina disanja zavisi od sadržaja sna, uzbuđenja za vreme sna i može biti  praćena promenom u izrazu lica, pokretima tela, smehom ili plakanjem. Kada prođe ova faza sna, dete opet ulazi u fazu mirnog i uravnoteženog disanja.

 

2. Da li insistirati na dnevnom spavanju i do kog uzrasta?

Nikakvo insistiranje neće naterati dete da zaspi, samo će ga uznemiriti. Što je dete veće, najčešće u predškolskom uzrastu, nema potrebe za podnevnim snom i to treba poštovati, ali zbog intenzivnog rasta dete treba staviti  tokom dana u krevet, da se odmore i kosti i mišići. Detetu ponuditi neku slikovnicu, ili pustiti laganu muziku dok se odmara, pa ponekad iako rečima iskazuje otpor, ono u takvim uslovima ipak spontano zaspi.


Pročitajte i... Bebin san: Detaljno uputsvo za popodnevno spavanje

 

 

 


3. Da li treba poštovati ritam deteta ili ga svaki dan u određeno vreme obavezno stavljati u krevet?

Do određene granice je u svemu važno poštovati potrebe deteta, ali ga usmeravati na ono što je za njega najbolje. Za dobar san i odmor je bolje da se dete stavlja na spavanje  približno u isto vreme, jer se tako stvaraju pozitivne navike vezane za spavanje. Potrebno je da se pre tog dogovorenog vremena smanjuju aktivnosti i da se stvara atmosfera dobra za spavanje. Dogodi se ponekad da mi spontano uradimo drugačije, recimo da nekom zanimljivom igračkom ili nekom aktivnošću dete zainteresujemo, ono se razigra, a onda očekujemo da ode na spavanje. Za to je onda potrebno vreme jer mozak zahteva određeni period da se pripremi za san.

 

4. Da li je istina da deca brže rastu dok spavaju?

San je potreban deci za normalan rast i razvoj, kao hrana, voda, ljubav ili igra. Ako su sve ove potrebe zadovoljene, ako su izbalansirane, dete će dobro i pravilno rasti. Ako mu i jedna potreba nedostaje, ako ne spava dovoljno i dobro, ako mu ne stvaramo uslove za to, mogu se pojaviti problemi, što u krajnjem slučaju znači da deca koja imaju dobar san dobro rastu.

 

5. Da li je dobro bebe i malu decu hraniti neposredno pred spavanje?

Poznato nam je da bebe najčešće i najlepše zaspe na majčinim grudima i da im to nimalo ne smeta da nastave lepo i mirno da spavaju. Osim toga one često sisaju i noću, i isto tako nastave da spavaju bez problema. Majčino mleko je najprirodnija hrana za odojčad i izuzetno lako svarljiva, tako da ne opterećuje sistem za varenje. Uvođenjem nemlečne hrane u ishranu odojčadi i male dece, za večernji obrok obično planiramo lako svarljive namirnice, što takođe ne remeti dečji san, ukoliko obrok nije preobilan. Zato je za dobar večernji obrok važno dati lako svarljive namirnice, biološki vredne, ne u prevelikim količinama, uglavnom u isto vreme. Naravno ne prekasno uveče, ne samo zbog spavanja, već zbog dobrog planiranja dnevnih aktivnosti, obroka i sna. Na ovaj način se formiraju pozitivne navike i dete uči da i samo jednog dana to uradi na dobar način. Ako primetimo da našem detetu određena namirnica data uveče remeti san pokušaćemo da je zamenimo  nekom drugom iz iste grupe.

 

6. Da li je prilikom dnevnog sna potrebno zamračiti prostoriju u kojoj  beba spava?

Za vreme dnevnog sna nije potrebno zamračiti prostoriju u kojoj beba spava. Zamračivanjem i obezbeđivanjem tišine, kao da je noć, možemo zbuniti mozak bebe koji se vremenom navikava na normalni biološki ritam smenjivanja dana i noći, ritam u kome je noću mirno i mračno i tada je vreme za spavanje, a danju je svetlo, i to je vreme za aktivnosti. Tako dečji mozak nauči da razlikuje dan i noć i nije potrebno ovaj prirodni ritam remetiti.

 

7. Šta raditi sa decom koja nikako neće da spavaju, pa roditelji često pribegavaju uspavljivanju u kolima ili kolicima?

Pa šta raditi? Preispitati se zašto se to dešava? Šta smo to uradili, ili nismo uradili da nam dete ne odlazi na spavanje smireno i zadovoljno, već da beži od sna. Ponavljam da je potreba za snom prirodna, doduše po dužini individualna, ali sva deca i svi ljudi  imaju tu potrebu, pa i vaše dete.

