PC PRESS 2013 - Yumama.com - Pobednik u kategoriji 'Porodica i zdravlje'
Usnila sam te prošle noći. Stajala si bosonoga u travi, ispred divne kućice koju si zvala svojim domom. Krhka, prkosna... Svaka ćelija iz tebe viče: ...
Naslovna > Beba > 0 - 3 meseca > 3. mesec - beba postaje neodoljiva

3. mesec - beba postaje neodoljiva

Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
3. mesec - beba postaje neodoljiva

Beba nakon navršena dva meseca postaje aktivnija, sve je više budna i počinje značajnije da se zanima za okolinu.

Odojče u trećem mesecu, u položaju potrbuške - odiže glavu za četrdeset i pet do devedeset stepeni i aktivnije posmatra predmete ispred sebe. U položaju na leđima - prati predmet koji se pomera u srednjoj liniji na oko dvadeset santimetara ispred njegovih očiju. Intenzivno guče i osmehuje se poznatim licima. Ako čvrsto drži glavu, ne morate više da je pridržavate kada nosite odojče u naručju. Tada možete da ga držite uspravno uz svoje telo, na koje se oslanja prednjom stranom ili leđima. Ovaj poslednji položaj je omiljen, jer dete može bolje da posmatra svet oko sebe. U svakom slučaju, beba postaje neodoljiva! Bar tako izgleda «spoljnim posmatračima».

A vi? Da li ste se konačno naspavali? Sa jedne strane vam je lakše, ali sa druge iskrsavaju novi problemi, koji vas brinu.

 

VIŠE: Aktivnosti tromesečne bebe

 

Bebina ishrana


Kada je ishrana u pitanju, i dalje se preporučuje isključivo dojenje, uz dodatak vitamina D. Ukoliko je lekar na sistematskom pregledu zadovoljan bebinim napredovanjem, ne treba ništa menjati. A ako beba nedovoljno dobija na težini, preporučiće dohranu adaptiranom mlečnom formulom.


*Koliko često beba u trećem mesecu treba da sisa?


Sećate se da je na početku savetovano da beba sisa kad poželi. No, do trećeg meseca bi trebalo da sama uspostavi neki ritam i da postepeno smanjuje broj obroka, pri čemu se količina mleka po obroku povećava. Bebe koje sisaju, obično i dalje imaju jedan noćni podoj, ali više od toga im zaista nije potrebno.

 

VIŠE: Dojenje - problemi i kako ih prevazići


*Šta ako se vaša beba i dalje budi u toku noći svaka dva sata i traži dojku?

Iako ste se do sada trudili da joj udovoljite, takav ritam vas potpuno iscrpljuje. Budite sigurni da je vašoj bebi, ukoliko lepo napreduje, sasvim dovoljan samo jedan noćni podoj, a ostale treba izbaciti. To ćete uraditi postepeno - tako što nećete da joj nudite dojku čim se probudi, već da je malo «zabavite»... i ona će, možda, nastaviti da spava. Najbolje bi bilo da je uopšte ne uzimate iz krevetića, već da joj samo navijete muzičku igračku ili nešto otpevate. Nakon nekoliko dana, beba će se odvići od podoja i prespavati ga.


*Šta ako je beba ipak gladna?


Ukoliko je ipak gladna, potrudite se da joj pojačate poslednji podoj pred spavanje, makar je dohranili svojim izmlaženim mlekom ili formulom (koju uvek dajete posle svog mleka). Ponekad beba u toku dana sastavi po šest sati sna, a noću se budi na dva-tri sata. Gledajte da period dužeg sna podesite tako da pada noću, a ne danju (na primer, kupajte bebu što kasnije uveče i dobro je nahranite posle kupanja). Nemojte da uspavljujete bebu ni dojkom ni flašicom, jer će to da stvori lošu naviku. Ako zaspi u toku hranjenja, probudite je kako bi dovršila obrok i pokušajte da je budnu spustite u krevetić. Ukoliko plače, malo je zabavljajte tihom muzikom ili pričom dok ne zaspi. Ovako će mnogo lakše da se fizički odvaja od vas. U slučaju da dete uporno plače i traži da sisa, posavetujte se sa pedijatrom.

 

VIŠE: Bebin plač nije uvek znak da je gladna


*Da li od bebe treba očekivati da spava celu noć?


