PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  U našoj porodici neguje se duga tradicija praćenja sporta. Naša naklonost ne pripada samo određenom sportu ili sportisti, mi smo zaista zaljubljenici u čitavu tu ...
Naslovna > Beba > 4 - 8 meseci > 7. mesec - beba raste kao iz vode

7. mesec - beba raste kao iz vode

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
7. mesec - beba raste kao iz vode Foto: Shutterstock

Beba vrši poslednje pripreme za juriš na ovaj svet: uvežbava mišiće koji će joj držati težinu tela, ali to sve još uvek radi u ležećem položaju

Psihomotorni razvoj

Tokom sedmog meseca, dominira jaka želja odojčeta za kretanjem. U položaju potrbuške, ono pomera težište ka zadnjem delu tela, oslanjajući se na šake i bedra. U nastojanju da se kreće napred, pomera se unazad. Ako mu sa strane pružimo igračku, podići će jednu ruku da bi je dohvatilo, pomerajući težinu tela u stranu i oslanjajući se na jednu šaku i karlicu. Dete sa lakoćom hvata i preko sredine tela.

 

U položaju na leđima, odojče nastavlja da upoznaje svoje telo. Krajem sedmog meseca, stavlja stopala u usta, pri čemu jako isteže slabinske pršljenove. Suprotan efekat se postiže pasivnim postavljanjem deteta da sedi (kičmeni stub trpi pritisak, posebno u donjem delu), što može da ima štetne posledice. Pre navršenih sedam meseci, beba još uvek ne može samostalno da sedi, jer je bez naslona nestabilna i može da se prevrne. To znači da može kraće vreme da sedi zavaljena u naslon (kolica, sedište za auto), ali je još uvek rano za stolicu za hranjenje.

 

U ovom uzrastu, beba se aktivno okreće sa leđa na stomak i obratno (ukoliko vaše sedmomesečno dete «pada» sa leđa na stomak, posavetujte se sa pedijatrom). Beba ima naizmenično stranu oslonca ili stranu igranja, zavisno od strane na koju se okreće. Donja strana ima ulogu oslonca pri okretanju, kasnije pri hodu, dok je gornja strana u fazi igranja, kasnije kretanja napred. U svakom slučaju, beba još u ležećem stavu «trenira» sve grupe mišića za hodanje. Ona pri okretanju preko sredine tela na obe strane - ležeći korača.

 

Prostorno opažanje se proširuje na udaljene predmete. Tako dete uspeva da dohvati igračku koju je ispustilo, i to u položaju na leđima ili iz vašeg naručja.

 

Beba izražava nepoverenje prema stranim licima, ponekad je to i strah - koji se manifestuje plačem kada se nađe u nepoznatom društvu.

 

Ishrana bebe

Ako je beba do navršenih šest meseci samo sisala, sada pored mleka mora da dobija i drugu vrstu hrane. Najbolje je da mleko koje pije i dalje bude majčino.

Novine u sedmom mesecu se odnose na meso, žumance i žitarice koje sadrže gluten (pšenica, ječam, raž i ovas).

 

Od mesa, odojčetu u ovom uzrastu može da se da: pileće, ćureće, teleće, juneće i jagnjeće meso - obareno u supi i sitno iseckano. Umesto mesa, može da se da soja.

Žumance se daje kao tvrdo kuvano, pa ispasirano, kao dodatak mlečnoj kaši ili slanom obroku. Uvodi se postepeno (počinje se sa osminom, pa se količina iz dana u dan polako povećava, u roku od 10-15 dana, dok se ne dođe do celog žumanceta). Ne preporučuje se istog dana davanje i mesa i žumanceta, već naizmenično.

Žitarice koje sadrže gluten mogu da se dodaju mlečnoj ili voćnoj kaši.

Od voća, mogu da se daju banane i sezonsko voće (jabuke, kruške, šljive, breskve, kajsije, marele) - i to kao sveže, oljušteno i pasirano.

Bebi može da se ponudi jogurt ili kiselo mleko, ali se «obično» kravlje mleko - za odojčad koja više ne sisa, još uvek ne preporučuje. U nedostatku majčinog mleka, daje se mlečna formula sa oznakom 2.

Između doručka i ručka, ili ručka i večere, bebi može da se ponudi voćni sok, mada u tome ne treba preterivati. Jer, prekomerno konzumiranje sokova je najčešći uzrok gojaznosti kod male dece, a navika pijenja iz flašice je osnovni uzrok kvarenja mlečnih zuba.

 

Predlog jelovnika za sedmi mesec

Rani jutarnji obrok

podoj ili adaptirana formula

Doručak

žitarice sa voćem

Ručak                                         

povrće i meso (soja)

Kasno popodne

voćni sok

Večera

mlečna kaša sa žitaricama (može i žumance)

Obrok pred spavanje

podoj ili adaptirana formula

 

 

Ponovo o alergijama

Izvestan broj odojčadi (naročito ona u čijoj porodici postoji sklonost ka alergijskim bolestima, kao i ona koja su bila na veštačkoj ishrani) ima ponavljane opstruktivne bronhitise (upala disajnih puteva, praćena otežanim disanjem i «sviranjem» u grudima). Pokretač je obično virusna infekcija, praćena povišenom temperaturom, zbog čega je u ovako ranom uzrastu teško razlikovati alergijski od nealergijskog bronhitisa.

