PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
Usnila sam te prošle noći. Stajala si bosonoga u travi, ispred divne kućice koju si zvala svojim domom. Krhka, prkosna... Svaka ćelija iz tebe viče: ...
Naslovna > Beba > 4 - 8 meseci > 5. mesec - hoću sve da dohvatim

5. mesec - hoću sve da dohvatim

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
5. mesec - hoću sve da dohvatim Foto: Shutterstock

U petom mesecu, beba postaje znatiželjna u većoj meri nego do tada. Pomno prati sve što se oko nje događa i pokušava da u tim događajima aktivno učestvuje.

To će omogućiti intenzivniji motorni razvoj, naročito zanimanje za sopstveno telo, ali i pokušaje okretanja u stranu i hvatanja udaljenih predmeta.

 

1. Psihomotorni razvoj

U položaju potrbuške, beba pomera težište tela na stomak. Ako želi da poveća polje igranja, pruža laktove prema napred. Ugleda li omiljenu igračku izvan polja domašaja, postaviće se u siguran položaj na stomaku. Glavu, grudni koš i ruke će podići u vazduh i «plivaće» nogama kraće vreme.

 

*U ležećem položaju, beba zauzima «sedeći» stav sa pravim trupom i nogama podignutim uvis, dodiruje svoja bedra i posmatra stopala. Tako jača mišiće potrebne za docnije sedenje, a da pritom ne opterećuje kičmeni stub, koji još nije dovoljno stabilan za vertikalno sedenje. Ako su noge vašeg deteta stalno opružene, porazgovarajte o tome sa pedijatrom.

 

*Kotrljanje u stranu postaje sve aktivnije i sa ciljem. Beba «gornju» ruku i nogu usmerava preko sredine tela ka drugoj strani, u pokušaju da se prevrne.

 

*Odojče sve svesnije hvata igračku. Ako mu je pružimo sa strane, uhvatiće je prstima i ispruženim palcem. Pomno je posmatrajući, premešta je iz ruke u ruku. Ovo je izuzetno krupan korak u razvoju bebinog mozga. Ako vaše dete, u nastojanju da uhvati igračku, glavu uvek okreće nazad i ne može da je uhvati, porazgovarajte o tome sa pedijatrom.

 

*Na sazrevanje mozga ukazuje i okretanje glave u pravcu izvora zvuka. Ono mora da bude podjednako uspešno sa obe strane.

 

Osim razvoja čula, beba pokazuje i prve znake pamćenja: ako njenu ruku sa igračkom - kojom se igrala, prekrijemo maramom, ona će da izvuče ruku zajedno sa igračkom.

 

*Ukoliko vaše petomesečno odojče ne reaguje na zvuk sa jedne ili obe strane, ili nije zainteresovano za okolinu, posavetujte se sa pedijatrom.

    

2. Majčino mleko i dalje dovoljno

Majčino mleko, uz dodatak vitamina D, i dalje zadovoljava sve bebine potrebe u hranljivim materijama i vodi, što je idealna varijanta. Međutim, ako nemate dovoljno svog mleka, ili beba pokazuje interesovanje za drugu vrstu hrane, gledajući vas kako jedete, u petom mesecu možete započeti sa uvođenjem nemlečne hrane. To naročito važi za odojčad na ishrani adaptiranim mlečnim formulama.

 

*Najbolje bi bilo da mlečnu kašu sa žitaricama bebi ponudite kasno popodne ili uveče, kako biste pojačali obrok pred spavanje, sa ciljem da beba što duže spava. Od žitarica, u ovom uzrastu mogu da se koriste sve - osim pšenice, ječma, raži i ovsa.

 

*Najsigurnije su pirinčane pahuljice, ali kod dece na «veštačkoj ishrani», koja i inače imaju tvrđu stolicu, svakodnevno davanje pirinča može da prouzrokuje zatvor. Postoje dve vrste gotovih kaša sa žitaricama: nemlečne - koje se pripremaju sa mlekom, i mlečne - koje se pripremaju sa vodom. Mlečne kaše sadrže mleko u prahu, zato ih ne treba davati deci koja imaju alergiju na belančevine kravljeg mleka. Njima se daju nemlečne žitarice, koje se rastvaraju u humanom ili dijetalnom mleku koje beba koristi.