Nemojte po svaku cenu zahtevati od bebe u trećem mesecu da spava celu noć. Neke bebe to zaista i čine (uglavnom one koje se hrane flašicom), ali većina još uvek ne. Inače, to je jedina, i to samo privremena prednost ishrane pomoću flašice, čak i kada se daje majčino mleko. Nedostaci su brojni, pa flašica ne treba da zameni noćni podoj samo radi ličnog komfora. Takođe se ne preporučuje da se noćni podoj zameni vodom - jer je on, jednostavno, ili potreban ili nepotreban. A voda se daje bebi samo kada je dehidrirana i ako je na veštačkoj ishrani (dovoljno je u toku dana, noću ne treba).
 

Rast mlečnih zuba


Ova (neprijatna) faza razvoja obično počinje da «daje» simptome od trećeg meseca života, a traje dok ne izbiju svi mlečni zubi, mada je najizraženija pred izbijanje donjih sekutića. Odojče je često vrlo uznemireno i povremeno vrišti, trpajući ruke u usta i baleći intenzivno. Tegobe mogu da mu se ublaže mazanjem natečenih desni anestetskim rastvorom za tu namenu, mada u tome ne treba preterivati. Detetu je dobro dati čistu gumenu «glodalicu», dok se cucla varalica ne preporučuje - jer deformiše desni i dovodi do kvarenja mlečnih zuba. Iako balavljenje počinje već u trećem mesecu, prvi zubi retko izbijaju pre šestog meseca života.   


VIŠE: 10 važnih činjenica o prvim zubima

Grčevi još traju


Još uvek ne jenjavaju. Beba intenzivno vrišti - obično svakog dana u isto vreme (najčešće predveče), a nakon dva sata prestaje kao da ništa nije bilo. Verovatni uzrok ove pojave je progutan vazduh koji je dospeo u creva, pa se izbacuje vetrovima. Bebi se može pomoći ručnom masažom stomačića oko pupka, u pravcu kazaljke na satu. Prijaće joj i položaj potrbuške, naročito na vašim grudima. Postoje razni preparati koji pomažu eliminaciju vazduha iz creva - u vidu sirupa i kapi (Simetikon). Nekoj deci koriste a nekoj ne, ali ne mogu da škode. Nekad ne pomaže ništa, a grčevi spontano prolaze nakon trećeg meseca života, bez ikakvih posledica.

 

VIŠE: 10 načina da ublažite grčeve kod beba

Sklonost ka alergijama


Pošto crevna sluznica u prvih šest meseci nije potpuno zrela da primi bilo kakvu hranu osim humanog mleka, ona je i najčešće ulazno mesto alergenima koji mogu da je oštete i izazovu  uporne prolive, praćene velikim gubitkom u telesnoj masi. Tada u ishrani, ako nema humanog mleka, moraju da se daju specijalne formule - koje su vrlo skupe i teško se nabavljaju.


Jedna od najčešćih manifestacija alergije na veštačko ili kravlje mleko je dečji ekcem, crvenilo i vlaženje kože - obično na obrazima, mada može da zahvati i veći deo tela. Može da se privremeno povuče posle upotrebe krema na bazi hormona, ali se obavezno vraća, sve dok je dete izloženo alergenima iz hrane, ređe drugim vrstama alergena. Sa druge strane, česta upotreba hormonskih krema oštećuje kožu.

 

VIŠE: Alergije kod beba


Ekcem može da predstavlja uvod u teže alergijske bolesti, pre svega bronhijalnu astmu. Veliki broj dece koja u odojačkom periodu ima ekcem, i kasnije u životu ispoljava sklonost ka alergijama. Ta sklonost je nasledna, pa se kod odojčadi u čijoj porodici ona postoji - posebno insistira na prirodnoj ishrani do navršenih godinu dana. Pritom bebe u prvih šest meseci treba hraniti isključivo majčinim mlekom. U njegovom nedostatku, daju se specijalne hipoalergijske formule.


Alergije mogu da budu izazvane i raznim sredstvima za kupanje i negu, deterdžentima i omekšivačima za veš, kao i lekovima, ali se spontano povlače čim se ove supstance eliminišu.


Lečenje soora


Bele naslage gljivice kandide na jeziku, nepcu i/ili bočnim stranama usne duplje (soor) su vrlo česte  kod beba, pogotovo u toku terapije antibiotskim sirupima. Za razliku od mleka, ne mogu da se skinu kašičicom. Skidaju se mehanički, gazom koja je natopljena rastvorom sode bikarbone (obavezno pre obroka, kako bi se izbeglo povraćanje). Leče se još nekoliko dana Nistatin kapima, u dozi od 15 kapi - četiri puta dnevno posle jela, ili Daktanol gelom - koji se istisne bebi na jezik, takođe četiri puta dnevno posle jela.