 

Naime, i mikroorganizmi mogu da pokrenu alergijske mehanizme, koji za posledicu imaju suženje disajnih puteva usled grča mišićnog sloja u njihovom zidu, što otežava izdisaj i daje zvučni fenomen u vidu zviždanja. Neka deca se, usled nakupljanja gustog sekreta, bukvalno guše i zahtevaju neodložnu lekarsku pomoć. Većina dobro reaguje na inhalaciju bronhodilatatora, a u težim slučajevima je neophodno da se primeni i kratkotrajna hormonska terapija.

 

Svakom odojčetu može da se dogodi ovakva epizoda u toku infekcije, jer beba ima mali promer disajnih puteva, pa obilan sekret još više sužava njihov lumen i uzrokuje otežano disanje. Međutim, kod nekih beba je u osnovi oboljenja alergijski mehanizam. One su «kandidati» da obole od bronhijalne astme, hronične bolesti koja može da ih prati sve do puberteta, a u najtežim slučajevima i do kraja života.

 

U ovom uzrastu je teško dokazati alergiju, čak i kada ona postoji. Jer, zbog slabe kožne reaktivnosti dece mlađe od tri godine, alergijske kožne probe su negativne. Za spirometrijska ispitivanja plućne funkcije je rano, s obzirom da mala deca nisu u stanju da sarađuju. Većina pedijatara je na muci kada je u pitanju lečenje odojčeta sa ponavljanim bronhoopstrukcijama, pošto u ovom uzrastu gotovo nikada nije u pitanju čista alergija, već i udružena infekcija, neretko i upala pluća ili/i srednjeg uva. Ipak, da ne bi došlo do zloupotrebe lekova, naročito antibiotika u situacijama kada nisu od koristi, dobro je konsultovati dečjeg pulmologa ukoliko su napadi gušenja česti, naročito ako postoji porodična sklonost ka alergijskim bolestima.

 

Da li beba može da bude alergična na polen?

S obzirom da je alergijski imuni odgovor uvek reakcija na ponovljeni (a ne na prvi) kontakt sa alergenom, ne treba očekivati da beba pri prvom kontaktu sa polenom reaguje poput astmatičara, ali to može da se desi naredne sezone.

 

Međutim, kada su u pitanju alergeni iz hrane, situacija je drugačija. Ukoliko odojče mlađe od šest meseci dođe u kontakt sa belančevinama za koje nije pripremljeno (pre svega belančevine kravljeg mleka, ali ponekad i soje), kod njega vrlo brzo može da se razvije alergija - koja se ispoljava prolivom, a ponekad i otežanim disanjem.

 

Simptomi mogu, mada retko, da nastupe čak i kod beba koje su isključivo na majčinom mleku, ukoliko majka konzumira kravlje mleko i mlečne proizvode. Opisana je, izuzetno retka, alergija na svako, pa i humano mleko.

 

Kod nutritivne alergije, može se pomoći na taj način što se iz ishrane isključuju namirnice na koje je beba alergična i zamenjuju drugom vrstom hrane. Pošto je odojčetu mleko i dalje neophodno u ishrani, umesto obične adaptirane mlečne formule se daju hipoalergijske formule - u njima su belančevine kravljeg mleka razložene na manje molekule, koji ne pokreću alergijski imuni odgovor. Neke bebe, koje su alergične na mleko, dobro podnose soju, pa se savetuje ishrana sojinim mlekom. U svakom pojedinačnom slučaju je potreban detaljan plan ishrane, čime se bave pedijatri-nutricionisti i alergolozi.

 

Prevencija

Najlakše je da se bolest spreči. A to treba činiti od samog rođenja deteta. Nemojte kod prvog bebinog plača po dolasku iz porodilišta da pomislite kako nemate dovoljno mleka i da odmah posežete za veštačkim, jer to može da ima dalekosežne posledice. Produkcija vašeg mleka zavisi od potražnje: signal za stvaranje i izlučivanje mleka ide iz bradavice - što se više dojka prazni, više se mleka stvara (i obratno). Svaka dohrana mlečnom formulom za najdalje dva meseca vodi ka kompletnoj veštačkoj ishrani, što ozbiljno povećava rizik od alergijskih bolesti. Kod naroda u kojima se deca do šest meseci isključivo doje, daleko je manje astme i u prvoj, kao i u svim ostalim godinama života! No, beba ne sme ni da gladuje. Ukoliko mislite da nemate dovoljno mleka, posavetujte se - isključivo sa pedijatrom, koji će vam dati odgovarajući savet o ishrani.

 

 

Putovanje sa bebom

Beba je već dovoljno porasla da može da se «otisne» dalje od kuće. Ipak, odmor sa sedmomesečnom bebom zahteva dobru pripremu. Za putovanje je najbolje prevozno sredstvo avion ili voz (spavaća kola). Zbog vrućine (ili preterane svežine u klimatizovanom vozilu), kao i teskobe - autobus i putnički automobil nisu prikladni za duža putovanja.