 

*Uvođenje slanog obroka u vidu supe od povrća, većina beba prima sa negodovanjem. Budite spremni da beba sve ispljune po vama kada joj prvi put u usta stavite supu. Kako da je ubedite da je to za njeno dobro? Ponudite joj supu kada je jako gladna, a ostatak obroka u vidu mleka ostavite za kraj. Neka deca nikako neće da jedu slano. Moje iskustvo je pokazalo da slani obrok koji sadrži šargarepu bebe lakše prihvataju ako mu se doda sasvim malo šećera. Njegova količina se iz dana u dan polako smanjuje, da bi se nakon nedelju dana potpuno izbacio. Međutim, naići ćete i na suprotna mišljenja.

    

3. Kada će već jednom ti zubi

Beba uveliko balavi, postaje nervozna, trpa ruke u usta, a desni su joj crvene i natečene. I pored svih ovih naznaka da će zubi uskoro početi da niču, kod većine beba će se to desiti posle navršenih šest meseci. Tegobe koje pre toga imaju, možete da ublažite gumenim "glodalicama", koje moraju da budu dobro oprane. Povremeno, možete bebine desni da namažete anestetičkim rastvorom za tu namenu (mada u tome ne smete da preterujete). U slučaju izrazitog bola, može da se da pola kašičice sirupa Paracetamola, ne više od dva puta u toku dana.

    

4. Upala uva

Ponekad beba deluje kao da je nervozna zbog izbijanja zuba, pa čak može da odbija hranu, dodiruje svoje uši, ima povišenu temperaturu i/ili proliv. Ovi simptomi su mnogo ređe izazvani nicanjem zubića nego što se misli. Ukoliko je beba slinava, pre će biti da je boli uvo. Upala srednjeg uva češće nastaje kod odojčadi hranjene uz pomoć flašice, nego kod dojene. Jer, mleko iz flašice, ukoliko se beba hrani u ležećem položaju, može da dospe direktno u srednje uvo, kroz kanal poznat pod imenom Eustahijeva tuba, a tamo predstavlja dobru hranu za bakterije. Tipično je da gladno odojče intenzivno plače, a kada pokuša da sisa - odbija dojku ili flašicu zbog bola, koji se tada javlja u uvu. Naročito je karakterističan vrisak iz dubokog noćnog sna, izazvan jakim bolom u uvu.

 

*Šta učiniti usred noći?

Kod sumnje na upalu uva, bebi treba dobro očistiti nosić - fiziološkim rastvorom, uz pomoć pumpice ili aspiratora za nos. Ukoliko se ne smiri, dati joj pola kašičice Paracetamola i sačekati jutro. U slučaju da se simptomi nastave, bebu treba odneti dečjem ili ušnom lekaru, koji će da obavi pregled i preduzme lečenje, ako je potrebno.

 

*Kako sprečiti upalu uva?

Prehlade su neminovna pojava, kad-tad će se desiti. Prvi i najupadljiviji simptom jeste sekret u nosu. Nos treba čistiti fiziološkim rastvorom, više puta u toku dana, a obavezno pre hranjenja, kako bi dete moglo da diše na nos dok sisa. U protivnom, moraće svaki čas da ispušta dojku ili cuclu kako bi uzelo vazduh, što će da poremeti mehanizam sisanja i dovede do zapadanja mleka u Eustahijevu tubu, sa posledičnom infekcijom. Upala uva se češće javlja kod beba kojima se uši čiste bebi štapićima, pa ih ušni lekari nikako ne preporučuju.

    

5. Pregledi u zdravstvenom savetovalištu

Ukoliko je do sada redovno vakcinisana, vaša beba bi između pet i šest meseci trebalo da primi i poslednju, treću dozu vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i hemofilusa influence B (DI TE PER, polio i HiB ili sve u jednoj, petovalentnoj vakcini). Sa punih pet meseci, zdravo terminsko dete udvostruči porođajnu težinu.