 

VIŠE: Šta je soor?

 

Još neki problemčići


Ako beba do sada nije bila bolesna, verovatno će u narednom periodu da se po prvi put prehladi. Prvi simptom je, najčešće, zapušen nosić - koji remeti san i podoj, pa je dete izuzetno nervozno i kenjkavo. Kako mu pomoći?


Nosić mora da se čisti pre svakog obroka, a i češće, ukoliko je potrebno. To se radi fiziološkim rastvorom, koji se prodaje u apotekama - u plastičnim ampulama, i direktno iz njih uštrcava bebi u nos. Lekovi u vidu kapi za nos se ne daju u ovom uzrastu. Čišćenje nosa štapićima obično nije efikasno, dok je usni aspirator za nos dobar, ako se koristi pravilno - prema priloženom uputstvu. Pumpica za nos se ne preporučuje pre uzrasta od tri meseca.


Beba koja ima sekret u nosu, obično i kašlje, jer se on sliva niz grlo i nadražuje receptore za kašalj. Sve dok je dobrog opšteg stanja (vesela, zainteresovana), ne treba žuriti sa posetom lekaru. Ali pojava gustog, zelenog sekreta u nosu, povišena temperatura, bol u uvu, a naročito otežano disanje, modrilo kože i opšta malaksalost - obavezno nalažu lekarski pregled.


Inače, uobičajeno je da stolica bebe koja ima sekret u nosu sadrži sluz - koju ona guta i izbacuje preko creva. Proliv kod odojčadi zna da prati svaku infekciju, naročito mokraćnu i upalu uva, na šta treba misliti ako infekcija duže potraje.


Beba i temperatura
Nikako nemojte bebi samoinicijativno da dajete lekove, osim Paracetamola, i to ako temperatura pređe 38 stepeni - izmereno pod pazuhom ili na čelu, ili 38,5 stepeni - rektalno. Bebi sa povišenom temperaturom obavezno treba dati vodu!

 

VIŠE: Kad beba ima povišenu temperaturu...


Vakcinacija
Sa navršena dva meseca, beba dobija još tri obavezne vakcine: DI TE PER (protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja), POLIO (protiv dečje paralize) i HIB (protiv hemofilusa influence B), koje se daju iz tri dela, u razmaku od najmanje šest nedelja.

Ukoliko vam pedijatar ponudi petovalentnu vakcinu, koja  sadrži sve pobrojane vakcine, ali je fakultativna - jer se plaća, prihvatite je ako ste u mogućnosti. Time ćete dete da poštedite jednog uboda, a vakcina je dobra i pouzdana.

 

VIŠE: Sve o vakcinacijiKomplikacije vakcinisanja su najčešće bezazlene (lokalno crvenilo i bol na mestu davanja, neraspoloženje deteta, povišena temperatura, proliv). Jedini razlog za prekid dalje vakcinacije određenim vakcinama su teške komplikacije poput konvulzija (grčeva tela, praćenih gubitkom svesti), mada treba biti veoma oprezan i u slučaju pojave dugotrajnog i monotonog plača. Petovalentna vakcina ređe ima neželjene posledice.


Šetnja


Bebu u trećem mesecu treba iznositi napolje kad god uslovi dozvole (može i na temperaturu oko nule, pod uslovom da je adekvatno obučena i da ne duva vetar). Još uvek se preporučuje ležeći položaj u kolicima. Za kengur nosiljku je previše rano!

 

VIŠE: Bebina prva šetnja u zimskim mesecimaDa li beba u trećem mesecu sme da putuje?

Pod određenim uslovima. Zimi i leti je rizik veći nego u proleće i jesen, zbog preterano niskih ili visokih temperatura, koje mogu da dovedu do pothlađivanja ili pregrevanja odojčeta. Najmanje problema će biti ako bebu dojite. Vaše mleko je izvor hrane i tečnosti, uvek pri ruci, sterilno i besplatno. Ako dojite, možete gotovo bezbrižno da putujete sa bebom bilo kuda.

