PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
  "Da, Pinokio, nasmeši se Plava Vila,"Đepetu je potreban sin. Zato sam ti poklonila život." "Pa onda sam ja pravi dečak!", povika Pinokio. "Ne", odgovori setno Plava Vila. ...
Naslovna > Beba > 4 - 8 meseci > Ne stavljajte bebu prerano da sedi

Ne stavljajte bebu prerano da sedi

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Ne stavljajte bebu prerano da sedi

Šestomesečna beba ne može samostalno da zauzme sedeći položaj, što znači da ne treba ni da sedi.

Roditelji često pogrešno protumače komentar ortopeda na ultrazvučnom pregledu bebinih kukova u uzrastu od šest meseci: «Sve je u redu, beba može da sedi» - kao da dete treba da stave u sedeći položaj. Kukovi su u redu, što je dobro, ali to nije jedini preduslov za sedenje. Zato, nikako ne stavljajte bebu da sedi sa šest meseci!

Ako se pažljivo posmatra i analizira položaj na leđima koji zauzima beba stara četiri, pet meseci - vidi se dosta sličnosti sa sedećim položajem. Ravnoteža je uspostavljena, glava je u sredini, beba hvata šakama, dodiruje sve i stavlja u usta. Stopalima istovremeno izvodi iste pokrete, kao i šakama ispred tela. Drži podignute noge, gleda svoja stopala i dodiruje bedra. Ako se posmatra ovaj položaj zarotiran za devedeset stepeni - vidi se da beba, u stvari, sedi.

 

6. mesec: Zaboravite na prerano sedenje

Podizanjem nogu ispred tela, beba isteže slabinski deo kičme i tako intenzivno jača trbušne mišiće. Kičmeni stub u ovoj fazi još uvek ne može da održi pravilan uspravan položaj. Kada biste stavili bebu da sedi, pod uticajem težine gornjeg dela tela i zemljine teže bi došlo do sabijanja slabinskog dela kičmenog stuba - smanjenjem međupršljenskih prostora. Ove štetne posledice se ni na koji način više ne mogu otkloniti, što bi u dečjem uzrastu dovelo do deformiteta kičmenog stuba, a u odraslom dobu do ozbiljnih zdravstvenih problema. Zato bebi treba dozvoliti da neometano, podizanjem nogu - jača sve one mišiće koji su potrebni za sedenje, a da istovremeno ne opterećuje kičmeni stub. Još ne stavljajte vašu bebu da sedi!

 

8. i 9. mesec: Priprema za sedenje

U osmom mesecu, beba se često okreće na oba boka. Dok se oslanja na lakat jedne ruke, drugom se igra. U ovom položaju uvežbava ravnotežu i polako se priprema za sedenje.

Tek krajem devetog meseca, iz ležećeg položaja na leđima - beba može da se uspravi u bočni sedeći položaj, sa osloncem na šaku, što je pripremna faza za uspravan sedeći položaj. Iz kosog sedećeg položaja, sa savijenim nogama, beba pokušava i da puzi, oslanjajući se na otvorene šake. Još uvek nemojte stavljati bebu da sedi!

 

12. mesec: Vreme da beba sedi

Sa dvanaest meseci, većina beba je u stanju da preko bočnog i kosog sedećeg položaja dođe u stabilan sedeći položaj na podu. Ovo podrazumeva da je u pravi sedeći položaj na čvrstoj i ravnoj površini beba došla bez tuđe pomoći. Ako ste dozvolili bebi da se sama uspravi i sedne, ona će sedeti sigurno, sa pravim leđima i malo savijenim nogama. Pošto je potreba za kretanjem u ovom uzrastu velika, beba će se na kratko poigrati i nastaviće da puzi. Sada je pravo vreme da ostavite vašu bebu da nesmetano sedi!

 

Zaostajanje u razvoju

Pored rizika da dođe do promena na kičmenom stubu, prevremeno stavljanje u pasivan sedeći položaj može i kod neurološki zdravih beba da dovede do zaostajanja u fizičkom razvoju. U sedećem položaju ne mogu da se treniraju leđni mišići - to beba radi na stomaku, trbušni - koji se uvežbavaju na leđima, niti bočni - koje beba jača kada je na boku.

Nepoznavanje normalnog motornog razvoja dovodi mnoge roditelje u zabludu. Zbog toga, problem koji dete ima - u vidu povišenog tonusa: kada se, na primer, u prvim mesecima iz ležećeg položaja na leđima diže napred, tumače naprednim sazrevanjem. Oni dovode dete u sedeći položaj, što može da ima ozbiljne posledice na motorni razvoj, koje kasnije ne mogu da se poprave. Ako beba u prvim mesecima pokušava da se podigne napred, ili uz malu pomoć zauzima sedeći položaj, obavezno se obratite dečjem fizijatru. Takođe, ako uglavnom drži opružene noge, retko ih savija i podiže - konsultujte se sa lekarom.