    

6. Omiljeni položaji

Sada većina beba više nije tako laka za nošenje. Iako mnoge od njih iz polusedećeg pokušavaju da se dovedu u sedeći položaj, za to je još rano. Ali, zato prosto uživaju da ih nosite okrenute licem od vas, pridržavajući ih između nogu i ispod ruku, jer tako najbolje mogu da posmatraju okolinu i da se igraju svojim ručicama. U položaju na leđima, veoma će ih zabaviti niska od zvečki razapeta između bočnih strana kreveta, koju će da udaraju rukama, vrišteći od zadovoljstva kada čuju zveckanje. Ipak, najviše će se obradovati vašem liku i glasu, pokušavajući da vas dodirnu, pa i počupaju za kosu.

 

Pravila za uvođenje nove vrste hrane

Pri uvođenju nove vrste hrane, treba se pridržavati određenih pravila:

1. Hrana se uvodi ovim redosledom: žitarice, povrće, voće, meso, žumance, itd.

2. Započinje se sa malom količinom (na primer, jedna-dve kašike, dok ostatak obroka čini mleko).

3. Pri uvođenju nove hrane, uvodi se samo jedna nova namirnica dnevno i daje tri dana - kako bi se, u slučaju pojave alergije, znalo šta ju je izazvalo. Tako se uvode najviše dve nove namirnice nedeljno.

4. Povrće se uvodi tri nedelje posle žitarica, a voće dve nedelje posle povrća.

5. U petom mesecu, jedan obrok može da bude mlečna kaša sa žitaricama bez glutena*. Krajem petog meseca, eventualno, umesto drugog mlečnog obroka može da se uvede pasirano povrće (šargarepa, krompir, zelen, paštrnjak).

6. Da bi beba pravilno formirala ukus, ne preporučuje se mešanje više vrsta povrća odjednom.

7. Nemlečna hrana u početku treba da bude sasvim pasirana. Kasnije, sa pojavom prvih zuba, pasiranje treba smanjivati i ostavljati čvrste komadiće u kaši, kako bi odojče dobilo priliku da žvaće.

8. Svaku hranu koju ste pripremili za bebu - prvo probajte sami!

9. Ukoliko u porodici postoji sklonost ka alergijskim bolestima (bronhijalna astma, polenska kijavica, ekcemi, koprivnjače i slično) - odložite uvođenje nemlečne hrane dok beba ne navrši šest meseci, ako imate dovoljno svog mleka.

 

Da li kašice treba bebi davati uz pomoć flašice ili kašičicom?

Iako će vam biti brže i lakše da bebu nahranite korišćenjem flašice sa cuclom koja ima širi otvor (najbolje u vidu trolisnog zaliska), bolje je davati kaše od voća i povrća uz pomoć kašičice. Jer, to će u narednom periodu olakšati odojčetu prve pokušaje samostalnog hranjenja. Naravno, portiklica se podrazumeva, a ja vam savetujem da i sebi obučete odeću za hranjenje. U protivnom, sve što imate da obučete, biće vam isflekano.

Bebi koja više nije isključivo na dojci, treba povremeno ponuditi prokuvanu i nezaslađenu ili niskomineralnu negaziranu flaširanu vodu.

 

Da li je bebu bolje hraniti kupovnim ili kašicama iz «domaće radinosti»?

Pre tridesetak godina, nedvosmisleno bih vam preporučila domaće kašice. Međutim, danas postoji realna opasnost da je voće i povrće koje kupujemo na pijaci zagađenije raznim hemijskim sredstvima nego ono od kojeg su napravljene kašice renomiranih proizvođača. Oni garantuju njegovo poreklo sa takozvanih biofarmi, gde se gaji na potpuno prirodan način. Ipak, većina gotovih kašica sadrži aditive, koji im obezbeđuju rok trajanja od nekoliko meseci. Idealno bi bilo hraniti bebu sveže pripremljenim kašicama od namirnica poznatog proizvođača, koje garantovano nisu zagađene, a pre pripreme su dobro oprane pod mlazom vode. Osim toga, gotove kašice su potpuno pasirane, pa odojčetu kome rastu zubi ne zadovoljavaju potrebu za žvakanjem. Ipak, one su mnogo sigurnije kada je u pitanju putovanje, a i praktičnije su za sve situacije kada niste kod kuće.