Ako ne dojite, treba vam poveća putna torba samo za bebu. Morate je obezbediti hranom i vodom u toku putovanja, kao i sterilnim priborom za hranjenje. Idealno bi bilo da nabavite mlečnu formulu u tečnom stanju, i to u pakovanjima od po 250 mililitara. Na našem tržištu se teško nalazi, ali može da se naruči preko boljih privatnih apoteka. Voda za piće treba da je prokuvana, a najbolja je flaširana, ali samo ona na kojoj piše da sme da se daje odojčadi, ili specijalna voda za pripremu formula.

 

VIŠE: Kuda na letovanje s bebom?Za mlađe odojče se ne savetuju duga putovanja, naročito ako ne sisa. Zimi je svaki put duži od 200 kilometara rizičan, bez obzira na vrstu prevoznog sredstva, zbog mogućih vremenskih neprilika. Sigurnije je da ostanete u mestu boravka do proleća i svaki sunčan dan iskoristite za šetnju sa vašom bebom.


Ako hoćete da izađete

Ukoliko ste željni da negde izađete bez bebe, to povremeno i treba da uradite. Nakupite svog mleka u flašicu i ostavite ga u frižideru. Osobi koja će da čuva bebu u vašem odsustvu recite kada da je nahrani - pomoću kašičice ili flašice. Mleko ne treba da prokuvava pre upotrebe, već samo da ga zagreje na temperaturu tela.


Prim. dr Maja Skender, pedijatar

Oceni članak
4.49
Pošalji prijatelju Verzija za štampu Samo tekst    
Tagovi
Upozorenje roditelja koji su izgubili sina: Ne ostavljajte bebu da spava u auto-sedištu
Nakon što je njihov tromesečni sin umro, očajni roditelji iz Oklahome pozivaju sve da obrate pažnju i postanu svesni opasnosti koje mogu da se dogode kada beba zaspi u auto-sedištu...
Prva šetnja sa bebom: Saveti za oblačenje u skladu sa vremenom
Mnogi roditelji jedva čekaju trenutak kada će sa svojim novorođenčetom izaći u šetnju, međutim, mnogi nisu sigurni šta je bezbedno a šta ne. Evo male pomoći...
Saznajte koju boju očiju će imati vaša beba (FOTO)
Koje će boje biti oči vašeg deteta, zavisi od kombinacije gena. Ipak, postoje neka pravila po kojima su šanse da vaše dete bude plavooko, crnooko ili zelenooko veće...

Prijavite se ne feed komentara Komentara (10 poslato):