Ukoliko imate bebu uzrasta šest meseci do godinu dana i već ste je stavili u pasivan sedeći položaj, prestanite to da radite i dozvolite joj da se sama pripremi za sedenje.

 

Kao da sedite na velikoj lopti

Ako bebu koja ne može sama da sedi - poduprete jastucima i date joj igračke, ona neće moći da se njima igra. Jer, i najmanji pokret je izvodi iz ravnoteže, koju mora da povrati, za šta su joj potrebne ruke. Da biste ovu situaciju razumeli, zamislite da sedite na velikoj lopti i pokušavate da dohvatite nešto. U bilo kom pravcu da krenete telom, lopta će vam izmicati. Moraćete da angažujete veliki broj mišića kako ne biste pali sa lopte.

 

Uticaj na govor

Razvoj govora bi takođe bio ugrožen, jer je on u direktnoj vezi sa funkcijom šake. Odnosno, zavisi od fine motorike, koja započinje sa razvojem krajem osmog meseca, u ležećem položaju - hvatom na gore i uzimanjem sitnih predmeta. Pasivno sedenje predstavlja veliki rizik za decu sa smetnjama u motornom razvoju, jer se njihovi problemi pojačavaju u vertikalnom položaju, tako da treba dobro proceniti kolika je dobrobit a kolika šteta ako dete sedi.

 

Ljuljaške i ležaljke nisu korisne

Ležaljke, ljuljaške i slična pomagala - kosim položajem dovode dete u sedeći položaj. Anatomski oblik onemogućava prenošenje težine prema glavi, pa dolazi do opterećenja kičmenog stuba, što može da ima određene posledice. U ljuljaškama su noge opružene, što je posebno štetno u prvim mesecima života.

 

Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut

 


Oceni članak
3.29
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Saveti iskusnih mama: Smirite bebin plač uz proverene trikove
Majke koje su pronašle savršene načine da zaustave suze svojih mališana, svoje tajno oružje podelile su i sa vama...
Upozorenje mame blizanaca: Spojeni krevetići su velika opasnost! (FOTO)
Verovatno nijedan roditelj ne pomišlja na to da se njegovoj bebi može desiti nešto opasno tokom spavanja. Međutim, mama Alison se nažalost uverila u suprotno...
Trikovi koji će vožnju kolicima učiniti lepšom i lakšom (VIDEO)
Ne znate gde da smestite svoje stvari, šta da uradite sa mlekom koje se prosulo u kolicima, gde da "parkirate" kolica kada stignete kući... Pogledajte trikove koji će vam olakšati mnogo toga.
Inicijalizacija u toku...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (22 poslato):