 

Predlog jelovnika za peti mesec

 

Rani jutarnji obrok

podoj ili adaptirana formula

Doručak

podoj ili adaptirana formula

Ručak                                         krajem V meseca

podoj ili adaprirana formula

pasirano povrće (krompir ili šargarepa)

Popodnevni obrok

kašica od žitarica bez glutena*

Večera

podoj ili adaptirana formula

Obrok pred spavanje

podoj ili adaptirana formula

 

* Gluten je belančevina koju sadrže žitarice: pšenica, ječam, raž i ovas, a koja kod predisponiranih osoba izaziva oštećenje crevne sluznice poznato pod imenom celijakija, praćeno hroničnim prolivom i opštim propadanjem deteta. Zbog imunološke nezrelosti crevne sluznice mlađeg odojčeta, namirnice koje sadrže gluten se ne daju pre navršenih šest meseci, a obolelima ponekad i celog života.

 

Prim. dr Maja Skender, pedijatar

Oceni članak
4.37
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
20 zadivljujućih promena u prvih godinu dana bebinog života
Prvih 12 meseci u bebinom životu veoma su intenzivni, a mnogobrojne promene u razvoju promaknu čak i roditeljima. Evo šta se dešava sa vašom bebom prvih godinu dana od rođenja.
Razvoj bebe: Kako da uspostavite dnevnu rutinu
Mališani vole da znaju šta sledi u određeno doba dana. Uspešno uvođenje redovnog rasporeda spavanja, hranjenja i drugih aktivnosti može život da učini lakšim i bebi i vama...
10 stvari koje su za roditelje blizanaca nemoguća misija
Svaki roditelj se suočava sa određenim izazovima, ali ako ste mama i tata dve ili više beba sve se duplira. Pročitajte iskustvo mame Alesandre Dabin...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (4 poslato):

Vera kuc 31/05/2012 18:05:25
Bebica je zlato i blago:-)
Palac gore Palac dole
-1
01/01/2013 21:42:37
:-)
Palac gore Palac dole
0
martin 28/01/2013 14:23:39
ja sam dala vec detetu u 4 ipo meseci sagarepu i kropir a sisa dali smeta stolici
Palac gore Palac dole
-7
mama decaka 20/11/2015 16:52:12
O da, mi imamo 4,5 meseca i dva zubica...haha...
Palac gore Palac dole
0
ukupno: 4 | prikazano: 1 - 4

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Pupčani patrljak, soor, grčevi, infekcije kože... Koja sredstva će vam biti potrebna kako bi se rešili ovih problema?
Postoji mnogo pitanja koja brinu roditelje novorođenčeta. Izdvojili smo deset najčešćih i na njih potražili odgovore stručnjaka...
Mnoge majke se zbog nemogućnosti dojenja osećaju loše, ali ne i mama Kejti Holbruk. Pročitajte zbog čega ona smatra da je adaptirano mleko odličan izbor...
Beba vrši poslednje pripreme za juriš na ovaj svet: uvežbava mišiće koji će joj držati težinu tela, ali to sve još uvek radi u ležećem položaju
Svaki početak je težak, pa i podizanje deteta. Sada, većina mama i tata može malo da odahne, jer se ritam spavanja i hranjenja bebe na neko vreme manje-više ustaljuje.
Recepti
Recept slika Posna ruska salata
Ruska salata neizostavni je deo skoro svake praznične trpeze, a pripremljena na ovaj način pogodna je i za period posta...
Recept slika Medaljoni u sosu od pečuraka
Sočno meso u belom krem-sosu... Uživajte u ukusu jela za čiju pripremu vam nije potrebno posebno kulinarsko umeće, niti čitavo pre podne!
Recept slika Ki­ki­ri­ki sa­la­ta sa pi­le­ti­nom
Brzo, lako, neobično i ukusno...
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Modni savjeti na internetu Čitate li modne savjete na internetu? Ako da gdje? Tko po vama daje dobre savjete? Podijelite neki savjet s nama. Osobno povremeno...
  • Spavanje i problemi sa spavanjem kod bebe Pozdrav, ne znam da li ima otvorena ova tema, izvinite unapred ako ima,nisam videla. Moj bebac ima 6meseci, i umesto da sada vec prespava lepo noc,...