 

Ujutru, pred polazak, bebi dajte da pije mleko. Na put treba poneti prokuvanu vodu za piće, voćni sok i nekoliko teglica sa gotovim kašama. Nije neophodno da nosite mleko, jer je kvarljivo, a gotove tečne formule ne mogu da se nabave na našem tržištu. Uostalom, bebi u sedmom mesecu života neće biti ništa ako ceo jedan dan ne pije mleko. Ukoliko pravite pauzu radi noćenja, možete da ponesete kutiju sa mlečnom formulom (podrazumeva se da ste poneli pribor za hranjenje) i bebi uveče pripremite mlečni obrok. Naravno, bebe koje još uvek sisaju, imaju privilegiju da u svakom trenutku i na svakom mestu mogu da dobiju mleko.

 

Prekinite putovanje u vreme podnevne žege i potražite hladovinu. U mestu boravka koristite isključivo flaširanu vodu za piće, koju za bebu treba prokuvavati, ukoliko na flaši ne piše drugačije. Za rastvaranje mlečne formule je najbolje da se koristi specijalna voda za tu namenu.

 

Dobro perite ruke pre pripreme obroka za bebu i hranjenja! Uprkos svim merama predostrožnosti, veoma često se dešava da se beba koja je promenila sredinu - razboli. Zato morate da imate priručnu apoteku, koja obavezno treba da sadrži lek za obaranje povišene temperature - u vidu sirupa (Paracetamol, Ibuprofen) ili čepića (Paracetamol), ali i kontakt telefon vašeg pedijatra.

 

Nega mlečnih zuba

Da bi zubići bili zdravi, potrebno je da se jednom do dva puta dnevno izbrišu mokrom gazom. Kasnije ćete da koristite i četkicu, učeći dete da samo pere zube (u početku samo vodom). Od navršenog šestog meseca, odojčetu se jednom dnevno daje fluor u vidu tabletica - ukoliko voda koju pije ne sadrži dovoljne količine ovog mikroelementa, o čemu se treba posavetovati sa pedijatrom ili stomatologom na svojoj teritoriji.            

 

Lekarski pregledi

Sa navršenih šest meseci, beba ima sistematski pregled na kome se meri, pregleda i završava ciklus vakcinacije započet sa dva meseca starosti, posle čega do prvog rođendana ne dobija više nikakve vakcine. Ultrazvučnim pregledom kukova se proverava da li je počelo okoštavanje do tada hrskavičavih glavica butnih kostiju, što je preduslov da ti zglobovi «preuzmu» težinu tela. Normalno, jezgra okoštavanja se javljaju između dva i osam meseci. Ukoliko su kukovi u redu, bebama koje su do tada imale široki povoj - on više nije potreban.

 

 

Prim. dr Maja Skender, pedijatar


Oceni članak
4.47
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
4 vrste nosiljki za bebe - prednosti i mane (FOTO)
U velikoj ponudi nosiljki na svetskom tržištu nije lako izabrati najbolju za svoju bebu. Donosimo vam dobre i loše strane nekoliko najaktuelnijih načina na koje možete nositi svoje mališane...
Nemojte ih sprečavati: Evo zbog čega bebe trljaju oči?
Svaka mama zna da trljanje očiju znači da je beba spremna za san, ali sigurno niste znali zbog čega je baš trljanje očiju signal za pospanost...
6 načina da se zabavite sa bebom ovog leta
Ukoliko ste nedavno dobili bebu, najzad je došao trenutak kada možete izaći iz kuće - stiglo je leto! Evo kako da u njemu uživate zajedno s bebom...
Inicijalizacija u toku...
Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Pupčani patrljak, soor, grčevi, infekcije kože... Koja sredstva će vam biti potrebna kako bi se rešili ovih problema?
U petom mesecu, beba postaje znatiželjna u većoj meri nego do tada. Pomno prati sve što se oko nje događa i pokušava da u tim događajima aktivno učestvuje.
Beba nakon navršena dva meseca postaje aktivnija, sve je više budna i počinje značajnije da se zanima za okolinu.
Pogledajte savete stručnjaka kako biste bili sigurni da vaša beba iz meseca u mesec napreduje i dobija odgovarajuću telesnu težinu...
Uvođenje dopunske, čvrste hrane je postepen proces, a vreme uvođenja se određuje individualno za svako dete i zavisi od njegovog razvoja. Ipak, većina odojčadi je spremna za uvođenje nove hrane između navršena četiri do šest meseci.
Recepti
Recept slika Ručak na brzinu: Ukusna pita od starog hleba
Za pripremu ovog ukusnog jela nije vam neophodno previše vremena, kao ni sastojaka - sve ih već imate u kuhinji! Evo kako ga pripremiti...
Recept slika Kolač sa višnjama i amareto likerom
Kolač sa višnjama poslužite sa kuglom sladoleda od vanile!
Recept slika Domaće šnenokle
Neodoljive slatke knedlice u ukusnom filu predstavljaće pravo slasno zadovoljstvo i očaravajući dezert nakon porodičnog ručka.
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
Yumama Google Play