olja 16/02/2012 13:15:13
Sto se tice koktel vakcina,koliko smeju da budu napolju od kupovine do davanja?
Palac gore Palac dole
1
eldina 22/08/2012 14:51:47
moja beba je stara 2 mjeseca i 20 tak dana, dojim je i u posljednji mjesec dana spava po cijelu noc, bez ustajanja da sisa, nekad cak i do 10h spava bez obroka, da li ce to da utjece na njenu tezinu i da li bi je trebala probuditi u toku noci da jede...
Palac gore Palac dole
-30
dobi 12/10/2012 16:45:10
Moja beba ima tri mjeseca i 13 dana.Nisam ga dojila,hranim ga humanom,jede svaka dva sata dozu od 120ml. a nocu jednom.uz to dajem mu i d3 kapi i caj od kamilice,jer mu pomaze da ima redovnu stolicu.Da li je to ispravno i da li bi trbala jos nesto da mu uvodim u ishranu.Moj muz zeli da mu uvedemo magarece mlijeko,jer je naslicnije majcinom,mozete li mi nesto o tome reci.
Palac gore Palac dole
-42
zorica 02/06/2013 15:26:30
moja beba ima 3 mjeseca koliko bi ona trebala kolićinski pojesti stim da ga hranim adaptiranim mlijekom
Palac gore Palac dole
-9
Edisa 20/09/2013 19:29:26
Postovanje imam bebu treci joj je mjesec presli smo sa bebimil 1 na kravije mlijeko u tetrapaku 2,8mm,prije par dana poceo se da znoji puno kasljucka i kise pomalo i hropce kada dise sta bi moglo biti da li je do prehlade cesto sad kada je malo ove zime lozimo pa hladimo sobu il je to do promjene mlijeka malo smo zabrinuti prvo nam je dijete pa neznamo sta da radimo hvala unaprijed lijep pozdrav
Palac gore Palac dole
-49
irnes 20/12/2013 09:48:44
Moja beba ima tri mjeseca, muško je i slabo mi jede. Prije je jeo malo više, odnosno, češće, ali sad samo malo. Ne plače, smije se, ali prođe do sedam osam sati kako ne jede a nakon toga samo malo. Šta da radim? Unaprijed vam se zahvaljujem...
Palac gore Palac dole
-11
zoran 24/01/2014 22:10:30
Beba ima tacno trimeseca. Krklja dok dise. Dosta balavi. Place u vecernjim satima cesto jedva se uspava. Tokom dana je sve super. Inace slabo jepoceo da jede. Sisa i veoma je nervozan na podoju. Inace sta da radimo... uvece ga jedva uspavamo. Nema temperaturu gledali smo to.
Palac gore Palac dole
-22
15/02/2014 17:22:16
bebe
Palac gore Palac dole
-3
milica-iva 15/10/2014 13:56:13
moja beba sada ima 3 i po meseca,na pocetku je znala da spava po 5 sati da se probudi,rucka 5 minuta i nastavi da spava,pa se probudi za 3 sata;a sada spava oko 3-4 sata nocu,a nakon toga se budi na svaka 2 sata da rucka,neznam sta se desilo,ali ako neko zna neka mi kaze kako da ponovo prespava noc,inace je dojim;hvala unapred
Palac gore Palac dole
-15
Ana 11/08/2015 11:34:06
Posto niko ne daje odgovore a od nekih komentara se sva stresem!Pobogu zene,nikako,ali nikako ne dajte kravlje mleko bebama od 3 meseca!!!!!!Niti kozje,niti magarece,niti bilo koje drugo sem majcinog ili formule!!!!!!!!Prema savremenoj medicini kravlje mleko nije hranljivo ni za odrasle,izbacuje se i talozi u organizmu iskljucivo kao otrov!!!!Kazu da tog vitamina B12 ima vise u susenom persunu nego u mleko(govorim o odraslima)Bebe nocu ne treba buditi da bi jele nikako!!!!Normalno je da bebe koje sisaju zahtevaju i nocni podoj ali bebe koje uzimaju formulu vec treba da spavaju bar 7 sati vezano u toku noci(mada postoje izuzeci,ali cak i ako beba trazi u toku noci a hrani se formulom treba poceti sa odvikavanjem jer je formula jača i koncentrovanija od majcinog mleka)Eto neki od odgovora ovim zenama koje samo pitaju a niko im odgovor na ovoj stranici ne daje!Molim vas nikako bebama kravlje mleko minimum do godinu dana!!!!!!!!!!!!!!To bi i vasi pedijatri trebalo da vas posavetuju!
Palac gore Palac dole
12
ukupno: 10 | prikazano: 1 - 10

Pošaljite komentar comment

Imena beba
Kalendar ovulacije
Prvi dan prošlog ciklusa:
Ciklus:
dana

Anketa
Anketa: Razvoj kukova
Da li ste stavljali bebi široki povoj?
Budite pažljivi, dobronamerni saveti rođaka i prijatelja nisu uvek i najbolji za vašu bebu.
Svaki početak je težak, pa tako i onaj kada dobijete bebu. U prva tri meseca ćete se upoznavati sa njom, i vrlo brzo otkriti sve njene osobenosti. Postoje, ipak, neke stvari koje su zajedničke svim bebama, i o njima će ovde biti reči
Šta sve možete da očekujete od novorođenčeta? Saznajte koliko je jednomesečnoj bebi potrebno sna, a koliko obroka...
Pored beskrajne radosti koju donosi beba u vaš dom, neminovno ćete se suočiti sa mnoštvom uvreženih zabluda vezanih za njen rast, razvoj i negu.
Bebi od 5-6 meseci, koja je normalno uhranjena i lepo napreduje, noćni obrok nije potreban. Sada je u pitanju samo navika.
Recepti
Recept slika Torta Sneško
Napravite Sneška, ali ne od snega, već od mase za Rafaelo kuglice.
Recept slika Slatkiš na brzinu: Čokoladni kolač za 5 minuta (VIDEO)
Za veoma kratko vreme, možete pripremiti ukusnu i slasnu poslasticu u mikrotalasnoj pećnici!
Recept slika Slatka zimnica: Kandirani đumbir
Ova ukusna i zdrava poslastica ulepšaće ukus vaših kolača, keksića, kompota…
Pogledajte ostale recepte
Zajednica