Dani 17/01/2012 16:11:25
Htjela bih samo reci da moj sin puni 8 mjeseci krajem januara i da on vec mjesec i po puze. Takodje, uspravlja se SAM uz stocic u primacoj ili uz sofe.. i stoji i hoda okolo, pridrzavajuci se. Potpuno sam je to poceo da radi, naglasavam da ga uopste nisam ni na koji nacin terala. Takodje, on kad puze, zaustavi se i podigne i koljena u vis i onda ide cetveronoske.. sjedi u svojoj stolici (za bebe, kupljena u Ikea) od polovine petog mjeseca. Dizao se iz polulezeceg polozaja u sjedeci potpuno sam od petog mjeseca, takodje sad sam sjedi tako sto zna da se pridrzava jednom rukom kad se spusti na pod iz stojeceg polozaja. Zato moram da vas pitam: jel pogresno dijete sprecavati u razvoju ako ono samo zeli da puze, stoji ili sjedi?
Palac gore Palac dole
47
maja 16/02/2012 19:14:43
Sami sebe pobijate. U jednom članku piše da dijete treba da sjedi sa 7 mjeseci, a na ovoj stranici sa 12 mjeseci? Ko je ovdje lud, a ko normalan?
Palac gore Palac dole
67
ruska 21/02/2012 13:38:59
pa ispade da ranije doktori pojma nisu imali..... Kako smo mi odrasli????? ne hvali nam nista!
Ja ipak mislim da je najbolje dete staviti da sedi, kad podje u prvi razred tj. kad bude imalo 7 godina..... Ma dajte molim Vas.... nemojte od dece praviti ikone i nemojte ih drzati pod staklenim zvonom, bice kasnije mnogo tesko kad bude trebalo nesto da uradi samostalno
Palac gore Palac dole
42
Sandra 27/04/2012 11:24:51
Slazem se! Sa godinu dana dete treba da proghoda a ne da pocne da sedi. Lekari bi stvarno trebalo da se sloze jer su mojoj komsinici rekli da nije dobro sto njeno dete jos uvek ne sedi a ima punih 9 meseci. Moje dete je sa blizu osam hodalo uz namestaj,a pocela je da sedi sama sa manje od 5 meseci i nije mi padalo na pamet da je sprecim. Sa osam meseci je puzala i penjala se na namestaj i sve to potpuno sama,niko je nije terao. Zasto spreciti nesto sto je prirodno?
Palac gore Palac dole
39
nati 27/04/2012 14:19:46
Ovaj clanak mi se nimalo ne svidja- zamislite narode logicki,beba tek u godinu dana da samostalno sedi, a kada ce da hoda, sa 2godine? Stavise ja bas mislim da se detetova kicma jaca kako postepeno pocinje da sedi...
Palac gore Palac dole
38
ivana 18/07/2012 12:36:16
Glupost. citiram fizijatra iz dečije bolnice iz NS-a: " fizijatru se obraćate ako dete ima punih 9 meseci i ne sedi samostalno"
Palac gore Palac dole
13
anna 13/12/2012 10:11:30
I mene je sokirao ovaj clanak!!
Palac gore Palac dole
16
milica 22/06/2013 20:24:05
Clanak je odlican! Svaka beba se vremenski razlicito razvija. Bebu ne treba forsirati, treba podstaci njen razvoj kroz igru i aktivnosti. A za one malo losije informisane : bebu nema potrebe uciti da sedi ili da hoda, ona ce to uraditi sama onog trenutka kada bude spremna za to. Mogucnost sedenja ili hodanja zavisi od toga da li je centralni nervni sistem spreman za to, a ne da li ste dete podupirali jastucima ili terali da hoda u dupku da bi se pohvalili okolini. Pratite razvoj i osluskujte potrebe svoje bebe.
Palac gore Palac dole
17
joca 23/06/2013 12:46:40
budalastine
Palac gore Palac dole
2
TwinMama 23/07/2013 11:09:37
Moja ćerka je SAMA prohodala sa 9 meseci, a po textu ne sme da sedi pre 12 meseci :) Sa 6 meseci su samostalno sedeli... Nemojte plašiti roditelje bez potrebe, pa da krenu da sputavaju svoju decu!
Svako dete je priča za sebe i treba ga pustiti, ne treba forsirati, a ni sputavati!
Palac gore Palac dole
17
1 2 3 next ukupno: 22 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Povrede dece koje nastaju usled prevrtanja iz hodalice, samo su jedan od razloga zbog kojih dubak treba izbegavati.
Ležanje na leđima i igranje sa stopalima i šakama bebi omogućava da upozna svoje telo.
Mlade mame i tate iz neznanja često ometaju pravilan razvoj bebe ili ga usporavaju. Evo nekoliko saveta kako da izbegnete greške u prvih šest meseci sa bebom
Dok ne savladaju nesigurnost roditelji često osećaju strah i imaju nedoumice kako da nose bebu, u kom položaju treba da spava, kada sme da počne da sedi i kako da se ponašaju kada počne da pravi prve korake.
Ukoliko ste u nedoumici kada je pravo vreme za prohodavanje i kako pomoći detetu da napravi prve korake, poslušajte savete fizioterapeuta...
Recepti
Recept slika Ukusan i zdrav prilog: Hrskavi čips od tikvica
Tivice iz rerne pripremljene na potpuno drugačiji način! Poslužite ih, uz različite vrste sosova, kao predjelo ili kao savršen prilog jelima od mesa.
Recept slika Čajni štapići
Uz pomoć susama i šećera čajne štapiće lako možete pretvoriti u slatku ili slanu užinu!
Recept slika Predjelo od tunjevine sa pirinčem
Predjelo od tunjevine ukrasite rot­kvi­cama, per­šunom i ma­slin­ama
Pogledajte ostale recepte
Zajednica
  • Uskrs / Vaskrs Prošao je katolički stoga kasnim i s čestitkom, ali za članove pravoslavne vjeroispovjesti imam vremena :cool: *Hristos Vaskrs!* Kako ste ga...
  • Bojanke za decu Ako vasa deca koriste telefone i tablete za igrice, evo aplikacije koja ce im se svideti. Macke Bojanka je aplikacija za Android, Windows i iOS...
Yumama Google Play