Pročitajte i... Od plačljivka do bebe koja mirno spava za samo sedam dana

 

 

 


Da podsetimo: stvoriti uslove za normalan san, od atmosfere u kojoj dete živi, pa do one pred samo spavanje, atmosfere prijateljske, prijatne i opuštene, pune ljibavi, do prijatne prostorije za spavanje koju dete poznaje i gde se dobro oseća, smanjivanje aktivnosti pred samo spavanje, korišćenje prijatne muzike, drage knjige, nekoliko lepih reči i poljubac pred spavanje. Odlazak na spavanje u približno isto vreme bi takođe bio od koristi za sticanje pozitivnih navika. Možda treba podsetiti i na neke situacije koje su prolazne, a koje mogu privremeno da poremete san deteta kao što su: nicanje zubića, putovanje i promene mesta boravka, polazak deteta u kolektiv ili druge značajnije i krupnije promene u njegovom životu, koje zahtevaju posebno strpljenje.

 

8. Da li je potrebno male bebe buditi radi dojenja na svaka tri sata?

Kada je dojenje u pitanju novorođenče ritam spavanja i hranjenja reguliše spontano, bez naše intervencije, budi se kada je gladno i posle podoja najčešće spontano zaspi. Bebu nije potrebno buditi za hranjenje, ako poštujemo da dobija podoj na sopstveni zahtev i u razmaku koji nije nametnut, pa će jednom obrok biti na dva, drugi put na sat ipo, a nekada će prespavati tri sata između podoja. Što je beba starija u stanju je da posisa više mleka, pa samim tim i da duže spava. U početku, neposredno posle rođenja, bebe sisaju češće, a kasnije same uređuju to vreme. Zato nemojte biti nestrpljivi i dozvolite svojoj bebi da sisa kada poželi.

Ako se dogodi da beba koja inače dobro napreduje i lepo uzima obroke, između nekog podoja spava duže od tri sata, ne treba je buditi, sigurno je da će sledećih nekoliko obroka sisati češće i nadoknaditi propušteno.

Kada treba novorođenče ili odojče ipak buditi za podoj? U sličaju da beba ne dobija dovoljno mleka, da tehnika podoja nije dobra i da ona, iako majka ima dovoljno mleka, ne popije koliko joj je potrebno, pa često traži dojku, "visi na dojci" jer se ne nasisa dovoljno, a kad se umori ona spava i to dugo. Razlog je taj što štede energiju, u snu je manje troše. Takvu bebu treba buditi za podoj, korigovati tehniku podoja, ako je potrebno mleko izmuzati i bebu hraniti kašičicom dok ne ojača, i dok ne bude sama u stanju da iz dojke izvuče dovoljno mleka. Osim pospanosti ove bebe obično nemaju po nekoliko dana stolicu i veoma malo mokre, to jest, pelene su dugo vremena suve.

 

Prim. dr Milijana Simonović


Oceni članak
4.22
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Bezbednost dece: 7 roditeljskih grešaka koje mogu dovesti bebu u opasnost
Roditelji često nesvesno ili iz neznanja mogu dovesti svoje dete u opasnost. Predstavljamo vam nekoliko najčešćih grešaka koje mame i tate prave, a kojih verovatno nisu ni svesni...
Razvoj bebe: Da li je guralica za prohodavanje bolji izbor od dupka
Stručnjaci kažu da je prirodnije, sigurnije, ali i zdravije ostaviti dete da se igra na podu nego ga staviti u dubak. A da li je isti slučaj sa guralicama?
Pedijatri odogovaraju na najčešće roditeljske dileme: Da li je moja beba spremna da...
Ako ste prvi put roditelj sigurno imate milion pitanja, ali ne brinite, ovaj kratak savetnik iskusnih stručnjaka će vam sigurno biti od pomoći.
Inicijalizacija u toku...
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Većina dece ne voli da spava danju, čak se žestoko opire tome. Jer, mališani toliko toga pametnijeg imaju da urade, da isprobaju, istraže…
"Nadmudrite" vašu bebu da što duže ostane u krevetu.
Pomozite bebi da, nakon ukidanja noćnog podoja, razvije naviku spavanja.
Pogledajte kako se vremenom menja način na koji spavaju naše bebice...
Bebi od 5-6 meseci, koja je normalno uhranjena i lepo napreduje, noćni obrok nije potreban. Sada je u pitanju samo navika.
Recepti
Recept slika Šnicle od spanaća
Ponudite mališanima ukusne i zdrave šnicle od povrća!
Recept slika Savršen letnji obrok: Ukusni uštipci od tikvica
Donosimo vam jednostavan i brz recept za mekane uštipke od tikvica koji se mogu poslužiti za doručak ili predjelo, a u čijem će slasnom ukusu uživati cela porodica...
Recept slika Ručak na brzinu: Patlidžan i paradajz sa mocarelom
Zapečeno povrće sa sirom, koje se priprema veoma lako i brzo, je tajni recept svake dobre domaćice.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
Yumama Google Play